Logo
0 800 30 11 77

Що таке лімфодренажний масаж і кому він підходить?

Що таке лімфодренажний масаж і кому він підходить?
Читати 10 хвилин | Створено: 14 червня 2024 | Оновлено: 14 червня 2024 | 407 407
Лімфодренажний масаж знімає набряк, що виникає при блокуванні лімфатичної системи. Процедура полягає в м'яких маніпуляціях з певними ділянками тіла і сприяє переміщенню лімфи в кровотік.

Що таке лікувальний лімфодренажний масаж?

Лімфодренажний лікувальний масаж — це спеціальна техніка, що включає делікатні та ритмічні рухи, які стимулюють лімфоток. Під час масажу лімфа активно прямує до лімфатичних вузлів, де відбувається фільтрація токсинів, бактерій, вірусів.

Виконуючи процедуру, масажист легко натискає руками або спеціальними приладами на певні ділянки тіла (руки, шию, груди). Масаж має виконуватися точними рухами в природному напрямку лімфотоку.

Кому потрібен лімфодренажний масаж?

Поставте своє питання Масажисту
«ОН Клінік»

Магістральний лімфодренажний масаж корисний як жінкам, так і чоловікам, а також дітям. Показання до масажу:

  • хронічні набряки. Стійкий набряк ніг може виникати за наявності деяких захворювань (венозна, серцева недостатність). Лімфодренажний масаж прискорює одужання, бо покращує рух лімфи і сприяє зняттю набряклості;
  • ревматоїдний артрит. Захворювання, при якому відчувається біль, скутість у суглобах, набрякають кінцівки;
  • післяопераційний період. Особливо корисний курс лімфодренажного масажу після операцій, що стосуються лімфатичної системи. Процедура допоможе пройти реабілітацію, зменшити післяопераційні набряки, поліпшити кровообіг;
  • лімфедема. Патологія, при якій накопичується лімфатична рідина, що спричиняє набряклість різних частин тіла. Масаж знижує набряк, покращує рух лімфи;
  • фіброміалгія. Супроводжується хронічним болем у м'язах і суглобах. Стимуляція лімфотоку може полегшити стан, допоможе позбутися болю та набряків.
  • ліпедема. Стан, при якому зайвий жир накопичується в нижній частині тіла, блокує лімфатичні шляхи та сприяє розвитку лімфедеми. Масаж допоможе зменшити лімфатичний набряк.

Лімфодренажний масаж сприяє відновленню після травм. Також використовується як косметична процедура (особливо після ліпосакції або підтяжки обличчя). Стимуляція лімфотоку корисна для підтримання імунітету завдяки позитивному впливу на циркуляцію лімфи. Оскільки лімфодренаж сприяє розслабленню і діє заспокійливо, записатися на масаж корисно тим, хто хоче позбутися стресу. Під час призначення виду масажу повинні враховуватися індивідуальні особливості здоров'я пацієнта.

Яка користь лімфодренажного масажу?

Основна користь лімфодренажного масажу — зменшення набряків тіла, що виникають, наприклад, при закладеності носа, алергії, мігрені. Також під час лімфодренажного масажу всього тіла поліпшується кровообіг, що сприяє виробленню колагену, який впливає на зовнішній вигляд шкіри. Інші переваги процедури:

  • зниження рівня стресу. Дослідження показали, що під час масажу знижується нервове напруження, процедура сприяє розслабленню;
  • покращення сну. Згідно з дослідженнями Американської асоціації масажної терапії, лімфодренажний масаж усуває два основні чинники, що провокують безсоння — біль і стрес;
  • підвищення когнітивних здібностей. Завдяки позитивному впливу на кровообіг і рівень насичення киснем (оксигенацію), лімфодренажний масаж також покращує функції головного мозку, що позначається на когнітивних здібностях.

Також лімфодренажний масаж руйнує целюліт. Під час процедури застосовують спеціальну техніку, що сприяє розгладженню «апельсинової шкірки», руйнуванню жирових клітин і схудненню.

Лімфодренажний масаж — це боляче чи ні?

Зазвичай лімфодренажний масаж живота, ніг, рук не завдає болю — застосовуються делікатні техніки, легкий тиск. При виникнення дискомфорту, хворобливих відчуттів, зразу повідомляють масажиста.

Види лімфодренажного масажу

Існує кілька видів лімфодренажного масажу, які відрізняються способом і типом впливу. Види лімфодренажного масажу:

  • ручний. Ручний лімфодренажний масаж роблять руками. Під час процедури виконуються легкі ритмічні рухи, які спрямовують потік лімфи в правильному напрямку. Сеанс триває 15-30 хвилин, можуть бути задіяні кілька технік (кругові, накачувальні, перехресні рухи, глибокі погладжування);
  • апаратний. Апаратні процедури передбачають використання обладнання. Пристрій для лімфодренажного апаратного масажу нагадує компресійний костюм, який одягається на ноги, руки або живіт. У костюмі є камери, які підключаються до повітряного компресора. Компресор створює потоки, які циркулюють під тиском та імітують рухи гладкої м'язової тканини, що транспортує лімфу по тілу;
  • вакуумний. Виконується за допомогою механічного пристрою, який, всмоктуючи, піднімає шкіру. Скляна або силіконова чаша приєднується до тіла, масажист виконує рухи, що тягнуть вгору. Кров і лімфа течуть вільніше, сприяючи виведенню зайвої рідини і токсинів із закупорених ділянок. Після застосування вакуумного лімфодренажного масажу на тілі можуть залишатися злегка болючі синці.

Принцип роботи всіх видів масажів схожий. Під час сеансів використовують м'які рухи для розтягування і зрушення шкіри в напрямку лімфотоку. 

Лімфодренажний масаж при варикозі

Лімфодренажний масаж рекомендований при легких випадках варикозного розширення вен. Масаж активізує переміщення лімфатичної рідини в кровоносну систему, що покращує кровообіг і уповільнює прогресування захворювання. Переваги лімфодренажного масажу за наявності варикозу:

  • зняття важкості в ногах;
  • зменшення набряків;
  • покращення кровотоку й оксигенації.

Масаж може допомогти запобігти венозному застою і тромбозу глибоких вен. Залежно від складності патології необхідно мінімум чотири-шість сеансів. Результати можуть бути помітні вже після першого сеансу, після другого-третього набряки повинні зменшитися, а видимі судини на поверхні шкіри — зникнути. Перед процедурою потрібна консультація флеболога

Лімфодренажний масаж при лактостазі

Лімфодренажний масаж грудей корисний при лактостазі (застій молока у жінок, які годують грудьми). Виконується лімфодренажний масаж легкими погладжувальними рухами грудей у напрямку до лімфовузлів над ключицями і в пахвових западинах. Процедура сприяє зменшенню набряку і виведенню рідини з молочних проток.

Чи є протипокази до лімфодренажного масажу?

Зазвичай лімфодренажний масаж безпечний, але перед застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем. Протипоказання до лімфодренажного масажу:

  • онкологічні захворювання;
  • ниркова недостатність;
  • гангрена;
  • захворювання органів серцево-судинної системи (інсульт, вада серця);
  • гемофілія;
  • важкі психічні захворювання (шизофренія, біполярний розлад).

Не можна робити лімфодренажний масаж під час вірусних, інфекційних захворювань (грип, вітрянка). Протипоказаний масаж також при підвищеній температурі — посилення кровообігу здатне поширити інфекцію організмом. У більшості випадків лімфодренажний масаж нормально переноситься пацієнтами, але можуть виникати нудота, головний біль, втома. Про погане самопочутті після сеансу обов'язково повідомляють лікареві.

Як роблять лімфодренажний масаж?

Лімфодренажний масаж зазвичай роблять у положенні лежачи. Починається і закінчується сеанс глибоким діафрагмальним диханням. Спершу стимулюють лімфатичні вузли, розташовані в ділянці шиї. Рухається масажист від проксимального напрямку (ближче до тулуба) до дистального (протилежно тулубу). Рухи мають бути повільними й ритмічними, тиск — м'яким. Техніки виконання лімфодренажного масажу:

  • Воддер. Використовуються різні широкі рухи навколо ураженої ділянки ніг, рук, тулуба;
  • Фолді. Під час масажу кругові рухи руками чергуються з моментами релаксації;
  • Кеслі-Сміт. Підхід включає кругові рухи руками і долонями з боків;
  • Ледюк. Рухи рук базуються на зборі лімфатичної рідини перед перенаправленням її у лімфатичну систему.

Для досягнення стабільного ефекту виконувати лімфодренажний масаж рекомендовано щотри місяці.

Який лімфодренажний масаж кращий — ручний чи апаратний?

Ручний і апаратний лімфодренажний масажі виконуються з метою стимуляції лімфатичної системи. Апаратна процедура впливає жорсткіше, тому її застосовують для усунення целюліту, «розбивання» жиру.

Ручний лімфодренажний масаж призначений для зняття набряків, виведення застояної рідини з організму. Перед початком сеансів необхідно проконсультуватися з лікарем.

Чи можна робити лімфодренажний масаж самостійно?

Самостійно можна виконувати лімфодренажний масаж обличчя, голови, шиї, рук, грудей і ніг. Перед початком процедури необхідно зайняти зручне положення, наприклад, сісти або лягти, і зробити п'ять повільних глибоких вдихів через ніс і видихів через рот. Під час самомасажу дихання має бути повільним і глибоким. 

Масаж виконують не кінчиками пальців, а долонями. Для легких і плавних рухів руки повинні бути розслабленими. Для ковзання рук використовують лосьйон для тіла або оливкову олію

Як зробити лімфодренажний масаж ніг у домашніх умовах?

Щоб зробити лімфодренажний масаж ніг у домашніх умовах, потрібно зручно сісти, поклавши щиколотку на протилежне коліно або поставити ногу на стілець, щоб полегшити доступ. Спочатку роблять лімфодренажний масаж однієї ноги, потім — другої. Алгоритм самомасажу:

  1. Одну руку кладуть на задню частину ноги, другу — на верхню частину стегна. Акуратно розтягують шкіру в напрямку до стегна.
  2. Переміщують руки нижче вздовж ноги і повторюють легкі розтягувальні рухи.
  3. Дійшовши до коліна, руки кладуть з боків. Акуратно розтягують шкіру вгору й відпускають.

Кожен рух виконують 10-15 разів. Важливо, щоб під час самостійного лімфодренажного масажу рухи були легкими, не спричиняли дискомфорт і біль. Також можна виконувати лімфодренажний масаж щіткою — процедура «освіжає» шкіру, надає тонус, стимулює циркуляцію крові.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Лікувально-оздоровчий масаж в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке лімфодренажний масаж і кому він підходить? - Пінчук Марія Володимирівна
Пінчук Марія Володимирівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна робити лімфодренажний масаж вагітним?

Вагітним підійде ручний лімфодренажний масаж. Дослідження показали, що лімфодренажний масаж зменшує набряки ніг, що з'являються протягом дня під час вагітності.

2. Коли з'являється результат лімфодренажного масажу?

Перші результати після лімфодренажного масажу мають бути помітні відразу. Після першого сеансу людина відчуває прилив енергії та легкість у тілі. Набряклість може почати зникати приблизно через 24-48 годин після процедури.

3. Як часто можна робити лімфодренажний масаж?

Частота масажу може варіюватися залежно від потреб. Зазвичай починають з кількох сеансів один або два рази на тиждень. Потім оцінюють результати і коригують частоту. У разі гострих станів і в післяопераційний період корисно робити масаж двічі на тиждень. За хронічних захворювань частота сеансів на тиждень може бути збільшена до трьох, після цього кількість сеансів зменшується до одного на тиждень. Для загального здоров'я і гарного самопочуття масаж можна проводити щомісяця або раз на два місяці.

4. Що краще — лімфодренажний чи антицелюлітний масаж?

Лімфодренажний і антицелюлітний масажі — різні процедури. Під час лімфодренажного масажу лімфа переміщається до лімфатичних вузлів, що сприяє виведенню токсинів з організму, зміцненню імунної системи. Мета антицелюлітного масажу — позбавити тіло «апельсинової скоринки» і прибрати зайві сантиметри. 

5. Чим відрізняється лімфодренажний масаж від класичного?

Основна відмінність полягає в тому, що класичний лікувальний масаж спрямований на розслаблення м'язів і суглобів. Під час лімфодренажного масажу працюють з тілом та лімфатичними вузлами для вивільнення лімфатичної рідини.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке лімфодренажний масаж і кому він підходить?
Масажист, реабілітолог.
Що таке лімфодренажний масаж і кому він підходить?
Масажист.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 4 дні тому
Доброго дня. Чи можна робити лімфодренажний масаж дитині з лімфедемою?
Відповісти
Добрий день. Лімфодренажний масаж — частина інтенсивної протизастійної терапії під час лікування лімфедеми у дорослих. Згідно з дослідженнями, після лімфодренажного масажу в дітей зменшуються набряки, тому ручний лімфодренаж можна використовувати як неінвазивний метод зняття симптомів (набряків, болю) у разі лімфедеми в дитячому віці. Однак варіанти цього лікування у дітей до кінця не вивчені — перед процедурою обов'язкова консультація лікаря.
Оксана 6 днів тому
Доброго дня. Наскільки ефективний лімфодренажний масаж обличчя роликом?
Відповісти
Доброго дня. Лімфодренажний масаж обличчя роликом може бути ефективним у разі виконання процедури щодня протягом п'яти хвилин. Масаж чинить м'яку скульптурувальну дію — одутлість обличчя зменшується.
Христина 2 тижні тому
Добрий день. Як оцінити результати лімфодренажного масажу «до» і «після»?
Відповісти
Добрий день. Оцінити результати можна за зміненою вагою та об'ємами тіла після проходження курсу масажу. Після першого сеансу також покращиться самопочуття. Позитивні зміни (зменшення набряків, поліпшення обмінних процесів) пов'язані з реакцією організму на прискорений лімфоток.
Роман 2 тижні тому
Добрий день. Скільки за часом триває лімфодренажний масаж?
Відповісти
Добрий день. Один сеанс ручного масажу зазвичай триває 15-30 хвилин. Тривалість може варіюватися залежно від потреб організму і конкретних цілей масажу.
Марта 2 тижні тому
Доброго дня. Чи підходить дренажний масаж для схуднення?
Відповісти
Добрий день. Лімфодренажний масаж здатний прибрати прояви целюліту, але не позбавить від нього повністю. Втрата ваги відразу після масажу пояснюється тим, що з організму йде зайва рідина.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн