Logo
0 800 30 11 77

Ниркова недостатність: симптоми, причини та методи лікування

Ниркова недостатність: симптоми, причини та методи лікування
Читати 18 хвилин | Створено: 25 квітня 2024 | Оновлено: 25 квітня 2024 | 382 382
Ниркова недостатність діагностована більш ніж у двох мільйонів людей у світі. Щороку кількість пацієнтів з порушенням функції нирок збільшується на п'ять-сім відсотків.

Що таке ниркова недостатність?

Ниркова недостатність — захворювання, за якого нирки втрачають здатність повноцінно виконувати фільтраційну та видільну функції. За зниження працездатності нирок в організмі накопичуються токсини, що спричиняють ураження інших внутрішніх органів (серця, печінки, шлунка, кишківника, легень, головного мозку).

Чому виникає ниркова недостатність?

Поставте своє питання Нефрологу
«ОН Клінік»

Порушення функцій нирок часто відбувається на фоні тривалої артеріальної гіпертензії. Підвищений тиск призводить до пошкодження кровоносних судин у парному органі та погіршення живлення паренхіми (ниркової тканини), яка поступово заміщується жорсткою фіброзною тканиною. Інші причини ниркової недостатності:

  • вроджені аномалії нирок;
  • сильні кровотечі, що призвели до істотного скорочення об'єму циркулюючої в судинах крові;
  • травматичне пошкодження нирок;
  • інтоксикація організму (лікарська, харчова, нікотинова, алкогольна);
  • аутоімунні патології (системний червоний вовчак, васкуліт, ревматоїдний артрит);
  • запальні захворювання нирок (пієлонефрит, гломерулонефрит);
  • злоякісні новоутворення і метастази;
  • полікістоз нирок (утворення множинних кіст у тканинах парного органу);
  • нефропатії (гіпертонічна, подагрична, діабетична);
  • сечокам'яна хвороба (утворення каменів у нирках і сечовивідних шляхах).

Ниркова недостатність може стати наслідком цукрового діабету. Підвищений рівень глюкози в крові посилює спрагу, примушуючи людину споживати багато води. Нирки працюють у посиленому режимі, обробляючи рідину, що надходить до організму, внаслідок чого швидкість фільтрації поступово знижується, а в сечу починає потрапляти білок. Стан парного органу погіршується стійким запальним процесом, який прогресує на тлі високої концентрації цукру.

Види та стадії ниркової недостатності

Залежно від причини розвитку ниркова недостатність буває преренальною, ренальною та постренальною. Преренальна форма захворювання є наслідком порушення ниркового кровотоку, ренальна — зумовлена загибеллю нефронів (структурно-функціональних одиниць нирок), а постренальна — спричинена закупоркою сечовивідних шляхів (сечового міхура, сечоводів, уретри). Види ниркової недостатності за характером перебігу:

  • гостра ниркова недостатність (ГНН) — раптове, різке зниження працездатності нирок, що призводить до розладу водного, електролітного, азотистого обміну;
  • хронічна ниркова недостатність (ХНН) — форма захворювання, за якої функція нирок знижується поступово впродовж кількох років.

У розвитку хронічної ниркової недостатності виділяють п'ять стадій. Вони відрізняються швидкістю клубочкової фільтрації (ШКФ), яка є показником здатності нирок фільтрувати кров. У нормі ШКФ коливається в межах 100-150 мл/хв.

Стадії хронічної ниркової недостатності

Назва

Швидкість клубочкової фільтрації, мл/хв

Характеристика

Ниркова недостатність 1 ступеня

90-100

Початкова стадія захворювання, що протікає безсимптомно. Супроводжується легкою нефропатією. Відхилення в роботі нирок можуть бути помічені тільки за результатами лабораторних аналізів або під час ультразвукового дослідження.

Ниркова недостатність 2 ступеня

60-89

Нефропатія з незначним порушенням працездатності нирок. Може супроводжуватися підвищеною втомою, сонливістю, зниженим імунітетом.

Ниркова недостатність 3 ступеня

3А ступінь

45-59

Помірне порушення працездатності нирок, що проявляється змінами кольору, запаху сечі та частоти сечовипускання. Патологія потребує медикаментозного лікування.

3В ступінь

30-44

Зниження функції нирок варіюється від помірного до тяжкого ступеня. Захворювання характеризується підвищеним ризиком відмови нирок.

Ниркова недостатність у ступеня

15-29

Тяжке ураження нирок, за якого їхня працездатність знижується більш ніж на 50%. Розвиваються ускладнення, що поширюються на серцево-судинну, травну, нервову, опорно-рухову системи.

Ниркова недостатність 5 ступеня

Менше ніж 15

Термінальна (завершальна) стадія хронічної ниркової недостатності. Нирки не можуть працювати самостійно та близькі до повної відмови.

ГНН піддається лікуванню та передбачає можливість відновлення ниркової функції впродовж двох-трьох місяців. Зміни в тканинах нирок за ХНН часто мають незворотний характер.

Як зрозуміти, що в мене ниркова недостатність?

Ознакою ниркової недостатності є зниження частоти сечовипускання. Через затримку рідини та солей в організмі у пацієнта можуть з'являтися набряки нижніх і верхніх кінцівок, живота. Часто за ниркової недостатності набрякає обличчя, особливо зони під очима. Контур обличчя стає обвислим, а шкіра — пухкою, іноді синюшною. Інші симптоми ниркової недостатності:

  • хронічна втома та сонливість;
  • спрага та сухість у роті;
  • підвищена температура тіла;
  • збліднення шкірного покриву;
  • зниження апетиту;
  • часті нудота та блювання;
  • задишка;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • поколювання в м'язах і судоми;
  • кровотечі з носа та ясен, у шлунково-кишковому тракті;
  • біль у спині та внизу живота.

За ниркової недостатності колір сечі стає темно-коричневим через накопичення продуктів обміну речовин. Симптомом гострої ниркової недостатності, спричиненої гломерулонефритом або сечокам'яною хворобою, є сліди крові в урині.

У багатьох пацієнтів ниркова недостатність проявляється пересиханням шкірного покриву та сильним свербінням. Через накопичення шлаків і токсинів в організмі за ниркової недостатності часто з'являється висип на тілі.

Симптомом ниркової недостатності у жінок може стати аменорея (відсутність місячних), що є наслідком порушення обміну речовин і гормонального дисбалансу. У чоловіків до симптомів ниркової недостатності іноді приєднується еректильна дисфункція.

Методи діагностики ниркової недостатності

На первинній консультації нефролог вивчає анамнез, аналізує скарги пацієнта, проводить фізикальний огляд щодо наявності набряків і шкірного висипу. Для підтвердження діагнозу лікар може рекомендувати пацієнту здати аналізи крові та сечі, а також пройти ультразвукову діагностику (УЗД). Лабораторні аналізи за ниркової недостатності:

  • біохімічне дослідження крові. За дисфункції нирок показує підвищений вміст продуктів азотистого обміну (сечовини, сечової кислоти, креатиніну) і знижений рівень білків;
  • проба Реберга. Дозволяє визначити швидкість клубочкової фільтрації;
  • загальне дослідження сечі. Надає можливість оцінити колір, прозорість і щільність урини, виявити в ній білок, цукор і червоні кров'яні тільця (еритроцити);
  • тест на добову протеїнурію. Показує об'єм білка, який при патологіях нирок виводиться із сечею за добу;
  • біохімічне дослідження сечі. Дозволяє підрахувати, в якій концентрації в урині містяться глюкоза, креатинін, натрій, калій, фосфор, магній, сечовина та сечова кислота;
  • проба Зимницького. Допомагає оцінити об'єм сечі, виділений за добу, встановити співвідношення денної та нічної порцій урини, а також визначити її щільність.

Для візуалізації патологічних змін у паренхімі призначають УЗД нирок. Дослідження дає змогу виявити розширення чашково-мискової системи, атрофію канальців і клубочків, конкременти та новоутворення в нирках.

Як лікувати ниркову недостатність?

Курс лікування ниркової недостатності підбирається залежно від стадії розвитку патології. На ранніх етапах хворобу купірують медикаментозними засобами. Спеціальних ліків від ниркової недостатності не існує. Пацієнту призначають комплекс препаратів, що дають змогу забезпечити дезінтоксикацію організму, відновити електролітний баланс і нормальний діурез (процес утворення та виведення сечі), не допустити розвитку ускладнень. Препарати, які використовують для лікування ниркової недостатності:

  • інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ). Нормалізують артеріальний і нирковий тиск, захищають паренхіму від фіброзу, спричиненого порушеним кровообігом;
  • діуретики. Забезпечують виведення надлишків рідини з організму;
  • кортикостероїди. Дозволяють купірувати прогресуючий запальний процес;
  • статини. Сприяють зниженню рівня холестерину в крові та запобігають розвитку атеросклерозу ниркових артерій.
  • нестероїдні протизапальні засоби. Знімають запалення, нормалізують температуру тіла, зменшують інтенсивність больового синдрому;
  • антибіотики. Усувають бактеріальні інфекції сечовивідних шляхів, якими може супроводжуватися ниркова недостатність (пієлонефрит, цистит, уретрит);
  • цукрознижувальні лікарські засоби. Дозволяють нормалізувати рівень глюкози в крові при цукровому діабеті.

Анемію при нирковій недостатності лікують препаратами заліза. Для поліпшення білкового синтезу й усунення симптомів уремічної інтоксикації показані кетонові аналоги амінокислот.

На термінальній стадії лікування ниркової недостатності медикаментозними препаратами супроводжується замісною терапією — діалізом. У разі повного некрозу ниркової тканини та відмови органу необхідна пересадка нирки.

Що таке діаліз?

Діаліз — процедура штучного очищення крові від надлишку води та продуктів обміну речовин. Діаліз нирок не є методом лікування та не сприяє відновленню працездатності нирок. Він лише заміщає втрачені парним органом функції, продовжуючи пацієнтам з хронічною нирковою недостатністю життя. Існує два види діалізу: гемодіаліз і перитонеальний діаліз.

Гемодіаліз

Під час гемодіалізу кров фільтрується через спеціальний апарат — діалізатор. Пацієнта підключають до пристрою за допомогою катетерів, які вводять у вени в ділянці передпліччя чи шиї. Кров по трубці надходить у діалізатор, очищається напівпроникною мембраною від токсинів і повертається назад в організм. Процедури зазвичай тривають по чотири години та проводяться тричі на тиждень. Самостійне сечовипускання під час гемодіалізу може бути відсутнім.

У деяких пацієнтів побічним ефектом замісної терапії стає гіпотонія (знижений артеріальний тиск). Також гемодіаліз небезпечний через ризик великої кровотечі і тромбозу судин.

Перитонеальний діаліз

Під час перитонеального діалізу кров очищається всередині тіла людини. Перед процедурою в черевну порожнину пацієнту вставляють катетер, що має дві трубки: одна призначена для введення діалізуючого розчину в черевну порожнину, а друга — для видалення діалізату з продуктами обміну речовин.

Після введення катетера через одну з трубок у черевну порожнину починає надходити діалізуючий розчин. Кров проходить крізь рідину, позбавляючись токсинів. По завершенні процедури використаний розчин із відходами зливається з черевної порожнини через іншу трубку катетера. Ускладненням перитонеального діалізу може стати перитоніт — запалення мембрани, що покриває внутрішні стінки черевної порожнини.

Чи можуть нирки запрацювати після діалізу?

За гострої ниркової недостатності, зумовленої зневодненням, травмою, інфекцією, діаліз може сприяти частковому чи повному відновленню ниркової функції за умов основної лікувальної терапії. Штучне очищення крові знімає з парного органу навантаження на період лікування та допомагає запустити нирки.

За хронічної ниркової недостатності, що супроводжується незворотними ушкодженнями ниркової тканини, шанси на одужання практично відсутні. Частота відновлення функції нирок варіюється від одного до двох з половиною відсотків. Абсолютна більшість пацієнтів залишається на діалізі до кінця життя.

Коли показана пересадка нирки?

Пересадка нирки показана пацієнтам із термінальною стадією хронічної ниркової недостатності. На цьому етапі розвитку захворювання швидкість клубочкової фільтрації падає нижче 15 мл/хв, що свідчить про зниження функції нирок на 85-90%.

Ускладнення ниркової недостатності

На фоні дисфункції нирок може розвиватися гіпертонія (підвищений артеріальний тиск), серцева недостатність (зниження здатності серця забезпечувати повноцінне кровопостачання внутрішніх органів), інфаркт міокарда (некроз ділянки серцевого м'яза через недостатнє кровопостачання), інфаркт міокарда (некроз ділянки серцевого м'яза через недостатнє кровопостачання). Інші ускладнення ниркової недостатності:

  • анемія — знижений рівень еритроцитів і гемоглобіну в крові;
  • атеросклероз — звуження просвіту судин через скупчення на їхніх стінках холестерину;
  • гіперкальціємія — високий рівень кальцію в крові;
  • подагра — скупчення солей сечової кислоти в суглобах;
  • метаболічний ацидоз — підвищена кислотність крові;
  • периферична нейропатія — ураження одного або декількох периферичних нервів;
  • гіперфосфатемія — збільшення концентрації фосфору в крові;
  • судомний синдром — раптові напади мимовільного скорочення м'язів;
  • уремія — накопичення в крові токсинів;
  • коагулопатія — порушення згортання крові;
  • плевральний випіт — скупчення рідини в серозній оболонці легень;
  • печінкова недостатність — порушення функцій печінки.

При нирковій недостатності може розвинутися тривожний і депресивний розлади. Частими ускладненнями дисфункції нирок стають хронічне безсоння та кахексія (сильне виснаження організму).

Як відновити нирки?

Відновити нирки дає змогу терапія основного захворювання, що стало причиною ниркової недостатності. У процесі лікування рекомендується дотримуватися правил здорового способу життя: відмовитися від паління та вживання алкоголю, дотримуватися дієти, що знижує навантаження на парний орган. Зупинити всихання нирки дасть змогу зниження внутрішньониркового тиску та рівня цукру в крові.

Чи можна запобігти нирковій недостатності?

Для мінімізації ризику розвитку ниркової недостатності рекомендується уникати інтоксикації організму важкими металами, розчинниками, фунгіцидами, нікотином, алкоголем. Інші методи профілактики хронічної хвороби нирок:

  • регулярні заняття спортом (по 15-30 хвилин на день або по годині тричі на тиждень);
  • недопущення надмірної ваги;
  • підтримання артеріального тиску на нормальному рівні;
  • контроль рівня цукру та холестерину в крові;
  • утримання від самолікування анальгетиками, нестероїдними протизапальними засобами, діуретиками, здатними завдати шкоди ниркам.

Пацієнтам з підвищеним ризиком розвитку ниркової недостатності рекомендується щорічно проходити огляд у нефролога. Контролювати стан нирок дасть змогу періодична здача аналізів сечі.

Дієта за ниркової недостатності

За ниркової недостатності рекомендована низькобілкова дієта. Після обробки білка в організмі утворюються відходи азотистого обміну (сечовина і креатинін), виводити які уражені нирки нездатні. Токсичні речовини накопичуються в крові й спричиняють отруєння організму. Пацієнтам з нирковою недостатністю слід обмежити споживання м'яса, птиці, риби, яєць, сирів, молока, сиру та бобів, віддавши перевагу фруктам, злакам, овочам і знежиреним молочним продуктам.

За розвитку гіперфосфатемії та гіперкаліємії на фоні ниркової недостатності слід обмежити споживання продуктів з високим вмістом калію (бананів, авокадо, квасолі, горіхів, насіння, картоплі) і фосфору (молока, сирів, морепродуктів). Скорочення споживання солі (натрію) та рідини допоможе знизити кров'яний тиск і запобігти появі набряків.

Меню на тиждень за ниркової недостатності

Для підтримання стабільного рівня цукру в крові та зниження навантаження на нирки харчування за ниркової недостатності має бути дробовим і супроводжуватися дотриманням регулярних інтервалів між прийомами їжі. Нижче представлено приблизне низькобілкове меню з п'ятиразовим харчуванням на тиждень.

Меню на тиждень за ниркової недостатності

День тижня

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полуденок (перекус)

Вечеря

Понеділок

Вівсянка на воді з ягодами

Одне невелике яблуко, тост з медом

Картопляне пюре, салат зі свіжих овочів

Жменя горіхів, один грейпфрут

Гречана каша, овочі на пару

Вівторок

Сирна запіканка з ягодами

Гречана каша з горіхами

Пшеничні коржі з цільнозернового борошна, тушковані овочі

Свіжі ягоди, мигдаль

Салат зі свіжих овочів, запечений з овочами лосось

Середа

Омлет з помідором

Цільнозернові хлібці з авокадо

Бобовий суп, овочевий салат

Одне невелике яблуко, несолоне насіння (гарбузове або соняшникове)

Рисова каша з відвареною курячою грудкою, овочі на пару

Четвер

Йогурт з вівсяними пластівцями

Млинці з цільнозернового борошна з сиром

Куряче філе на грилі, броколі на пару

Волоські горіхи, апельсин

Буряковий суп

П’ятниця

Банановий коктейль з йогуртом

Знежирений кисломолочний сир з ягодами

Овочеве рагу з куркою, відварний рис

Горіхи, одне невелике яблуко

Печені овочі з кускусом

Субота

Омлет з овочами

Цільнозернові хлібці з авокадо й огірком

Картопляне пюре, лосось на пару

Свіжі овочі, мигдаль

Парова куряча котлета, овочі на пару

Неділя

Тости з авокадо та помідорами

Гречана каша з горіхами

Курячі крильця на пару, овочевий салат

Фруктовий йогурт, горіхи

Овочевий суп, парові овочі

Представлене меню є приблизним. Перед розробкою плану харчування рекомендується проконсультуватися з лікарем. Нефролог скоригує раціон, враховуючи стадію ниркової недостатності та ступінь вираженості її клінічних симптомів. Обмеження щодо споживання білка, калію, фосфору та натрію на ранніх етапах розвитку захворювання можуть бути більш щадними, ніж на пізніх. Нижче представлені рецепти страв, які підходять для дієти за ниркової недостатності.

Рецепти страв за ниркової недостатності

1

Овочевий суп

Ниркова недостатність: симптоми, причини та методи лікування
Підготовка
15 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
45 хвилин
Ккал на порцію
95
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • свіжі помідори — 150 г;
  • макарони з цільнозернового борошна — 1 ст.;
  • сушене листя орегано — половина ч. л.;
  • сушене листя базиліка — половина ч. л.;
  • свіжі кабачки — 1 шт;
  • морква — 1 шт;
  • стебла селери — 2 шт;
  • часник — 2 зубчики;
  • цибуля — 1 шт;
  • оливкова олія — 2 ст. л.;
  • вода — півтора літри;
  • консервована зелена квасоля — 1 банка.
  1. Пробланшувати помідори та зняти з них шкірку.
  2. Нарізати кубиками цибулю, часник, помідори та кабачки, промити консервовану зелену квасолю, натерти на дрібну тертку моркву.
  3. Розігріти в каструлі або глибокому сотейнику оливкову олію, додати цибулю і готувати дві-три хвилини до прозорості.
  4. Висипати до цибулі часник, селеру, моркву, кабачки і тушкувати 10 хвилин до розм'якшення овочів.
  5. Додати до овочевої маси консервовану зелену квасолю, базилік і орегано, тушкувати ще п'ять хвилин.
  6. Висипати в каструлю або сотейник помідори і залити овочі водою.
  7. Довести суп до кипіння, а потім тушкувати на тихому вогні 10 хвилин.
  8. Додати макарони та варити згідно з інструкцією на упаковці.
2

Овочеве рагу з куркою

Ниркова недостатність: симптоми, причини та методи лікування
Підготовка
15 хвилин
Приготування
40 хвилин
Загальний час
55 хвилин
Ккал на порцію
115
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • курячі грудки без шкіри та кісток — 2 шт;
  • морква — 2 шт;
  • цибуля — 1 шт;
  • цукіні — 2 шт;
  • червоний салатний перець — 1 шт;
  • стебла селери — 2 шт;
  • оливкова олія — 2 ст. л.;
  • нежирний курячий бульйон — 2 ст. л.;
  • сушений базилік — 1 ч. л.
  1. Нарізати кубиками курку й овочі.
  2. У великому сотейнику розігріти на середньому вогні оливкову олію. Покласти в ємність курку й обсмажити до золотистої скоринки протягом п'яти-семи хвилин. Перекласти курку на тарілку.
  3. У сотейник висипати нарізану цибулю й обсмажити до м'якості протягом трьох-чотирьох хвилин.
  4. Додати до цибулі моркву, цукіні, червоний перець і селеру. Готувати п'ять хвилин, постійно помішуючи.
  5. Покласти обсмажену курку в сотейник з овочами. Залити суміш курячим бульйоном, додати базилік і перемішати.
  6. Тушкувати рагу на повільному вогні під кришкою близько 20-25 хвилин, поки овочі та філе не стануть м'якими.
3

Запіканка з кисломолочного сиру з ягодами

Ниркова недостатність: симптоми, причини та методи лікування
Підготовка
15 хвилин
Приготування
35 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
145
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • знежирений кисломолочний сир — 500 г;
  • свіжі ягоди — 200 г;
  • яйця — 2 шт;
  • мед — 3 ст. л.;
  • ванілін — 1 г;
  • борошно з цільнозернової пшениці — 2 ст. л.;
  • кориця — за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Попередньо розігріти духовку до 180°C.
  2. Змішати у великій мисці сир, яйця, мед і ванілін до отримання однорідної маси.
  3. Додати борошно і знову перемішати.
  4. Викласти промиті ягоди на дно форми для запікання.
  5. Налити сирну суміш поверх ягід.
  6. Поставити форму в попередньо розігріту духовку і запікати 30-35 хвилин, поки сирна запіканка не стане золотистою і не застигне по краях.
  7. Вийняти запіканку з духовки і дати їй трохи охолонути перед подачею.

Нефрологія в ОН Клінік Одеса

Ниркова недостатність: симптоми, причини та методи лікування - Лівенцова Катерина Валентинівна
Лівенцова Катерина Валентинівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як зрозуміти, що відмовляють нирки?

Коли відмовляють нирки, у людини відбувається різке зниження кількості виробленої сечі. Сечовипускання стає рідкісним або зовсім відсутнє, через що зайва рідина та продукти обміну речовин накопичуються в крові. Симптомом відмови нирок є виражена набряклість рук, ніг, живота та обличчя.

У пацієнтів, у яких відмовили нирки, часто зростає артеріальний тиск, сповільнюється виробництво еритроцитів, знижується рівень гемоглобіну в крові, розвивається анемія. До симптомів відмови нирок приєднуються втрата апетиту, часта нудота та блювання, підвищена втомлюваність, судомний синдром, порушення свідомості та дезорієнтація. За відсутності лікування може розвинутися несвідомий стан — уремічна кома, що призводить до летального результату.

2. Як помирають від ниркової недостатності?

За ниркової недостатності пацієнти помирають від ускладнень, спричинених отруєнням організму продуктами обміну речовин (ішемічної хвороби серця, інфаркту, інсульту, відмови печінки). Без діалізу і трансплантації смерть від відмови нирок може настати протягом кількох днів і навіть годин.

3. Як довго живуть з нирковою недостатністю?

Середня тривалість життя пацієнтів на діалізі становить п'ять-десять років, а максимальна — 20-30 років. Після пересадки нирки від живого донора пацієнти живуть у середньому 12-20 років, а після трансплантації органу від померлого донора — від 8 до 12 років.

4. Чи можна вилікуватися від ниркової недостатності?

За своєчасно розпочатої терапії можна вилікуватися від гострої ниркової недостатності, спричиненої інтоксикацією організму, травматичним пошкодженням нирок, інфекцією, зневодненням. Повне або часткове відновлення ниркової функції можливе протягом двох-трьох місяців. Методів, які дають змогу повністю позбутися хронічної ниркової недостатності, не існує. Однак розпочате на ранніх стадіях лікування може сповільнити та навіть зупинити прогрес захворювання.

5. До якого лікаря звертатися при нирковій недостатності?

При появі симптомів ниркової недостатності слід записатися на консультацію нефролога. На відміну від уролога, який лікує всю сечостатеву систему, лікар-нефролог спеціалізується на діагностиці та лікуванні захворювань нирок.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Ниркова недостатність: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-ревматолог, нефролог. Кандидат медичних наук, доцент.
Ниркова недостатність: симптоми, причини та методи лікування
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Антоніна 4 дні тому
Добрий вечір, чому хронічна ниркова недостатність вважається найнебезпечнішою хворобою нирок?
Відповісти
Добрий день. ХНН входить до списку найважчих нефрологічних захворювань (поряд із раком нирок, амілоїдозом). Небезпека хвороби полягає в тому, що на ранніх стадіях вона протікає безсимптомно, і в багатьох пацієнтів діагностують уже тоді, коли в нирках є незворотні зміни, що не піддаються лікуванню.
Василь 1 тиждень тому
Добрий день, підкажіть, від чого помирають на гемодіалізі? Дякую.
Відповісти
Добрий день! Смерть може стати наслідком ускладнень ниркової недостатності або побічних ефектів самого діалізу. Пацієнти з нирковою недостатністю мають підвищені ризики інфаркту міокарда, інсульту, серцевої недостатності, сепсису (генералізованого запалення в організмі). Діаліз у рідкісних випадках здатний спровокувати знижений артеріальний тиск, обширну кровотечу і тромбоз судин, внаслідок чого може настати летальний результат.
Анатолій 1 тиждень тому
Привіт! Скажіть, чи можна визначити стадію ниркової недостатності за рівнем креатиніну в крові?
Відповісти
Добрий день. При нирковій недостатності концентрація креатиніну може варіюватися в діапазоні від 200 до 550 мкмоль/л. Знаючи рівень креатиніну в крові пацієнта, співробітники діагностичної лабораторії за допомогою формули розраховують швидкість клубочкової фільтрації, за якою визначають стадію ниркової недостатності.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн