Logo
0 800 30 11 77

Що таке анемія і як її позбутися?

Що таке анемія і як її позбутися?
Читати 7 хвилин | Створено: 24 листопада 2022 | Оновлено: 25 листопада 2022 | 21192 21192
Анемія — це стан, знайомий багатьом. Причому деякі люди, зіштовхуючись із симптомами анемії, навіть не підозрюють про її розвиток, а списують своє самопочуття на банальну втому. Про те, як розпізнати анемію та позбутися її, розповідають лікарі мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Що таке анемія?

Анемія крові (малокрів’я) є досить поширеним станом, з яким стикається третина людей у ​​світі. Що таке анемія, розповість Наталія Ступар, сімейний лікар медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«За анемії у крові зменшується концентрація гемоглобіну та кількість еритроцитів (червоних кров'яних тілець), які переносять кисень по всьому тілу. Кисень живить клітини та дає вам енергію. Без здорових еритроцитів організм не отримує достатньо енергії для нормального функціонування всіх органів та систем».

Деякі форми анемії є короткочасними та протікають легко, інші можуть зберігатися все життя і за відсутності лікування становити серйозну загрозу здоров’ю. Основні види анемії:

  • залізодефіцитна анемія — зменшення вироблення еритроцитів через нестачу заліза, що входить до складу еритроцитарних мембран;
  • гемолітична анемія — вроджений стан, за якого зменшується тривалість життя червоних кров'яних тілець;
  • мегалобластна анемія — зменшення кількості еритроцитів у крові внаслідок нестачі вітаміну В12 або фолієвої кислоти, які беруть участь у кровотворенні;
  • апластична анемія — рідкісне захворювання, пов'язане з пошкодженням стовбурових клітин кісткового мозку, внаслідок чого скорочується синтез еритроцитів.

Найчастіше діагностується саме залізодефіцитна анемія. Визначити її можна за результатами лабораторних аналізів на залізо (Fe) та гемоглобін. У таблиці нижче наведено норми вмісту заліза в крові для людей різного віку.

Норми заліза в організмі

Норми заліза у дітей

2 тижні

11-36 мкмоль/л

6 місяців

5-24 мкмоль/л

12 місяців

6-28 мкмоль/л

2-12 років

4-24 мкмоль/л

Норми заліза у жінок

25 років

6,6-29,5 мкмоль/л

40 років

4,1-24,0 мкмоль/л

60 років

7,0-26,7 мкмоль/л

Норми заліза у чоловіків

25 років

7,2-27,7 мкмоль/л

40 років

6,3-30,1 мкмоль/л

60 років

7,2-21,5 мкмоль/л

Але важливо розуміти, що результат аналізу не є діагнозом. Невеликі відхилення від норми цілком допустимі та можуть залежати від різних факторів (наприклад, під час місячних у жінок знижується рівень заліза через менструальну кровотечу). Розшифровкою результатів аналізів та постановкою діагнозу повинен займатися терапевт чи гематолог.

Причини анемії

Анемія може бути вродженою чи набутою. Вроджена анемія у дітей передається генетично, діагностується під час планових обстежень у перший рік життя та потребує постійного спостереження у лікаря. Про фактори, що провокують розвиток набутої анемії, розповість Владислава Боброва, лікар-гематолог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

 «Причини розвитку анемії часто залежать від її типу, однак є й певні фактори, які можуть призвести до малокрів’я. Насамперед, це мізерне та незбалансоване харчування з нестачею тваринного білка, вітамінів, заліза та інших мікроелементів, що беруть участь у кровотворенні. Також викликати анемію можуть захворювання ШКТ та глистяні інвазії, що перешкоджають засвоєнню поживних речовин з їжі».

Ще один важливий фактор, що провокує малокрів'я, — втрата крові внаслідок травм, хірургічного втручання або захворювань, які можуть супроводжуватися кровотечею (геморой, поліменорея тощо). До тимчасового розвитку анемії може призвести і донорство крові, проте за збалансованого харчування рівень еритроцитів швидко відновлюється.

Залізодефіцитна анемія часто розвивається у вагітних жінок, оскільки еритроцити формуються в організмі матері та плода, а отже, потреба в залізі зростає практично вдвічі. Анемія при вагітності впливає на розвиток плода, а також підвищує ризик передчасних пологів та народження дитини з невеликою вагою, тому потребує лікування та контролю рівня еритроцитів у динаміці.

Анемія — це також поширене ускладнення у хворих на рак, яке може розвиватися внаслідок самого захворювання та хіміотерапії. Водночас низький рівень еритроцитів може бути протипоказанням до прийому деяких препаратів, тому важливо проводити обстеження перед кожним сеансом хіміотерапії.

Симптоми анемії

Головною ознакою анемії є хронічна втома, яка не минає навіть після повноцінного відпочинку. Інші симптоми анемії включають:

  • задишку без фізичного навантаження;
  • нездатність зробити глибокий вдих;
  • головний біль, запаморочення;
  • біль та відчуття здавлювання в грудях;
  • швидке та нерегулярне серцебиття (аритмія);
  • холодні руки та ноги;
  • блідість або жовтяничність шкіри.

Анемія у дітей може позначатися на зростанні та розвитку організму. До того ж втома негативно впливає на здатність сприймати інформацію та засвоювати нові знання, тому у дітей часто знижується успішність у школі.

Ускладнення анемії

Чим небезпечна анемія, розповість Тетяна Пугач, лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Контрольована анемія практично не становить загрози і легко усувається за допомогою збалансованого харчування та прийому вітамінів та мікроелементів. Однак важкі форми анемії, за яких рівень гемоглобіну знижується нижче 70 г/л, можуть спричинити ускладнення в роботі серцево-судинної системи. За анемії серце перекачує більше крові, щоб компенсувати нестачу кисню, що призводить до його збільшення та серцевої недостатності. У людей похилого віку важка, неконтрольована анемія також може призвести до смерті».

Лікування та профілактика анемії

Не існує універсального лікування анемії, яке б підійшло всім, тому перш за все лікар повинен визначити причину та вид патологічного стану. Для лікування залізодефіцитної та мегалобластної анемії може призначатися прийом заліза та вітаміну В12 або їх введення внутрішньовенно.

Якщо анемія викликана кровотечею, не пов'язаною з менструацією, необхідно усунути її. У критичних ситуаціях за значної втрати крові може знадобитися переливання.

За гемолітичної анемії лікар може призначати прийом препаратів, що пригнічують імунну систему, яка атакує власні еритроцити та призводить до малокрів'я. Апластична анемія лікується виключно пересадкою кісткового мозку.

На жаль, деякі види анемії неможливо запобігти. Однак для профілактики залізодефіцитної та вітамінодефіцитної анемії достатньо дотримуватися збалансованого харчування з високим вмістом вітамінів та мінералів, серед яких:

  • залізо — у великій кількості міститься в яловичині, м'ясних субпродуктах, морепродуктах, бобах, сочевиці, шпинаті, броколі, гарбузовому насінні;
  • фолат (фолієва кислота) — міститься у всіх фруктах, натуральних фруктових соках, зеленому горошку, квасолі, арахісі, спаржі та листовій зелені;
  • вітамін В12 — ним багаті м'ясо та субпродукти, риба та морепродукти, молочні продукти (молоко, йогурт, сир), яйця;
  • вітамін С — покращує засвоєння заліза. Вітамін С міститься в цитрусових, солодкому перці, броколі, помідорах, грибах та петрушці.

Анемія — поширений стан. За своєчасної діагностики та лікування малокрів'я не несе великої загрози здоров'ю людини, тому важливо регулярно проходити профілактичні огляди у терапевта та здавати загальний аналіз крові та аналіз на залізо.

Функціональна діагностика в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке анемія і як її позбутися? - Сівцева Юлія Віталіївна
Сівцева Юлія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке анемія і як її позбутися?
Лікар терапевт, кардіолог. Перша категорія.
Що таке анемія і як її позбутися?
Лікар-терапевт, ендокринолог, лікар-фізіотерапевт. Друга категорія.

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Коментарі

Дарина 3 місяці тому
Добрий день, я щороку проходжу профілактичні огляди, оскільки в мене підвищена активність щитоподібної залози. До цього в мене були тільки проблеми з гормонами щитоподібної залози, а сьогодні в аналізах я побачила ще й меншу кількість еритроцитів. Підкажіть, як пов'язана анемія і щитоподібна залоза? Чи міг гіпертиреоз спричинити анемію?
Відповісти
Вітаю, гіпертиреоз, пов'язаний із надмірною активністю щитоподібної залози, може вплинути на кровотворення і спричинити анемію. Це може статися через збільшений обмін речовин і прискорену руйнівну активність еритроцитів. Однак для точного визначення наявності взаємозв'язку необхідна консультація ендокринолога.
Михайло 4 місяці тому
Вітаю, у мене зблідла шкіра, з'явилися запаморочення, задишка і тупий біль у грудях. Скажіть, до кого йти з анемією: до сімейного лікаря чи вузькопрофільного фахівця? Які результати обстежень та аналізів потрібно взяти з собою?
Відповісти
Добрий день, за появи ознак анемії необхідно записатися на прийом до сімейного лікаря або терапевта. Брати результати аналізів, проходити ультразвукове дослідження не потрібно. За необхідності лікар призначить додаткові дослідження під час консультації після оцінки симптомів.
Христина 4 місяці тому
Добрий вечір, я прийшла до сімейного лікаря через втому і слабкість, холодні нижні і верхні кінцівки, задишку, головний біль. Мене направили на загальний аналіз крові, в якому були виявлені відхилення в гемоглобіні. Підкажіть, які причини низької щільності гемоглобіну?
Відповісти
Вітаю, низька щільність гемоглобіну може бути зумовлена дефіцитом заліза, вітамінів (наприклад, вітаміну В12 і фолієвої кислоти), хронічними захворюваннями, крововтратою, генетичними факторами і порушенням кровотворення. Діагностика та визначення причини анемії потребує консультації з лікарем і лабораторних аналізів.
Віталій 4 місяці тому
Доброго дня, тиждень тому в мене виявили анемію, яка проявляється сильними запамороченнями, утрудненим диханням, нерегулярним серцевим ритмом, болем у грудній клітці, блідістю шкіри. Розкажіть, які дозволені та заборонені продукти в разі анемії?
Відповісти
Добрий день, збалансоване харчування допоможе заповнити дефіцит заліза і підвищити кількість червоних кров'яних клітин в організмі. У разі анемії рекомендується включати в раціон їжі продукти, багаті на залізо (червоне м'ясо, печінку, яйця, шпинат, боби і горіхи). Важливо також вживати продукти, що містять вітамін C (наприклад, цитрусові), які допомагають поліпшити засвоєння заліза. Слід обмежити вживання чаю і кави, оскільки вони можуть погіршувати засвоєння заліза.
Інга 4 місяці тому
Добрий день, у мене з'явилися втома і слабкість, часті запаморочення, біль у грудях, задишка, пожовкла шкіра. Я звернулася до сімейного лікаря, який виміряв мій артеріальний тиск і призначив аналіз крові, за результатами було діагностовано анемію. Підкажіть, скільки живуть з анемією?
Відповісти
Вітаю, анемія не є смертельним захворюванням, але її прогноз залежить від ступеня тяжкості та основної причини. Лікування анемії може включати застосування заліза, вітамінів, трансфузії крові та корекцію основного захворювання, що викликає анемію.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!