Logo
0 800 30 11 77

Користь і шкода оливкової олії

Користь і шкода оливкової олії
Читати 12 хвилин | Створено: 21 травня 2024 | Оновлено: 23 травня 2024 | 4319 4319
Оливкова олія містить багато вітамінів і мононенасичених жирних кислот. При її регулярному вживанні прискорюються обмінні процеси в організмі, налагоджується засвоєння їжі.

Що таке оливкова олія?

Оливкова олія — продукт рослинного походження, який виготовляють із плодів оливкового дерева. У складі великий вміст суміші тригліцеридів жирних кислот, що беруть участь у синтезі гормонів, переробці вітамінів. Також олія багата ефірами олеїнової кислоти. Колір варіюється від буро-жовтого до зелено-жовтого. Продукт має специфічний гіркуватий присмак. Оливкова олія використовується для приготування їжі, є корисним інгредієнтом косметичних засобів для догляду за тілом для жінок і чоловіків. 

Види оливкової олії

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Залежно від типу пресування, кислотності та ступеня обробки існує кілька видів продукту. Види оливкових олій:

  • Extra Virgin Olive Oil (холодний віджим). Оливкова олія, виготовлена методом холодного пресування. Натуральний склад і аромат продукту завдяки методу виробництва збережені повною мірою. Лікувальні властивості нефільтрованої оливкової олії найвищі;
  • Virgin Olive Oil (перший віджим). Нерафінована оливкова олія має м'який смак, підходить для приготування страв на повільному вогні;
  • Refined Olive Oil (рафінована). Таку оливкову олію виготовляють із чорних і стиглих плодів оливи, використовують для смаження;
  • Pure Olive Oil (чиста олія). Суміш продукту першого віджиму з рафінованою.

Найменш якісною і найдешевшою вважається олія Olive Pomace Oil, виготовлена із жмиху. Її добувають із залишків після пресування оливок. Підходить для приготування їжі при сильному нагріванні. Назву виду олії можна прочитати на упаковці.

Склад оливкової олії

Екстра Вірджин на 83% складається з олеїнової кислоти. Також у складі оливкової олії є інші кислоти (лінолева, пальмітинова). Продукт екстра-класу повинен мати кислотність не більше 0,8%. Extra Virgin найбільш збалансована й приємна на смак.

Скільки калорій в оливковій олії?

У 100 мл будь-якого виду оливкової олії міститься 885 калорій. У складі — 100 г жирів. Вуглеводів і білків немає. Олія багата на вітаміни A, E, K, D.

Чим корисна оливкова олія?

Серед усіх рослинних олій оливкова містить найвищий відсоток мононасичених жирів. Вони знижують «поганий» холестерин (ЛПНЩ) і підвищують «хороший» (ЛПВЩ). Користь оливкової олії:

  • виводить токсини;
  • зменшує зашлакованість організму;
  • посилює жовчний відтік;
  • зменшує запальні процеси;
  • бере участь у нормалізації артеріального тиску, розширюючи судини;
  • перешкоджає передчасному старінню шкіри;
  • знижує кислотність шлунка;
  • покращує травні процеси.

У разі вживання в помірній кількості рослинні жири в складі оливкової олії допомагають у боротьбі з ожирінням. Мононенасичені кислоти швидко насичують організм, знижують потяг до їжі та можуть запобігти переїданню. Оливкова олія також корисна для чоловіків, може використовуватися для профілактики та лікування захворювань простати.

Шкода оливкової олії

Зважаючи на високу калорійність оливкової олії, надмірне вживання продукту може призвести до збільшення ваги тіла. Вважається, що добова доза оливкової олії не повинна перевищувати двох столових ложок. Крім того, слід враховувати, що оливкова олія є потенційним алергеном, тому алергікам необхідно вживати її з обережністю. Також важливо враховувати всі протипоказання до вживання (ожиріння останньої стадії, індивідуальна непереносимість продукту).

Чим відрізняється оливкова олія від соняшникової?

У складі оливкової олії більше мононенасичених жирів, ніж у соняшниковій. Також вона вирізняється більш вираженим фруктово-трав'яним смаком, що надає стравам специфічного присмаку. Смак соняшникової олії більш нейтральний.

Чи можна смажити на оливковій олії?

Смажити на оливковій олії можна, але варто врахувати, що її точка димлення (190–210°C) нижча, ніж у соняшникової (230–240°C). Якщо перегріти, оливкова олія підгорає і виділяє шкідливі речовини. Крім того, під час нагрівання відбувається руйнування антиоксидантів і вітаміну Е, що входять до складу оливкової олії. Для смаження найкраще обирати рафіновану оливкову олію.

Як вибрати оливкову олію?

Оливкова олія повинна бути смачною та ароматною. Під час вибору оливкової олії враховують:

  • термін придатності або дату збору врожаю. Властивості готового продукту зберігаються протягом двох років з моменту розливу в пляшки;
  • тару. Продукт має бути розлитий у темні скляні пляшки або металеву тару;
  • країну походження. Еталонними регіонами розливу вважаються Італія, Іспанія, Греція.

На упаковці має бути печатка гарантії якості. Вона означає, що бренд погодився приєднатися до програми, що включає вибіркове тестування готового продукту на відповідність міжнародним стандартам якості.

Як перевірити якість оливкової олії?

Щоб перевірити якість оливкової олії, достатньо її понюхати та скуштувати. Якісний продукт завжди має свіжий аромат з нотками трави або фруктів, а також гіркуватий присмак. Показники смаку й аромату можуть відрізнятися залежно від регіону зростання оливок, умов збору та зберігання.

Де і як зберігати оливкову олію?

Оливкову олію необхідно зберігати в темному місці і не допускати потрапляння на неї прямих сонячних променів. Бажано, щоб оливкова олія зберігалася далеко від джерел тепла. Можна зберігати оливкову олію в холодильнику на бічній полиці. Погіршити якість продукту може свіже повітря, тому після відкриття його потрібно зберігати в герметично закритій пляшці.

Скільки коштує оливкова олія?

Найдорожчою є оливкова олія «раннього врожаю», тому що вона має найвищий рівень корисних поліфенолів. Олію вичавлюють із недозрілих оливок, тому продукту виходить набагато менше, що підвищує його вартість.

Які хвороби лікує оливкова олія?

Оливкову олію використовують не тільки як продукт харчування, а й з лікувальною метою. Оливковою олією лікують:

Вживають оливкову олію при діабеті та підвищеному холестерині. Але підтверджених наукових даних, що доводять ефективність лікування, немає. Тому використовувати продукт краще в профілактичних цілях і тільки після консультації з лікарем.

Як оливкова олія впливає на травлення?

Оливкова олія має протизапальні та імуномодулювальні властивості, тому чинить сприятливий вплив на травну систему, зокрема, здатна зменшувати запальні захворювання кишківника та захищати печінку. Але оливкова олія може бути шкідливою для жовчного міхура, який пов'язаний протоками з печінкою. За наявності жовчнокам'яної хвороби продукт здатний посилити відтік жовчі, що може спровокувати загострення захворювання і позначитися на травленні.

Чи можна пити оливкову олію на ніч?

Є думка, що оливкова олія сприяє очищенню організму від токсинів, полегшує нетравлення шлунка і допомагає схуднути, якщо її пити на ніч. Проте достовірних наукових даних на цю тему немає, тому, перш ніж пити оливкову олію з лікувальною метою, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Як приймати оливкову олію натщсерце?

Вважається, що випивати натщесерце столову ложку оливкової олії корисно. Олія обволікає слизову шлунка та регулює мікрофлору. Надмірне споживання оливкової олії натщесерце (понад дві столові ложки) може спричинити нудоту, діарею, блювоту та болі в животі.

Оливкова олія при гастриті

Продукт має природні антимікробні властивості. Вживання оливкової олії при гастриті може захистити слизову оболонку шлунка, запобігаючи утворенню виразок і невеликих ерозій. Дослідження показали ефективність оливкової олії першого віджиму проти бактерії H. Pylori, що викликає гастрит.

Оливкова олія для шлунку та кишківника

Завдяки антимікробним властивостям, оливкова олія корисна для шлунка і кишківника при виразковому коліті. Застосування продукту можливе тільки як додаткова терапія, а не як основне лікування. Перед вживанням олії необхідно проконсультуватися з гастроентерологом, який надасть рекомендації з урахуванням особистого анамнезу пацієнта.

Оливкова олія при панкреатиті

При панкреатиті дієта з додаванням оливкової олії першого віджиму здатна змінити функції клітин підшлункової залози й посилити секрецію органу. Це сприятливо позначається на стані підшлункової залози і знижує вираженість симптомів панкреатиту.

Оливкова олія при діабеті

Регулярне вживання оливкової олії разом із лікарськими препаратами сприяє зниженню рівня глюкози в крові при діабеті другого типу. Олія знижує ризики захворювань серця і судин, що також важливо для людей з діабетом.

Оливкова олія при холециститі

Вважається, що при холециститі оливкова олія допомагає очищенню жовчного міхура від каменів, «змащує» камені й пом'якшує їхнє виведення, знижуючи запалення і подразнення. Але наукових доказів впливу продукту на виведення каменів немає.

Оливкова олія для печінки та підшлункової залози

При неалкогольній жировій хворобі печінки оливкова олія здатна захистити орган і уповільнити прогресування захворювання. Крім того, оливкова олія стимулює роботу печінки та підшлункової, сприяє виведенню шлаків, які є причиною передчасного старіння та відмирання клітин.

Оливкова олія для схуднення

Оливкова олія в помірних кількостях зменшує жирові відкладення, що сприяє ефективнішому схудненню при умові правильного харчування та виконання фізичних навантажень. Оливкова олія — калорійний продукт, він насичує організм і надовго втамовує відчуття голоду.

Оливкова олія для масажу

Під час використання оливкової олії для масажу відбувається глибокий вплив на шкіру. Олія зволожує шкіру, насичує жирними кислотами, вітамінами й антиоксидантами. Проникаючи в глибокі шари шкіри під час масажу, оливкова олія сприяє підвищенню її еластичності, пружності, робить гладкою та сяючою.

Оливкова олія для тіла

Завдяки вмісту вітамінів А, Е, К оливкова олія може позитивно впливати на стан шкіри, нігтів і волосся. Водночас дія продукту заснована не тільки на внутрішньому, а й на зовнішньому застосуванні, наприклад, оливкову олію використовують для укріплення вій (наносять вушною паличкою на всю довжину вій). Оливкова олія входить до складу багатьох засобів для засмаги, що допомагають запобігти сонячним опікам, є основою для кремів, масок. Проте при алергії на продукт оливкова олія може бути шкідливою.

Оливкова олія використовується для тіла, загоюючи рани, шкірні ушкодження (виразки при діабетичній стопі, атопічний дерматит, виразки сосків), прискорюючи регенеративні процеси в шкірі. Проте достовірних наукових даних, що підтверджують ці властивості, немає.

Оливкова олія для волосся

Засоби, приготовані на основі оливкової олії, можуть надавати волоссю блиску та густини. Можна використовувати чистий продукт як маску для волосся. Наноситься засіб на 10–15 хвилин на волосся і шкіру голови, після чого волосся необхідно ретельно вимити шампунем. Застосування оливкової олії раз на тиждень може зробити волосся здоровим і блискучим.

Оливкова олія при закрепах

При закрепах можна вживати по чайній ложці оливкової олії натщесерце, що сприяє проходженню випорожнень і полегшує випорожнення кишківника. Літнім людям рекомендовано робити масаж живота з маслиновою олією в разі закрепів.

Як полоскати горло оливковою олією?

Завдяки антибактеріальним властивостям олії її використовують для полоскання горла і ротової порожнини. Засіб зменшує наліт і сприяє лікуванню гінгівіту. Для процедури необхідно набрати ложку Extra Virgin Olive Oil у рот і прополоскати його протягом 10 хвилин. Після закінчення часу важливо не ковтнути засіб, а виплюнути його.

Оливкова олія для дітей

При відсутності алергії оливкова олія корисна для дітей. Вона позитивно впливає на ріст дитини, сприяє зміцненню організму, розвитку мозку і кісткової системи, покращує травлення, запобігає панкреатиту в дітей. Перед тим, як ввести в раціон дітей оливкову олію, необхідна консультація дитячого гастроентеролога. Лікар допоможе визначити необхідну кількість продукту з урахуванням віку та дієтичних потреб дитини, допоможе розробити дитяче меню. Дитячу оливкову олію використовують під час масажів. 

Чим замінити оливкову олію?

Замінити оливкову олію можна іншими рослинними оліями. Найбільш схожою на смак є соняшникова олія. Використовувати також можна лляну, гарбузову, кунжутну олію.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Користь і шкода оливкової олії - Шевченко Наталія Олексіївна
Шевченко Наталія Олексіївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна використовувати протерміновану оливкову олію?

Будь-який продукт, включно з найкращою оливковою олією, має термін придатності. Залежно від умов зберігання, використовувати відкриту олію можна протягом шести місяців. Протермінований продукт не має побічних ефектів. Але Extra Virgin Olive Oil, у якої закінчився термін придатності, може вплинути на смак готової страви. Корисні властивості простроченої оливкової олії зводяться до мінімуму, тому використовувати її не бажано.

2. Чому оливкова олія гірчить?

Гірчить оливкова олія через поліфеноли (природні сполуки у складі продукту). Що більше в олії олеуропеїну (глікозильованого секоіридоїду, типу гірких фенольних сполук, що міститься в зелених оливках), то гіршим на смак є продукт.

3. Яка оливкова олія найкорисніша?

На користь продукту впливають такі чинники, як вид оливок, процес екстракції, рівень обробки. Найкориснішою вважається оливкова олія першого холодного віджиму (Extra Virgin).

4. Чи може оливкова олія викликати алергію?

Як і будь-який інший продукт, оливкова олія може викликати алергічну реакцію. Тому перед вживанням продукту або зовнішнім застосуванням засобів на його основі необхідно провести алерготест і проконсультуватися у лікаря.

5. Від чого допомагає оливкова олія та лимон?

Є безліч рецептів на основі Extra Virgin Olive Oil і лимонного соку для лікування різних патологій і патологічних станів. Проте досліджень, які б підтвердили ефективність оливкової олії та лимона як гарантованих способів очищення організму від шлаків і токсинів, немає. Використовувати олію з лимонним соком для очищення і детоксикації організму можна тільки після консультації з лікарем.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Користь і шкода оливкової олії
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Користь і шкода оливкової олії
Стаття перевірена: Орленко Дмитро Борисович
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Марина 1 тиждень тому
Доброго дня. Скільки оливкової олії можна вживати на день?
Відповісти
Доброго дня. Чітко встановлених норм не існує. Вважається, що в середньому можна вживати близько двох столових ложок олії на день. Варто врахувати, що надмірне вживання продукту може спричинити розлад шлунка, нудоту, болісні відчуття в животі.
Ольга 1 тиждень тому
Доброго дня. Чи допомагає оливкова олія від каменів у нирках?
Відповісти
Доброго дня. Вважається, що оливкова олія з лимоном сприяє виведенню каменів із нирок. Проте наукових даних, що підтверджують інформацію, немає.
Роман 2 тижні тому
Вітаю. Через скільки починає діяти оливкова олія, якщо є закреп?
Відповісти
Добрий день. При закрепі оливкова олія має почати діяти протягом 4–8 годин.
Олег 3 тижні тому
Добрий день. Чи можна вживати оливкову олію при гастриті з підвищеною кислотністю?
Відповісти
Добрий день. Так, при гастриті з підвищеною кислотністю оливкову олію можна вводити в раціон. У продукті містяться ненасичені жири, які корисніші за насичені в разі патологій шлунка.
Анна 3 тижні тому
Доброго дня. Чи можна чистити печінку оливковою олією?
Відповісти
Доброго дня, існує багато рецептів очищення печінки оливковою олією. Але наукових досліджень, які доводять їхню ефективність, немає. Не варто займатися самолікуванням, щоб не нашкодити здоров'ю. Визначити стан печінки допоможуть лабораторні аналізи та УЗД. А для вибору найкращого способу чищення органу варто проконсультуватися з гастроентерологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн