Під час складання дитячого меню необхідно дотримуватися індивідуальних уподобань та особливостей організму. Завданням батьків є прищепити дитині корисні звички (дотримуватися режиму, правильно харчуватися, адекватно розподіляти активність і фізичні навантаження), стежити за її здоров'ям і самопочуттям, дотримуватися рекомендацій педіатра.
Харчування дитини до року
Харчування дитини до року здебільшого складається з грудного молока або молочної суміші (у разі, якщо жінка не може годувати грудьми). До 5-6 місяців материнське молоко (молочна суміш) є єдиною їжею в раціоні малюка, оскільки містить усі необхідні речовини для його повноцінного розвитку. У 6 місяців харчування дитини необхідно доповнювати прикормом, щоб забезпечити її енергетичні потреби, оскільки в цьому віці вона активно росте і розвивається, з'являються перші зуби, вона стає більш рухливою.
Вводити прикорм потрібно поступово (не більше одного продукту на день) і обов'язково під контролем педіатра, враховуючи індивідуальні особливості дитини. Починати пригодовувати слід з м'яких продуктів однорідної консистенції, наприклад, овочевого пюре або безмолочних каш (гречаної, рисової, кукурудзяної). До року грудне молоко залишається основною частиною раціону дитини. Нижче наведено приблизну таблицю харчування дитини до року по місяцях (з огляду на практичні рекомендації ВООЗ).
Продукти та страви прикорму | вік дитини, місяць | |||||||||||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||||||||
овочеве пюре, г | 5-30 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 80-90 | 90-100 | 100 | |||||||
фруктове пюре, г | - | 5-30 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 80-90 | 90-10 | |||||||
каша, г | 50-100 | 150 | 150 | 180 | 180 | 200 | 200 | |||||||
кисломолочний сир, г | 10-30 | 30-40 | 40 | 40 | 40 | 50 | 50 | |||||||
рибне пюре, г | - | - | 5-30 | 5-30 | 30-60 | 30-60 | 30-60 | |||||||
м'ясне пюре, г | - | 5-30 | 50 | 50 | 60-70 | 60-70 | 70-80 | |||||||
жовток, шт. | - | - | 0,25 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | |||||||
вершкове масло, ч. л. | - | 0,5 | 0,5 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Харчування дитини у 8 місяців може містити не тільки пюреподібну їжу, а й перетерту (наприклад, яблуко або моркву, натерті на дрібній тертці), можна додати дитяче печиво як перекус. У харчування дитини в 9 місяців мають обов'язково входити продукти тваринного походження (масло, м'ясо, кефір, молоко, риба, яйця), а також овочі та фрукти, щоденний різноманітний раціон забезпечує організм, який росте, всіма необхідними речовинами. У 10 місяців харчування дитини можна доповнити продуктами у вигляді шматочків, наприклад, супами або стравами з відварених овочів, а також рибними або м'ясними котлетами (з нежирних сортів: індички, кролика, яловичини), але варто враховувати потреби малюка й особливості його розвитку (кількість зубів, уміння жувати).
Меню дитини в рік
Поставте своє питання Дитячому дерматовенерологу «ОН Клінік»
Щоденний раціон дитини в рік має бути різноманітним і повноцінним: містити м'ясні та рибні страви, яйця, овочі, фрукти, кисломолочні продукти, також у меню має бути цукор у невеликій кількості (приблизно 35 грамів). Як солодощі можна вибрати сухофрукти, мармелад, печиво, можна спробувати мед. Після року в дитяче меню необхідно додати вершкове і рослинне масло як заправки для каш, пюре, салатів. Харчування дитини в рік має сприяти формуванню правильної поведінки під час приймання їжі, тому годування повинно бути регулярним, близько 4-5 разів на день, а перекуси потрібно звести до мінімуму.
Рецепти для дітей від року мають містити корисні та натуральні продукти, виключати жирні та кісткові бульйони, містити мінімум солі. Важливо, щоб у харчуванні однорічної дитини категорично не було сосисок, маргарину, спреду, шоколаду та інших продуктів, які містять барвники й консерванти, оскільки вони можуть спровокувати алергічні реакції, зайву вагу й ендокринні розлади.
Дієтична їжа для дітей
Дієту для дитини може призначити педіатр у разі алергії, проблем із травленням або захворювань органів шлунково-кишкового тракту. Зазвичай дієтичне харчування для дітей виключає вживання в їжу жирного, солоного, смаженого, солодощів, виготовлених промисловим шляхом (із дріжджами та консервантами), також важливо їсти маленькими порціями, бажано в один і той самий час.
Харчування дитини після отруєння
Травна система в дітей після отруєння ослаблена, тому для відновлення організму необхідно дотримуватися дієти не менше двох тижнів. Для зменшення навантаження на уражений кишківник необхідно виключити з раціону дитини продукти, багаті на клітковину (наприклад, сирі овочі), і обмежити жири. Правила харчування дитини після отруєння:
- м'яка або рідка консистенція страв, без твердих включень;
- їжа тільки у відвареному вигляді або приготована на парі;
- виключення гарячої їжі;
- дробове харчування (прийом їжі 5-6 разів на день маленькими порціями);
- дотримання питного режиму;
- виключення продуктів харчування, що подразнюють слизову оболонку кишківника (кислі фрукти: яблуко, лимон, апельсин, газовані напої або пакетовані соки).
Харчування дитини після отруєння має бути збалансованим і містити всі необхідні вітаміни та мінерали, тому каші (бажано безглютенові: рисова, гречана) і м'ясні страви в щоденному меню обов'язкові. Нижче можна ознайомитися з дієтичними стравами та рецептами їх приготування.
Меню в разі закрепів у дітей
Однією з основних причин закрепу в дитини є неправильне харчування, тому необхідно змінити раціон для нормалізації роботи кишківника та збільшення об'єму калових мас. У меню дитини має переважати їжа, багата на клітковину, оскільки вона розм'якшує тверді калові маси і сприяє їх виведенню з організму. Меню в разі закрепів у дітей:
- цільнозернові продукти (вівсянка, висівки, цільнозерновий хліб);
- овочі та фрукти в сирому вигляді (морква, яблука, сливи, інжир, чорнослив);
- горіхи (мигдаль, арахіс);
- страви з овочів (суп, зокрема на нежирному бульйоні, рагу, овочеві котлети або оладки, гарбузова запіканка);
- кисломолочні продукти (кефір, йогурт, сметана);
- каші на воді або молоці.
Необхідно виключити з раціону дитини продукти, які провокують закреп: здобу, рис, шоколад, вироби з пшеничного борошна (булки, білий хліб, макарони, манку), а також ті, що спричиняють підвищене газоутворення в кишечнику (наприклад, капусту, сою, квасолю, горох). У разі закрепів у дитини тривалий час (понад три дні) необхідно проконсультуватися з педіатром.
Чому дитина не хоче їсти?
Дитина не хоче їсти, якщо вона перебила апетит перекусами або витратила недостатньо енергії (можливо, потрібно збільшити енерговитрати, наприклад, більше гуляти на свіжому повітрі або додати спорт). Варто звернутися до педіатра, якщо в дитини немає апетиту протягом кількох днів і спостерігається погане самопочуття. Причини поганого апетиту в дітей:
- стрес, перевтома;
- паразити (глисти);
- авітаміноз;
- захворювання органів шлунково-кишкового тракту (гастрит, дисбактеріоз);
- ендокринні порушення.
Також на апетит дитини може впливати її емоційний стан (конфлікти в сім'ї, сварки з однолітками). Насамперед необхідно виявити причину порушення апетиту і проаналізувати раціон (розмір порцій, різноманітність їжі, кількість перекусів на день).
Покрокові рецепти для дітей
Страви, приготовані для дітей, мають бути ситними, корисними та смачними. Нижче представлено кілька покрокових рецептів для дітей різного віку.
Оладки з картоплі та курятини
Інгредієнти
- картопля — 5 шт
- куряче філе — 500-600 г
- яєчний білок — 2 шт
- борошно — 3 ст. ложки
- часник — 2-3 зубочки
- олія для смаження
- сіль
- зелень
Ця страва одночасно поєднує і м’ясо, і гарнір. Промийте філе та наріжте крупними шматками. Почистіть часник, наріжте його і зелень. Подрібніть у блендері чи м’ясорубці філе з часником і зеленню. Картоплю помийте, почистіть і натріть на крупній тертці. Змішайте терту картоплю з подрібненим філе, додайте білки та борошно, перемішайте. Смажте оладки з обох сторін на розігрітій сковорідці з невеликою кількістю олії.
Котлети з баклажанів
Інгредієнти
- баклажани — 2 шт
- черствий (підсушений) хліб — 50 г
- молоко — 125 мл
- яйця — 2 шт
- сир твердий — 100 г
- зелень
- сіль
- перець на смак
- олія для смаження
- борошно для обвалювання
Якщо ваша дитина відмовляється їсти овочі, спробуйте замаскувати їх під котлети. Хліб наріжте шматочками та замочіть у молоці. Баклажани наріжте дрібними кубиками, посоліть, поперчіть, висипте в дуршлаг і залиште на годину, щоб стікла гірка вода. Потім протушкуйте баклажани в кип’ячій воді 5 хвилин. Сир натріть на тертці, додайте до нього віджаті баклажани, хліб, яйця та подрібнену зелень. Перемішайте. З отриманої суміші зліпіть котлета та обваляйте їх у невеликій кількості борошна. Котлети можна смажити на невеликій кількості олії або запікати в духовці.
Запіканка з гарбузом та яблуком у мікрохвильовці
Інгредієнти
- лаваш — 1 лист
- гарбуз — 150 г
- яблука — 150 г
- цукор — 2 ст. ложки
- кориця — 3 ч. ложки
- сметана — 80 г
Дуже проста і смачна запіканка з основою з лаваша. Помийте гарбуз і яблука, почистіть та натріть на тертці. Змішайте подрібнену начинку, додайте цукор і корицю. Лаваш наріжте на 4-5 однакових шматочків. Розподіліть начинку на всі шматочки лавашу і загорніть рулетиком. Складіть рулетики у форму так, щоб вони були впритул один до одного. Залийте сметаною. Готуйте запіканку впродовж 10 хвилин у мікрохвильовці на потужності 600 Ватт. Готову страву посипте корицею.
Морквяне суфле
Інгредієнти
- морква — 500 г
- молоко — 500 мл
- яйця — 2 шт
- цукор — 100 г
- манна крупа — 50 г
- борошно — 50 г
- вершкове масло — 100 г
Для приготування суфле очистіть моркву, наріжте кружальцями, покладіть у каструлю і залийте молоком. Проваріть моркву впродовж 20 хвилин, а затим перебийте в блендері з молоком. Відокремте яєчні білки від жовтків. Додайте у морквяну суміш жовтки, цукор, манку, борошно і масло, перемішайте. Збийте білки блендером, додайте їх до суміші та перемішайте. Викладіть тісто у формочки. Запікайте суфле у духовці при температурі 190 градусів впродовж 30 хвилин.
Ліниві вареники з бананом
Інгредієнти
- сир кисломолочний — 300 г
- яйце — 1 шт
- банан — 1 шт
- борошно — 100 г
- цукор
- ванілін
- сіль
Якщо дитина відмовляється від кисломолочного сиру, запропонуйте їй ліниві вареники на десерт. Розімніть сир виделкою, вбийте до нього яйце, додайте сіль, цукор і ванілін, перемішайте. Очистіть і розімніть банан. Додайте бананове пюре до сиру, всипте борошно та перемішайте. З отриманої суміші сформуйте тонку ковбаску та наріжте її шматочками 1,5-2 см. Ліниві вареники можна одразу варити або заморозити. Подавайте готову страву зі сметаною або варенням.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Дитяча дерматовенерологія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
Популярні питання
Основною їжею немовляти є материнське молоко або молочна суміш. Якщо дитина відмовляється від прикорму, то вона може бути не голодна (наїдається грудного молока), спробуйте одне годування замінити введенням нової їжі. Потрібно змінювати продукти прикорму, не все відразу припаде малюкові до смаку.
Також дитина може відмовитися від грудей, якщо мама перед годуванням з'їла новий продукт, солоне або гостре. Якщо немовля зовсім відмовляється від їжі, то необхідно звернутися до педіатра за консультацією.
Вечеря може включати м'ясні, рибні, овочеві, сирні страви. На вечерю дитині можна приготувати запіканку з її улюблених продуктів. Прийом їжі ввечері має бути не пізніше, ніж за 2-2,5 години до сну.
У дітей після півтора року має бути три основних прийоми їжі та один-два перекуси на день. Найщільнішим має бути обід. На обід можна подати дитині першу і другу страву. Як перша відмінно підійде суп зі скибочкою хліба. У приготуванні їжі найкраще використовувати тушкування-варення. Обов'язковим продуктом на обід дитині є м'ясо нежирних сортів, тому можна приготувати котлети, тефтелі, фрикадельки (страви м'якої консистенції підійдуть для дитини з року). Для старших дітей, від чотирьох років, можна приготувати м'ясне рагу або запекти м'ясо в духовці.