Logo
0 800 30 11 77

Панкреатит у дітей: причини появи та способи лікування

Панкреатит у дітей: причини появи та способи лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 22 липня 2022 | Оновлено: 22 липня 2022 | 477016 477016
Панкреатит у дітей потребує негайної діагностики, щоб уникнути розвитку можливих ускладнень: внутрішньочеревних кровотеч, застою жовчі, перитоніту тощо. Діагностикою та лікуванням панкреатиту в дітей займається дитячий гастроентеролог.

Що таке панкреатит?

Панкреатит – це запалення підшлункової залози. Підшлункова залоза знаходиться за шлунком і виробляє ферменти (трипсин, хімотрипсин, ліпазу, амілазу), необхідні для травлення їжі. У нормі ферменти підшлункової активізуються в тонкій кишці, але при панкреатиті вони активуються безпосередньо в залозі та поступово руйнують її тканини. У результаті виникає набряк та пошкодження тканин та кровоносних судин підшлункової залози.

Причини виникнення панкреатиту в ранньому дитячому віці

Поставте своє питання Дитячому гастроентерологу
«ОН Клінік»

Запальне захворювання підшлункової у дитини, як і в дорослої людини, може виникнути на тлі неправильного харчування, наприклад, зловживання жирною їжею. Основні причини розвитку панкреатиту у дитячому віці:

  • травми живота;
  • хірургічні операції на черевній порожнині;
  • структурні та фізіологічні аномалії органів шлунково-кишкового тракту;
  • вірусні інфекції (наприклад, паротит, вірус Коксакі);
  • цукровий діабет першого типу.

Крім того, панкреатит у дитини може розвинутися внаслідок використання певних медикаментів (протисудомних, деяких антибіотиків). Хвороба підшлункової також виникає через аутоімунні захворювання (наприклад, хворобу Крона), коли імунна система організму помилково починає атакувати й руйнувати тканини підшлункової залози.

Симптоми панкреатиту у дітей

Основний симптом розвитку панкреатиту у дитини – біль у животі, що локалізується у верхній частині й може віддавати у поперек чи підребер'я. Болі в підшлунковій залозі можуть посилюватися після їди. Ознаки розвитку панкреатиту в дітей:

  • нудота та блювання;
  • здуття живота;
  • втрата апетиту;
  • пожовтіння шкірних покривів (жовтяниця);
  • прискорений пульс.

Також за панкреатиту в дітей можливе підвищення температури тіла, погіршення загального самопочуття. Симптоми панкреатиту у дітей безпосередньо залежить від типу захворювання.

Типи панкреатиту у дітей

Залежно від причин запалення підшлункової у дітей, гастроентерологи виділяють три типи панкреатиту: реактивний, гострий та хронічний.

Реактивний панкреатит у дітей

Реактивний панкреатит з'являється у дітей на тлі супутніх патологій шлунково-кишкового тракту (наприклад, жовчнокам'яної хвороби), харчового отруєння чи кишкової інфекції. За реактивного панкреатиту в дитини болить підшлункова (болі локалізуються у верхній частині живота), виникають нудота, печія, метеоризм. Також при реактивному панкреатиті у дитини можливе блювання з домішками жовчі, може бути відчуття гіркоти в роті.

Лікування реактивного панкреатиту у дітей передбачає виявлення та усунення захворювання, що стало причиною запалення підшлункової залози та усунення патологічної симптоматики. У разі своєчасного лікування реактивний панкреатит повністю проходить, інакше патологія прогресує та призводить до справжнього руйнування тканин підшлункової залози.

Гострий панкреатит у дітей

Гострий панкреатит у дитини може виникнути через пошкодження підшлункової залози. Головний симптом гострого панкреатиту – різкі та нападоподібні болі в животі. Інші ознаки гострого запалення підшлункової залози: висока температура, сильна нудота, блювання. За наявності перерахованих симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря.

Хронічний панкреатит у дітей

Хронічний панкреатит у дітей з'являється на тлі регулярного зловживання жирною та смаженою їжею, солодощами. Такий раціон створює додаткове навантаження на підшлункову залозу. При хронічному запаленні підшлункової залози періодично трапляються напади панкреатиту. Періоди загострення панкреатиту супроводжуються посиленням болю в животі, а також появою диспепсичних розладів (порушення випорожнення, підвищене газоутворення).

Діагностика панкреатиту в дітей

На первинному прийомі гастроентеролог вислуховує скарги батьків та дитини, а потім проводить огляд. Діагностика панкреатиту у дітей передбачає дослідження:

  • аналізи крові та сечі на вміст ферментів підшлункової залози;
  • аналіз калу;
  • УЗД черевної порожнини;
  • рентген черевної порожнини.

Необхідні дослідження підбирає гастроентеролог індивідуально.

Методи лікування панкреатиту в дітей

Основні цілі лікування панкреатиту – зняти запалення підшлункової залози у дитини, забезпечити органу функціональний спокій та нормалізувати кількість ферментів. Лікування панкреатиту у дітей складається з медикаментозної терапії (використання антибіотиків, знеболювальних, спазмолітиків та інших препаратів) та суворої дієти.

Дієта в разі панкреатиту

Група продуктів

Дозволені продукти

Заборонені продукти

Білки

Птах без шкіри, риба, морепродукти, нежирне м'ясо, яйця

Жирне м'ясо, квасоля, горох, гриби, горіхи, сир, молоко, сметана

Вуглеводи

Рис, макарони, хліб без великих зерен, овочі, солодкі фрукти

Картопля, капуста, редька, грейпфрут, лимони, апельсини, алкоголь

Жири

Рослинна олія, вершкове масло (у невеликих кількостях)

Сало, смажені продукти, жирні м'ясні страви, фаст-фуд, напівфабрикати

Напої

Чай, мінеральна вода без газу, нежирне молоко, свіжовичавлені фруктові та овочеві соки

Кава, солодкі газовані напої, алкоголь

При панкреатиті не можна їсти жирне, смажене, борошняне, сирі овочі та фрукти, бобові, вживати газовані напої. Дієта при панкреатиті у дітей передбачає вживання нежирних бульйонів, каш, відвареного чи парового м'яса, термічно оброблених овочів і фруктів.

Наслідки панкреатиту в дітей

Якщо не розпочати своєчасно лікувати панкреатит у дитини, можлива поява ускладнень. Наслідки панкреатиту:

  • панкреонекроз (відмирання тканин підшлункової залози);
  • утворення у тканинах залози кіст, гнійників та свищів;
  • перитоніт (запалення очеревини);
  • розвиток онкології підшлункової залози.

Найбільш небезпечним є гострий панкреатит, оскільки він відрізняється яскраво вираженими симптомами та швидким прогресуванням за відсутності лікування. За своєчасного звернення до гастроентеролога гострий та реактивний дитячий панкреатит успішно виліковуються.

Дитяча гастроентерологія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Панкреатит у дітей: причини появи та способи лікування - Омельченко Олена Володимирівна
Омельченко Олена Володимирівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна повністю вилікувати панкреатит у дітей?

Якщо своєчасно розпочати лікування запалення підшлункової залози у дитини, то у більшості випадків вдається повністю перемогти хворобу гострого та реактивного типів. Хронічний панкреатит повністю не виліковується, але лікування допомагає мінімізувати кількість нападів запалення підшлункової залози.

2. Яка дієта при панкреатиті у дітей?

Дієта при панкреатиті у дитини передбачає вживання нежирних сортів м'яса та риби (відварених або приготованих на пару), дієтичних бульйонів, каш, термічно оброблених овочів. Фрукти можна вживати запеченими, у вигляді варення, пастили, киселів і компотів. Їсти при панкреатиті варто п'ять-шість разів на добу невеликими порціям.

3. Як проявляється гострий панкреатит у дітей?

Гострий панкреатит у дітей проявляється різким і нападоподібним болем у животі, сильною нудотою та блюванням, лихоманкою. При гострому запаленні підшлункової залози слід негайно звернутися за медичною допомогою, щоб уникнути прогресування хвороби та погіршення самопочуття дитини.

4. У чому небезпека панкреатиту в дітей?

Панкреатит у дітей небезпечний можливими ускладненнями: порушенням функцій життєво важливих органів внаслідок потрапляння ферментів підшлункової залози в кров (наприклад, може розвинутись серцево-судинна або дихальна недостатність), внутрішньочеревною кровотечею та нагноєнням.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Панкреатит у дітей: причини появи та способи лікування
Дитячий лікар-гастроентеролог. Вища кваліфікаційна категорія.
Панкреатит у дітей: причини появи та способи лікування
Дитячий лікар-гастроентеролог, ендоскопіст. Вища кваліфікаційна категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Дар'я 1 рік тому
Чи може панкреатит передатися дитині генетично від матері?
Відповісти
Дійсно панкреатит може успадковуватися генетично, але подібне відбувається вкрай рідко. Також дитині можуть передаватися певні генетичні патології, здатні спровокувати розвиток панкреатиту (наприклад, кістозний фіброз).
Олександра 1 рік тому
Як відрізнити панкреатит у дитини від гастриту?
Відповісти
Запалення шлунка і підшлункової – стани зі схожими симптомами, їх легко можна сплутати один з одним. Відрізнити панкреатит від гастриту може тільки гастроентеролог після огляду і проведення необхідної діагностики.
Ліля 1 рік тому
Як зняти напад панкреатиту в дитини?
Відповісти
Щоб зменшити навантаження на підшлункову залозу, необхідно відмовитися від вживання їжі (дозволено пити тільки чисту воду без газу). Під час нападу панкреатиту дитину потрібно вкласти в зручну для неї позу, у разі появи блювоти – на бік із притиснутими до грудей колінами. Також необхідно негайно звернутися по медичну допомогу.
Валерія 1 рік тому
Навіщо гастроентерологи призначають УЗД при панкреатиті у дітей?
Відповісти
Ультразвукова діагностика за панкреатиту необхідна для того, щоб виявити збільшення розмірів підшлункової залози в дитини, а також нерівність її контурів, патологічні зміни в навколишніх тканинах. Збільшення підшлункової у дітей спостерігається за хронічного панкреатиту, свідчить про тривалі патологічні зміни в органі.
Роман 1 рік тому
Які аналізи за панкреатиту є строго обов'язковими, а від яких можна відмовитися?
Відповісти
У разі панкреатиту обов'язково необхідно звертатися по допомогу до гастроентеролога і дотримуватися інструкцій лікаря. Відмовлятися від будь-яких аналізів, призначених лікарем, не можна, оскільки вони важливі для правильної діагностики захворювання.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!