Logo
0 800 30 11 77

Антицелюлітний масаж: як його роблять і коли призначають?

Антицелюлітний масаж: як його роблять і коли призначають?
Читати 11 хвилин | Створено: 19 квітня 2023 | Оновлено: 29 травня 2023 | 25874 25874
З целюлітом стикається близько 80-90% жінок у всьому світі. Поширеність целюліту збільшується з віком через зміни в структурі шкіри та погіршення кровопостачання тканин.

Одним з ефективних способів боротьби з целюлітом є масаж.

Що таке антицелюлітний масаж?

Антицелюлітний масаж — вид масажу, який виконується з метою зменшення зовнішніх проявів целюліту на шкірі («апельсинової кірки»). Масажування зазвичай проводять на тих ділянках тіла (наприклад, сідницях, стегнах, животі), на яких спостерігається нерівномірний розподіл підшкірного жиру і сполучної тканини.

Як роблять антицелюлітний масаж?

Поставте своє питання Масажисту
«ОН Клінік»

Антицелюлітний масаж роблять за допомогою інтенсивного впливу на підшкірно-жирову клітковину. Масажування проблемних зон допомагає збільшити приплив і відтік міжклітинної рідини і лімфи, прискорити виведення шлаків і токсинів з тканин і клітин.

Ручний антицелюлітний масаж

Ручний антицелюлітний масаж — процедура, яку виконує вручну масажист без використання спеціальних інструментів або пристроїв.

Техніки ручного масажу

Вид

Особливості

Ефект

Кнетіння

Техніка, за якої масажист використовує руки і пальці для стиснення і розтягування тканин

Кнетіння може допомогти поліпшити кровообіг, стимулювати лімфодренаж і поліпшити еластичність шкіри. Техніка також допомагає зруйнувати жирові відкладення і пом'якшити тканини, що може сприяти зменшенню зовнішнього прояву целюліту

Розминання

Масажист використовує легкі поплескувальні рухи, щоб розм'якшити і розслабити тканини

Розминання зменшує напруження м'язів, знижує запалення, покращує кровообіг. Також під час розминаючих масажних рухів руйнуються жирові відкладення

Тапотування

Техніка передбачає швидкі й ритмічні поплескувальні рухи (легкі удари, постукування)

Тапотування стимулює кровообіг, покращує лімфодренаж і підсилює обмінні процеси в тканинах. Дає змогу розм'якшити тканини і знизити видимість «апельсинової кірки».

Вібрація

Масажист застосовує легкі вібруючі рухи на шкірі

Вібрація зменшує м'язову напругу, покращує відтік лімфи, розслабляє м'язи, а також стимулює обмінні процеси в тканинах. У комбінації з іншими техніками дає змогу поліпшити зовнішній вигляд шкіри

Міодренаж

Техніка, яка комбінує кнетіння, розминання, тапотування та вібрацію

Міодренаж допомагає зменшити набряклість і поліпшити метаболічні процеси в тканинах. Також техніка стимулює відтік зайвої рідини з організму

Ручний масаж стегон від целюліту зазвичай починається з розминання шкіри і тканин для їх розігріву, потім масажист переходить до прийомів розтирання, вібрації, поплескування і постукування. Спеціаліст може використовувати руки, пальці, кисті та лікті для виконання масажних рухів.

Зазвичай процедуру проводять на чистій шкірі з використанням масажної олії або крему для зниження тертя і полегшення проведення масажних рухів. Інтенсивність масажу визначається зоною впливу і вираженістю целюліту.

Баночний масаж від целюліту

Баночний масаж — процедура, яка передбачає використання скляних, силіконових або пластикових банок, що зазвичай мають округлу або овальну форму, для виконання масажних рухів. Принцип дії баночного масажу від целюліту ґрунтується на використанні вакуумного ефекту, завдяки якому здійснюється вплив на шкіру і жирові відкладення в тканинах. Користь баночного масажу:

  • синтез колагену й еластину (білків, що відповідають за тонус шкіри). Стимуляція вироблення білків здійснюється завдяки вакуумному тиску, який покращує кровообіг, сприяє надходженню кисню до клітин сполучної тканини, основними компонентами якої є колаген та еластин;
  • поліпшення метаболічних процесів у тканинах. Банки сприяють розширенню судин і збільшенню припливу крові та лімфи;
  • ексфоліація (відлущування). Використання олій і кремів, а також інтенсивний вплив на тканини під час банкового масажу допомагає видалити змертвілі клітини шкіри, поліпшити текстуру і зробити шкіру більш гладкою на дотик;
  • розслаблення м'язів. Під час масажу проти целюліту використовують спеціальну техніку створення вакууму в банці, що призводить до створення тепла і негативного тиску, що сприяє зняттю м'язової напруги.

Під час процедури масажист стискає верхню частину банки і поміщає її на шкіру. Під час відпускання створюється вакуумний тиск, притягуючи тканини всередину банки. Спеціаліст плавно переміщує банку від низу до верху або використовує кругові рухи.

Для мінімізації ризику травмування шкіри і поліпшення ковзання банок фахівець використовує олії та креми. Під час впливу на зони з тонкою і чутливою шкірою (наприклад, спину і руки) після масажу можуть залишатися синці, що виникають через розрив дрібних капілярів у шкірі та підшкірних тканинах. Синці проходять самостійно протягом двох-трьох днів.

Апаратний масаж від целюліту

Апаратний масаж — техніка масажу, що виконується з використанням спеціальних апаратів і пристроїв, які створюють різні типи механічного або електричного впливу на тканини.

Види апаратного масажу від целюліту

Вид

Принцип виконання

Вплив на целюліт

Вакуумний масаж

Створення вакуумного тиску з використанням спеціальних насосів або банок

Вакуумний тиск збільшує кровотік і розширює капіляри. Вакуумний антицелюлітний масаж сприяє насиченню клітин киснем і видаленню токсинів через лімфатичну систему

Ультразвуковий масаж

Використання ультразвукових хвиль для генерації механічних коливань у тканинах

Ультразвукові хвилі створюють коливання і вібрації в жирових клітинах, що призводить до руйнування жирових відкладень і поліпшення їх виведення з організму. Також масаж сприяє поліпшенню живильного забезпечення клітин, видаленню шлаків і токсинів, зниженню набряклості

Електростимуляція

Застосування електричних імпульсів для стимуляції м'язів і тканин

Електричний струм стимулює м'язи, підвищуючи їхній тонус і зміцнюючи. Також поліпшується обмін речовин, знімаються спазми та напруження м'язів. Деякі пристрої для електростимуляції можуть включати функції зволоження і поліпшення зовнішнього вигляду шкіри (наприклад, введення поживних речовин і вологи в глибокі шари шкіри

Роликовий масаж

Використання спеціального апарату з роликами або ребрами для масажу шкіри

Роликовий антицелюлітний масаж ніг сприяє поліпшенню кровообігу і лімфодренажу, забезпеченню клітин поживними речовинами. Ролики розгладжують шкіру, розм'якшують і руйнують жирові відкладення

Радіохвильовий масаж

Застосування радіочастотних хвиль, які проникають у глибокі шари шкіри, спричиняючи розігрівання і стимуляцію тканин

Радіохвильовий масаж сприяє зниженню об'ємів жирових відкладень і зменшенню видимості целюліту, поліпшенню тонусу і пружності шкіри. Радіочастотні хвилі допомагають видалити надлишки рідини і токсинів з організму

Лазерний масаж

Використання лазерного випромінювання для проникнення в шкіру і підшкірні тканини

Лазерні промені проникають у глибокі шари шкіри і можуть викликати ліполіз — процес руйнування жирових клітин. Масаж стимулює вироблення колагену й еластину, покращує текстуру і допомагає згладити нерівності шкіри

Вибір техніки масажу залежить від ступеня целюліту, його локалізації, а також побажань пацієнта. Тривалість курсу і регулярність процедур визначає масажист.

Як правильно робити антицелюлітний масаж вдома?

Перед самомасажем від целюліту необхідно проконсультуватися із сімейним лікарем для виключення протипоказань. Етапи виконання антицелюлітного масажу вдома:

  1. Підготуйте шкіру. Очистіть шкірні покриви від забруднень і сухих частинок (можна використовувати пілінг для забезпечення кращого відлущувального ефекту).
  2. Нанесіть спеціально призначене масажне масло, крем або гель на оброблювану зону.
  3. Використовуйте розтирання, вібрацію, викочування, шліфування для масажу шкіри і підшкірних шарів, приділяючи особливу увагу зонам з вираженим целюлітом.
  4. Завершіть масаж, поступово знизивши інтенсивність рухів і додавши легкі погладжувальні рухи.
  5. Після антицелюлітного масажу прийміть теплий душ, нанесіть зволожувальний або охолоджувальний засіб на шкіру.

Також удома можна проводити масаж сухою щіткою від целюліту, під час якого на шкіру не наносять олії або лосьйони. Масаж покращує еластичність і підвищує тонус шкіри, стимулює лімфатичну систему.

Однак важливо правильно робити антицелюлітний масаж для досягнення бажаного ефекту та запобігання ускладнень. Через необізнаність про техніку проведення процедури масажі від целюліту в домашніх умовах можуть бути пов'язані з ризиками. Неправильні рухи або надмірна інтенсивність масажу можуть призвести до травм шкіри (саден, синців і ударів), подразнення, сухості та лущення шкіри.

Користь антицелюлітного масажу

Масаж сприяє поліпшенню кровообігу, живлення й оксигенації (насичення киснем) тканин, сприяючи їхньому здоровому функціонуванню.

Користь антицелюлітного масажу

Користь антицелюлітного масажу

Користь антицелюлітного масажу:

  • лімфодренаж. Масаж прискорює виведення надлишків рідини і токсинів з організму, що дає змогу знизити набряклість;
  • руйнування жирових відкладень. Процедура сприяє зменшенню обсягу підшкірного жиру;
  • поліпшення тонусу шкіри. Масажування робить шкіру гладкою і пружною, зменшуючи видимість целюліту;
  • стимуляція роботи м'язів. Антицелюлітний масаж зміцнює і покращує тонус м'язів.

Антицелюлітний масаж живота і стегон також має розслаблювальний ефект, знижуючи рівень стресу і напруги, що може позитивно впливати на загальний стан організму. Користь масажу збільшується за умови регулярності виконання процедур.

Антицелюлітний масаж: до і після

Ефект від масажу залежить від віку людини, загального стану здоров'я, ваги та вираженості целюліту. Побачити «до і після» антицелюлітного масажу можна на фото.

Антицелюлітний масаж: до та після

Антицелюлітний масаж: до та після

Антицелюлітний масаж: протипоказання

Шкода антицелюлітного масажу може полягати в алергічній реакції шкіри на механічний вплив, що проявляється підвищеною чутливістю, хворобливими відчуттями, а також почервонінням шкіри після масажу. Протипоказання антицелюлітного масажу:

  • варикозне розширення вен. Масаж може посилити кровотік і підвищити тиск у венах, спровокувавши прогресування захворювання;
  • дерматологічні захворювання (екзема, псоріаз, дерматит). Процедура може сприяти травмуванню шкіри та посиленню запалення;
  • онкологічні захворювання. Через стимуляцію кровообігу і лімфодренажу підвищується ризик поширення ракових клітин;
  • відкриті рани, садна і синці. Масаж може бути болючим і сприяти інфікуванню;
  • судинні захворювання (тромбофлебіт, атеросклероз або тромбоз). Процедура протипоказана через ризик утворення згустків крові;
  • бактеріальні або грибкові інфекції. Масажні рухи можуть сприяти поширенню патогенних мікроорганізмів на здорові шкірні покриви.

У разі захворювань серця і судин (наприклад, аритмії) масаж може бути протипоказаний через ризик ускладнень. У людей із порушеннями згортання крові, гіпертонією, остеопорозом, судомними станами масаж рекомендується проводити тільки після дозволу від лікаря.

Антицелюлітний масаж під час вагітності може спричинити тиск на матку і розтягнення зв'язок і тканин, збільшити ризик утворення тромбів і набряків, особливо в нижніх кінцівках. Також через набір ваги під час вагітності та гормональні зміни в організмі масаж може бути неефективним.

Лікувально-оздоровчий масаж в ОН Клінік Дніпро

Антицелюлітний масаж: як його роблять і коли призначають? - Похиленко Юрій Сергійович
Похиленко Юрій Сергійович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як зменшити біль під час антицелюлітного масажу?

Зменшити біль під час антицелюлітного масажу допоможе зниження інтенсивності рухів. Також можна використовувати олію і крем для зниження тертя і мінімізації больового синдрому. Рекомендації для полегшення болю після масажу:

  1. Пийте багато води. Сприяє зволоженню організму і виведенню токсинів, які можуть бути вивільнені в процесі масажу. Регулярне пиття також допоможе пом'якшити м'язи і поліпшити кровообіг.
  2. Застосовуйте тепло і холод. Прикладання холодних компресів або льоду допоможе зняти больовий синдром, прийняття теплої ванни — розслабить м'язи і зменшить крепатуру.
  3. Робіть розтяжки. Плавні розтягування допоможуть «розм'якшити» м'язи, зняти напругу і поліпшити їхню гнучкість.
  4. Використовуйте мазі або креми. Нанесення засобів із заспокійливим або знеболювальним ефектом допоможе зняти дискомфорт після масажу.

Також легкий самомасаж болючих ділянок допоможе зняти напругу і поліпшити кровообіг у м'язах. Можна використовувати м'які, розтягувальні або розслаблювальні рухи, уникаючи надто інтенсивного тиску або тертя (особливо, якщо шкіра чутлива або подразнена після масажу).

2. Чи зникають об'єми від антицелюлітного масажу?

Масажування покращує мікроциркуляцію, прискорює обмінні процеси в тканинах і виведення зайвої рідини з організму. У результаті покращується текстура і тонус шкіри, зменшуються об'єми від антицелюлітного масажу.

3. Чи можна робити антицелюлітний масаж щодня?

Робити антицелюлітний масаж щодня не рекомендується. Рекомендований інтервал між сеансами масажу становить один-два дні, щоб дати тканинам час на відновлення і запобігти можливим травмам або подразненню шкіри.

4. Скільки тримається ефект від антицелюлітного масажу?

Поліпшення мікроциркуляції, вирівнювання текстури шкіри, зниження набряклості та зволоження тканин відбувається після перших сеансів. Видимі результати антицелюлітного масажу зазвичай з'являються після п'ятої-сьомої процедури, проте залежать від вираженості целюліту та загального стану шкіри.

Ефект від антицелюлітного масажу тримається від півроку до року. Для продовження результатів рекомендується підтримувати здоровий спосіб життя, включно з правильним харчуванням, регулярною фізичною активністю, доглядом за шкірою і профілактичними масажними процедурами в міру необхідності.

5. Як часто робити антицелюлітний масаж?

Тривалість курсу антицелюлітного масажу визначається фахівцем, зазвичай становить шість-вісім тижнів і включає до 20 процедур. Тривалість антицелюлітного масажу — від 30 до 60 хвилин.

6. Чи допомагає масаж від целюліту?

Масаж від целюліту допомагає позбутися жирових відкладень під шкірою, проте масажування шкірних покривів ефективне за комплексного підходу. Поліпшити стан шкіри і позбутися «апельсинової кірки», крім масажу, допоможе правильне харчування, питний режим, а також регулярна фізична активність.

7. Хто дає направлення на антицелюлітний масаж?

Направление на антицеллюлитный массаж не нужно, так как медицинские показания к его проведению отсутствуют, в отличии от массирования спины или конечностей. Однако перед прохождением курса массажа рекомендуется проконсультироваться с терапевтом или узкопрофильным врачом (в случае наличия хронических заболеваний) для исключения противопоказаний к процедуре.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Антицелюлітний масаж: як його роблять і коли призначають?
Медичний брат.
Антицелюлітний масаж: як його роблять і коли призначають?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 11 місяців тому
Добрий день, а як правильно масажувати ноги від целюліту? Які олії краще використовувати?
Відповісти
Доброго дня, рекомендується використовувати олію, яка підходить для вашого типу шкіри. Натуральні олії (наприклад, кокоса, оливи або грейпфрута) можуть бути хорошими варіантами. Вони можуть допомогти знизити тертя і забезпечити більш гладке ковзання рук під час масажу. Однак краще проконсультуватися з дерматологом для підбору масажної олії.
Олександра 11 місяців тому
Доброго дня, як зробити антицелюлітний самомасаж стегон? І мені здається, чи саме зі стегнами ефекту досягти вдома складніше через неможливість інтенсивного масажу ніг ззаду?
Відповісти
Добрий день, проведення антицелюлітного масажу на стегнах удома дійсно може бути складнішим через обмежений доступ і неможливість інтенсивного масажу ніг ззаду. Для самомасажу можна використовувати щітки або ролики. Масаж також можна комбінувати із застосуванням антицелюлітного крему або олії для поліпшення ефекту.
Дар'я 1 рік тому
Добрий вечір, а можна трохи докладніше про те, як робити антицелюлітний масаж живота в домашніх умовах? Можливо, є якісь особливості? Дякую.
Відповісти
Добрий вечір, для антицелюлітного масажу живота в домашніх умовах можна використовувати розтиральні та кругові рухи, стимуляцію за допомогою рук або масажних щіток. Нанесіть олію або крем на шкіру, потім масажуйте живіт, починаючи від нижньої частини і рухаючись вгору за годинниковою стрілкою. Слідкуйте за відчуттями і не застосовуйте зайвий тиск, щоб уникнути хворобливих відчуттів.
Марія 1 рік тому
Доброго дня, я давно хочу позбутися целюліту, але ніколи не могла знайти час на походи до масажиста. Розкажіть докладніше, як робиться масаж від апельсинової кірки сухою щіткою?
Відповісти
Добрий день, сухий масаж щіткою від целюліту передбачає використання щітки з жорсткими щетинками або синтетичними волокнами. Масажувати шкіру необхідно круговими рухами, починаючи від нижніх кінцівок і рухаючись вгору у напрямку до серця. Сухий масаж щіткою може виконуватися перед душем або ванними процедурами.
Інна 1 рік тому
Добрий день, раніше я часто робила антицелюлітний масаж у фахівця і мені все подобалося, але через переїзд не можу знайти хорошого масажиста. Підкажіть, як самій собі зробити антицелюлітний масаж?
Відповісти
Доброго дня, для самомасажу від антицелюлітного масажу можна використовувати різні техніки: розтирання, кругові рухи, легке поплескування, спеціальні масажні щітки або ролики. Рекомендується застосовувати масажні олії або креми, щоб полегшити ковзання рук і зволожити шкіру.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!