Logo
0 800 30 17 33

Ліпосакція: як прибрати зайві жирові відкладення?

Ліпосакція: як прибрати зайві жирові відкладення?
Читати 14 хвилин | Створено: 10 травня 2024 | Оновлено: 10 травня 2024 | 328 328
За даними Міжнародного товариства естетичної пластичної хірургії, ліпосакція є найпопулярнішою пластичною процедурою у світі. На неї припадає 15-20% усіх операцій пластичної хірургії.

Що таке ліпосакція?

Ліпосакція — хірургічна процедура, спрямована на видалення ліпідних (жирових) відкладень з метою корекції форми та контурів окремих ділянок тіла. Операція дає змогу знизити відсоток жиру, який не вдається усунути за допомогою дієт і фізичних вправ.

Показання до ліпосакції

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Ліпосакція може бути призначена людям, у яких є помірні локальні жирові відкладення. Вага пацієнта має бути стабільною впродовж мінімум шести місяців перед операцією. Індекс маси тіла (співвідношення ваги до зросту) не повинен перевищувати норму більш ніж на 30%.

Ліпосакція найефективніша у пацієнтів з пружною шкірою та хорошим м'язовим тонусом. Еластичному шкірному покриву легше адаптуватися до змін форми тіла після видалення зайвих жирових відкладень.

Види ліпосакції

Класичним різновидом процедури з видалення локальних жирових відкладень є вакуумна або ручна ліпосакція. Під час операції пластичний хірург робить на шкірі пацієнта невеликий розріз і вводить у нього порожнисту трубку для відкачування жиру, яку вручну переміщує в різні боки для розпушення жирової тканини. Інші різновиди ліпосакції:

  • тумесцентна ліпоредукція — передбачає введення в зону впливу рідкого розчину для розщеплення ліпідних відкладень;
  • лазерна ліпосакція — передбачає руйнування жирової тканини тепловою енергією лазерного променя;
  • ультразвукова ліпосакція — заснована на попередньому розщепленні жиру ультразвуковими хвилями;
  • кріоліпосакція — передбачає вплив на жирову тканину холодом. 

Щадною методикою є безопераційна ліпосакція з використанням ліполітиків — жироспалювальних уколів. Ліполітики вводяться безпосередньо в зону, в якій є скупчення надлишкового жиру. Для усунення жирових відкладень за допомогою ліполітиків потрібно від чотирьох до восьми сеансів з інтервалом у три-чотири тижні.

На яких частинах тіла роблять ліпосакцію?

За допомогою ліпосакції можна позбутися жиру на животі, талії, стегнах, сідницях, грудях і спині. Процедура також підходить для боротьби з ліпідними відкладеннями на руках (передпліччях, плечах, пахвах), обличчі (щоках і шийно-підборідної зони), ногах (колінах, литках, щиколотках).

Видалення жирових відкладень на животі та талії

Основним показанням до операції з видалення жиру на животі є наявність ліпідних скупчень у передній його стінці. Також процедура підходить худим людям з відкладеннями жиру внизу живота.

За допомогою ліпосакції можна прибрати жир з боків (фланків), який істотно порушує контури фігури. Після процедури фланки живота зменшуються в об'ємі, завдяки чому стоншується силует і візуально промальовується талія. Після ліпосакції живіт має вигляд плоского та підтягнутого.

Заміною класичної ліпосакції може стати видалення жиру з живота без операції за допомогою ліполітиків. Однак уколи жироспалювальних препаратів призначають пацієнтам з мінімальними ліпідними відкладеннями. При значному обсязі жиру ін'єкційний ліполіз живота буде малоефективним.

Іноді розростання жирової тканини в зоні живота супроводжується появою ліпідних відкладень у паху. Жир на лобку у чоловіків може накопичуватися внаслідок гормонального дисбалансу (підвищення рівня естрогенів). Багато жінок стикаються з подібною проблемою після вагітності. За наявності показань паралельно з відкачуванням жиру з живота може бути виконана ліпосакція лобка.

Ліпосакція живота до та після операції

Ліпосакція живота до та після операції

Видалення жирових відкладень на стегнах і сідницях

Ліпосакція ніг може бути загальною та локальною. Найчастіше ліпосакції потребують стегна та сідниці. За допомогою процедури можна позбутися жиру на ногах, що скупчився на внутрішньому та зовнішньому боках стегон через нестачу фізичної активності, споживання надмірної кількості висококалорійної їжі, гормонального дисбалансу.

Оскільки після ліпосакції внутрішньої сторони стегна зменшується площа тертя ніг одна об одну, у пацієнтів знижується ймовірність появи подразнень на шкірі під час ходьби. Прибравши жир з ніг і сідниць, вдається усунути ефект «галіфе» («вушка» на стегнах). Ліпосакція колін дає змогу видалити ліпідні відкладення в зоні колінної чашечки і позбутися дискомфорту під час згинання та розгинання ніг.

Видалення жирових відкладень на обличчі та шиї

Ліпосакція обличчя допомагає позбутися асиметрії лицьового овалу, викликаної непропорційними жировими відкладеннями. Одним з найчастіших показань до ліпосакції щік є грудки (мішки) Біша — скупчення жиру під виличними кістками. Видалення грудок Біша дає змогу зменшити носогубні складки та підкреслити вилиці. Прибрати жир на обличчі рекомендується за наявності «брилів» — провисання шкіри та підшкірних тканин у нижній частині щік.

Ліпосакція підборіддя та шиї може бути призначена для видалення подвійного підборіддя — ліпідних відкладень у зоні шийно-підборіддя кута. Ліпоредукцію підборіддя часто комбінують з видаленням грудок Біша на щоках, що сприяє усуненню надмірної округлості та об'ємності обличчя. За вікового зниження пружності шкіри ліпосакцію другого підборіддя поєднують з хірургічною підтяжкою шиї.

Видалення жирових відкладень на руках

Ліпосакція рук дає змогу видалити надлишкові жирові відкладення («крильця») між плечима та ліктями, що з'являються через спадкову схильність, нестачу фізичної активності або вікові зміни. За допомогою процедури можна прибрати жир на руках, що скупчився між ліктями і зап'ястями. Іноді необхідність прибрати жир з рук виникає під час ліпосакції зони пахв для створення плавного переходу між верхніми кінцівками та торсом.

Видалення жирових відкладень на спині та грудях

Ліпосакцію грудей роблять жінкам, які бажають зменшити об'єм молочних залоз. За допомогою операції вдається скорегувати форму грудей, а також виправити асиметрію, що виникла внаслідок нерівномірного відкладення жиру. Чоловікам ліпосакція грудей може бути призначена за гінекомастії — патологічного збільшення розміру молочних залоз.

Показаннями до ліпосакції спини є надлишки жирової тканини на талії, між і під лопатками, в районі попереку. Ліпосакція також є методом видалення вдовиного горба — локального відкладення жиру між плечима і верхньою частиною шиї (на рівні сьомого хребця). Холка на спині найчастіше утворюється у жінок у віці від 45 років у зв'язку з гормональною перебудовою організму перед початком менопаузи та в клімактеричний період.

Ліпосакція холки дає змогу не тільки усунути естетичний дефект, а й позбутися відчуття оніміння в потилиці, скутості в ділянці шиї та напруження м'язів у верхній частині спини. Після лазерної ліпосакції вдовиного горба знижується навантаження на шийний відділ хребта, минають спричинені нею головні болі та запаморочення.

Як підготуватися до ліпосакції?

Перед операцією необхідна попередня консультація пластичного хірурга, під час якої лікар вивчає анамнез і проводить фізикальний огляд зони, що потребує коррекції. Для оцінки загального стану пацієнта та виключення протипоказань до операції з видалення жирових відкладень пластичний хірург може призначити додаткове обстеження. Методи лабораторної та інструментальної діагностики перед ліпосакцією:

Чек-лист підготовки до ліпосакції

Чек-лист підготовки до ліпосакції

За місяць до процедури слід відмовитися від глибоких пілінгів шкіри в зоні проведення операції, відвідування соляріїв і засмагання на сонці. За два тижні до ліпосакції потрібно під контролем лікаря припинити приймання антикоагулянтів (препаратів для розрідження крові) і гормональних лікарських засобів.

Впродовж десяти днів перед операцією необхідно відмовитися від куріння та вживання алкоголю. Щоб уникнути сильних набряків, доцільно знизити споживання харчової солі. Протягом тижня не рекомендується наносити косметичні засоби на зону ліпосакції, робити масаж і епіляцію. 

Операцію проводять натщесерце (після восьмигодинного голодування). Перед процедурою можна прийняти легкий негарячий душ без мила, гелю та лосьйонів. 

Як робиться ліпосакція?

Ліпосакція робиться під анестезією (загальною чи місцевою). Для видалення надлишкового жиру використовується спеціальний інструмент — канюля. Вона являє собою тонку металеву трубку з гострим кінцем і отворами по всій довжині. Послідовність операції:

  1. Після початку дії анестезії пластичний хірург робить невеликі проколи на шкірі, через які в товщу жирових відкладень вводить канюлю.
  2. Металева трубка підключається до аспіратора, який забезпечує рівномірне відсмоктування жиру.
  3. Після видалення ліпідних відкладень лікар знезаражує зону проведення операції і накладає на неї стерильну компресійну пов'язку.

Оскільки розмір проколів не перевищує п'яти міліметрів, накладання швів не потрібне. Тривалість процедури залежить від кількості оброблюваних ділянок і обсягу жиру, що видаляється. На відкачування ліпідних відкладень на щоках потрібна одна-півтори години, а ліпоредукція живота та фланків може тривати до трьох годин.

Чи можна за раз зробити кілька операцій з ліпосакції?

Можна виконати ліпосакцію відразу на декількох ділянках тіла. Однак, щоб уникнути внутрішніх кровотеч, пошкодження лімфатичних судин і нервів, загальний об'єм жиру, що видаляється, не повинен перевищувати три-п'ять літрів.

Ліпосакція сумісна з іншими пластичними операціями. Після видалення надлишкового жиру на підборідді, щоках, вилицях лікар може відразу ж виконати підтяжку обличчя. За допомогою процедури вдається розгладити зморшки й усунути опущення (саггінг) шкіри.

Відкачування жиру з живота часто комбінують з абдомінопластикою — операцією, спрямованою на видалення надлишкової шкіри в зоні живота та зміцнення м'язів черевної стінки. Залежно від обсягів хірургічного втручання пластика живота буває частковою і повною. Мініабдомінопластика рекомендована пацієнтам з невеликим обсягом жирових відкладень, локалізованих у нижній частині очеревини. Повна пластика призначається в разі одночасної ліпосакції боків і передньої стінки живота.

Як проходить відновлювальний період після ліпосакції?

Після операції в зоні хірургічного втручання з'являються синці та припухлість. Для зменшення набряків та адаптації шкіри до нових контурів рекомендується протягом одного-півтора місяців після ліпосакції носити компресійну білизну. Для зняття больового синдрому лікар може призначити анальгетики та нестероїдні протизапальні засоби, а для запобігання потрапляння інфекції в організм — антибіотики.

Під час реабілітації після ліпосакції (протягом шести-восьми тижнів) слід утриматися від важкої фізичної роботи та спортивних тренувань. Рекомендовані піші прогулянки, що дають змогу запобігти тромбоутворенню. Легку гімнастику в домашніх умовах можна робити через чотири тижні після операції. Споживання кухонної солі краще звести до мінімуму для запобігання сильних набряків.

Коли я побачу результати ліпосакції?

Результати ліпосакції стають помітними після зникнення набряку в зоні проведення процедури. На повне виведення надлишку рідини з організму та зменшення набряклості може знадобитися від трьох до шести місяців.

Чи будуть у мене шрами після ліпосакції?

Після ліпосакції в місцях проколів можуть залишитися дрібні, ледь помітні шрами, які можна порівняти зі слідами після малоінвазивної лапароскопічної операції. Шкіра після загоєння та зникнення набряку набуває нових форм і має гладкий вигляд.

Ліпосакція — це назавжди?

Ліпосакція передбачає повне видалення жирових клітин, а не зменшення їх в об'ємі. Тому результат ліпоредукції тримається тривалий час. Однак може статися розростання жирових клітин, що залишилися в організмі. Для збереження форми після процедури необхідно регулярно займатися спортом, харчуватися дрібно й обмежити споживання солодощів, здоби, жирних і смажених страв.

Можливі ускладнення після ліпосакції

Нерівномірне видалення жирових відкладень може призвести до горбистості шкіри й асиметрії тіла. Інші можливі негативні наслідки ліпосакції:

  • внутрішня кровотеча;
  • повільне загоєння ран;
  • гематоми (скупчення крові під шкірою);
  • утворення глибоких шрамів і рубців;
  • довгострокове оніміння зони проведення процедури;
  • некроз (омертвіння) шкіри;
  • поява тромбів із подальшим їх потраплянням у легеневу артерію (тромбоемболія);
  • проникнення інфекції в організм і розвиток запального процесу;
  • скупчення рідини під шкірою;
  • потрапляння дрібних частинок жиру в кровотік (жирова емболія).

Невдала ліпосакція живота, проведена з порушенням техніки виконання процедури, може призвести до пошкодження органів черевної порожнини (кишківника, печінки, селезінки). Для відновлення цілісності тканин може знадобитися додаткове хірургічне втручання.

Які протипоказання до ліпосакції?

Ліпосакцію не роблять пацієнтам з дерматологічними захворюваннями (кропив'янкою, фурункульозом, атопічним дерматитом), набряками та травматичними ушкодженнями в зоні проведення процедури. Інші протипоказання до операції з видалення жиру:

  • вік до 21 року;
  • вагітність і лактація;
  • гострі запальні захворювання та хронічні патології в стадії загострення;
  • артеріальна гіпертензія (підвищений артеріальний тиск);
  • цукровий діабет (збільшення рівня глюкози в крові, пов'язане з дефіцитом інсуліну або стійкістю організму до нього);
  • підвищена температура тіла;
  • алергія на анестезію;
  • прийом антикоагулянтів;
  • злоякісні пухлини будь-якої локалізації;
  • порушення згортання крові (коагулопатії);
  • важкі депресивний і тривожний розлади;
  • захворювання серця (серцева недостатність, інфаркт в анамнезі);
  • бронхіальна астма (хронічне неінфекційне захворювання дихальних шляхів);
  • шкідливі звички (зловживання алкоголем і наркотичними речовинами, куріння).

Ліпосакцію не проводять пацієнтам з другим, третім і четвертим ступенями ожиріння. Рекомендується спочатку скинути зайву вагу, а залишки жиру, що не піддаються традиційним методикам схуднення, прибрати за допомогою ліпосакції.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Ліпосакція: як прибрати зайві жирові відкладення? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки коштує ліпосакція?

Ціни на ліпосакцію залежать від кількості та площі оброблюваних зон. У ділянці талії зазвичай накопичується більше жирових відкладень, ніж на щоках або підборідді, тому і вартість ліпосакції живота вища. Жир на талії може бути дуже глибоким і щільним, що ускладнює процес його відкачування.

На вартість видалення жирових відкладень також впливає обрана методика проведення процедури. Ціна на ліпосакцію живота, що виконується з використанням лазера або ультразвукового апарату, зазвичай вища, ніж на класичну ручну. Уточнити вартість ліпосакції можна за телефоном або на сайті медичного центру «ОН Клінік Харків».

2. Наскільки можна схуднути за допомогою ліпосакції?

За одну процедуру ліпосакції можна видалити від трьох до п'яти літрів жиру, що еквівалентно трьом-п'яти кілограмам ваги. Однак ліпосакція не є методом схуднення і не рекомендується людям, які бажають знизити загальну масу тіла.

3. Чи прибирає ліпосакція целюліт?

Ліпосакція дає змогу прибрати глибоко розташовані жирові відкладення, а не позбутися підшкірного жиру (целюліту). Процедура не усуває викликану целюлітом в'ялість шкіри (ефект «апельсинової кірки») і не є методом видалення розтяжок.

4. Чи може ліпосакція допомогти за ожиріння?

Ліпосакція не є методом лікування ожиріння. За допомогою процедури можна відкачати жир з живота та інших ділянок тіла, зменшивши їхні об'єми. Однак ліпосакція не надає можливості позбутися вісцерального жиру, розташованого навколо внутрішніх органів, та суттєво знизити загальну масу тіла.

5. Чи можуть чоловіки робити ліпосакцію?

Чоловіки також можуть робити ліпосакцію. Найчастіше представники чоловічої статі звертаються до пластичного хірурга для видалення жиру з живота, боків, спини, обличчя та шиї. Ліпосакція може бути призначена чоловікові за патологічного збільшення розміру молочних залоз (гінекомастії).

6. Чи можуть літні люди робити ліпосакцію?

Людям похилого віку можна робити ліпосакцію, однак варто пам'ятати, що після 60-65 років шкіра втрачає еластичність і погано пристосовується до нових контурів тіла. У літніх пацієнтів після операції з видалення жиру підвищений ризик утворення глибоких шрамів, рубців і шкірних складок.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Ліпосакція: як прибрати зайві жирові відкладення?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Ліпосакція: як прибрати зайві жирові відкладення?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Альона 12 годин тому
Добрий день. П'ять місяців тому зробила ліпосакцію живота. Але шкіра досі не вирівнялася. Живіт весь у горбах і має неестетичний вигляд. Як виправити дефекти?
Відповісти
Доброго дня. Горби після ліпосакції найчастіше виникають внаслідок нерівномірного видалення жирових відкладень. Слід проконсультуватися з пластичним хірургом. Для усунення нерівностей на поверхні живота може знадобитися додаткова коригувальна ліпосакція.
Олексій 5 днів тому
Добрий вечір! Скільки коштує ліпосакція живота у чоловіків?
Відповісти
Добрий день! Ціна залежить від методики проведення операції та обсягу видаленого жиру. Обговорити остаточну вартість процедури слід з лікарем.
Валентина 1 тиждень тому
Доброго дня. Переглянула в інтернеті багато фотографій живота до і після ліпосакції. Чому в одних пацієнтів він має підтягнутий вигляд, а в інших — злегка обвислий. Від чого залежить результат?
Відповісти
Доброго дня. Ефект ліпосакції визначається об'ємом видаленого жиру і здатністю шкірного покриву пристосуватися до нових обрисів тіла. Пружна шкіра краще адаптується до змін фігури, ніж шкіра з низькою еластичністю і розтяжками. У другому випадку може знадобитися додаткова процедура — абдомінопластика (висічення надлишків шкіри, що утворилися після ліпосакції).
Ангеліна 1 тиждень тому
Добрий день. Скажіть, будь ласка, як прибрати жирок із живота, якщо не допомагає дієта?
Відповісти
Доброго дня. Для видалення зайвих жирових відкладень у зоні живота рекомендується записатися на консультацію до пластичного хірурга. Лікар оцінить локалізацію та обсяг жирових відкладень і зробить висновок про доцільність ліпосакції.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн