Logo
0 800 30 11 77

Вдовий горб: як прибрати холку на шиї?

Вдовий горб: як прибрати холку на шиї?
Читати 12 хвилин | Створено: 10 квітня 2024 | Оновлено: 10 квітня 2024 | 827 827
Локальні жирові відкладення в шийно-комірцевій зоні називають холкою на шиї чи вдовиним горбом. Горб на шиї завдає жінці психологічного дискомфорту через естетичний вигляд, а також може призвести до сутулості та проблем зі здоров'ям.

Що таке вдовий горб?

Вдовий (клімактеричний) горб — це локальне відкладення жирової тканини під шкірою в зоні сьомого хребця (на тильній поверхні шиї). Найчастіше холка на шиї розвивається у жінок, старших за 45 років, у період пременопаузи та клімаксу, оскільки в організмі відбуваються гормональна перебудова та вікові зміни.

Який вигляд має вдовий горб?

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Вдовий горб являє собою щільний горбок у верхній частині спини. Жирова холка розвивається поступово: з'являється шишка (горбинка) на шиї, яка зростає в розмірах і перетворюється на опуклий об'ємний горб, що надає тілу сутулого вигляду. Який вигляд має вдовий горб зображено на фото.

Вдовин горб

Вдовин горб

Крім естетичної проблеми клімактеричний горб супроводжується супутніми симптомами. Інші симптоми вдовиного горба:

  • біль і скутість рухів у зоні шиї;
  • оніміння потилиці;
  • втрата чутливості в шийно-комірцевій зоні;
  • клацання та хрускіт під час поворотів або нахилів голови;
  • відчуття напруження м'язів шиї та верхньої частини спини.

Локальне скупчення жиру в шийно-комірцевій зоні призводить до здавлювання судин, що може спричинити порушення кровообігу в головному мозку. Компресія судин і нервів у зоні шиї провокує головний біль, запаморочення, зниження концентрації уваги, пам'яті та працездатності, а також порушення сну та нервові розлади (наприклад, дратівливість, нервозність, емоційну лабільність).

Чому з'являється вдовий горб?

Холка на шиї може виникнути через гормональні порушення в організмі, а також на фоні патологій опорно-рухового апарату. Причини появи вдовиного горба:

  • патології ендокринної системи (дисбаланс гормонів через захворювання щитоподібної залози, надниркових залоз, яєчників, гіпофіза);
  • клімактеричний період (згасання дітородної функції і знижений синтез статевих гормонів яєчниками, що призводить до низького рівня естрогенів);
  • спадковість (генетична схильність до утворення жирового наросту на шиї);
  • дистрофічні зміни в хребті (остеопороз, остеохондроз шийного відділу хребетного стовпа);
  • порушення постави (через деформацію хребта внаслідок травм, запальних захворювань опорно-рухового апарату, відкладення солей у хребцях);
  • надмірна маса тіла, ожиріння.

У зоні ризику перебувають люди з малорухливим способом життя та сидячою роботою (наприклад, офісні працівники). Постійне напруження м'язів спини та шиї (наприклад, через тривале перебування в статичній позі) призводить до ослаблення корсета плечового пояса та розростання жирової та сполучної тканини в цих зонах.

Поява вдів'ячого горба в чоловіків спричинена тими самими причинами, що й у жінок: порушенням гормонального балансу й обмінних процесів, травмами та дегенеративно-дистрофічними змінами хребта, ожирінням. Локальні жирові відкладення на шиї у чоловіків називають «бичачим» горбом або «горбом бізона».

Як прибрати холку на шиї?

Вдовий горб спричиняє жінці естетичний і фізичний (біль, скутість рухів, швидка стомлюваність) дискомфорт, тож її слід прибрати. Існують терапевтичні та хірургічні методи. Способи позбавлення від вдовиного горба:

  • масаж і ЛФК (лікувальна фізкультура);
  • медикаментозна терапія;
  • ін'єкційні та апаратні процедури (мезотерапія, лазерний ліполіз, кріоліполіз);
  • ліпосакція (хірургічна операція).

Масаж шийно-комірцевої зони, ЛФК і медикаментозна терапія можуть бути ефективними під час лікування вдовиного горба на ранній стадії (за маленьких розмірів жирового валика). Методики можуть проводитися спільно, а також доповнюватися дієтою для зниження маси тіла та жирової тканини в організмі.

Медикаментозне лікування холки на шиї охоплює гормональну терапію, спрямовану на підвищення рівня жіночих статевих гормонів (естрогенів) і нормалізацію тестостерону, а також регулювання обмінних процесів, зокрема, жироспалювання. Лікування клімактеричного горбика за допомогою препаратів (замісної терапії) лікар зазвичай призначає жінкам у період клімаксу. Перед медикаментозною терапією важливо пройти обстеження у гінеколога та здати аналізи на гормони.

За шийного остеохондрозу може утворитися сольовий горб на шиї, оскільки за патології відбувається відкладення солей у шийному відділі хребта й утворення жирового валика. За вдовиного горба та супутнього остеохондрозу терапія може включати хондропротектори, протизапальні засоби (зокрема зовнішнього застосування, наприклад, гелі, мазі, креми), препарати з кальцієм та інші вітамінні комплекси.

Мезотерапія є ін'єкційною процедурою, під час якої в проблемну зону локально вводяться препарати ліполітиків, що стимулюють розщеплення жиру на шиї. Кріотерапія спрямована на вплив на жирову тканину низькими температурами (холодом) для її руйнування. Лазерна ліпосакція вдовиного горба являє собою апаратну процедуру, яка полягає в тепловому впливі лазера на підшкірні жирові відкладення.

Терапевтичні методики можуть допомогти впоратися з ледь помітною жировою холкою та сповільнити процес її зростання. Крім того, для позбавлення від холки на шиї необхідні тривалі курси консервативного лікування (від трьох місяців). Швидко та повністю прибрати сформований вдовий горб можна лише за допомогою хірургічної операції — ліпосакції.

Як прибрати вдовий горб за допомогою ліпосакції?

Ліпосакція вдовиного горба — це пластична операція, під час якої зайвий жир на шиї аспірується (відкачується) через невеликі проколи за допомогою спеціальних канюль і вакуумного апарату. Процедура є малотравматичною: не вимагає розрізів, розмір проколів не перевищує п'яти міліметрів, прилеглі тканини не зачіпають, тому виключена кровотеча та не потрібне накладення швів.

Ліпосакція холки на шиї проводиться з застосуванням інтубаційного (ендотрахеального) чи внутрішньовенного наркозу (залежно від обсягу хірургічного втручання та індивідуальних особливостей організму). Після операції пластичний хірург обробляє оперовану зону та накладає компресійну пов'язку.

Ліпосакція дає змогу повністю позбутися жирової холки на шиї, а також прибрати друге підборіддя та видалити грудочки Біша (зменшити щоки). Процедури проводяться у відділенні пластичної хірургії медичного центру «ОН Клінік Харків».

Як підготуватися до ліпосакції холки на шиї?

Підготовка до ліпосакції холки на шиї включає консультацію пластичного хірурга. Лікар огляне проблемну зону, збере анамнез і призначить необхідні дослідження для виключення протипоказань до процедури. Також пластичний хірург вислухає про бажаний результат і розповість про етапи операції та відновлювальний період.

Перед ліпосакцією вдовиного горба необхідно здати передопераційний пакет обстежень, що включає загальні аналізи крові та сечі, тести на сифіліс, ВІЛ, гепатити В і С, коагулограму, електрокардіограму та УЗД серця. Важливо попередити лікаря про всі медикаментозні препарати, які приймає пацієнт, зокрема про харчові добавки та вітамінні комплекси.

За дві години до ліпосакції вдовиного горба необхідно відмовитися від їжі та води. За добу до процедури слід виключити спиртні та кофеїновмісні напої, оскільки вони впливають на згортання крові.

Скільки триває процедура з видалення вдовиного горба?

Процедура ліпосакції вдовиного горба триває одну-півтори години. Впродовж доби після операції необхідно перебувати в стаціонарі під наглядом лікаря.

Як проходить відновлювальний період після ліпосакції холки на шиї?

Після ліпосакції вдовиного горба впродовж двох-трьох тижнів необхідно суворо дотримуватися всіх рекомендацій пластичного хірурга. У відновлювальний період після операції необхідно:

  • носити післяопераційний бандаж;
  • обмежити фізичні навантаження, виключити різкі рухи;
  • не відвідувати сауни, лазні, басейни, не приймати гарячі ванни.

Впродовж двох місяців після ліпосакції необхідно унеможливити вплив ультрафіолету на оперовану ділянку (не відвідувати солярії, не перебувати під відкритим сонцем). Реабілітація в середньому триває чотири тижні.

Щоб уникнути рецидиву вдовиного горба, потрібно дотримуватися всіх рекомендацій хірурга, принципів здорового харчування та контролювати масу тіла. Також важливо контролювати гормональний фон.

Можливі ускладнення після ліпосакції вдовиного горба

При дотриманні всіх рекомендацій пластичного хірурга ускладнення після ліпосакції холки на шиї зведені до мінімуму. Впродовж одного-двох тижнів може спостерігатися незначний набряк у зоні шиї, гематоми, які пройдуть самостійно, та болючість (за необхідності лікар може призначити знеболювальні засоби).

Ефект від ліпосакції жирового горба на шиї буде видно відразу. Процедура не залишає шрамів і рубців, сліди від проколу протягом одного-двох місяців стануть непомітними.

Які є протипоказання до ліпосакції холки на шиї?

Перед операцією видалення холки на шиї важливо пройти обстеження, призначене пластичним хірургом, для виключення протипоказань. Протипоказання до ліпосакції вдовиного горба:

  • ожиріння, викликане патологіями ендокринної системи (потребує корекції гормонального фону в ендокринолога);
  • некомпенсований цукровий діабет;
  • важкі хронічні захворювання серця, нирок і печінки (серцева, ниркова та печінкова недостатність, цироз печінки);
  • гіпертонія (підвищений артеріальний тиск);
  • порушення згортання крові;
  • наявність кардіостимулятора;
  • онкологія в анамнезі.

Ліпосакцію не проводять заі запального процесу в організмі (зокрема ГРВІ) та в період загострення хронічних захворювань. Також операцію необхідно відкласти за наявності висипу чи відкритих ран у проблемній зоні.

Як прибрати горб на шиї в домашніх умовах без операції?

Позбутися вдовиного горба в домашніх умовах можна тільки на його початкових стадіях. Прибрати клімактеричний горб можна за допомогою комплексного лікування, яке призначить лікар, виходячи з анамнезу. Терапія, як правило, має комплексний характер і включає вживання медикаментів, ЛФК, масаж і косметологічні процедури (наприклад, ліполіз).

Використання засобів народної медицини (ванночки, примочки), а також аптечних препаратів без призначення лікаря можуть викликати алергічну реакцію та спровокувати ускладнення (порушити кровообіг у зоні шиї). Застосування спеціальних пристроїв для самомасажу (наприклад, роликових або вібраційних масажерів) може спровокувати посилений ріст жирового горба та защемлення нервових корінців у шийному відділі хребта.

Чи можна прибрати вдовий горб вправами?

Вправи від вдовиного горба ефективні для профілактики його появи, а також при регулярному виконанні здатні прибрати жирову холку невеликого розміру.

Фізичні вправи від холки на шиї мають на меті зменшення жирової тканини, поліпшення постави, зняття напруження м'язів шиї та зміцнення корсета плечового пояса. Кілька прикладів вправ від вдовиного горба наведено нижче.

  1. Висування голови вперед. Висувайте голову вперед (тягніться підборіддям, не задіюючи плечового пояса) та повертайте голову у вихідне положення. Рух має бути в одній площині вперед-назад.
  2. Розведення ліктів. Розведіть руки в боки та зігніть їх у ліктях під прямим кутом долонями вгору. З прямою спиною розведіть лікті максимально назад до зведення лопаток, потім поверніться у вихідне положення.
  3. Обертання плечима. Опустіть руки вниз, спину тримайте прямо та виконуйте кругові обертання в плечових суглобах назад у повільному темпі. Потім повторіть обертання плечима вперед у такому ж темпі.

Вправи покращують рухливість хребта в зоні шиї, знімають затискачі та посилюють кровотік у проблемній зоні. Важливо робити по 10-15 повторів кожної вправи й обов'язково тримати спину рівною під час їх виконання.

Профілактика вдовиного горба

Важливими профілактичними заходами виникнення холки на шиї є підтримання здорового способу життя та контроль маси тіла. Профілактика вдовиного горба включає:

  • регулярну фізичну активність (гімнастику, плавання);
  • сон на ортопедичних матраці та подушці середньої жорсткості;
  • збалансоване харчування (раціон з достатньою кількістю вітамінів і мінералів та калорійністю, що відповідає індивідуальним особливостям організму);
  • періодичний контроль гормонального фону, а також рівень вітамінів і мінералів в організмі;
  • своєчасне лікування ендокринних захворювань і патологій опорно-рухового апарату.

Важливо стежити за поставою (не сутулитися під час ходьби, правильно сидіти за робочим столом, контролювати поставу під час використання гаджетів). Жінкам у пременопаузальний період необхідно проходити обстеження у гінеколога та гормональний скринінг.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Вдовий горб: як прибрати холку на шиї? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чому з'являється горб на шиї в молодих?

Горб на шиї в молодих людей може з'явитися через проблеми з поставою та неправильне положення хребта та голови тривалий час (з нахиленою головою, сутулими плечима, напруженими руками). Загривок на шиї у підлітків виникає через тривале перебування в статичній позі через користування гаджетами (так званий «ефект смартфона»).

2. Що робити, якщо болить холка на шиї?

Холка на шиї може боліти через здавлювання нервів і кровоносних судин у шийно-комірцевій ділянці. Без лікування горб у районі сьомого хребця може рости та призводити до ускладнень: хронічного болю в шиї та порушення мозкового кровообігу, що провокує зниження пам'яті, концентрації уваги, часті мігрені, тому важливо звернутися до пластичного хірурга за консультацією.

3. Як прибрати горбатість?

Горбатість на спині може виникнути внаслідок викривлення хребта чи локального накопичення жирової тканини в шийно-комірцевій зоні. Для позбавлення горба на спині необхідно виявити його причину, для чого слід звернутися до хірурга за консультацією. Повністю прибрати жирову холку на шиї можна за допомогою малоінвазивної операції — ліпосакції. Процедуру проводить пластичний хірург медичного центру «ОН Клінік Харків».

4. Чи може вдовий горб з'явитися у дитини?

Вдовий горб з'являється у дорослої людини через ожиріння, вікові та гормональні зміни в організмі. У дітей горб на спині може виникнути внаслідок вродженої патології розвитку хребта чи з'явитися через викривлення хребетного стовпа (через неправильне положення тіла під час сидіння, нестачу фізичної активності та проведення за комп'ютером або мобільним пристроєм тривалий час).

Горбинка на спині у дітей не є жировим відкладенням, а виникає через вигин верхньої частини хребта (кіфоз). За появи горба на спині в дитини необхідно звернутися до дитячого ортопеда.

5. Скільки коштує ліпосакція горба на шиї?

Ліпосакція вдовиного горба проводиться у відділенні пластичної хірургії медичного центру «ОН Клінік Харків». Дізнатися ціну ліпосакції холки на шиї можна на консультації пластичного хірурга після огляду.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Вдовий горб: як прибрати холку на шиї?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Вдовий горб: як прибрати холку на шиї?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Валентина 5 днів тому
Добрий день. Як швидко й ефективно прибрати холку?
Відповісти
Добрий день. Швидко й ефективно прибрати холку на шиї можна за допомогою пластичної хірургії. Ліпосакція вдовиного горба — це процедура, під час якої зайвий жир на шиї відкачується через проколи за допомогою спеціальних канюль і вакуумного апарату.
Валерія 2 тижні тому
Доброго дня. Як прибрати горбинку на шиї?
Відповісти
Доброго дня. Прибрати горбинку на шиї можна за допомогою консервативної терапії (медикаментозної, фізіотерапевтичних процедур, ін'єкцій ліполітиків). Швидким і ефективним методом позбавлення від жирового горба будь-якого розміру на шиї і верхній частині спини є малоінвазивна пластична операція — ліпосакція.
Катерина 2 тижні тому
Доброго дня. Як вдовий горб пов'язаний з психосоматикою?
Відповісти
Доброго дня. На появу вдовиного горба можуть впливати психологічні чинники: стрес, депресія, перевтома, оскільки вони впливають на обмін речовин і гормональний фон в організмі. Також вони провокують затискачі в шийному відділі хребта, харчові проблеми (наприклад, переїдання) і знижують фізичну активність. Психологічні проблеми можуть виникнути під впливом негативних думок і психосоматики.
Аліна 2 тижні тому
Добрий день! Чи допомагає компрес зі скипидару позбутися вдовиного горба на шиї?
Відповісти
Добрий день. Засоби народної медицини, зокрема компреси зі скипидару, неефективні для позбавлення вдовиного горба. Крім того, вони можуть викликати алергічні реакції та спровокувати хімічний опік.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн