Logo
0 800 30 11 77

Викривлення хребта у дітей: яким буває та як його лікувати

Викривлення хребта у дітей: яким буває та як його лікувати
Читати 15 хвилин | Створено: 3 січня 2024 | Оновлено: 3 січня 2024 | 4088 4088
Сколіоз є найпоширенішим видом викривлення хребта. Захворювання вражає 2-3% дітей, 8% дорослих, старших за 25 років, і 68% людей, старших за 60 років.

Що таке викривлення хребта?

Хребет зазвичай має чотири природні вигини: шийний, грудний, поперековий і крижовий. Викривлення хребта — патологічний вигин хребтового стовпа, який призводить до зміни форми тіла, порушення функції та структури хребців, обмеження рухів.

Як зрозуміти, що в дитини викривлення хребта?

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

На ранніх стадіях патологія не супроводжується явними симптомами, що ускладнює її діагностику. Можливі ознаки викривлення хребта у дітей:

  • нерівномірне розташування таза та стегон;
  • одна лопатка вища за іншу;
  • візуальна вигнутість хребта (особливо під час нахилів);
  • виступ грудної клітки вперед з лівого чи з правого боку;
  • нерівна талія;
  • асиметрія ребер;
  • біль та оніміння в ногах;
  • швидка стомлюваність;
  • слабкість у спині після тривалого стояння чи сидіння;
  • напруженість м'язів задньої поверхні стегна.

За прогресування сколіозу в дитини можуть розвинутися хронічний біль у спині та утруднене дихання. За лордозу в дітей у зоні попереку може бути видно прогин, особливо в положенні лежачи. За появи ознак викривлення хребта необхідна консультація дитячого ортопеда.

Які причини викривлення хребта у дітей?

У деяких випадках зміна форми хребетного стовпа може бути ідіопатичною, тобто розвиватися з невідомої причини. Можливі причини викривлення хребта у дітей:

  • спадкова схильність;
  • травми й інфекції хребта;
  • м'язова дистрофія;
  • дитячий церебральний параліч (ДЦП);
  • перенесена операція на грудній клітці;
  • порушення в роботі спинного мозку;
  • пухлина в хребті;
  • генетичні захворювання (синдроми Дауна чи Марфана);
  • неправильний розвиток хребетного стовпа (ущелина);
  • остеопороз (руйнування кісткової тканини);
  • дегенерація міжхребцевих дисків;
  • порушення постави.

До викривлення хребта у немовлят може призвести поліомієліт — вірусне захворювання, яке супроводжується руйнуванням клітин нервової системи. Викривлення також може бути спричинене структурними патологіями кісток хребта (наприклад, зрощенням атланта, синдромом Кліппеля-Фейля).

Види викривлення хребта в дітей

При викривленні можуть з'являтися додаткові чи змінюватися наявні вигини хребта. За бічного викривлення діагностується сколіоз, за збільшення вигину в грудному відділі — кіфоз, за надмірного прогину в попереку — лордоз.

Викривлення хребта у дітей

Викривлення хребта у дітей

Сколіоз у дітей

Сколіоз — захворювання опорно-рухового апарату, яке характеризується викривленням хребетного стовпа в бік. Виділяють лівобічний, правобічний і S-подібний сколіоз (характеризується подвійною деформацією).

Ступені сколіозу виділяють залежно від вираженості викривлення. За сколіозу 1 ступеня у дітей кут викривлення не перевищує 10°, за другого — 10-30°, за третього — 30-50°, за четвертого — понад 51°.

За розвитку патології у дітей віком до трьох років діагностується інфантильний сколіоз, у віці 4-10 років — ювенільний, з 11 до 18 років — підлітковий. Сколіоз часто розвивається чи прогресує у підлітків через стрибки росту.

Види сколіозу в дітей

Тип

Характеристика

Причини

Вроджений

Зустрічається рідко (в однієї дитини з 10 000). Розвивається через аномалію в структурі хребетного стовпа, яка спричинена порушенням формування хребців у процесі ембріонального розвитку.

Неврологічні (мальформація Арнольда-Кіарі, інтрадуральна ліпома), урологічні (гіпоспадія, пахова грижа), скелетно-м'язові (дисплазія кульшових суглобів, міхурово-сечовідний рефлюкс) аномалії. До розвитку сколіозу також можуть призвести вроджені вади серця (транспозиція магістральних судин, тетрада Фалло).

Нервово-м'язовий

Пов'язаний з неврологічними патологіями, які впливають на рівномірність розвитку м'язів і підтримання правильної постави. Викривлення хребта може розвинутися в будь-якому віці (як у дітей до року, так і в підлітків), у багатьох випадках неухильно прогресує.

Дитячий церебральний параліч, м'язова дистрофія Дюшенна, мієломенінгоцеле, спінальна м'язова атрофія, атаксія Фрідрейха, пошкодження спинного мозку. Також до нервово-м'язового сколіозу можуть призвести травматичний параліч, мієлодистрофія грудного чи поперекового відділів хребта.

Дегенеративний

Розвивається через прогресуючі дегенерації міжхребцевих дисків та ушкодження фасеточних суглобів, що призводить до компресії (здавлення) нервових закінчень. Зазвичай розвивається у дорослих людей.

Вікові зміни (наприклад, зношування) хребців, травми, остеоартрит хребта.

Сильний сколіоз у дітей може призвести до проблем з диханням, оскільки через виражене викривлення грудна клітка почне здавлювати легені. За відсутності вроджених і неврологічних патологій дітям грудного віку зазвичай не потрібне лікування сколіозу. Викривлення легкого ступеня зазвичай має тимчасовий характер і спричинене природною зміною форми хребта, пов'язаною з розвитком м'язів і структур хребетного стовпа.

За розвитку викривлення після завершення формування хребта для лікування сколіозу в дітей ортопед підбирає курс терапії. За сколіозу в дітей складається комплекс ЛФК (лікувальної фізкультури) для зміцнення м'язів спини, живота та сідниць. Вправи за сколіозу в дітей спрямовані на збільшення гнучкості хребетного стовпа та тканин, що його оточують, корекцію постави.

Масаж за сколіозу в дітей призначають для зняття м'язової напруги, поліпшення циркуляції крові, підтримки гнучкості. Мануальна терапія за сколіозу в дітей передбачає вплив на м'які тканини, суглоби та кістки для поліпшення їх функції, зняття болю та відновлення рухливості.

Лікування сколіозу в дітей у домашніх умовах може включати носіння корсета — спеціального бандажа з пластику, який закріплюється навколо талії. Придбання корсета в магазині чи аптеці менш ефективне, оскільки бандаж не буде повторювати форму тіла дитини та сприятиме корекції постави. Найкращим варіантом є виготовлення корсета на замовлення. Носити корсет потрібно в середньому 13-16 годин на день.

Кіфоз у дітей

Кіфоз — патологія опорно-рухового апарату, яка характеризується надмірним округленням верхньої частини спини. У результаті частина хребта між шиєю та ребрами нахиляється вперед, на спині з'являється горб у дітей і дорослих.

Види кіфозу в дітей

Тип

Характеристика

Постуральний кіфоз

Найпоширеніший тип кіфозу, який зазвичай розвивається в підлітковому віці. Сутулість або неправильна постава розтягують зв'язки та м'язи, що утримують хребці на місці. У результаті хребці зміщуються, спричиняючи патологічний вигин хребта вперед.

Кіфоз Шейермана

Тип кіфозу, який спричинений неправильною формою хребців (клиноподібною замість прямокутної). Патологія часто характеризується вираженим больовим синдромом, особливо під час фізичної активності, тривалого стояння чи сидіння.

Вроджений кіфоз

Кіфоз хребта у дітей, причиною якого є неправильне формування переднього краю одного чи кількох хребців у шийному та грудному відділах.

Грудний кіфоз

Кіфоз грудної клітки у дітей розвивається при змінах у формі та структурі хребців, розташованих нижче шиї. Грудний кіфоз у дітей може призвести до підвищеної втомлюваності та болю в грудній клітці.

Поперековий кіфоз у дітей зустрічається рідко, оскільки для захворювання властиве викривлення у верхньому відділі хребта. Наявність викривлення чи надлишкового прогину в зоні попереку може вказувати на лордоз.

Також виділяють гнучкий і фіксований кіфоз. За гнучкого кіфозу дитина може випрямити хребет за допомогою напруження м'язів, за фіксованого — хребці нерухомі.

До розвитку кіфозу в дітей до року можуть призвести захворювання щитоподібної залози, цукровий діабет, нейрофіброматоз і постламінектомічний синдром. Кіфози та лордози можуть бути пов'язані з синдромом торакальної недостатності, через який порушуються ріст і розвиток ребер і легенів.

Для лікування кіфозу в дітей можуть призначатися знеболювальні засоби та препарати для зміцнення кісток. За кіфозу в дітей ортопед може підібрати курс лікувальної фізкультури. Цілі гімнастики за кіфозу в дітей:

  • зміцнення м'язів корпусу;
  • підтримання гнучкості;
  • поліпшення рухливості хребців;
  • зняття м'язової напруги;
  • нормалізація функції хребта.

Вправи при кіфозі у дітей потрібно виконувати повільно, без різких рухів і нахилів. Комплекс ЛФК за кіфозу в дітей складає ортопед або реабілітолог з урахуванням ступеня та виду захворювання, симптомів і віку пацієнта.

Лікар також може порекомендувати носіння корсета для запобігання подальшому викривленню. За відсутності лікування кіфозу та сколіозу в дітей можуть розвинутися ускладнення: ослаблення м'язів спини, кислотний рефлюкс і труднощі з ковтанням (через здавлювання травного тракту).

Лордоз у дітей

Лордоз — захворювання опорно-рухового апарату, яке характеризується надлишковим прогином у зоні попереку. Причини лордозу в дітей:

  • кіфоз грудного відділу;
  • спондилолістез (зміщення поперекового хребця);
  • м'язова дистрофія;
  • остеопороз;
  • злоякісне новоутворення (остеосаркома).

Гіперлордоз у дітей може бути спричинений ахондроплазією — вродженою патологією, що характеризується низьким ростом через укорочені нижні кінцівки. Лордоз поперекового відділу у дітей також може бути пов'язаний з незапальним ураженням головного мозку (енцефалопатією). Шийний лордоз у дітей не розвивається.

За незначного викривлення хребта в дитини курс терапії зазвичай не призначається, необхідні контрольні огляди з періодичністю, встановленою лікарем. Лікування лордозу в дітей може включати нестероїдні протизапальні препарати за болю в шиї чи спині.

За вираженого лордозу в дітей ортопед призначає вправи для зміцнення м'язів спини та сідниць для забезпечення стабільності хребта. Вправи при гіперлордозі необхідні для запобігання прогресуванню патології, зменшення вигину, корекції постави.

Який лікар лікує викривлення хребта у дітей?

На діагностиці та лікуванні сколіозу, кіфозу та лордозу в дітей спеціалізується ортопед. Лікар визначає тип і ступінь викривлення, підбирає курс медикаментозної терапії, складає курс лікувальної гімнастики, за необхідності — рекомендує проведення операції.

Як діагностують викривлення хребта у дітей?

Для постановки діагнозу лікар аналізує симптоми пацієнта, уточнює інформацію про наявність, локалізацію та інтенсивність болю в хребті. Діагностика викривлення хребта у дітей може включати:

  • збір особистого та сімейного анамнезу. Ортопед запитує про наявність генетичної схильності, неврологічних захворювань і вроджених вад, які могли викликати криву спину в дітей;
  • фізичний огляд. Лікар оглядає спину пацієнта для оцінки постави, виявлення видимих деформацій і асиметрій, перевірки рухливості хребців. За необхідності ортопед може попросити пацієнта відвести лопатки назад, зробити нахил або прогин;
  • рентген. Застосовується для визначення кутів і ступеня деформації хребта, оцінки стану хребців;
  • комп'ютерну томографію (КТ). Використовується для точної візуалізації кісткових структур, особливо за наявності змін у кістках (наприклад, остеофітів або дегенеративних змін);
  • магнітно-резонансну томографію (МРТ). Допомагає отримати детальні зображення м'яких тканин (дисків, зв'язок, м'язів і спинного мозку) для оцінки їхнього стану.

За наявності викривлення в грудному відділі лікар додатково може провести легеневі тести. Дослідження спрямоване на оцінку функції легень, яка може порушуватися за сколіозу та кіфозу.

Як лікують викривлення хребта у дітей?

Курс терапії патології опорно-рухового апарату підбирає ортопед за результатами діагностики з урахуванням типу, ступеня, причини та швидкості прогресування захворювання. Варіанти лікування викривлення хребта у дітей:

  • корсети. Призначаються дітям і підліткам для стабілізації хребта та зменшення кута викривлення, в деяких випадках допомагають зменшити біль, викликаний патологією;
  • масаж. Ортопед зазвичай призначає масаж спини та шиї для поліпшення гнучкості м'язів, зняття напруги та поліпшення мікроциркуляції крові в зоні викривлення;
  • лікувальна фізкультура. Гімнастика при викривленні хребта у дітей спрямована на поліпшення постави, підтримання гнучкості окремих хребців і всього хребетного стовпа;
  • лікарські препарати. За вираженого больового синдрому лікар може призначити нестероїдні протизапальні засоби.

За прогресування викривлення хребта, защемлення спинного мозку та нервових корінців пацієнту може бути показане хірургічне втручання. Наприклад, за сколіозу лікар може з'єднати кілька хребців, встановити стержень, що розширюється, уздовж хребта або зафіксувати хребетний стовп за допомогою гвинтів.

Вправи при викривленні хребта у дітей

Комплекс лікувальної фізкультури підбирає ортопед з урахуванням типу патології та ступеня викривлення. Вправи при викривленні хребта у дітей:

  1. Відведення стегна. Для виконання вправи потрібно лягти на тверду поверхню, зігнувши ноги в колінах, руки відвести назад і покласти на підлогу. Необхідно по черзі відводити коліна вбік, уникаючи різких рухів і прогину в спині. Потрібно виконати по 10 повторень на праву й ліву ногу.
    Відведення стегна

    Відведення стегна

  2. Обертання таза. Для початку виконання вправи необхідно лягти на рівну поверхню та підняти зігнуті ноги до грудей під кутом 45°. Акуратно й повільно опускати ноги вправо, потім повертати їх у вихідне положення й нахиляти в лівий бік.
    Вращение таза

    Вращение таза

  3. Нахил таза під прямим кутом. Вправа починається з прийняття вихідного положення: лежачи на спині з відведеними назад руками. Необхідно акуратно піднімати ноги під кутом 90° на 5-10 секунд, потім повертатися у вихідне положення. Спина має залишатися прямою, вигини та прогини не допускаються.
    Нахил таза під прямим кутом

    Нахил таза під прямим кутом

За появи больових відчуттів або дискомфорту виконання вправ необхідно припинити. Гімнастику рекомендується виконувати регулярно (зазвичай один-два рази на день).

Що буде, якщо не лікувати викривлення хребта у дітей?

За відсутності лікування патологія може прогресувати, особливо якщо вона викликана вродженими чи неврологічними захворюваннями. Ускладнення викривлення хребта у дітей:

  • хронічний біль у спині та шиї;
  • утруднене дихання (наприклад, нездатність зробити глибокий вдих);
  • защемлення нервів;
  • труднощі під час ходьби та бігу;
  • швидка стомлюваність;
  • кислотний рефлюкс;
  • порушення ковтання.

Кіфоз важкого ступеня може ускладнити виконання простих завдань: ходьбу, вставання зі стільця, зав'язування шнурків. Викривлення хребта може зробити болючим водіння автомобіля через тривале сидіння.

Профілактика викривлення хребта в дітей

При виконанні простих рекомендації можна знизити ризик набутого сколіозу, кіфозу та лордозу. Профілактика викривлення хребта у дітей:

  • утримання прямої спини під час сидіння, стояння та ходьби;
  • регулярна фізична активність;
  • уникнення нахилу тулуба й округлення спини під час виконання повсякденних справ;
  • використання зручного крісла та спеціальної подушки під час роботи за комп'ютером;
  • носіння рюкзака на обох плечах (для рівномірного розподілу ваги);
  • підтримання здорової ваги.

Необхідно відмовитися від носіння важких предметів у руках через ризик створення нерівномірного навантаження на м'язи та суглоби. Також важливими є регулярні огляди у лікаря: за відсутності діагностованого викривлення — у педіатра, за наявності патології опорно-рухового апарату — у ортопеда.

Хірургія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Одеса» (Таїрова)

Викривлення хребта у дітей: яким буває та як його лікувати - Кривенко Марія Володимирівна
Кривенко Марія Володимирівна
Дитяче відділення «ОН Клінік Одеса» (Таїрова)
вул. Корольова, 33б
Таїрова
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:00
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. У якому віці перестає прогресувати сколіоз?

У більшості випадків сколіоз перестає прогресувати після закінчення періоду активного росту в дитини. Зазвичай дівчата перестають рости в 14 років, а хлопчики — в 16.

2. Чи може сколіоз у дитини пройти без лікування?

Сколіоз першого ступеня у дітей може пройти без лікування, якщо викривлення спричинене інтенсивним ростом, формуванням кісткових структур і розвитком м'язів. Регулярні заняття фізичною активністю та зміцнювальні вправи можуть допомогти зменшити ступінь викривлення. Також необхідні регулярні огляди в ортопеда для контролю стану хребта та своєчасної реакції на прогресування патології.

3. Як лікувати сколіоз у підлітка?

Лікування сколіозу в підлітка зазвичай включає носіння корсета та виконання комплексу фізичних вправ. Лікувальна фізкультура потрібна для зміцнення м'язів корпусу, поліпшення постави, підтримання гнучкості хребетного стовпа та запобігання прогресуванню деформації. Корсет розробляється для підтримки та чинення тиску на певні ділянки хребта. Він також допомагає утримувати хребет у правильній позі впродовж періоду зростання у підлітків, що особливо важливо в процесі зміни хребетного стовпа.

4. Як швидко прогресує сколіоз у дітей?

Сколіоз у дітей може прогресувати швидко, особливо під час статевого дозрівання через стрибки росту. У деяких випадках кут викривлення хребта може змінюватися на 1° на тиждень.

Викривлення хребта в грудному відділі часто прогресує впродовж перших двох років інтенсивного росту. Близько 75% викривлень у діапазоні від 20° до 30° на початку статевого дозрівання закінчуються хірургічним втручанням.

5. Чому у дітей частіше буває викривлення хребта, ніж у дорослих?

Наукові дані не підтверджують факту, що викривлення хребта частіше діагностується у дітей. Сколіоз, кіфоз і лордоз часто вражають дорослих через вікові зміни хребта, витончення кісткової тканини та руйнування суглобів.

За статистикою, з гіперкіфозом стикається близько 8% дітей і від 20% до 40% дорослих, старших за 60 років. У середньому передній кут верхньої частини хребта збільшується приблизно на три градуси щодесятиліття, призводячи до прогресування патології.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Викривлення хребта у дітей: яким буває та як його лікувати
Дитячий лікар-хірург, ортопед.
Викривлення хребта у дітей: яким буває та як його лікувати
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ганна 2 місяці тому
Добрий день, у дитини сколіоз першого ступеня. Лікар рекомендує регулярні фізичні вправи, в нашому випадку про корсет мови не було. Який вид спорту корисний у разі сколіозу?
Відповісти
Вітаю, плавання вважається одним із найкорисніших видів спорту за сколіозу, оскільки розвиває м'язи спини, покращує поставу та сприяє зміцненню корпусу. Також рекомендується йога, яка сприяє розтягуванню м'язів і вирівнюванню хребта.
Юлія 3 місяці тому
Добрий день, під час активного росту в доньки (12 років) з'явилося невелике викривлення хребта. Як лікувати сколіоз у підлітка в домашніх умовах? Захворювання прогресує повільно (близько одного градуса кожні два місяці).
Відповісти
Добрий день, лікування сколіозу в підлітка в домашніх умовах може включати регулярні фізичні вправи для зміцнення м'язів спини та корекції постави. Рекомендується звернути увагу на плавання, йогу чи пілатес. Однак перед початком будь-яких вправ важливо консультуватися з лікарем, щоб виключити наявність протипоказань.
Наталя 3 місяці тому
Добрий день, близько місяця тому я побачила, що у дитини трохи випирає хребет у ділянці попереку. Які методи лікування може порекомендувати ортопед? Болю чи дискомфорту в дитини немає. Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, важливо звернутися до ортопеда для діагностики та підбору курсу терапії. Лікар може порекомендувати носіння корсета, вправи для зміцнення м'язів спини та живота, масаж.
Ольга 3 місяці тому
Добрий день, у сина виявили бічне викривлення хребта (близько 15 градусів). Скажіть, як вилікувати сколіоз 2 ступеня в домашніх умовах? Чи допоможе масаж?
Відповісти
Добрий день, лікування сколіозу другого ступеня в домашніх умовах вимагає комплексного підходу, включно з вправами для зміцнення м'язів спини, регулярними заняттями фізичною активністю та підтриманням правильної постави. Масаж може бути корисним у зменшенні м'язового напруження та поліпшенні кровообігу в тканинах.
Надія 3 місяці тому
Добрий день, сьогодні вранці, коли донька нахилилася, я побачила, що її спина трохи викривлена. Я вже записала її до ортопеда, але хотіла б дізнатися, як вилікувати сколіоз вдома? Чи можна виконувати рекомендації лікаря без постійного відвідування медичного центру?
Відповісти
Вітаю, вдома можна зменшити сколіоз за допомогою регулярних вправ на розтяжку, зміцнення м'язів спини та корекцію постави. Корисними можуть бути йога та плавання. Однак комплекс вправ повинен підібрати ортопед з урахуванням типу та стадії викривлення хребта.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн