Logo
0 800 30 11 77

Усе про стрибки зростання у дитини: календар за тижнями

Усе про стрибки зростання у дитини: календар за тижнями
Читати 11 хвилин | Створено: 22 лютого 2022 | Оновлено: 13 квітня 2023 | 297811 297811
З дитинства і до підліткового періоду в дітей відбувається закономірний ріст. У певні періоди активно збільшуються довжина, маса і змінюються пропорції тіла дитини.

Що таке стрибки зростання?

Починаючи з дитинства до підліткового періоду, у дітей відбувається закономірне зростання. Кожен малюк унікальний, і росте у своєму темпі, доки не досягне повної фізичної зрілості у віці 15-20 років. Тим не менш, у процесі дорослішання у дітей відбуваються так звані стрибки зростання — стрімке збільшення в зростанні та вазі за короткий період часу.

Згідно з Cleveland Clinic,

«Завдяки поживним речовинам, які дитина отримує з харчування, її кістки, м'язи та суглоби активно ростуть. Причому це не завжди відбувається рівномірно, і часто батьки помічають стрімкі зміни, коли одягають на дитину брюки, які минулого тижня ще були за розміром, а сьогодні вже малі. Темпи зростання, інтенсивність стрибків і те, як швидко малюк досягне свого максимуму у зростанні, визначається генами, успадкованими від батьків».

Важливо відрізняти стрибки зростання та віхи розвитку. Річ у тім, що стрибки зростання у немовлят та дітей старшого віку — це періоди інтенсивного зростання, пов'язані лише з фізичним розвитком.

А от віхи (або стрибки) розвитку — це дії та навички, які дитина освоює на певному етапі свого розвитку. Віхи розвитку зосереджені на тому, як ваша дитина думає (когнітивні та мовні навички), грає (соціальні та емоційні навички) та рухається (моторика). З ними часто пов'язані вікові кризи у дітей, які якраз і відбуваються на фоні активного розумового розвитку. Стрибки росту є частиною фізіологічного (нормального) розвитку дітей і відбуваються доки організм не досягне фізичної зрілості (до 18-20 років).

Коли відбуваються стрибки зростання?

Стрибки зростання відбуваються на різних етапах залежно від віку дитини:

  1. Період після народження. За перші два роки дитина помітно додасть у вазі та зросте в середньому на 25 см. Причому найінтенсивнішими будуть стрибки зростання у дітей до року: вони відбуваються приблизно в 1-3 тижні, 6 тижнів, 3 місяці, пів року та 9 місяців. Стрибки зростання після року відбуваються рідше, але також супроводжуються стрімким фізичним розвитком.
  2. Дитинство. Від дошкільного віку до статевого дозрівання раціон і харчові звички дитини сильно змінюються, що робить її зростання повільним і стійким. Зазвичай до 3,5 років дитина подвоює свій зріст від народження. Потім дорослішання супроводжується регулярним і приблизно рівномірним збільшенням зросту та ваги щороку до підліткового періоду.
  3. Підлітковий період. Сплеск зростання у підлітків настає приблизно в той самий час, що й статеве дозрівання: у дівчаток — у 9-15 років, у хлопчиків — у 12-17 років. За цей період вони зростають приблизно на 9-10 см.

Звичайно, зазначені вікові рамки лише приблизні, а розвиток кожної дитини — індивідуальний. Не можна підлаштувати розвиток дитини під певний графік стрибків зростання. Якщо ваша дитина нормально харчується, добре почувається, але її розвиток не відповідає таблицям зростання за місяцями, це ще не привід панікувати. Але якщо ви все ж таки турбуєтеся, можна звернутися до педіатра.

Календар стрибків росту

Важливо пам'ятати, що розвиток малюка індивідуальний. Для комплексної оцінки стану здоров'я педіатр зіставляє зріст, вагу та окружність голови дитини.

Календар стрибків росту

Вік (років)

Для хлопчиків: зріст (см)

Для хлопчиків: вага (кг)

Для дівчаток: зріст (см)

Для дівчаток: вага (кг)

0

50

3.3

50

3.3

1

75

9.8

73

9.1

2

90

12.4

86

11.3

3

100

14.0

95

13.0

4

105

15.5

102

14.2

5

110

17.0

108

15.6

6

115

19.0

114

17.4

7

120

21.0

119

19.0

8

125

23.0

125

21.0

9

130

27.0

130

24.0

10

135

31.0

135

28.0

11

145

36.0

145

33.0

12

155

45.0

155

41.0

13

165

52.0

157

47.0

14

170

58.0

159

52.0

Ця таблиця приблизно відображає періоди та тривалість активного росту малюків. Встановити причину можливої зміни поведінки дитини може педіатр після огляду. 

Чому відбуваються стрибки росту в дітей? Що впливає на ріст дитини?

Активні зміни росту дитини зумовлені стрімким розвитком кісткової та м'язової систем організму. На темпи росту впливає спадковість: генетичні дані визначають, наскільки високою виросте дитина і як швидко вона досягне свого максимального зросту. Інші чинники, що зумовлюють темпи росту дитини:

  • раціон харчування;
  • рівень фізичної активності;
  • вплив негативних чинників довкілля (забруднення, радіація).

На ріст дитини впливають пренатальні (внутрішньоутробні) чинники: шкідливі звички майбутньої мами (куріння, алкоголь), наявність у вагітної жінки патологій, наприклад, гестаційного діабету. Стрибок росту в дітей також відбувається в пубертатний період через гормональні зміни.

Стрибки росту в немовлят

Протягом першого року життя діти в середньому виростають на 25 сантиметрів. У віці одного-двох років ріст дитини трохи сповільнюється і становить близько шести сантиметрів на рік. Основні періоди стрибків росту в дітей до року:

Стрибки росту в дітей до року

Перший стрибок росту

Третій-п'ятий тиждень

Другий стрибок росту

Шостий-восьмий тиждень

Третій стрибок росту

11-12 тиждень

Четвертий стрибок росту

22-24 тиждень

П'ятий стрибок росту

36-40 тиждень

Шостий стрибок росту

42-44 тиждень

Сьомий стрибок росту

52-55 тиждень

Восьмий стрибок росту

60-64 тиждень

Стрімкий розвиток всіх систем організму й активне освоєння нових навичок призводять до того, що дитина не встигає адаптуватися до змін і виникають кризи першого року життя. У ці періоди діти стають примхливими та дратівливими, потребують підвищеної уваги з боку батьків.

Ознакою стрибка росту є підвищений апетит, оскільки в дитини збільшується потреба у вуглеводах, необхідних для вироблення енергії. Під час стрибків росту важливо продовжувати грудне вигодовування, оскільки материнське молоко допоможе забезпечити дитину необхідними вітамінами та мікроелементами.

Приблизно у віці шести місяців необхідно вводити прикорм, щоб задовольнити енергетичні та поживні потреби малюка. Якщо почати прикорм значно пізніше, ріст і розвиток дитини можуть сповільнитися.

Стрибки росту в хлопчиків

У період статевого дозрівання дитячий організм активно росте і розвивається. Стрибок росту у хлопчиків виникає у віці 12-16 років (пік спостерігається в період між 13-14 роками). Згідно з даними Pudmed, активне зростання в пубертатному періоді пов'язане з комплексним впливом кількох чинників:

«Стрибок росту у хлопчиків зумовлений гормональними змінами, генетичними даними, впливом довкілля і раціоном харчування. Швидкість і тривалість росту хлопчиків більші, ніж у дівчаток».

Хлопчики виростають приблизно на 10 сантиметрів за рік максимального росту. У цей період у дитини змінюються пропорції тіла: збільшується розмір ніг і рук, розширюються плечі.

Стрибки росту в дівчаток

Стрибок росту у дівчаток відбувається раніше, ніж у хлопчиків, приблизно в 10-14 років (пік ростової активності в 11-12 років). У середньому дівчатка виростають на сім-дев'ять сантиметрів протягом року. У період пубертату також змінюється форма тіла: починають рости груди й округлюються стегна.

Для нормального росту і розвитку дитини важливо, щоб її харчування було повноцінним і збалансованим: раціон має містити фрукти, овочі, м'ясо, яйця, молочні та кисломолочні продукти. Також дитина має займатися фізичною активністю і висипатися.

Стрибок росту і поганий сон у дитини

Поганий сон під час стрибка росту може бути зумовлений нічними пробудженнями через підвищений апетит і необхідність у додаткових годуваннях. У цей період діти можуть бути сонними, примхливими і часто проситися «на ручки».

Батьки можуть помітити, що налагоджений режим дня вже не підходить малюкові. У цьому разі можна перенести денний сон дитини на більш ранній час. Під час укладання дитини спати важливо, щоб кімната була затемненою, оскільки це прискорює настання сну. Заспокоїти і розслабити малюка допомагають обійми і поцілунки батьків.

Порушення сну в дітей також може виникати через болі росту — хворобливі пульсуючі відчуття в нижніх кінцівках, які з'являються вночі. Дитина скаржиться на періодичний біль в обох ногах, іноді її турбують головний біль і дискомфорт у ділянці живота. Специфічного лікування болю росту не існує, часто він минає сам собою протягом одного-двох років. За необхідності педіатр може призначити масаж ніг і знеболювальні препарати.

Ознаки стрибка зростання у дитини

Чи можна за поведінкою дитини зрозуміти, що у неї стався стрибок зростання? І так, і ні. Відповідь багато в чому залежить від віку: чим старші діти, тим менш виражені їх поведінкові зміни.

Тим не менш, стрибки зростання у немовлят і дітей дошкільного віку часто можна визначити. Mayo Clinic стверджує:

«У всіх дітей сплески зростання проходять по-різному, але основним для більшості немовлят є збільшення кількості годувань і пов'язаний з цим регрес сну, адже дитина частіше прокидається вночі, щоб перекусити молоком чи сумішшю з пляшечки. Малюки та дошкільнята в такі періоди стають більш вередливими та вибагливими, часто можуть просити їсти лише певну їжу. У більш дорослому віці стрибки зростання зазвичай проходять без видимих ​​змін у поведінці».

Відповідно усі ознаки стрибка зростання 3 місяців і всіх наступних тісно пов'язані один з одним. Але все ж таки основним серед них є підвищений апетит, оскільки проблеми зі сном та примхи можуть бути пов'язані з чим завгодно: від перезбудження до застуди та інших захворювань.

Болі зростання у дітей

На жаль, ознаки стрибків зростання в дітей не завжди обмежуються лише поведінковими змінами. Трапляється, що в цей період з'являються болі росту. У періоди активного зростання дитина може відчувати тупі болі в ногах, особливо в області литок, колін та передньої частини стегон. Цю ознаку називають болями зростання, хоча вона досить суперечлива з погляду медицини. Ці відчуття прямо не пов'язані з процесом росту, проте м'язи і кістки, що ростуть, сильніше «втомлюються» після тривалої активності, через що і виникають больові відчуття. Найчастіше про них повідомляють діти у віці 2-3 років та підлітки.

Тупий біль у ногах може бути пов'язаний з активними іграми та високим навантаженням на кінцівки, що ростуть, проте якщо він триває протягом декількох днів, варто звернутися до педіатра. Він огляне дитину та призначить додаткові обстеження, щоб унеможливити розвиток ювенільного артриту, ревматологічних захворювань, інфекцій, переломів та інших ортопедичних проблем.

Як допомогти дитині під час стрибків зростання?

Коли дитину щось непокоїть, у батьків виникає цілком зрозуміле бажання полегшити її стан. Але, як не крути, стрибки зростання — частина фізичного розвитку, яку потрібно просто пережити. Попри це ви можете зробити все, що від вас залежить, щоб дитині було комфортно:

  • немовлята та малюки. Оскільки в періоди активного зростання у них підвищується апетит, доведеться відійти від налагодженого режиму харчування та годувати дітей, коли вони цього просять. А от звичного графіка відходу до сну та пробудження краще дотримуватися, навіть якщо укласти малюка буває важко;
  • дошкільнята та молодші школярі. Діти цієї вікової групи часто вже самі можуть поїсти та розповісти, що їх непокоїть. Але під час стрибків зростання їм важливо відчувати вашу турботу і любов, тому будьте ласкаві, обіймайте дитину та спілкуйтеся з нею;
  • підлітки. Вони вже досить самостійні та переживають без проблем сплески зростання. Рідко, але все ж таки їх можуть турбувати болі зростання, і тут завдання батьків — звернути на це увагу і проконсультуватися з лікарем.

Скільки б років не було вашій дитині, важливо звертати увагу на її загальне самопочуття. Якщо, крім описаних вище, у неї спостерігаються інші симптоми (наприклад, нудота, лихоманка, блювота тощо), важливо своєчасно звернутися до педіатра, щоб унеможливити розвиток інших патологій.

Популярні питання

1. Що робити, коли в дитини стрибок росту?

Під час стрибка росту важливо забезпечити дитині повноцінний відпочинок і стежити за тим, щоб вона висипалася і проводила достатню кількість часу на свіжому повітрі. Раціон харчування має бути збалансованим і повноцінним, щоб повністю забезпечити потреби дитини у вітамінах, мікроелементах, білках і вуглеводах.

2. Коли закінчується стрибок росту?

Найчастіше стрибки росту виникають у дітей до року, а також у період статевого дозрівання. Фізичної зрілості діти досягають у віці 18-20 років.

3. Як розпізнати стрибок росту в немовляти?

Під час стрибка росту немовлята стають примхливими і неспокійними. Малюки частіше прокидаються вночі і більше сплять вдень. У них також підвищується апетит і збільшується кількість годувань.

4. У чому проявляється стрибок росту?

Стрибок росту — це період інтенсивного збільшення довжини та зміни пропорцій тіла дитини. Через активний ростовий процес у дітей підвищується апетит, погіршується сон і часто змінюється настрій.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Усе про стрибки зростання у дитини: календар за тижнями
Лікар-інтерн педіатр. Проходить інтернатуру за спеціалізацією «Педіатрія».

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Петро 5 місяців тому
Добрий день. Чи може бути від росту задишка або неможливість вдихнути на повні легені? Наприклад, вдихнути на повні можливо тільки через 1-2 рази неповного вдиху.
Відповісти
Доброго дня. Так, під час швидкого зростання, особливо в період підліткового зростання, деякі люди можуть відчувати задишку або незручності в диханні. Швидке зростання може призводити до змін у фізичних параметрах тіла, включно з легенями і дихальними шляхами. Розтягнення м'язів і кісток може впливати на зовнішній вигляд і функцію грудної клітки. Якщо ж задишка стає систематичною або супроводжується іншими симптомами, це може бути знаком серйозних медичних ускладнень, таких як астма, серцеві проблеми або інші захворювання. Не зволікайте зі зверненням до лікаря для детального обстеження та консультації, якщо ви відчуваєте незвичні симптоми.
Катерина 11 місяців тому
Доброго дня, чи може бути стрибок росту у вісім тижнів?
Відповісти
Добрий день. Так, може бути. Таблиці стрибків росту лише приблизні, тому у кожної дитини пік ростової активності може настати в різний час. Для оцінки росту і розвитку дитини необхідно звернутися за консультацією до педіатра.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, а скільки триває стрибок росту в три місяці?
Відповісти
Добрий день. Точно сказати тривалість стрибка росту в немовлят не можна, у середньому цей період триває до семи днів.
Поліна 1 рік тому
Добрий день. Чим проявляється стрибок росту в чотири місяці?
Відповісти
Доброго дня. Під час стрибків росту діти стають примхливими і неспокійними. У них підвищується апетит і може порушуватися режим сну, внаслідок чого з'являються сонливість вдень і безсоння вночі.
Анна 1 рік тому
Добрий день, чи можна розрахувати заздалегідь, коли у дітей будуть стрибки росту?
Відповісти
Доброго дня. Важливо пам'ятати, що розвиток малюка індивідуальний, і передбачити, як саме ростиме дитина, не можна. Однак існують календарі стрибків росту, які можуть допомогти батькам дізнатися, коли приблизно в дитини може бути пік ростової активності.
Марина 1 рік тому
Добрий день. Коли виникають стрибки росту в недоношених дітей?
Відповісти
Доброго дня. Стрибки росту в недоношених дітей виникають дещо пізніше (на один-два тижні), ніж у діток, народжених у строк. Для оцінки росту і розвитку передчасно народжених дітей педіатри використовують спеціальні діаграми.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!