Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Дитячий денний сон: основні правила

Дитячий денний сон: основні правила
Читати 9 хвилин | Створено: 23 червня 2022 | Оновлено: 23 червня 2022 | 294438 294438
1

Користь дитячого денного сну

Денний сон дитини — це час додаткового відпочинку для малюка і мами. Але складність зазвичай полагає в привчанні дитини до сну в денний час доби. Відбувається це з кількох причин: дитина може висловлювати свій протест проти волі батьків, недостатньо втомлюватися фізично, боятися залишатися в кімнаті сама. Також проблема небажання спати вдень часто пов'язана з некомфортними умовами в приміщенні: яскраве світло, занадто холодно або жарко, душно, пильно тощо.

Дитячий організм від народження і до чотирьох-п'яти років фізично не пристосований до активності впродовж цілого дня. Нервова система дитини має потребу у відпочинку, обмеження потоку вхідної інформації. Педіатри настійно рекомендують батькам не відмовлятися від денного сну, адже він виконує багато корисних функцій:

  • дозволяє відновити сили, забезпечуючи відпочинок всім системам організму дитини;
  • дає мозку дитини час для засвоєння отриманої в першій половині дня інформації, звільняє місце для нових знань, що сприяє їх кращому закріпленню;
  • полегшує процес засинання увечері. Діти дуже сприйнятливі до нової інформації, і сприймають її з інтересом.

Під час денного сну відбувається обробка побаченого і почутого дитиною в першій половині дня, що дозволяє «розвантажити» мозок від вражень, гарантуючи більш спокійне засинання вночі.

2

Норми сну для дітей різного віку

Немовлятам необхідний час для формування графіка сну, адже вони тільки розвивають свої циркадні ритми (біологічний годинник організму). Норма сну немовля становить приблизно 16 годин на добу. Зазвичай сон ділиться на проміжки по три-чотири години, що рівномірно розподіляються між годуваннями. Після того, як немовля прокинулося, через одну-дві години йому потрібно знову засинати — це найбільш підходящий режим дня для новонародженого.

Якщо немовля не спить достатню кількість годин на добу і погано засинає, це може свідчити про різні проблеми (кольки, дискомфортні відчуття, некомфортний температурний режим у приміщенні, переповнений або туго застібнутий підгузок тощо). Якщо проблема не минає впродовж декількох днів і знайти причину не вдалося, варто звернутися по допомогу до педіатра.

У процесі дорослішання дітей час сну поступово змінюється. Норми сну дітей різного віку:

  • сон дитини від чотирьох місяців до року. У цей час дитина буде спати мінімум два рази на день — вранці та після обіду. Деяким немовлятам також потрібно поспати пізно ввечері. Дайте дитині можливість спати стільки, скільки вона хоче, якщо у неї немає труднощів з нічним засинанням. Якщо є складнощі з нічним засинанням, варто трохи зменшити кількість денного сну. Також грудничку важливо кожен день достатньо часу проводити на свіжому повітрі;
  • сон дитини в рік і старше. У віці від 10 місяців до року з найімовірніше відбудеться перехід на один денний сон, оскільки ваша дитина відмовиться від ранкового сну. Спробуйте збільшити час нічного на 30 хвилин, щоб допомогти малюкові адаптуватися до нового режиму. У більшості випадків денний сон дитини в рік триває від однієї до двох-трьох годин, і така тенденція спостерігається приблизно до трьох років. Після цього віку тривалість денного сну скорочується, а час неспання дитини збільшується.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

3

Як привчити дитину спати вдень?

Багато батьків ставлять це питання. Для полегшення денного засинання дитини рекомендується скористатися наступними порадами:
  • створіть правильну атмосферу в приміщенні: у темній і тихій обстановці ваша дитина швидше розслабиться і засне (тому що мелатонін — гормон сну — виробляється тільки в темряві);
  • укладайте малюка спати сонним, але ще не сплячим. Постарайтеся зробити це до того, як малюк перевтомився чи почне вередувати. Додатковий заспокійливий ефект нададуть колискові пісні та масаж. Згодом малюк зрозуміє, що ці заняття означають, що пора відпочивати;
  • подбайте про безпеку. Укладайте дитину спати на спині, приберіть з ліжечка або колиски зайві ковдри та іграшки;
  • дотримуйтесь режиму. Режим сну принесе дитині користь, їй буде набагато простіше засинати в один і той же час кожен день. Безумовно, іноді можуть відбутися невеликі відхилення від звичного режиму сну дитини, це не критично. Головне — дотримуватися режиму в усі інші дні.

Спільний сон з немовлям — ще одне рішення, часто рекомендоване для полегшення засинання дитини. Спільний сон з новонародженим дасть можливість відпочити не тільки дитині, але й мамі. Правда, не всі жінки можуть спокійно спати поруч із немовлям, тому що бояться ненароком придавити дитину, і відчувають себе в постійній напрузі.

Також досить популярним є метод Елізабет Пентлі. Метод Пентлі вважається м'якою і ефективною технікою навчання дітей самостійному засинанню, який передбачає зміну асоціацій, пов'язаних у маюка з відходом до сну. Наприклад, якщо малюк засинав на руках, а вам потрібно привчити його до ліжечка, слід протягом 10-15 днів допомагати йому в ньому заснути: заколисуючи, погладжуючи, даючи груди або соску, ласкаво розмовляючи тощо.

Також можна підготувати для дитини предмет, який буде асоціюватися зі сном: теплий плед, м'яку іграшку або подушку. Цей «сонний» предмет дозволить дитині поступово перемкнути увагу на інші способи заспокоєння і засинання, не пов'язані з контактом з дорослими.

4

До якого віку дитині потрібно спати вдень?

Рекомендується укладати дітей спати вдень аж до шести-семирічного віку. Але особливо денний сон важливий для дітей від року до трьох років. Нервова система дитини ще не сформована повністю, проте постійно піддається впливу нових вражень та інформації.

Тільки достатня кількість сну може забезпечити нервовій системі якісне розвантаження. Також завдяки денному сну всі враження, отримані дитиною за добу, поділяються на дві частини, що значно полегшує мозку і нервовій системі обробку інформації.

5

Чому дитина відмовляється від денного сну?

Часто мами скаржаться на те, що їхня дитина не спить вдень. Основні причини того, що малюк не хоче лягати спати після обіду, — занадто пізнє пробудження або небажання відволікатися від цікавого заняття.

Рекомендується змінити розпорядок дня дитини, встановивши більш ранній ранковий підйом, щоб малюк встигав втомитися і награтися до опівдня. Також забезпечте дитині достатнє фізичне навантаження в першій половині дня, а ще — уникайте емоційного збудження безпосередньо перед засинанням (можна читати, малювати, ліпити, дивитися мультфільми, спілкуватися).

6

Небезпека відмови від дитячого денного сну

Відмова від денного сну може бути небезпечна рядом негативних наслідків. Серед негативних наслідків відмови від денного сну:

  • перевантаження нервової системи та мозку і, як наслідок, порушення концентрації уваги, погіршення сприйняття нової інформації;
  • примхливість і дратівливість;
  • емоційне збудження, внаслідок якого дитині важко заснути вночі.

Також систематичні порушення сну дитини можуть призвести до затримки фізичного і розумового розвитку, зайвої ваги (діти починають компенсувати необхідну енергію надмірним вживанням їжі).

7

Як повернути денний сон дитині?

Щоб відновити режим дня дитини, потрібно дотримуватися рекомендацій педіатра. Поради, які допоможуть вам повернути дитячий денний сон:

  • укладайте дитину спати в один і той же час (для вироблення рефлексу засинання);
  • подбайте про комфортний температурний режим у кімнаті (норми температури для дитячої кімнати: 18-22°C в холодний період року і 22-24°C — у теплий), попередньо провітріть приміщення, щоб у ньому було свіже повітря;
  • закрийте штори або жалюзі, створивши затемнення;
  • придумайте малюкові спеціальний ритуал, який буде кожен раз повторюватися перед денним сном. Наприклад, переодягніть дитину в спеціальний одяг для сну або включіть класичну музику, що позитивно впливає на дитячу психіку;
  • подбайте про правильне освітлення в кімнаті, створивши максимально природне світло, відмовтеся від занадто яскравого освітлення;
  • погуляйте з малюком на вулиці перед денним сном.

Особливу увагу слід приділити останнім 1,5-2 годинам неспання перед засинанням. У цей час батькам не варто давати дитині емоційну інформацію, здатну схвилювати або засмутити.

8

Коли діти перестають спати вдень?

Відмова від денного сну найчастіше відбувається у дітей у віці з трьох років. Але в цей час денний сон ще необхідний їхній незрілій нервовій системі, тому батькам варто вжити заходів для нормалізації засинання. Денний сон вважається нормою аж до старшого дошкільного віку (до шести-семи років).

Якщо ваша дитина навідріз відмовляється спати вдень, варто насамперед організувати їй максимально комфортні умови для денного сну та активне дозвілля протягом дня. Якщо нічого не допомагає, слід звернутися за допомогою до педіатра.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Дитячий денний сон: основні правила - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 4 оцінок
Дитячий денний сон: основні правила
Лікар педіатр. Вища категорія.
Дитячий денний сон: основні правила
Лікар-педіатр. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 4 місяці тому
Доброго дня. Дитині зараз три місяці, вже місяць і тиждень, як вона перестала спати вдень, дрімає по 15 хв, сонний і капризний, видно що спати хоче. Поради про умови в кімнаті, зручне ліжко, завішені штори і тд все робимо. Все, що читала в інтернеті все пробували, нічого не міняється. Якою може бути причина?
Відповісти
Здрастуйте. Зміни уві сні та режимі сну в маленьких дітей можуть бути пов'язані з різними факторами, іноді важко точно визначити одну причину. Однак є кілька можливих чинників, які можуть впливати на сон дитини: коліки та дискомфорт; перебудова режиму сну, стан здоров'я тощо. Якщо проблема продовжується, рекомендується звернутися до педіатра для детального огляду та консультації. Лікар може дати поради та вказівки, спрямовані на поліпшення сну дитини.
Лариса 6 місяців тому
Добрий вечір, чи є якісь рекомендації, як налагодити дитячий сон? Чи цей процес відбувається сам собою з часом? Оскільки зараз син спить у різний час, без будь-якого режиму.
Відповісти
Добрий день, для налагодження дитячого сну важливо створити спокійну і комфортну обстановку в спальній кімнаті, встановити регулярний режим сну. Потрібно приділяти увагу сигналам втоми дитини і укладати її на сон, коли вона стає сонною.
Олександр 7 місяців тому
Добрий день, о котрій годині потрібно укладати дитину на денний сон? Чи це все індивідуально і потрібно спостерігати за реакцією та потребами дитини?
Відповісти
Доброго дня, час укладання дитини на денний сон може залежати від віку та індивідуальних потреб дитини. Зазвичай немовлят і грудних дітей укладають на денний сон через 1,5-2 години після пробудження вранці. Діти старшого віку можуть мати більш встановлений час денного сну, який може бути визначений виходячи з їхнього регулярного розкладу і потреб у відпочинку.
Олексій 8 місяців тому
Доброго дня, як можна поліпшити дитячий сон удень? Чомусь дитина більше півгодини не спить, хоча коли прокидається, то видно, що ще дуже сонна.
Відповісти
Добрий день, щоб поліпшити дитячий сон, важливо створити комфортні умови і встановити регулярний режим сну. Рекомендується забезпечити спокійну і темну обстановку, створити ритуали перед сном (наприклад, читання книжки або заспокійлива музика), встановити регулярний час сну. Також потрібно звернути увагу на комфорт дитини, підібрати зручне ліжко і забезпечити оптимальну температуру в кімнаті для сну.
Ірина 9 місяців тому
Добрий день, дитина народилася два тижні тому. Ми намагаємося дотримуватися всіх рекомендацій нашого педіатра, але мене дуже хвилює денний сон доньки. Підкажіть, чому дитина вдень спить тільки на руках?
Відповісти
Здрастуйте, дитина може спати тільки на руках вдень із різних причин. Це може бути пов'язано з почуттям безпеки і близькості, комфортом або потребою в розраді. Поступове введення комфортного місця для сну і встановлення регулярного розкладу можуть допомогти дитині навчитися спати самостійно.
Ярослава 9 місяців тому
Здрастуйте, дитині п'ять місяців і вона спить вдень тільки на руках. Я не знала, що таке й справді може трапитися, але син дійсно звик, і тепер прокидається моментально після того, як я поклала його в ліжечко. Як відучити дитину спати на руках удень?
Відповісти
Здрастуйте, відучити дитину спати на руках вдень може бути поступовим процесом, що вимагає терпіння і послідовності. Рекомендується створити комфортне і безпечне місце для сну, встановити регулярний розклад денного сну, поступово переходити від сну на руках до сну в ліжечку. Важливо поступово збільшувати час, який дитина проводить у ліжку перед сном, і скорочувати час, проведений на руках.
Ольга 9 місяців тому
Добрий день: який сон корисніший денний чи нічний? Я завжди думала, що денний сон для дитини практично неважливий, головне, щоб нічний сон був правильно організований. Але зрозуміла, що помилялася, оскільки дитина була дуже неспокійною після неправильно організованого денного сну.
Відповісти
Добрий день, у дітей раннього віку денний сон відіграє важливу роль. Під час денного сну відбувається ріст, розвиток і консолідація отриманих знань і навичок. Тривалість і кількість денних снів залежать від віку дитини. Наприклад, новонароджені немовлята сплять більшу частину дня, а в міру зростання і розвитку вони переходять до більш встановленого режиму денних і нічних снів.
Дарина 9 місяців тому
Доброго дня, у мене третій триместр вагітності і я намагаюся до пологів дізнатися максимальну кількість інформації. Тому в мене таке запитання: коли годувати дитину перед денним сном одразу після народження? За скільки годин? Чи це не має значення?
Відповісти
Здрастуйте, грудні немовлята часто потребують годування на вимогу, і це може бути пов'язано з денним сном. Рекомендується запропонувати груди або пляшечку з молоком перед денним сном, щоб переконатися, що дитина не голодна. Деяким немовлятам може бути зручно засинати прикріпленими до грудей.
Олена 9 місяців тому
Добрий день, дитині три місяці. Нам із чоловіком тільки почало здаватися, що ми налагодили сон, проте три дні тому все змінилося. Чому дитина вдень спить неспокійно?
Відповісти
Добрий день, існує безліч можливих причин, через які дитина може спати неспокійно вдень. Наприклад, незадоволені потреби (голод, незручність або біль), неправильний режим сну, фізичні причини (прорізування зубів, поколювання або біль у животі).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!