Logo
0 800 30 11 77

Ліполітики: безопераційне видалення жирових відкладень

Ліполітики: безопераційне видалення жирових відкладень
Читати 11 хвилин | Створено: 25 грудня 2023 | Оновлено: 25 грудня 2023 | 3359 3359
Ліполітики — це препарати, які використовують для корекції фігури та контуру обличчя. Ін'єкції ліполітиків (процедура ліполізу) спрямовані на розщеплення локальних жирових відкладень.

Що таке зайві жирові відкладення?

Жирові відкладення — це надмірне скупчення жирової тканини в певних анатомічних зонах тіла (на животі, стегнах, сідницях, колінах), що порушують фізіологічні пропорції фігури. Розвиток зайвої жирової тканини також може з'явитися на обличчі: в зоні підборіддя та щік. Зайвий локальний жир змінює контури та об'єми частин тіла, в яких він утворюється, а також впливає на стан шкіри (зменшує її еластичність, робить її рельєф нерівномірним і горбистим).

Чому утворюється зайва жирова тканина?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Локальні жирові відкладення можуть бути наслідком надмірної маси тіла, а також дисбалансу процесів ліпогенезу (утворення жирової тканини в організмі) та ліполізу (розщеплення жирів). Причини утворення зайвих жирових відкладень:

  • порушення обміну речовин (через незбалансоване харчування, неправильний режим харчування, часті голодування та переїдання);
  • надлишок вуглеводів і жирів у щоденному раціоні;
  • малорухливий спосіб життя (сидяча робота, відсутність регулярних фізичних навантажень);
  • гормональний збій (через ендокринні патології, неконтрольоване вживання гормональних препаратів, порушення в репродуктивній системі та виробленні статевих гормонів);
  • затримка рідини в організмі (через захворювання нирок, вживання діуретиків, антидепресантів, надмірне вживання солоної чи копченої їжі та алкогольних напоїв);
  • компресія кровоносних і лімфатичних судин.

Особливості фігури та схильність до розвитку жирових відкладень можуть бути закладені генетично. Зайва жирова тканина в зоні талії може з'явитися через стрес (через посилене вироблення гормону кортизолу).

Типи жирових відкладень

Жирова маса тіла складається з трьох шарів, які відрізняються локалізацією та особливостями обмінних процесів. Види жирових тканин:

  • підшкірно-жирова клітковина (розміщена під шкірою);
  • підфасціальний (глибокий) шар жиру; 
  • вісцеральний жир (утворюється навколо внутрішніх органів).

Вираженість і співвідношення шарів жирової тканини залежить від індивідуальних особливостей: спадковості, віку, статі, швидкості метаболізму та загальної маси тіла. Підшкірно-жирова клітковина наявна у всіх зонах тіла, глибокий шар жиру, як правило, утворюється локально — в певних місцях.

Типи жирових відкладень

Локальний

Жирові відкладення з'являються у певних зонах (на стегнах, руках, сідницях, животі)

Генералізований (загальний)

Характеризується накопиченням зайвої жирової тканини по всьому тілу рівномірно

Гіноїдний (за жіночим типом)

Скупчення зайвої жирової тканини спостерігається переважно на стегнах, сідницях, колінах та обличчі

Андроїдний (за чоловічим типом)

Найбільше відкладення зайвого жиру спостерігається в зоні талії та живота, також збільшується підшкірний жировий шар у зоні грудей і плечей.

Змішаний

Зайві жирові відкладення можуть утворюватися в будь-яких частинах тіла

Типи жирових відкладень

Типи жирових відкладень

Як позбутися зайвих жирових відкладень?

Локальна форма зайвих жирових відкладень стійка: часто зберігається за загального зниження ваги тіла за допомогою дієт і фізичних навантажень. Для позбавлення від жирового прошарку в певних місцях використовують апаратні, ін'єкційні та фізичні методики (масажі та комплекс вправ), а також пластичну хірургію. Методи корекції жирових відкладень:

  • спеціальний комплекс фізичних вправ і дієтотерапія (підібрані індивідуально під тип фігури, загальну масу тіла, вік);
  • масаж (вакуумний, гідромасаж, антицелюлітний з обгортанням);
  • ін'єкції ліполітиків;
  • кріотерапія (руйнування жирових клітин за допомогою низьких температур);
  • ультразвуковий ліполіз (усунення жирових відкладень спрямованими променями ультразвукової хвилі);
  • RF-ліполіз (радіохвильова високочастотна терапія);
  • ліпосакція (видалення локальних жирових відкладень хірургічним методом);
  • абдомінопластика (оперативне втручання, спрямоване на висічення жирової тканини в зоні живота).

Ліполіз дає змогу позбутися зайвих кілограмів у певних зонах тіла та обличчя. Методи ліполізу не є способами схуднення (зниження загальної маси тіла), але в комплексі з дієтою та фізичною активністю дають змогу позбутися зайвої ваги та підтягнути тіло. Підібрати відповідний метод корекції фігури можна на консультації дерматолога. Лікар збере анамнез, проведе огляд, визначить тип жирових відкладень і дасть рекомендації щодо позбавлення від зайвого жиру, целюліту чи розтяжок.

Як ліполітики допомагають усунути жирові відкладення без операції?

Залежно від цілей процедури та діючих речовин у препаратах ліполітики бувають прямими та непрямими. Дія прямих ліполітиків спрямована на швидке спалювання жирових відкладень. Прямі ліполітики містять активні речовини (наприклад, дезоксихолеву кислоту, фермент ліпазу, фосфатидилхолін), які руйнують ліпідні клітини, продукти їх розпаду виводяться природним шляхом — через кров і лімфу.

Ін'єкційний ліполіз з непрямою дією спрямований на прискорення метаболізму в тканинах, поліпшення мікроциркуляції крові та лімфи, деякі компоненти (наприклад, колагеназа і гіалуронідаза) сприяють зволоженню та підтяжці шкіри. Непрямі ліполітики, як правило, застосовують для зменшення набряклості м'яких тканин, поліпшення стану шкіри (вирівнювання рельєфу, надання еластичності).

Показання до ін'єкцій ліполітиків

Усунення жирових відкладень ліполітиками доцільно для корекції фігури за локального накопичення жиру в певних місцях (у «проблемних зонах»). Показання до ін'єкцій ліполітиків:

  • естетичні недоліки обличчя (наприклад, друге підборіддя, великі щоки);
  • зайві жирові відкладення в зоні живота та талії;
  • скупчення жирової тканини на внутрішній або зовнішній стороні стегон («зона галіфе»);
  • целюліт;
  • жирові валики на колінах;
  • набряклість м'яких тканин.

Ліполітики дають змогу позбутися зайвих об'ємів жиру, які диспропорційно розподіляються на фігурі, і дистрофічних змін підшкірно-жирової клітковини (целюліту). Ліполіз обличчя показаний за «провисання щік» (через ослаблення тонусу жирової клітковини й епідермісу), носогубних складок і набряклості.

Ліполітики для обличчя

Ліполітики можуть вводитися в обличчя для видалення жирових відкладень у зоні щік, підборіддя, носогубного трикутника. Також компоненти препаратів для ін'єкційного ліполізу можуть сприяти поліпшенню стану тканин дерми (стимулювати вироблення колагену й еластину).

Ліполітики, що вводяться в нижню третину обличчя, дають змогу прибрати друге підборіддя та сформувати бажаний контур. Введення жироспалювальних препаратів у щоки допомагає скорегувати та змінити форму овалу обличчя. Уколи ліполітиків у шию можуть зменшити її розміри та надати ліфтинг-ефект.

Ліполітики в живіт

Уколи жироспалювальних препаратів у живіт проводять для позбавлення від глибокого шару жиру в зоні живота. Курс ін'єкцій ліполітиків у живіт дає змогу зменшити його об'єм і скорегувати талію. Після уколів жироспалювальних препаратів шкіра на животі підтягується, стає більш пружною.

Ліполітики для тіла

Уколи ліполітиків вводяться в зону на тілі з локальним жировим відкладенням, безпосередньо в «проблемну зону». Процедура ін'єкційного ліполізу дає змогу скорегувати практично будь-яку частину тіла: живіт, боки, передпліччя, стегна, сідниці.

Препарат з ліполітиками дерматолог вводить у підшкірно-жирову клітковину (приблизно на глибину 12 міліметрів). Процедура не вимагає знеболювання та триває 30-40 хвилин.

Коли буде видно ефект від ліполітиків?

Швидкість ефекту від ліполітиків індивідуальна. Як правило, значний результат (позбавлення від кількох сантиметрів жирового прошарку) можна помітити після курсу процедур. Кількість ін'єкцій ліполітиків дерматолог призначає залежно від типу та об'єму жирових відкладень, у середньому курс становить чотири-вісім сеансів з інтервалом три-чотири тижні.

Як довго зберігається результат від ліполітиків?

Ефект від ліполітиків довгостроковий, результат може зберігатися довічно, за умови дотримання всіх рекомендацій дерматолога. Важливо вести здоровий спосіб життя (дотримуватися режиму сну та відпочинку, збалансовано харчуватися, займатися фізичною активністю) й усунути першопричину та фактори розвитку зайвої жирової тканини (нормалізувати гормональний фон і метаболізм, вилікувати ендокринні чи гінекологічні захворювання за їх наявності).

Що не можна робити після уколів ліполітиків?

Реабілітаційний період після ін'єкційної методики корекції фігури триває 5-7 днів. Після процедури ін'єкційного ліполізу дерматолог дасть рекомендації для швидкої реабілітації. Після уколів ліполітиків впродовж одного тижня не можна:

  • розтирати чи масажувати частину тіла, в яку вводився препарат;
  • відвідувати сауну, лазню, солярій, басейн;
  • приймати гарячу ванну;
  • використовувати скраби, пілінги, мочалки та щітки для масажу;
  • допускати переохолодження;
  • займатися важкими фізичними навантаженнями;
  • вживати алкоголь і харчові продукти, які можуть спровокувати набряклість (наприклад, копченості, соління, солодкі газовані напої).

Важливо дотримуватися водного балансу (випивати щонайменше півтора-два літри води на добу, але не пізніше ніж за одну-дві години до сну (для очищення організму та виведення продуктів розпаду зруйнованих жирових клітин). Після уколів ліполітиків в обличчя необхідно відмовитися від використання косметичних засобів, зокрема й декоративної косметики, на термін не менше ніж п'яьи днів, щоб уникнути розвитку алергічної реакції.

Обмеження та протипоказання до ін'єкцій ліполітиків

Ліполіз є безпечною процедурою, але має невелику низку абсолютних і тимчасових протипоказань. Абсолютні протипоказання до ін'єкцій ліполітиків:

Тимчасовими протипоказаннями до ін'єкцій ліполітиків є вагітність і період лактації. Також процедуру слід відкласти за гострих запальних захворювань або загострень хронічних хвороб (наприклад, за ГРВІ). Ліполіз не проводять за наявності висипу, подразнення чи відкритих ран (подряпин, порізів, опіків) у місці проведення процедури.

Можливі ускладнення після введення ліполітиків

За правильно підібраного препарату та виключення протипоказань ускладнення після ін'єкцій ліполітиків мінімальні. Ін'єкційний ліполіз можна проводити тільки за призначенням дерматолога.

До ускладнень після процедури можна віднести сильні набряки, почервоніння та гематоми в місці уколу, які не минають впродовж тривалого часу. Ускладнення можуть з'явитися за алергічної реакції на деякі компоненти препарату, недотримання рекомендацій лікаря після маніпуляції, гіперчутливості шкірного покриву.

Дерматологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Ліполітики: безопераційне видалення жирових відкладень - Рижкова Наталя Олександрівна
Рижкова Наталя Олександрівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можуть уколи ліполітиків викликати алергію?

До складу ліполітиків входять натуральні компоненти, тому алергічні реакції виникають вкрай рідко. Місцева алергія на препарат може проявлятися почервонінням, ущільненням і болем у місцях ін'єкції. Про наявність алергічних реакцій на харчові продукти, медикаментозні препарати чи інші алергени необхідно повідомити дерматолога перед процедурою ліполізу.

2. Скільки сходить набряк після уколів ліполітиків?

Відразу після уколів ліполітиків на шкірі можуть з'явитися почервоніння та набряк, які не потребують додаткового лікування та використання медикаментозних засобів. Також після процедури може відчуватися легке поколювання чи печіння. Набряк у зоні введення жироспалювального препарату мине самостійно впродовж декількох днів (зазвичай через два-чотири дні). За неприємних симптомів (болю, сильного почервоніння), підвищення локальної температури необхідно звернутися до лікаря, щоб уникнути розвитку алергічної реакції.

3. Чи ефективні креми з ліполітиками?

Порівняно з ін'єкціями ефект від крему з ліполітиками слабкий. Ефективність від зовнішніх засобів з ліполітичними компонентами, що спалюють жир, можлива тільки в комплексі з масажем і фізичними навантаженнями. Ліполітики в таблетках і капсулах мають широку низку протипоказань з боку травної, сечовидільної та нервової систем. Крім того, преоральні препарати для жироспалювання можуть викликати алергічні реакції.

4. Чи потрібно готуватися до уколів ліполітиків?

Перед уколами ліполітиків необхідна консультація дерматолога. Лікар збере дані про наявність хронічних захворювань, проведе огляд, за необхідності призначить дослідження (наприклад, аналізи на згортання крові, гормони, глюкозу) для виключення протипоказань. Підготовка до ін'єкцій ліполітиків включає:

  • відмову від спиртних напоїв за два-три дні до процедури;
  • обмеження у вживанні жирної, смаженої, копченої та надміру солоної їжі (для запобігання набряку) за три доби до ін'єкцій;
  • відмова від продуктів, напоїв і препаратів, що впливають на згортання крові (кави, енергетичних напоїв, аспірину, анальгетиків, кофеїну).

Важливо попередити дерматолога про медикаментозні препарати, які приймає пацієнт, зокрема гормональні контрацептиви, харчові добавки, вітамінні комплекси. Перед процедурою введення ліполітиків за тиждень рекомендується відмовитися від солярію, вакуумно-роликового масажу, щоб не подразнювати шкірні покриви.

5. Чи з'являється жир знову після ліполітиків?

Жирові відкладення можуть повернутися в тому ж місці на тілі, в яке вводилися уколи, чи в зовсім іншій зоні. Довгостроковість ефекту від ін'єкцій ліполітиків необхідно підтримувати збалансованим харчуванням і регулярними фізичними навантаженнями. Також важливо контролювати гормональний баланс і рівень вітамінів і мінералів в організмі.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Ліполітики: безопераційне видалення жирових відкладень
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Ліполітики: безопераційне видалення жирових відкладень
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 3 місяці тому
Добрий день. Чи можна прибрати низ живота ліполітиками?
Відповісти
Добрий день. Відкладення жирової тканини в нижній частині живота можна прибрати за допомогою ін'єкційного ліполізу. Необхідна консультація дерматолога для виключення протипоказань і підбору курсу уколів ліполітиків, з огляду на мету процедури та індивідуальні особливості.
Інна 3 місяці тому
Добрий день. Можна колоти ліполітик під очі, щоб позбутися мішків під очима?
Відповісти
Добрий день. «Мішки під очима» можуть бути набряками, провисаннями шкіри нижньої повіки, жировими валиками чи мімічними зморшками. Уколи ліполітиків впливають на жирові клітини. Необхідно звернутися до дерматолога за консультацією. Лікар проведе огляд і призначить відповідну процедуру.
Зоя 4 місяці тому
Добрий день! Як працюють ліполітики? Чи можна схуднути на них?
Відповісти
Добрий день. Ліполітики допомагають позбутися локальних жирових відкладень (розростання жирової тканини в певних місцях). Дія уколів ліполітиків полягає в розщепленні ліпідних клітин і регуляції обмінних процесів у тканинах. Ін'єкційний ліполіз сприяє зменшенню об'ємів у «проблемних зонах», наприклад, на сідницях, животі, внутрішній або зовнішній стороні стегна. Уколи ліполітиків не застосовуються для схуднення (зниження загальної маси тіла).
Валерія 4 місяці тому
Добрий день! Чи можна колоти прямий ліполітик в обличчя?
Відповісти
Добрий день. Прямі ліполітики, порівняно з непрямими, мають більшу ефективність щодо розщеплення жиру, оскільки мають у своєму складі речовини, які руйнують ліпідні клітини. Непрямі ліполітики складаються переважно з рослинних компонентів, вітамінів і мінералів, тому є менш агресивними та більш повільними за дією. Прямі та непрямі ліполітики можна колоти в обличчя за призначенням дерматолога. Лікар проведе огляд і призначить певний препарат для обличчя, з огляду на цілі процедури та індивідуальні особливості.
Христина 1 рік тому
Добрий день. Чи можна підібрати ефективний крем з ліполітиками для тіла?
Відповісти
Добрий день. Креми з ліполітиками не здатні самостійно впоратися з локальними жировими відкладеннями. Зовнішні засоби з жироспалювальними компонентами можуть застосовуватися як доповнення до інших методик схуднення (фізичних навантажень, масажів, ліполізу). Крем з ліполітиками можна використовувати для підтримки ефекту від ін'єкційного ліполізу. До його складу можуть входити компоненти, що розщеплюють жир, вітаміни, мінерали та рослинні олії для підтримки шкіри в тонусі. Підібрати засіб зовнішнього застосування може дерматолог.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!