Logo
0 800 30 11 77

Що таке розтяжки, чому вони з'являються і як можна їх позбутися?

Що таке розтяжки, чому вони з'являються і як можна їх позбутися?
Читати 7 хвилин | Створено: 11 серпня 2023 | Оновлено: 11 серпня 2023 | 15136 15136
Розтяжки виникають під час вагітності (від 43% до 88%), у період статевого дозрівання (від 6% до 86%) і в разі ожиріння (43%).

Розтяжки на стегнах і животі частіше виникають у жінок, оскільки вони мають більш тонку шкіру, яка містить менше колагенових волокон, ніж у чоловіків. Через фізіологічні особливості шкіра більш схильна до розтягнень під час змін ваги.

Що таке розтяжки?

Розтяжки (стриї) — зміни в структурі шкірного покриву, які зазвичай проявляються у вигляді ліній різної ширини, довжини та кольору на поверхні шкіри. Можуть виникати на животі, стегнах, руках, грудях і спині.

Розтяжки на шкірі

Розтяжки на шкірі

Від чого з'являються розтяжки?

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Розтяжки з'являються через розтягнення шкіри, коли колагенові та еластинові волокна, що відповідають за її пружність, піддаються зайвому розтягуванню. Причини розтяжок на тілі:

  • швидке зростання. Розтяжки на сідницях часто виникають у дітей і підлітків під час стрибків росту, оскільки шкіра не встигає адаптуватися до швидких змін розмірів тіла;
  • вагітність і пологи. Розтяжки на животі, ногах і руках часто виникають у другому-третьому триместрі через зміну ваги жінки і зростання плода;
  • природне старіння. З віком відбуваються зменшення виробництва колагену та еластину, порушення структури шкірного покриву, а також посилення «ефекту гравітації», який призводить до обвисання шкіри;
  • гормональні зміни. Зміни в рівнях гормонів (естрогену, прогестерону, кортизолу, інсуліну) можуть вплинути на стан шкіри і стимулювати утворення розтяжок на грудях і спині.

Також розтяжки на тілі можуть виникати через знижену активність сальних залоз. У результаті виробляється менше себуму (жироподібної речовини, яка змащує шкіру і робить її зволоженою), що призводить до зменшення пружності та підвищує ризик розтяжок на руках і животі.

Атрофічні стриї виникають за хвороби Кушинга, синдрому Марфана, нервової анорексії, хронічних захворювань печінки. Тривалий і безконтрольний прийом кортикостероїдів, антибіотиків, контрацептивів і нейролептиків, хіміотерапія також можуть спровокувати розтяжки.

Розтяжки під час схуднення

Розтяжки під час схуднення можуть виникати через різкі коливання ваги. Причини розтяжок під час зниження ваги:

  • зменшення жирової тканини. Під час схуднення людина «спалює калорії», що призводить до видалення жирових клітин у підшкірному шарі. Коли об'єм жирової тканини зменшується, шкіра починає розтягуватися і обвисати через зменшення підтримуючих тканин;
  • зниження кількості колагену та еластину. При різкій втраті ваги відбувається пошкодження білків і втрата пружності шкірних покривів;
  • генетична схильність. У деяких людей генетично зумовлене слабкіше сполучне волокно в шкірі, що робить їх більш схильними до утворення стрий під час змін ваги.

Ризик появи розтяжок збільшується при стрімкому схудненні, оскільки шкіра не встигає адаптуватися до змін. У разі поступового зниження ваги розтяжки можуть бути ледь помітними або бути відсутніми зовсім.

Розтяжки під час вагітності та після пологів

У вагітних розтяжки виникають через фізіологічні та гормональні зміни. Причини розтяжок під час вагітності:

  • швидке зростання живота. У міру зростання плода всередині матки живіт жінки збільшується в розмірах, що призводить до значного розтягування шкіри;
  • гормональні зміни. Під час вагітності рівні естрогену і прогестерону підвищуються, що впливає на стан шкіри;
  • великий розмір плода або багатоплідна вагітність. Вага дитини чинить додатковий тиск на шкіру і тканини, посилюючи їх розтягнення;
  • вага жінки до вагітності. Надмірна вага до зачаття дитини може підвищити ймовірність розтяжок, особливо на грудях, животі, сідницях і стегнах, оскільки більший об'єм жирових відкладень може призводити до посиленого розтягування шкіри під час збільшення об'єму живота.

Генетична схильність і наявність попередніх вагітностей можуть підвищити ризик розтяжок. Помірна фізична активність і вправи під час вагітності допоможуть поліпшити стан шкіри і знизити ризик утворення розтяжок на животі після пологів.

Розтяжки після вагітності виникають через раптове зменшення об'ємів тіла і ваги. Також після пологів м'язи живота і сідниць різко скорочуються і стискаються, що призводить до обвисання, зміни зовнішнього вигляду шкіри і появи розтяжок.

Якими бувають розтяжки?

Колір стрий змінюється залежно від стадії пошкодження шкіри. Види розтяжок:

  • рожеві або червоні розтяжки (рання стадія). Можуть бути чутливими на дотик, їх поява пов'язана з різким розширенням кровоносних судин і запальною реакцією шкіри, що робить стриї яскравими за кольором;
  • сині або фіолетові розтяжки (друга стадія). Через кілька тижнів або місяців кровоносні судини стають менш видимими, але все ще залишаються в ділянці пошкодження шкіри;
  • сріблясті або білі розтяжки (пізня стадія). Характеризуються звуженням кровоносних судин, продовженням регенерації шкіри та загоєнням розтяжок. Білі розтяжки можуть виглядати менш помітно на світлій шкірі, але залишатися видимими на темній шкірі.

У рідкісних випадках розтяжки можуть набувати темного або чорного кольору через руйнування кровоносних судин у шкірі. Темні розтяжки з часом також світлішають і стають сріблястими.

Залежно від глибини пошкодження шкіри виділяють епідермальні та дермальні розтяжки. Епідермальні розтяжки обмежені верхнім шаром шкіри — епідермісом. Зазвичай мають плоский, лінійний вигляд, часто нагадують тонкі шрами або білі смужки на шкірі. Дермальні розтяжки являють собою пошкодження, які доходять до глибшого шару шкіри — дерми. Вони можуть бути ширшими і довшими, мати опуклу або вм'яту структуру і більш виражений відтінок.

Розтяжки можуть бути вузькими (виникають через поступове розтягування шкіри) і широкими (з'являються в разі різкого або швидкого збільшення чи зниження об'ємів і ваги). Широкі розтяжки мають більш виражений і поширений вигляд, що робить їх помітнішими на шкірі (особливо на темній).

Який вигляд мають розтяжки?

Розтяжки мають вигляд лінійних або смугоподібних ушкоджень шкіри, які можуть мати різні відтінки і структуру залежно від їхньої стадії розвитку і кольору шкіри у людини. Свіжі розтяжки мають яскравий колір, схожі на вузькі смужки або штрихи на шкірі, зрілі — стають світлішими, мають опуклу або запалу структуру. Побачити, який вигляд мають розтяжки на початковій, середній і зрілій стадіях, можна на фото.

Де можуть з'явитися розтяжки?

Розтяжки можуть виникати на різних ділянках тіла, проте локалізація може змінюватися залежно від причини розтягування шкіри. Ймовірні розташування розтяжок:

  • живіт. Шкіра зазвичай розтягується під час вагітності або різкого збільшення ваги, провокуючи появу червоних розтяжок на животі;
  • стегна і сідниці. Розтяжки виникають через зростання об'єму м'язів або швидку втрату жирових відкладень;
  • попереково-крижова область. Виникають через інтенсивне розтягнення м'язів у попереку (наприклад, через неправильну техніку виконання вправ, сидячий спосіб життя, різкі рухи та повороти, пошкодження і травми спини);
  • руки та ноги. З'являються через збільшення об'єму м'язів, зазвичай виникають у спортсменів або людей, які активно займаються фізичними вправами.

Стриї в ділянці грудей можуть з'являтися під час вагітності через збільшення розміру та об'єму молочних залоз у процесі підготовки до годування дитини. Вони також можуть виникати у жінок, які мають нерівномірний ріст грудей або зміни розміру молочних залоз через коливання ваги.

Як уникнути появи розтяжок?

Повністю виключити ймовірність появи стрий неможливо, оскільки генетика і зміни ваги не завжди піддаються контролю. Рекомендації для зниження ризику розтяжок на шкірі:

  • повільний набір або скидання ваги. Поступова зміна маси тіла допоможе знизити навантаження на шкіру;
  • помірні фізичні навантаження. Регулярні вправи (наприклад, плавання, йога, фітнес) допоможуть підтримувати тонус шкіри і зміцнювати м'язи;
  • питний режим. Вода підтримує належну гідратацію клітин шкіри та зміцнює її захисний бар'єр (сприяє зменшенню втрати вологи), покращує кровообіг, знижує сухість шкіри;
  • регулярний догляд за шкірою. Використання зволожувальних кремів і олій для тіла не прибере розтяжки, але допоможе підтримати високий рівень зволоження шкіри та знизити ризик її пересушування;
  • контроль рівня стресу. Хронічний стрес може вплинути на гормональний баланс і стан шкірного покриву.

Знизити ризик появи стрий допоможе відмова від нікотину, який звужує кровоносні судини, порушуючи кровопостачання шкіри, погіршує пружність і сприяє пересушуванню шкіри. Також нікотин є окислювачем, що може призвести до пошкодження клітин шкіри та сприяти прискореному старінню.

Також важливо збалансовано харчуватися, включивши в раціон продукти, багаті на вітаміни (особливо, A, C, D) і мікроелементи, білки та здорові жири.

Продукти для профілактики розтяжок

Група продуктів

Приклади

М'ясо

Яловичина, тунець, лосось, індичка, курка, баранина, кролик, качка

Горіхи

Волоські, бразильські, кедрові та лісові горіхи, мигдаль, фісташки, кеш'ю, макадамія, фундук, пекан

Бобові

Чорна і червона квасоля, нут, сочевиця, горох

Молочні продукти

Молоко, йогурт, кисломолочний сир, кефір, сир, кисломолочні напої, сирна маса, ряжанка

Зелень

Шпинат, морська капуста, листя салату, базиліка, шавлії, петрушки, кінзи, руколи

Фрукти та ягоди

Морква, ківі, апельсин, абрикос, персик, яблука, груші, виноград, полуниця, малина, чорниця

Овочі

Червоний перець, батат, морква, томати, броколі, шпинат, гарбуз, баклажани, капуста, огірки, цвітна капуста

Запобігти стриям допоможе регулярний масаж сідниць, стегон і живота. Масажування стимулює кровообіг, посилюючи надходження кисню і поживних речовин до тканин, сприяє розслабленню м'язів, стимулює вироблення колагену. Під час масажу може проводитися легке відлущування шкіри, що допомагає видалити мертві клітини і стимулює оновлення шкіри. У результаті поліпшується текстура шкірного покриву і зменшується видимість розтяжок.

Чи проходять розтяжки самостійно?

Процес зменшення стрий може зайняти багато часу, тривалість залежить від типу шкіри, глибини і ширини розтяжок, а також індивідуальних особливостей людини. Причини, через які розтяжки не проходять самостійно:

  • порушення структури шкіри. Відбувається розрив колагенових і еластинових волокон, який призводить до зміни шкірного покриву;
  • фіброз. У місцях пошкодження шкіри утворюється рубцева тканина, яка заміщає нормальні білкові волокна, що робить шкіру менш пружною і призводить до утворення розтяжок;
  • постійний натяг. Шкіра постійно піддається натягу через тиск з боку структур тіла (наприклад, м'язів). У ділянці розтяжок напруга зберігається протягом тривалого часу, що ускладнює відновлення структури.

Деякі розтяжки можуть бути глибокими і широкими, що робить відновлення шкіри складнішим. Розтяжки можуть зменшуватися з часом через регенерацію (оновлення) шкіри, підвищення вироблення колагену або втрату пігментації, що робить їх менш помітними.

Як позбутися розтяжок у домашніх умовах?

За допомогою алое вера, какао-масла, екстракту лимона або олії рожевого дерева прибрати розтяжки на ногах і сідницях не можна. Однак у складі професійного догляду, підібраного дерматологом, вони дадуть змогу зменшити видимість розтяжок, поліпшити стан і текстуру шкіри, підвищити вироблення колагену і прискорити регенерацію шкіри.

Засоби для освітлення розтяжок повинен підбирати дерматолог. Спроби позбутися розтяжок у домашніх умовах без попередньої консультації з лікарем можуть призвести до алергічних реакцій, подразнення й опіків.

Чи допомагає крем від розтяжок?

Прибрати розтяжки на грудях і сідницях за допомогою кремів або гелів не можна через порушення структури дерми. Креми від розтяжок застосовуються для зволоження шкіри, стимуляції колагену, розгладження текстури шкіри, зменшення запалення.

Як прибрати розтяжки?

Наявність розтяжок на шкірі є нормою, медичних показань для їх видалення немає. Однак за бажання можна використовувати засоби та процедури для зменшення їхньої видимості або повного виведення.

Прибрати розтяжки на сідницях і руках за допомогою кремів і гелів, фізичної активності та коригування ваги зазвичай не можна, проте можливо підвищити пружність і поліпшити стан шкіри. Прибрати розтяжки на животі допоможе пластичний хірург за допомогою операції. Способи видалення розтяжок:

  • абдомінопластика. Під час операції хірург видаляє надлишкову шкіру і жир з області живота. У процесі видалення шкіри лікар також може прибрати червоні та білі розтяжки;
  • ліпосакція. Хірургічна процедура, під час якої надлишковий жир видаляється з певних ділянок тіла за допомогою всмоктування через тонкі канюлі. Зменшення жирових клітин сприяє стимуляції виробництва колагену в шкірі та допомагає прибрати фіолетові розтяжки.

Зазначені пластичні операції не є процедурами для специфічного видалення стрий, оскільки спрямовані на видалення жирових відкладень і підтяжку шкіри. Позбутися розтяжок за допомогою пластичних операцій можна в разі впливу хірурга конкретно на місця, де знаходяться ділянки розтягнутої шкіри.

Також може застосовуватися дермабразія — механічний пілінг, що передбачає глибоке пошарове шліфування шкіри. Процедура дермабразії передбачає використання інструменту з абразивною поверхнею, який акуратно видаляє верхній шар шкіри, роблячи її гладкою.

Лазерне шліфування розтяжок: що це?

Лазерне шліфування розтяжок — це процедура, під час якої лазер використовується для зменшення видимості розтягнень шкіри. Метод ґрунтується на стимуляції виробництва колагену і зміні структури шкіри.

Як видаляють розтяжки лазером?

Лазером можна прибрати червоні, фіолетові та білі розтяжки. Перед процедурою лікар виключає протипоказання до процедури: вагітність, інфекції та вогнища запалення в ділянці впливу, наявність рубців, шкірні захворювання (екзему, псоріаз). Етапи видалення розтяжок лазером:

  1. Перед початком процедури лікар пропонує пацієнту нанесення на шкіру спеціального гелю або анестезуючого крему для зменшення дискомфорту.
  2. Дерматолог направляє короткі, концентровані, пульсуючі промені світла на розтяжки. Лазер точно видаляє шари пошкодженої шкіри, що стимулює ріст нових волокон колагену для створення більш гладкої шкіри.
  3. Під впливом енергії лазера відбувається стимуляція виробництва колагену та еластину.

Процедура запускає процес ремоделювання — зміни структури і стану шкіри. У результаті лазерного шліфування шкіра стає більш пружною і гладенькою.

Після процедури протягом двох-трьох днів у пацієнта можуть спостерігатися набряк і почервоніння в зоні впливу, підвищена чутливість і легке лущення шкіри. У рідкісних випадках можливі синці, невеликі білі горбки (міліуми), темні (гіперпігментація) або світлі (гіпопігментація) ділянки шкіри, рубцювання та інфекції, проте зазначені ускладнення зведені до мінімуму при проведенні процедури лікарем.

Чи можна використовувати кокосову олію від розтяжок?

Кокосова олія не допоможе від наявних розтяжок, проте може зменшити ризик їхньої появи. Ефекти кокосової олії:

  • зволоження шкіри. Є хорошим зволожувачем, оскільки містить олії, які допомагають «закрити» вологу в шкірі, що сприяє зменшенню сухості та лущення;
  • антиоксиданти. Кокосова олія містить антиоксиданти (наприклад, вітамін Е), які допомагають захистити шкіру від пошкоджень вільними радикалами та передчасного старіння;
  • протизапальні властивості. Олія має протизапальні властивості, які зменшують запалення і подразнення на шкірі.

Кокосову олію можна наносити на вологу шкіру після душу або додавати кілька крапель у щоденний зволожувальний крем. Також її можна використовувати під час масажу, завдяки якому посилюється проникнення олії в шкірні покриви.

Чи можна повністю позбутися розтяжок?

Повністю позбутися розтяжок може бути складно через структурні зміни шкіри. Прибрати неглибокі вузькі розтяжки зазвичай допомагають процедури ремоделювання (наприклад, лазерне шліфування). Інші процедури для структурної зміни шкіри:

  • радіочастотні процедури. Лікар нагріває тканини в ділянці розтяжок за допомогою радіохвиль, покращуючи кровообіг і стимулюючи вироблення білків;
  • ультразвукова терапія. Процедура передбачає проникнення ультразвукових хвиль у дерму, що дає змогу поліпшити пружність шкіри і зменшити видимість розтяжок;
  • мікронідлінг (колагенова індукція). Під час мікронідлінгу лікар за допомогою дрібних голок проколює шкіру в ділянці розтяжок. Індукція стимулює природний процес регенерації і виробництва колагену.

Тип процедури і кількість сеансів залежать від локалізації та глибини розтяжок. Також лікар допоможе підібрати правильний догляд для шкіри (зволожувальний і сонцезахисний креми), який необхідний для підтримки здоров'я і пружності шкіри.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке розтяжки, чому вони з'являються і як можна їх позбутися? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи безпечний крем від розтяжок для вагітних?

Від розтяжок під час вагітності можна використовувати креми, які розроблені з урахуванням особливостей організму жінки і дитини. Правила підбору крему від розтяжок для вагітних:

  • склад. Важливо вивчити склад крему і переконатися, що він не містить агресивних хімічних компонентів (наприклад, парабенів, фталатів). Потрібно вибирати засоби з безпечними і натуральними інгредієнтами (ромашкою, алое вера, кокосовою і кунжутною оліями);
  • гіпоалергенність. За чутливої шкіри або схильності до алергічних реакцій потрібно вибирати креми без синтетичних барвників, сульфатів, мінеральних олій, штучних ароматизаторів;
  • зволоження. Крем має зволожувати шкіру, оскільки сухість шкірного покриву збільшує ризик розтяжок.

Перед використанням кремів від розтяжок потрібно проконсультуватися з дерматологом. Лікар зможе виключити протипоказання і підібрати крем під конкретний тип шкіри.

2. Коли з'являються розтяжки під час вагітності?

Під час вагітності розтяжки зазвичай з'являються в другому (приблизно з 13 по 27 тиждень) і збільшуються в третьому триместрі. Також розтяжки можуть виникнути після пологів, оскільки об'єм різко зменшується, особливо в ділянці живота. Прибрати розтяжки після пологів можна за допомогою лазера, радіохвильових або ультразвукових хвиль.

3. Чому під час вагітності з'являються розтяжки?

Розтяжки під час вагітності з'являються через збільшення розмірів плода і зростання живота, що призводить до різких змін обсягів і ваги. До факторів, які підвищують ризик розтяжок, відносять незбалансоване харчування, відсутність фізичної активності, багатоплідну вагітність і великий розмір плода.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Що таке розтяжки, чому вони з'являються і як можна їх позбутися?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Що таке розтяжки, чому вони з'являються і як можна їх позбутися?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 8 місяців тому
Добрий день, у мене скоро почнеться другий триместр. Як підібрати засоби від розтяжок під час вагітності? Що потрібно врахувати під час підбору крему?
Відповісти
Добрий день, важливо вибирати продукти, які містять безпечні та натуральні інгредієнти (гіалуронову кислоту, алое вера, вітамін Е, олії жожоба або кокосову олію). Зазначені інгредієнти вважаються безпечними, допоможуть зволожити і пом'якшити шкіру, знизити сухість і запобігти утворенню розтяжок. Краще обирати продукти без агресивних хімічних компонентів (парабенів, фталатів або синтетичних барвників), щоб уникнути можливих ризиків для вашого здоров'я і здоров'я дитини.
Марина 8 місяців тому
Доброго дня, після того, як моя вага різко зменшилася, у мене з'явилися розтяжки на попі. Скажіть, якщо я регулярно робитиму присідання з вагою в тренажерному залі, це допоможе зменшити розтяжки?
Відповісти
Добрий день, присідання з вагою в тренажерному залі допоможуть зміцнити м'язи сідниць, що зробить шкіру більш пружною і зменшить видимість розтяжок. Однак для досягнення найкращого результату рекомендується комбінувати фізичні вправи з процедурами ремоделювання шкіри, такими як лазерна терапія або мікронідлінг.
Олександра 8 місяців тому
Добрий день, що робити з розтяжками? Подруги пробували різні способи ремоделювання шкіри і задоволені результатом. Як вибрати відповідну процедуру?
Відповісти
Доброго дня, вибір способу ремоделювання шкіри залежить від індивідуальних переваг, фінансових можливостей і рівня комфорту. Лазерна терапія і радіочастотні процедури можуть бути більш ефективними, проте вартість сеансу вища, ніж у інших методів. Ультразвукова терапія і мікронідлінг зазвичай є більш доступними варіантами, але результати можуть бути менш помітними.
Ганна 8 місяців тому
Здрастуйте, я народила місяць тому. У мене жахливі розтяжки після пологів на животі (в ділянці пупка) і на задній поверхні стегон. Що робити, щоб їх позбутися?
Відповісти
Добрий день, після пологів розтяжки є звичайним і нормальним явищем через швидке розтягнення шкіри під час вагітності. Регулярний масаж, застосування кремів зі зволожувальними і живильними інгредієнтами, а також процедури, такі як лазерна терапія або радіочастотні процедури, допоможуть пом'якшити розтяжки і зробити їх менш помітними.
Наталія 8 місяців тому
Добрий день, а чому з'являються розтяжки? Раніше в мене їх ніколи не було, але нещодавно я почала помічати смуги на ногах, особливо в ділянці стегон.
Відповісти
Здрастуйте, стриї виникають через розтягнення шкіри внаслідок швидкого росту, значної зміни ваги або гормональних коливань. Під час розтягування шкіри її еластичність підвищується, колаген та еластин у дермі пошкоджуються, що призводить до утворення неглибоких ліній, відомих як розтяжки. Найчастіше вони проявляються на животі, стегнах, сідницях і грудях.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн