Logo
0 800 30 11 77

Як проводиться абдомінопластика?

Як проводиться абдомінопластика?
Читати 7 хвилин | Створено: 19 листопада 2021 | Оновлено: 19 листопада 2021 | 14261 14261
Абдомінопластика — це пластична операція, під час якої видаляються надлишки жирової клітковини та шкіри на животі.

Пластика живота дозволяє підтягнути ослаблені м'язи черевної стінки, виділити область талії, створити більш пружний і гладкий живіт.

В яких випадках призначається абдомінопластика?

Абдомінопластика показана за наявності надмірної кількості шкіри та підшкірної клітковини в області передньої черевної стінки. Інші показання до проведення абдомінопластики:

  • птоз (опущення) живота;
  • наявність гриж;
  • в'ялість шкіри;
  • розбіжність прямих м'язів живота;
  • ослаблення чи зменшення еластичності м'язів черевної стінки.

Абдомінопластика показана жінкам після пологів через наявність розтяжок (стрій) на животі. Пластична хірургія живота також проводиться за наявності великих післяопераційних рубців на шкірі, що деформують передню черевну стінку (наприклад, абдомінопластика після кесаревого розтину). Зробити абдомінопластику в Україні можна у медичному центрі «ОН Клінік Харків».

Перед операцією пластичний хірург призначає додаткові обстеження, щоб переконатися у відсутності протипоказань до хірургічної пластики живота. Протипоказання до абдомінопластики:

  • порушене згортання крові;
  • варикоз (збільшені, опухлі та перекручені вени);
  • цукровий діабет і цироз печінки;
  • злоякісні новоутворення;
  • великий обсяг підшкірної жирової клітковини.

Пластична операція на животі протипоказана в разі значної рубцевої тканини (може утворитися внаслідок операції на органах черевної порожнини). Грубі рубці на черевній стінці можуть погіршити кровопостачання шкірно-жирових клаптів, які відділяє лікар під час операції.

Підтяжка шкіри живота не проводиться під час вагітності та її планування. Живіт розтягується і деформується через зростання плода, а в разі кесаревого розтину після пологів у нижній частині живота утворюється вертикальний рубець.

Тимчасовим протипоказанням до проведення абдомінопластики є загострення хронічних захворювань внутрішніх органів (гастриту, панкреатиту). Записуватись на пластичну операцію живота можна в періоді ремісії.

Як підготуватися до абдомінопластики?

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Підготовка до пластики живота починається з консультації пластичного хірурга, під час якої пацієнт озвучує побажання, а лікар проводить огляд для визначення можливості спрямування на абдомінопластику. Діагностика перед абдомінопластикою включає:

  • електрокардіограму;
  • аналіз крові на вірус гепатиту В та С, ВІЛ;
  • коагулограму;
  • клінічний аналіз крові.

За результатами обстеження пластичний хірург підтверджує відсутність протипоказань до пластики живота та призначає операцію. Підготовка до абдомінопластики також включає:

  • тимчасова відмова від прийому антикоагулянтів, нестероїдних протизапальних препаратів, біологічних трав'яних добавок, що розріджують кров і впливають на її згортання;
  • відмова від куріння (зокрема від пластирів і жувальних гумок з нікотином, електронних сигарет) за місяць до операції. Куріння підвищує ризик розвитку ускладнень та уповільнює загоєння після абдомінопластики;
  • дотримання призначеної лікарем дієти протягом двох днів до операції та очищення кишечника ввечері перед абдомінопластикою. Підготовка кишечника обумовлена ​​зменшенням окружності живота під час абдомінопластики.

Підготовка до абдомінопластики

Підготовка до абдомінопластики

Перед проведенням абдомінопластики може знадобитися зниження ваги. У передопераційний період абдомінопластики пластичний хірург може призначити відповідні антибіотики, щоб зменшити потрапляння шкірної флори в операційний розріз.

Як роблять мініабдомінопластику?

Мініабдомінопластика застосовується для зменшення кількості розтяжок і підтягування шкіри. Обмежена пластика живота дозволяє видалити шкірно-жирові складки невеликого розміру внизу живота. За абдомінопластики розтяжок пупок не переноситься.

Метод проведення мініабдомінопластики пластичний хірург підбирає залежно від проблеми, з якою звернувся пацієнт, на попередню консультацію. Перед операцією лікар робить розмітку на тілі, згідно з якою проводитиме пластику живота. Мініабдомінопластика проводиться під загальним наркозом. Етапи проведення мініабдомінопластики:

  1. Виконує невеликий розріз по лінії бікіні (за підвищеної в'ялості шкіри) або два розрізи біля пупка (у разі необхідності підвищення еластичності шкіри).
  2. Відділення шкіри від черевної стінки та видалення надлишків жирової клітковини.
  3. Натягування шкіри для усунення в'ялості та розтяжок.

Після завершення операції пошарово накладаються шви. За потреби пластичним хірургом встановлюються дренажі для виведення серозної рідини та крові, що накопичилася.

Що дає повна абдомінопластика?

Швидко прибрати живіт і боки допоможе повна абдомінопластика, яка проводиться за наявності великої кількості надлишкової жирової клітковини та шкіри. За ендоскопічної абдомінопластики живота також проводиться підтяжка шкіри для запобігання її обвисанню після операції.

Під час операції пацієнт перебуває під інгаляційним наркозом (загальне знеболювальне). Етапи проведення повної абдомінопластики:

  1. Розріз шкіри по лінії бікіні під лобком та навколо пупка згідно з розміткою, яку наніс хірург перед операцією. На довжину розрізу впливає протяжність та вираженість шкірно-жирової складки.
  2. Підняття та відділення шкірно-жирового клаптя від черевної стінки живота.
  3. З'єднання та зміцнення прямих м'язів живота.
  4. Формування нового пупкового кільця.
  5. Фіксація переміщеного пупка в потрібному положенні.

Необхідність проведення абдомінопластики з перенесенням пупка виникає за повної пластики живота через значне зменшення шкіри (без переміщення пупок змістився б або закрився під час операції).

Пластичний хірург також може провести вертикальну абдомінопластику за необхідності корекції талії та передньої частини живота. Під час операції лікар зміщує шкіру до середини живота з боків за допомогою її натягнення.

Після завершення абдомінопластики великого живота лікар встановлює дренажі для виведення крові та рідини, що дозволяє запобігти розвитку ускладнень після операції. Пластичний хірург накладає шви та компресійну пов'язку на рану.

Етапи проведення повної абдомінопластики

Етапи проведення повної абдомінопластики

Відновлювальний період абдомінопластики

Тривалість відновлювального періоду абдомінопластики зазвичай займає від двох до трьох місяців і залежить від виду проведеної операції, обсягу хірургічного втручання та суворості виконання рекомендацій лікаря. Після абдомінопластики в Харкові пацієнт перебуває у стаціонарі від двох до п'яти днів. Реабілітація після абдомінопластики включає:

  • відмову від відвідування сауни та прийому гарячої ванни протягом перших двох місяців;
  • обмеження фізичних навантажень на один місяць;
  • відмову від керування автомобілем протягом декількох тижнів після операції;
  • відмову від куріння на два-три тижні.

Протягом двох місяців після абдомінопластики для зменшення набряку, запобігання накопиченню рідини та стимулювання загоєння рекомендується носіння компресійної білизни.

Пластичний хірург може призначити прийом антибіотиків до зняття дренажу для запобігання інфікуванню рани. Після операції рекомендується спати в позі ембріона (трохи підігнувши ноги до грудей), щоб уникнути натягу швів.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як проводиться абдомінопластика? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Що дає абдомінопластика?

Абдомінопластика дозволяє прибрати жирову клітковину та надлишки шкіри з живота. За допомогою пластики живота можна підтягнути ослаблені м'язи черевної стінки.

2. Скільки триває абдомінопластика?

Тривалість операції залежить від проблеми, з якою звернувся пацієнт, та обсягу роботи пластичного хірурга. Пластика живота займає від двох до чотирьох годин.

3. Коли можна займатись спортом після абдомінопластики?

Після абдомінопластики потрібно обмежити будь-які фізичні навантаження (нахили, різкі повороти, носіння важких предметів) щонайменше на місяць. Протягом трьох-чотирьох місяців після операції лікар рекомендуватиме обмеження фізичного навантаження на прес. Тривалість обмежень на заняття спортом може бути збільшена пластичним хірургом залежно від виду проведеної операції (мініабдомінопластика або повна абдомінопластика).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як проводиться абдомінопластика?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як проводиться абдомінопластика?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Рита 2 роки тому
Здрастуйте, розкажіть докладніше про дренажі. Що це таке і чи можна обійтися без них?
Відповісти
Добрий день, дренаж являє собою систему із силіконових трубок, які вводяться в рану, і вакуумного аспіратора, що знаходиться зовні. Дренажна система необхідна для відведення рідини і крові, що утворилася в рані, для контролю стану пацієнта після операції (за видом і кількістю рідини лікар оцінює процес загоєння). Рішення про встановлення і час зняття дренажної системи приймає хірург залежно від виду операції.
Тетяна 2 роки тому
Добрий вечір, у мене була багатоплідна вагітність, після якої почала сильно обвисати шкіра і з'явилися розтяжки. Підкажіть, чи варто мені робити операцію зараз, якщо ми з чоловіком плануємо ще одну дитину?
Відповісти
Здрастуйте, якщо зробити пластику живота до другої вагітності, то вам знадобиться повторна абдомінопластика. Під час операції вертикальні м'язи підтягуються, а майбутня вагітність може їх розділити. Тому радимо не робити операцію, якщо плануєте ще одну вагітність.
Аліна 2 роки тому
Підкажіть, а чи можна прибрати шрам після абдомінопластики? І від чого залежить, яких розмірів він буде?
Відповісти
Добрий день, місцезнаходження, розмір і видимість шраму залежить від виду проведеної операції та обсягу хірургічного втручання. Пластична хірургія допоможе прибрати шрам після операції.
Марія 2 роки тому
Добрий день, розкажіть про можливі ускладнення абдомінопластики. Як їм запобігти?
Відповісти
Здрастуйте, можливими ускладненнями абдомінопластики є кровотеча, скупчення рідини, інфікування і погане загоєння рани, утворення згустків крові. Для запобігання ускладнень до пластики живота проводять обстеження, яке дає змогу виявити протипоказання (діабет, захворювання печінки, серця і легенів, поганий кровообіг). Також знизити ризик ускладнень допоможе правильна підготовка і дотримання рекомендацій лікаря після операції.
Ірина 2 роки тому
Здрастуйте, підкажіть, будь ласка, яких наслідків абдомінопластики можна очікувати?
Відповісти
Добрий день, після операції протягом кількох тижнів може відчуватися помірний біль, який можна контролювати за допомогою призначених пластичним хірургом знеболювальних препаратів. Також можуть спостерігатися оніміння, набряки, синці та загальна втома.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!