Logo
0 800 30 11 77

Кропив'янка — алергія чи ні?

Кропив'янка — алергія чи ні?
Читати 8 хвилин | Створено: 16 жовтня 2020 | Оновлено: 16 жовтня 2020 | 119729 119729
Алергія на шкірі не завжди може бути кропив'янкою. Діагноз за характером висипань може встановити тільки лікар (алерголог або дерматолог).

Кропив'янка на тілі або в ділянці обличчя — це вогнище блідо-червоних горбків або бляшок (пухирів) на шкірі. Кропив'янка у дорослих і дітей може бути різного розміру і форми, може з'являтися раптово на будь-якій ділянці тіла. Висип часто супроводжується свербінням, а іноді — і відчуттями поколювання або печіння. Симптоми кропив'янки залежать від її виду: аквагенна, алергічна або нервова кропив'янка.

Що таке кропив'янка?

Кропив'янка з'являється у 10-20% чоловіків і жінок хоча б раз у житті. Захворювання частіше трапляється у дорослих після 30-50 років, ніж у дітей, і близько 0,5-5% населення страждає на хронічну форму. Висипання можуть з'являтися і зникати на різних ділянках тіла незалежно від виду кропив'янки. У більшості випадків у чоловіків і жінок спостерігається алергія пухирями, пов'язана з дією алергенів. У дітей найбільш частою причиною розвитку кропив'янки є інфекція (ангіна або гостра респіраторна вірусна інфекція).

причини кропив'янки

причини кропив'янки

Теплова, аквагенна, аутоімунна або алергічна кропив'янка у дітей і дорослих виникає, коли в шкірі утворюється високий рівень гістаміну та інших хімічних речовин (тригерів). Вироблення тригерів виникає як відповідь імунної системи на дію подразників.

До подразників можуть належати:

  • їжа;
  • пилок і рослини;
  • укуси комах;
  • хімікати;
  • латекс;
  • пилові кліщі;
  • тепло;
  • ультрафіолет або вода;
  • лікарські засоби;
  • інфекції;
  • стрес.

Кропив'янка — ознака алергії?

Ознаки кропив'янки не завжди свідчать про алергію. У багатьох випадках поодинокий напад висипань виникає через інфекції або віруси та проходить протягом декількох днів або тижнів. У деяких людей трапляються повторювані напади висипу (рецидивна кропив'янка), які виникають як алергічна реакція на дію різних факторів:

  • продуктів, найчастіше горіхів, шоколаду, риби, помідорів, яєць, свіжих ягід і молока;
  • укусів комах;
  • ліків (наприклад, кропив'янка після антибіотиків).

Рецидивні напади висипу зазвичай з'являються через кілька годин після впливу будь-якого з факторів. Незалежно від причини появи висипу і його періодичності необхідно звернутися до лікаря. Рецидивна кропив'янка може розвиватися від сонячного світла, холоду, тиску, вібрації або фізичних вправ (фізична, контактна кропив'янка).

За несвоєчасного лікування висипань гостра форма здатна перетікати в хронічну. Наприклад, за постійного впливу алергенів може розвиватися хронічна індукована кропив'янка.

Які бувають види кропив'янки?

Кропивниця може бути різних видів залежно від дії тригера, який провокує її появу. Якщо кропив'янка виникає на тепло — це теплова кропив'янка. З таким діагнозом людині потрібно працювати і спати в прохолодній кімнаті та носити вільний легкий одяг. Коли на ліки — це алергічна кропив'янка. Встановити перелік потенційно небезпечних препаратів допоможе лікар на підставі результатів лабораторних досліджень. Алергічні висипання можуть бути спровоковані їжею, комахами, сонцем. Деякі люди реагують кропив'янкою на все, що викликає у них приплив пітливості: сонячне світло, гарячу ванну, емоції (наприклад, гнів).

Аутоімунна кропив'янка розвивається на тлі проблем з імунною системою і часто швидко перетікає в хронічну форму. Також аутоімунні висипання можуть бути викликані порушеннями в роботі ендокринної системи, розвитком цукрового діабету, хвороб щитоподібної залози.

Ідіопатична кропив'янка — висипання, які протягом життя людини можуть з'являтися і зникати, однак у більшості випадків встановити причину їх виникнення неможливо. Часто медики пов'язують появу висипу ідіопатичного характеру з порушеннями імунітету.

Приблизно у 2-3% людей діагностують ідіопатичну кропив'янку, поява якої може бути викликано навіть стресом. Доктор медицини, лікар-алерголог та імунолог з медичного центру HonorHealth імені Джона Лінкольна Конні Хсу вважає, що не завжди медики можуть з'ясувати, що стало причиною появи кропив'янки.

Псевдоалергічна кропив'янка імітує алергічні реакції, не пов'язані з імунологічними механізмами. Причина виникнення висипу часто пов'язана з інфекціями, порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, запальними процесами в організмі, прийомом лікарських засобів. За відсутності лікування виникає хронічна кропив'янка.

Як проявляється кропив'янка?

Симптоми ідіопатичної кропив'янки та інших видів кропив'янки можуть бути різними. У більшості випадків кропив'янка характеризується пухирями на шкірі, які сверблять і можуть покривати великі ділянки тіла та обличчя. Іноді кропив'янка у дітей і дорослих може виникати в більш глибоких тканинах очей, рота, рук або геніталій. На цих ділянках може з'явитися набряк, який зазвичай проходить менш ніж за 24 години та називається ангіоневротичним набряком.

Кропив'янка передається чи ні?

Кропив'янка на руках або інших частинах тіла не заразна і не передається від людини до людини. У людей, які страждають на кропив'янку, висип може виникати як на грудях або спині, так і на верхніх або нижніх кінцівках, а також в області обличчя. У деяких чоловіків і жінок швидкість поширення висипання по тілу залежить від ступеня тяжкості алергічної реакції (чим яскравіші симптоми, тим швидше з'являються пухирі).

Чим небезпечна кропив'янка?

Кропив'янка на обличчі й тілі рідко залишає рубці на шкірі або призводить до розвитку гематом. Однак іноді пухирі можуть стати причиною смерті людини. Наприклад, під час важкої алергічної реакції вони можуть виникати в горлі, на язику або в легенях, блокуючи дихальні шляхи та утруднюючи дихання.

Також через висипання або окремо від нього у людини може розвинутися анафілактична реакція — реакція організму, яка становить загрозу для життя людини і з'являється у відповідь на дію подразників алергічного і неалергічного характеру. До симптомів анафілактичної реакції належить виникнення проблем з диханням, ангіоневротичний набряк, висип, нудота, блювота. Іноді кропив'янка розвивається як частина анафілактичної реакції на дію алергену.

Кропивниця може розвиватися у відповідь на захворювання, що протікають безсимптомно (хвороби печінки, щитоподібної залози). За виявлення висипу потрібно звертатися до терапевта (дерматолога) і пройти обстеження.

Що робити, якщо кропив'янка не проходить?

Якщо з'явилися пухирі по всьому тілу, які не проходять протягом двох днів, звертайтеся до лікаря-дерматолога. Також звертатися за медичною допомогою необхідно у випадках, коли:

  • висипання з'являються на інших ділянках тіла (швидко поширюються на здорові шкірні покриви);
  • виникають симптоми алергії;
  • підвищується температура тіла;
  • виявлена ​​припухлість під шкірою - це може бути ангіоневротичний набряк.

Як лікувати кропив'янку?

Найкращий засіб від кропив'янки — призначення, які узгоджені з лікарем (терапевтом, алергологом, дерматологом, педіатром). Самолікування може зашкодити здоров'ю. У більшості випадків позбутися висипання допомагають антигістамінні таблетки. Однак за хронічних хвороб їх не можна приймати. Також антигістамінні препарати можуть не підходити для маленьких дітей. Іноді дерматолог може призначити антигістамінні уколи.

Лікування кропив'янки у дорослих засноване на медикаментозній терапії (кортикостероїдах, кремах з ментолом або антигістамінних препаратах). У разі, коли захворювання не проходить після пройденого курсу лікування, лікар може направити пацієнта до вузькопрофільного фахівця (дерматолога, алерголога, невролога). Якщо діагностовано кропив'янку під час вагітності, гінеколог (дерматолог, алерголог) підбирає жінці антигістамінні або гормональні препарати.

Лікування кропив'янки у дітей часто засноване на використанні антигістамінних препаратів. Якщо кропив'янка викликана ГРВІ, педіатр призначає противірусні та протизапальні препарати.

Алергологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Кропив'янка — алергія чи ні? - Хіміч Тетяна Юріївна
Хіміч Тетяна Юріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна заразитися кропив'янкою?

Кропив'янка не заразна і не передається від людини до людини. Висипання на шкірі можуть з'являтися через аутоімунні захворювання, алергічну реакцію або вплив на організм людини бактерій, що викликають мононуклеоз, гепатит, гострий фарингіт.

2. Чим відрізняється набряк Квінке від звичайної кропив'янки?

За кропив'янки на шкірі з'являються плями червоного кольору, які супроводжуються свербінням. На відміну від кропив'янки, набряк Квінке вражає глибокі шари шкіри та призводить до сильної припухлості нижніх та верхніх кінцівок, губ та язика, геніталій, а також області біля очей. За набряку Квінке в уражених ділянках відчувається біль та тепло. Відрізнити набряк Квінке від кропив'янки зможе дерматолог під час огляду.

3. Чи можна засмагати за кропив'янки?

Засмагати не можна за сонячної або теплової кропив'янки, коли плями на шкірі з'являються через кілька хвилин після перебування під сонячними променями. Під час засмаги плями червоного кольору можуть покрити більшу частину тіла і призвести до зниження кров'яного тиску, сильного головного болю, нудоти та утрудненого дихання.

4. Які продукти не можна їсти за кропив'янки?

За кропив'янки потрібно уникати вживання продуктів з високим рівнем гістаміну (сиру, шпинату, баклажанів, полуниці та вишні, консервованої та замороженої риби) для зменшення симптомів. Лікарі також рекомендують відмовитися від споживання спиртних напоїв, горіхів, цитрусових, чаю та яєчних білків (сприяють вивільненню гістаміну або зупиняють дію ферментів, необхідних для його розщеплення).

5. Які аутоімунні захворювання викликають кропив'янку?

Аутоімунна кропив'янка виникає, коли імунна система атакує здорові клітини та тканини організму. Кропивницю можуть викликати захворювання щитоподібної залози (хвороба Грейвса та тиреоїдит Хашимото), ревматоїдний артрит та діабет першого типу. У поодиноких випадках причиною кропив'янки стають вовчак, васкуліт (запалення стінок кровоносних судин), вітіліго, синдром Шегрена та глютенова хвороба.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Кропив'янка — алергія чи ні?
Лікар-алерголог, клінічний імунолог. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Кропив'янка — алергія чи ні?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Алергологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!