Logo
0 800 30 11 77

Що таке купероз та як його позбутися?

Що таке купероз та як його позбутися?
Читати 5 хвилин | Створено: 22 серпня 2022 | Оновлено: 20 жовтня 2022 | 400484 400484
Купероз є хронічним захворюванням шкіри, яке супроводжується розширенням капілярів на обличчі. Профілактикою, діагностикою та лікуванням куперозу займається дерматолог.

Що таке купероз?

Купероз — це патологічний стан шкіри, який є початковою стадією розацеа (запального шкірного захворювання). Купероз проявляється почервонінням шкірних покривів та появою телеангіектазій (судинних сіточок і зірочок). За прогресування захворювання до розацеа на шкірі з'являється висипання.

Як виглядає купероз?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Телеангіектазії являють собою судинні зірочки та сіточки, можуть набувати вигляду павутинки на щоці. За будовою є розширеними тонкими підшкірними капілярами та венами на обличчі. Судинні зірочки на обличчі за куперозу гладкі та не піднімаються над поверхнею шкіри.

Купероз з'являється тільки на обличчі та волосистій частині голови. Купероз може виникнути на щоках, під очима, на підборідді, носі. Найчастіше трапляється купероз на щоках і купероз на крилах носа. Червона сітка на ногах не є виявом куперозу.

Близько розташовані судини на обличчі можуть проявлятися почервонінням щік. Як виглядає купероз, зображено на фото.

Причини куперозу

Схильність до куперозної шкіри передається за спадковістю. Червона сіточка на обличчі з'являється у людей з генетичною схильністю під дією провокуючих факторів.

Причини куперозу на обличчі

Причини куперозу на обличчі

До появи капілярної сіточки на обличчі більше схильні люди зі світлим кольором шкіри. Причини куперозу:

  • сонячне проміння;
  • емоційний стрес;
  • холодна та гаряча вода;
  • сильний вітер;
  • вживання алкогольних напоїв;
  • гостра та гаряча їжа;
  • косметичні засоби;
  • фізичне навантаження.

Тип харчування та вживання в їжу певних продуктів не провокують купероз шкіри, значення мають лише температура та гострота їжі та напоїв. Появі судинної сітки на обличчі також сприяє порушення тонусу та ламкість судин.

Стадії та симптоми куперозу

Купероз рідко починається у дітей. Симптоми куперозу, як правило, проявляються у середньому віці. Жінки більше схильні до появи судинних зірочок, ніж чоловіки, у зв'язку з впливом статевих гормонів на тонус дрібних судин.

Купероз розвивається поступово і без лікування з часом переростає у розацеа. Стадії куперозу на обличчі:

  • початкова (проявляється лише почервонінням щік);
  • середньоважка (судинні зірочки на обличчі виникають періодично під дією провокуючих факторів);
  • важка (симптоми захворювання присутні постійно).

Купероз проявляється відчуттям припливу крові до обличчя та печінням шкіри. Також судинні зірочки можуть супроводжуватися лущенням і стягнутістю шкіри.

Як лікувати купероз?

За підозри на купероз слід записатися на консультацію дерматолога. Дерматолог розпитає про скарги та візуально огляне шкіру обличчя, також проведе дерматоскопію — огляд шкіри за допомогою збільшувального приладу, що дозволяє ретельно обстежити висипання.

Лікування куперозу полягає у застосуванні протизапальних та антибактеріальних засобів, а також у підборі довгострокового догляду для схильної до куперозу шкіри. Для видалення куперозу дерматолог може призначити апаратні процедури, наприклад, лікування куперозу лазером. Видалення судинних зірочок лазером безболісне, ​​кожна процедура в середньому займає 20-30 хвилин. Поодинокі телеангіектазії можна видалити за одну процедуру, при більш вираженому куперозі лікар може призначити курс із 2-5 процедур. Тривалість медикаментозної терапії також залежить від стадії куперозу. Щоб запобігти рецидивам появи судинної сіточки на обличчі, необхідно уникати провокуючих факторів захворювання (наприклад, перебування під відкритим сонцем або вживання гарячої їжі).

Як відрізнити купероз від розацеа?

Купероз — це легка форма розацеа. Купероз та прищі є ознакою переходу захворювання на запальне розацеа, яке характеризується приєднанням гнійничкових висипань.

Відмінності куперозу та розацеа:

Прояви захворювання

Купероз

Розацеа

Эритема (покраснение кожи)

+

+

Телеангіектазії (судинні зірочки)

+

+

Папули та пустули (гнійничкові висипання)

-

-

Ринофіма (доброякісне новоутворення шкіри носа)

-

-

Купероз на носі у важкій стадії може перерости у формування ринофіми — доброякісного наросту на місці запаленої шкіри. Для профілактики переходу куперозу в розацеа необхідно за перших ознак захворювання звернутися до дерматолога, який призначить відповідне лікування.

Профілактика куперозу

Для профілактики куперозу необхідно уникати дії на шкіру ультрафіолетового випромінювання. Захиститись від шкідливого сонячного випромінювання можна за допомогою сонцезахисних засобів та одягу. Людям, схильним до появи судинної сіточки на обличчі, також слід обмежувати різкі перепади температури та вживання гострої їжі. Нові косметичні засоби необхідно застосовувати акуратно: якщо після їх нанесення обличчя червоніє або з'являється печіння, слід припинити використання.

Дерматологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке купероз та як його позбутися? - Озірська Наталія Сергіївна
Озірська Наталія Сергіївна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як діагностувати купероз?

Діагностику куперозу проводить дерматолог під час візуального огляду шкіри та дерматоскопії. Для уточнення причини та провокуючих факторів захворювання лікар може призначити додаткові аналізи крові.

2. Як вилікувати купероз на обличчі в домашніх умовах?

Лікуванням куперозу на обличчі має займатися дерматолог. Самостійно прибрати купероз без застосування лікарських засобів і процедур неможливо.

3. Як зупинити купероз на обличчі?

Купероз — це хронічне прогресуюче захворювання шкіри, яке можна зупинити за правильно підібраного лікування. Терапію куперозу та спостереження за її ефективністю проводить дерматолог.

4. Чи можна прибрати купероз на обличчі дарсонвалем?

Дарсонвалізація є лікувальною дерматологічною процедурою, під час якої лікар впливає на шкіру слабким електричним струмом. Дарсонваль може застосовуватися як допоміжний метод за лікування куперозу для покращення кровотоку та регенераторних (відновлювальних) здібностей шкіри.

5. Що не можна за куперозу?

За куперозу важливо уникати провокуючих факторів, які є індивідуальними в кожному випадку. В однієї людини поява судинних зірочок може викликатися змінами температури, а в іншої — з’являтися на тлі фізичного навантаження.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке купероз та як його позбутися?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дмитро 1 рік тому
Здрастуйте! Чи може судинна сітка на ребрах у чоловіка бути проявом куперозу?
Відповісти
Здрастуйте! Судинна сітка в ділянці грудної клітки не є типовим проявом куперозу. Найімовірнішою причиною появи телеангіектазії (сіточки або зірочки) є застій венозної крові.
Вікторія 1 рік тому
Добрий день! Чи можна вилікувати купероз на обличчі в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день! Купероз являє собою захворювання шкіри, яке може лікувати дерматолог. Після консультації лікар призначить лікарські препарати і засоби для догляду, які необхідно буде регулярно наносити на шкіру вдома.
Альона 1 рік тому
Добрий день! Як визначити купероз у домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день! Визначити купероз і відрізнити його від інших захворювань шкіри може дерматолог під час зовнішнього огляду. У разі появи висипань, почервонінь і судинних зірочок на обличчі та інших ділянках тіла необхідно записатися на консультацію до дерматолога.
Христина 1 рік тому
Здрастуйте! Почервоніння шкіри під час масажу ніг — це купероз?
Відповісти
Здрастуйте! Куперозу на ногах не існує. Захворювання вражає тільки шкіру обличчя. Почервоніння шкіри під час масажу пов'язане з припливом крові і є нормою.
Олена 1 рік тому
Добрий день! Який крем підійде в разі куперозу?
Відповісти
Добрий день! Купероз — це не просто косметологічна проблема, а серйозне захворювання шкіри. Підбирати регулярний домашній догляд за шкірою в разі куперозу необхідно разом із лікарем-дерматологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!