Logo
0 800 30 11 77

Навіщо потрібен сонцезахисний крем і як його вибрати?

Навіщо потрібен сонцезахисний крем і як його вибрати?
Читати 7 хвилин | Створено: 9 червня 2022 | Оновлено: 9 червня 2022 | 138405 138405
Сонцезахисний крем (санскрін) — косметичний засіб у вигляді піни, спрею, крему, гелю або лосьйону, спрямований на захист шкіри від шкідливих ультрафіолетових променів.

Правильно підібрати санскрін для дорослих та дітей допоможе дерматолог.

Що таке SPF-фактор?

SPF — показник кількості ультрафіолетового випромінювання, необхідного для одержання сонячних опіків. SPF-фактор сонячного крему показує, як добре засіб захищає шкіру від ультрафіолетових променів. Чим вищий показник SPF, тим вищий захист.

SPF безпосередньо пов'язаний не з часом перебування на сонці, а з кількістю сонячної дії. Чинники, що впливають на дозу ультрафіолетових променів, отриману шкірою:

  • інтенсивність випромінювання (наприклад, однаковий сонячний вплив буде отримано протягом години вранці та 15 хвилин опівдні);
  • кількість нанесеного SPF-крему;
  • частота повторного застосування санскріну.

Також на кількість сонячної дії впливає тип шкіри. У людей із темною шкірою більше клітин, що виробляють меланін, який блокує шкідливі ультрафіолетові промені та зменшує ймовірність сонячних опіків.

Навіщо потрібен санскрін?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Санскрін поглинає частину ультрафіолетового випромінювання, захищаючи шкіру від сонячних опіків, які можуть супроводжуватися набряком, почервонінням, кропивницею, свербінням та лущенням шкіри. Інші переваги сонцезахисного крему:

  • запобігання передчасному старінню шкіри. Якісний санскрін захистить шкіру від ранньої появи зморшок та тонких ліній;
  • зниження ризику розвитку раку та передракових станів шкіри;
  • запобігання проблемам зі шкірою (наприклад, пігментації та сухості);
  • підтримання та покращення здоров'я шкіри. Правильно вибраний сонцезахисний крем для тіла дозволяє захистити активність основних білків (кератину, еластину і колагену), необхідних для підтримки гладкості та здоров'я шкіри;
  • запобігання сонячним плямам (ділянкам знебарвлення шкіри). Вплив ультрафіолетових променів може призвести до появи жовтих та коричневих плям на обличчі, голові, кистях та передпліччях.

Санскрін потрібен людям з розацеа, екземою, псоріазом та дерматитом для запобігання загостренню дерматологічних захворювань, зменшення почервоніння та запалення шкіри. За наявності небезпечних родимок рекомендується обмежити перебування під прямим сонячним промінням через підвищений ризик переродження доброякісних утворень у злоякісну меланому.

Використовувати санскрін необхідно щодня, незалежно від пори року, погоди чи тривалості перебування на вулиці. Засмагати в солярії рекомендується із сонцезахисним кремом для запобігання появі зморшок та розвитку раку шкіри. Сонцезахисний крем для татуювань необхідний через можливе руйнування ультрафіолетовими променями хімічної структури пігментів та вицвітання малюнка.

Як діє санскрін?

Дія санскріну залежить від його складу. Сонцезахисний крем для обличчя та тіла з фізичними блокаторами (наприклад, оксидом цинку або діоксидом титану) покриває поверхню шкіри та відбиває ультрафіолетові промені. Санскрін з хімічними блокаторами містить у складі вуглець, який утворює захисну плівку та поглинає випромінювання до його проникнення в шкіру.

Які фільтри мають бути в сонцезахисному кремі?

Сонце випромінює два типи ультрафіолетових променів: UVA та UVB. За даними Американської академії дерматології, обидва типи променів можуть призвести до раку шкіри. Промені UVB викликають сонячні опіки, а промені UVA — глибші та довготривалі пошкодження, що призводять до передчасного старіння шкіри. Захистити шкіру від впливу променів UVA та UVB допоможе сонцезахисний крем із позначкою «широкий спектр».

Фільтри в сонцезахисному кремі 

Хімічні

Фізичні

Поглинають ультрафіолетові промені.

Відбивають ультрафіолетові промені.

Вбираються у верхній шар шкіри.

Залишаються на поверхні шкіри.

У складі містяться авобензон, оксибензон чи октиноксат.

До складу входять оксид цинку або діоксид титану.

Забезпечують захист від UVB променів та частини діапазону UVA.

Захищають шкіру від променів UVA та UVB.

Підібрати безпечний сонцезахисний крем допоможе дерматолог. За вибору лікар оцінить тип шкіри, схильність до висипань та ймовірність алергічної реакції на компоненти санскріну.

Як вибрати сонцезахисний крем?

Під час вибору санскріну для обличчя слід віддати перевагу легкому та нежирному засобу або крему без олії на водній основі. Через підвищену чутливість шкіри обличчя неправильно підібраний санскрін може призвести до закупорювання пір, появи вугрів і подразнення.

Санскрін для жирної шкіри дозволяє зробити шкірне сало рідкішим і розгладити текстуру шкіри для забезпечення захисту від ультрафіолетових променів. Сонцезахисний крем для проблемної шкіри, схильної до акне, повинен бути нежирним та некомедогенним, мати SPF-25 та вище. За вибору сонцезахисного крему слід відмовитися від засобів на основі оксибензону та параамінобензойної кислоти через підвищений ризик подразнення шкіри.

За бажання можна використовувати відбілювальний сонцезахисний крем. Дія санскріну спрямована на зменшення кількості меланіну, отриманого через впливу ультрафіолетових променів.

Як правильно наносити санскрін на обличчя?

Санскрін з фізичними фільтрами необхідно наносити на шкіру після зволожувального крему. За використання хімічного сонцезахисного крему рекомендується спочатку наносити санскрін на обличчя (через необхідність проникнення в шкіру для забезпечення захисту), а потім засіб для зволоження. Після висихання крему на обличчя наноситься декоративна косметика. Також рекомендується використовувати бальзам для губ або помаду, що містить сонцезахисний фільтр SPF 30 або вище.

Як часто треба оновлювати санскрін?

Наносити сонцезахисний крем необхідно на суху шкіру за 15 хвилин до виходу на двір. Перебуваючи на відкритому повітрі, санскрін треба оновлювати кожні дві години або після купання або потовиділення відповідно до вказівок на упаковці.

Чим змивати санскрін з обличчя?

Правильне використання санскріну передбачає грамотний підбір, нанесення та змивання сонцезахисного крему. Послідовність змивання санскрину з обличчя:

  1. Очистіть суху шкіру за допомогою легкого лосьйону на масляній основі або гідрофільної олії впродовж однієї хвилини, акуратно масажуючи шкіру.
  2. Протріть шкіру обличчя спонжем для вмивання.
  3. Нанесіть тонік чи сироватку для відновлення антиоксидантів у шкірі.
  4. Зволожіть шкіру за допомогою легкого знежиреного лосьйону.

Неправильний вибір лосьйону для змивання санскріну не дозволить повністю видалити крем і призведе до неповного очищення пор. Відмова від змивання крему може стати причиною виникнення проблем зі шкірою (наприклад, акне).

Дерматологія в ОН Клінік Дніпро

Навіщо потрібен сонцезахисний крем і як його вибрати? - Лутицька Лідія Ігорівна
Лутицька Лідія Ігорівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. У якій послідовності наносити санскрін?

Санскрін зазвичай наносять почергово на кожну відкриту частину тіла, масажуючи та акуратно втираючи засіб у шкіру. Сонцезахисний крем також необхідно нанести на родимки, шрами та татуювання у разі їх наявності. Під час нанесення санскріну на обличчя слід бути обережним через можливість попадання крему в очі.

2. Як оновлювати санскрін поверх макіяжу?

Оновлювати санскрін поверх макіяжу можна за допомогою сухої губки або спонжу. Слід нанести невелику кількість сонцезахисного крему на губку і розподілити його по обличчю. Для досягнення рівномірного покриття рекомендується розтушовувати санскрін по невеликих ділянках шкіри (ніс, лоб, щоки, підборіддя та шия), не терти і не чинити сильного тиску. За необхідності можна оновити макіяж сухими засобами (пудрою, рум'янами).

3. Як правильно вибрати сонцезахисний крем для дитини?

Сонцезахисні креми для дітей повинні мати мінеральну основу через ніжність та підвищену чутливість шкіри. Слід вибирати санскрін широкого спектру дії для блокування всіх видів ультрафіолетових променів (UVA та UVB) з SPF не менше за 30. Під час вибору сонцезахисного крему для немовлят рекомендується віддати перевагу засобу на основі оксиду цинку або діоксиду титану.

Вибрати сонцезахисний крем для дитини допоможе дитячий дерматолог залежно від типу шкіри, віку, наявності дерматологічних захворювань. За акне або атопічного дерматиту у дитини санскрін необхідний для запобігання загостренню, що може супроводжуватися утворенням нових вогнищ запалення.

4. Чому SPF забиває пори?

Водостійкий сонцезахисний крем із SPF забиває пори через попадання в них мікроскопічних частинок пігменту, утворення на шкірі плівки або неправильного змивання. Через закупорку пор залишками крему, пилом і себумом (шкірним салом) можуть з'явитися комедони та пустульозні прищі. Правильно підібрати санскрін допоможе дерматолог.

5. Які бувають сонцезахисні креми?

Залежно від способу дії сонцезахисні креми бувають хімічні та фізичні. За використання хімічних санскрінів інгредієнти вбираються у верхній шар шкіри, поглинаючи ультрафіолетові промені. Хімічні сонцезахисні креми потрібно наносити за 15 хвилин до виходу на двір. Фізичні (мінеральні або натуральні) санскріни залишаються на шкірі та відбивають або блокують промені за їх попадання на шкіру.

6. Що можна використати замість сонцезахисного крему?

Замість сонцезахисного крему можна використовувати олію насіння червоної малини, моркви, зародків пшениці, люцерни, авокадо, обліпихи та макадамії. Також можна застосовувати кунжутну, кокосову та арахісову олії. Неправильний підбір олії може стати причиною почервоніння та висипання на шкірі, алергічної реакції. Підібрати сонцезахисний крем або олії, що підходять для типу шкіри, зможе дерматолог.

7. Що таке SPF PA+++

Позначення «SPF» показує, що засіб захищає від UVB (середніх ультрафіолетових променів). PA вказує на рівень захисту від ультрафіолетових променів типу UVA. Наприклад, SPF PA+ дає мінімальний захист, а SPF PA+++ — максимальний.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Навіщо потрібен сонцезахисний крем і як його вибрати?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Навіщо потрібен сонцезахисний крем і як його вибрати?
Стаття перевірена: Махота Наталя Григорівна
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматовенеролог. Друга кваліфікаційна категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Андрій 1 рік тому
Здрастуйте. Я купив крем для захисту від сонця. Можете сказати, що означає напис spf 50 на етикетці сонцезахисного крему?
Відповісти
Здрастуйте, SPF 50 вказує на високий ступінь захисту від ультрафіолетового випромінювання. Для чутливої та сухої шкіри часто використовують uriage SPF 50 через можливість зволоження та запобігання подразнення шкіри.
Олена 1 рік тому
Привіт. Скільки потрібно сонцезахисного крему на обличчя?
Відповісти
Добрий день. Кількість сонцезахисного крему залежить від щільності засобу. Зазвичай для повного покриття обличчя необхідно 1/3 чайної ложки. Наносити крем на шкіру потрібно акуратно, використовуючи масажні рухи й уникаючи потрапляння в очі.
Валерія 1 рік тому
Скажіть, а на якому етапі наносити санскрін, якщо я перебуваю на морі?
Відповісти
Добрий день, санскрін необхідно наносити до виходу на вулицю. Оновлювати сонцезахисний крем потрібно після купання і кожні дві години для захисту шкіри від сонячних опіків.
Ірина 1 рік тому
Добрий день! Купила сонцезахисний крем минулого літа. Скажіть, скільки зберігається санскрін?
Відповісти
Здрастуйте, якщо термін зберігання не вказано на упаковці, то використовувати сонцезахисний крем можна протягом трьох років. Санскрин має зберігатися в темному місці, не піддаватися надмірному нагріванню або потраплянню прямих сонячних променів. Від використання санскріну необхідно відмовитися в разі виявлення зміни його консистенції або кольору.
Таня 1 рік тому
добрий вечір, а чи потрібно використовувати санскрін взимку?
Відповісти
Добрий вечір, користуватися SPF потрібно щодня, незалежно від пори року, температури або прямого впливу сонця. Необхідність використання санскріну взимку обумовлюється впливом сонячних променів і підвищеною сухістю шкіри (санскрін дає змогу зволожити шкіру обличчя).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!