Logo
0 800 30 11 77

5 питань про атопічний дерматит у дитини

5 питань про атопічний дерматит у дитини
Читати 7 хвилин | Створено: 7 грудня 2021 | Оновлено: 7 грудня 2021 | 30566 30566
Свербіння і почервоніння шкіри у дітей — доволі поширена проблема. Часто батьки списують появу таких симптомів на харчову алергію, проте насправді причина може бути іншою.

Подібну реакцію може викликати атопічний дерматит — захворювання не стільки небезпечне, скільки дуже неприємне для дитини. Чому розвивається патологія та як полегшити стан дитини, розкажуть лікарі дитячих відділень медичних центрів «ОН Клінік».

Що таке атопічний дерматит? 

Атопічний дерматит — це хронічне шкірне захворювання, що супроводжується свербінням і запаленням верхніх шарів шкіри. Часто впізнати його можна за появою характерної червоного лускатого висипання.

Це захворювання часто називають дитячою екземою, проте екзема — це більш широке поняття, яке позначає реакцію шкіри, викликану різними причинами. У педіатрії найпоширенішою причиною екзематичної реакції є саме атопічний дерматит, проте вона може бути викликана і контактним дерматитом, алергією, хронічним лишаєм тощо.

Тетяна Сирбу, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків», зазначає:

«Атопічний дерматит — це насамперед дитяче захворювання. Близько 90% випадків патології діагностується у дітей віком до 5 років. Близько 60% з них проявляються у перший рік життя малюка, переважно у 3-6 місяців. Доволі часто діагностоване в ранньому дитинстві захворювання припиняє турбувати дитину після 5 років, хоча періоди загострення таки можуть виникати у підлітковий період і в дорослому віці».

Як проявляється атопічний дерматит у дітей?

Атопічний дерматит має дві форми: гостру і хронічну. У період загострення на шкірі малюка з’являються висипання у вигляді червоних, щільних, вкритих лусочками бляшок, які сильно сверблять і можуть ерозуватися внаслідок розчісування. Для хронічної форми характерна наявність на шкірі сухих ущільнень, які виникли через розчісування або тертя одягу.

Докладніше про симптоми захворювання розповість Василь Христофор, дитячий лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Полтава»:       

«Найбiльш докучливим симптомом атопічного дерматиту є сильне свербіння, яке навіть може заважати дитині нормально спати. Проте для захворювання також характерні й інші ознаки. Серед них — почервоніння шкіри або червоне висипання, сухість і поява лусочок на шкірі. Якщо дитина сильно чешеться, то на місці висипань можуть виникати ранки у вигляді відкритих виразок, які в процесі загоєння покриваються кіркою».

Локалізація висипань може бути різною. Найчастіше вони з’являються у складках ліктів і колін, проте ви також можете помітити почервоніння за вушками, на голові, ручках і ніжках дитини. У немовлят атопічний дерматит також проявляється на обличчі, повіках і шиї.

Чому виникає атопічний дерматит?

Розвиток атопічного дерматиту у дітей пов’язують з генетичною схильністю, хоча точний шлях його передачі від батьків до малюків невідомий. 

За даними NEA, якщо хоча б один із батьків страждає на атопічний дерматит або інші атопічні захворювання (астма, сінна лихоманка), ймовірність його розвитку у дитини складає близько 50%. Якщо АД спостерігається в обох батьків, шанс його передачі малюкові підвищується. Проте ці дані не є абсолютними, близько 30% випадків атопічного дерматиту діагностовані у дітей без генетичної схильності.

Діти з АД, як правило, мають суху шкіру через порушення шкірного бар’єру. Вона більш схильна до втрати рідини та проникнення бактерій, внаслідок чого і з’являються висипання. Проте провокувати їх можуть різні фактори. До них належать:

  • тривалий гарячий душ чи ванна;
  • подряпини та інші пошкодження шкіри;
  • холод, суха погода;
  • мило та мийні засоби;
  • шерсть, синтетичні тканини;
  • вплив фізичних подразників (пісок, пил, бруд);
  • стрес тощо.

Проте важливо розуміти, що ці фактори є лише тригерами. Вони не викликають розвиток захворювання, а лише спричиняють його загострення.

Як виявити та лікувати атопічний дерматит у дітей?

Якщо ви помітили у малюка червоне лускате висипання і ви не знаєте його причину, варто звернутися до педіатра. На жаль, єдиного аналізу, який допоміг би визначити АД, не існує. Однак лікар може порекомендувати вам перевірити дитячу кров на наявність імуноглобуліну E (IgE). Річ у тім, що найчастіше підвищений рівень IgE спостерігається у дітей з АД і гострою алергічною реакцією.

Крім розшифровки результатів аналізу, педіатр ретельно огляне дитину і розпитає вас про час появи висипань, раціон дитини тощо. Якщо у сімейному анамнезі є атопічні патології, обов’язково повідомте про них — це полегшить встановлення діагнозу.

Про лікування атопічного дерматиту у малюків розповість Інна Устинська, дитячий лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Оскільки атопічний дерматит є хронічним генетичним захворюванням, повністю вилікувати його неможливо. Тому медикаментозне лікування спрямоване насамперед на полегшення симптомів і запобігання загострень. Перш за все потрібно уникати тригерів, які можуть спровокувати появу висипань. Зняти свербіння і набряк під час АД допоможуть місцеві засоби, наприклад, креми з колоїдною вівсянкою або м’яким гідрокортизоном. Проте не застосовуйте їх без призначення педіатра, адже подібні креми переважно містять стероїди, і деякі з них можуть бути шкідливими для немовлят. У разі інфікування ранок лікар також призначить антисептичні та ранозагоювальні ліки».

Як доглядати за дитячою шкірою, схильною до атопічного дерматиту?

Якщо ваша дитина страждає на атопічний дерматит, її шкіра потребує особливого догляду навіть в період ремісії. Ось кілька порад, які допоможуть полегшити стан малюка та зменшити ймовірність загострення хвороби:

  1. Уникайте ароматичних засобів. Це стосується мила, шампуню, лосьйону, якими користується дитина, а також засобів для прання дитячих речей. Ароматичні компоненти можуть подразнювати шкіру, провокуючи запалення.
  2. Купайте дитину в теплій воді. Гаряча вода порушує захисний бар’єр шкіри, змиваючи з неї природні жири. 
  3. Зволожуйте шкіру спеціальними засобами. Малюкам, схильним до АД, не підходять звичайні зволожувальні креми. Педіатри радять застосовувати емоленти — це спеціальні засоби у формі крему, бальзаму чи лосьйону, що поєднують у собі пом’якшувальну, зволожувальну, регенерувальну та антиоксидантну дію. Їх наносять на шкіру після купання, попередньо злегка промокнувши шкіру рушником. 
  4. Віддавайте перевагу вільному одягу. Оскільки тертя атопічної шкіри об одяг може спровокувати запалення, краще вибирати вільний одяг з легких тканин, що добре пропускають повітря, наприклад, 100% бавовна.

А ще важливо вчасно обрізати дитині нігті. Тоді вони не зможуть розчісувати висипання до ранок, що знизить ризик їх інфікування.

Якщо ви підозрюєте розвиток атопічного дерматиту у свого малюка, у жодному разі не намагайтеся лікувати його самостійно. Пам’ятайте, що тільки лікар може правильно встановити діагноз і порекомендувати місцеві препарати для зменшення свербіння та доглядові засоби за шкірою, виходячи з клінічної картини, тяжкості симптомів і віку дитини.

А як ви доглядаєте за атопічною шкірою дитини?

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Дніпро»

5 питань про атопічний дерматит у дитини - Панасюк Ірина Анатоліївна
Панасюк Ірина Анатоліївна
Дитяче відділення «ОН Клінік Дніпро»
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
5 питань про атопічний дерматит у дитини
Лікар-педіатр. Вища категорія.
5 питань про атопічний дерматит у дитини
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Інна 2 місяці тому
Добрий день, на які захворювання може вказувати висип на стопах у дитини? Чи може це бути грибок, які ще симптоми можуть вказувати на мікоз стоп?
Відповісти
Добрий день, висип на стопах у дитини може бути викликаний грибком (мікозом), алергією, вірусними чи бактеріальними інфекціями. Симптоми мікозу можуть включати почервоніння, лущення, свербіж і появу тріщин між пальцями. У разі підозри на грибкову інфекцію важливо звернутися до лікаря для постановки діагнозу і призначення відповідного лікування.
Ксенія 3 місяці тому
Добрий день, звертаюся до вас по допомогу, оскільки ніколи не стикалася з таким за 10 років материнства. У доньки з'явився висип на тілі у дитини, як мурашки. Що це може бути? Чи потрібно хвилюватися?
Відповісти
Вітаю, висип на тілі у дитини може бути спричинений алергією, укусом комахи або реакцією на подразники зовнішнього середовища. Важливо звернути увагу на появу інших симптомів (наприклад, свербежу, почервоніння і набряклості). Для визначення причини необхідно проконсультуватися з дитячим дерматологом і педіатром.
Олена 3 місяці тому
Добрий день, у дитини на тілі з'явилися червоні плями, які сильно сверблять. Плями мають гладку текстуру, не кровоточать, не лущаться. Що це може бути і які симптоми ще можуть супроводжувати плями на шкірі? До якого лікаря потрібно звернутися?
Відповісти
Добрий день, червоні плями, які супроводжуються свербінням, можуть бути ознакою алергії, екземи або контактного дерматиту. Супутні симптоми можуть включати невеликі пухирі або лущення шкіри. Рекомендується звернутися до дерматолога або педіатра для діагностики та призначення лікування, а також для виключення серйозних шкірних захворювань (наприклад, псоріазу).
Світлана 3 місяці тому
Добрий вечір, які можуть бути причини висипу навколо рота в дитини? Як зрозуміти, що викликало появу висипань, і що потрібно робити, щоб їх позбутися? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий вечір, висипання навколо рота у дитини можуть бути спричинені різними факторами, включно з алергією на харчові продукти, використанням агресивних косметичних засобів або дитячої зубної пасти. Потрібно розглянути нещодавно введені в раціон дитини продукти і нові косметичні засоби, відмовитися від них на кілька днів і відстежити реакцію дитини на них. Якщо висип не минає, необхідно звернутися до дитячого дерматолога.
Марина 3 місяці тому
Добрий день, у сина ніколи не було дерматологічних захворювань, шкіра була чистою, без плям або висипань. Однак три дні тому в дитини з'явилися червоні плями на спині, які не викликають болю, печіння чи свербежу. Підкажіть, чому в дитини може бути висип без температури?
Відповісти
Добрий день, поява червоних плям на шкірі в дитини може бути спричинена алергічною реакцією, вірусною інфекцією, екземою або атопічним дерматитом. Відсутність температури може вказувати на локальний характер проблеми. Важливо звернутися до педіатра або дитячого дерматолога для діагностики та визначення причини висипу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!