Logo
0 800 30 11 77

Дотримуватися не можна не дотримуватися: про дитячу статеву гігієну

Дотримуватися не можна не дотримуватися: про дитячу статеву гігієну
Читати 6 хвилин | Створено: 22 липня 2020 | Оновлено: 22 липня 2020 | 9763 9763
Від мами й тата залежить жіноче і чоловіче здоров'я хлопчиків і дівчаток. Багато статевих проблем — родом з дитинства через неправильний догляд за інтимними місцями.

У процесі дорослішання дитини батьки часто упускають необхідність прищеплення маленькому члену сім'ї азів дотримання щоденного туалету. Надалі це призводить до появи запалень жіночої та чоловічої статевої системи, свербіння і печіння в області геніталій, патологічних виділень з пеніса або піхви.

Догляд після народження

Дотримання чистоти тіла — запорука здоров'я незалежно від статевої ознаки. У перші місяці життя у немовлят (частіше у дівчаток, ніж у хлопчиків) може діагностуватися гормональний криз, що виникає з фізіологічних причин (через порушення теплового балансу, втрату материнського гормону естрогену після пологів). У дівчаток спостерігається набухання молочних залоз, менорагія (виникнення кров'яних виділень з піхви), вульвовагініт (поява білих виділень зі статевої щілини). У хлопчиків — водянка яєчок (набухання), фізіологічний фімоз (приховування крайньою плоттю головки статевого члена).

Дитячий і підлітковий лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Харків» Світлана Гуренко зазначає:

«Якщо в зоні статевих органів дитини виявлена ​​помітна патологія, не намагайтеся її усунути. Як правило, гормональний криз і фімоз проходять самостійно. Все, що потрібно робити: вчасно і правильно підмивати грудничка, своєчасно міняти підгузки та нижню білизну, а також обов'язково консультуватися з дитячим урологом або гінекологом».

Підмивати дітей у будь-якому віці потрібно теплою водою. Чи додавати мило? Це питання досі є предметом суперечок серед багатьох представників медичної галузі. Одні вважають, що мильні засоби подразнюють слизові дитячих статевих органів, інші не мислять без них статеву гігієну. Науково не доведена шкода чи користь мильних засобів для дитячих геніталій. Я вважаю, що в перший рік життя дитини їх краще не використовувати, обмежуючись тільки водою, через формування нормальної мікрофлори статевих органів. Надалі їх можна застосовувати не більше, ніж 1-2 рази на тиждень, якщо вони гіпоалергенні.

Американська академія дерматології рекомендує купати дітей рідше, якщо після купання виникають проблеми зі шкірою (сухість тощо), і наносити зволожувальний крем без ароматизаторів.

Дитячий лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Вікторія Мангушева пояснює:

«Щоденні ванни можуть підсушувати шкіру дитини. Коли вона підросте, шкіра буде справлятися із забрудненнями за допомогою частіших купань. Менший час знаходження в мильних засобах означає менше подразнення шкіри, особливо чутливої​».

Навчання азів статевої гігієни

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Вважаю, що батьки вже з 3-5 років повинні вчити дитину елементарним правилам статевої гігієни (міняти білизну, проводити гігієнічні процедури). В ідеалі дотримуватися основних правил інтимної гігієни потрібно в будь-якому віці, зокрема:

  • підмиватися чистими руками засобами для інтимної гігієни з відповідним рівнем рН (7-8);
  • вода повинна бути теплою (не холодною і не гарячою);
  • напрямок рухів задавати від промежини до заднього проходу (не навпаки);
  • мати індивідуальні засоби гігієни (рушники, мило, мочалки);
  • витиратися насухо, одягати чисту нижню білизну.

З дівчатками-підлітками потрібно проговорювати правила дотримання інтимної гігієни в критичні дні (використання тампонів і прокладок, регулярність їх зміни, душ). Відсутність таких розмов загрожує стресом, формуванням різних психологічних відхилень і комплексів.

Дитячий лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Марина Гомберг зазначає:

«Дітей потрібно привчати носити чисту нижню білизну, яку виготовлено з натуральних матеріалів. Аерація геніталій необхідна всім. Наприклад, бавовняна білизна пропускає повітря і не створює підвищено вологе середовище — середовище, сприятливе для розмноження патогенної мікрофлори».

Деякі батьки дозволяють дітям ходити оголеними в спекотну пору року (по дому, на пляжі) і ризикують їх здоров'ям. Нижня білизна захищає статеві органи від інфікування (захворювань сечостатевої системи тощо). Якщо дозвілля проходить на пляжі, трусики захищають статеві органи від попадання в них піску, частинок їжі, фекалій та іншого сміття.

Коли бити на сполох?

Якщо помітили, що у дитини в області статевих органів з'явилися нехарактерні виділення, почервоніння, прищі, попрілості, нехарактерні ущільнення або новоутворення різного характеру, звертайтеся до лікаря. У жодному разі не можна вдаватися до засобів народної медицини (наприклад, підмивати дитину відваром із цілющих трав, що мають протизапальний ефект) без рекомендації гінеколога (уролога).

Лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Олексій Бухмін каже:

«Багато батьків справляються зі статевими проблемами дітей «по-старому» — за допомогою рецептів наших бабусь або сусідів. Безумовно, фітотерапія корисна. Однак потрібно підбирати трави, не тільки знаючи їх властивості, а й з урахуванням віку дитини. Наприклад, до алергенів належать липа, материнка і навіть звіробій».

Коли в області геніталій дитини є гнійники або кропив'янка, водні процедури з травами потрібно звести до мінімуму або відкласти до повного одужання. До лікаря потрібно звернутися негайно, якщо:

  • з'явилися виділення з неприємним запахом або кольором;
  • відбувається зрощення малих або великих статевих губ;
  • в області сосків спостерігається постійний наліт, білі виділення;
  • дитину турбує свербіж або печіння в паховій області.

Інтимна гігієна — важлива частина нашого життя і для кожного її періоду є свої нюанси, особливо в дитячому віці. Якщо не маєте необхідних знань, отримаєте кваліфіковану консультацію у дитячого гінеколога або уролога.

Педіатрія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Дотримуватися не можна не дотримуватися: про дитячу статеву гігієну - Овчаренко Наталя Сергіївна
Овчаренко Наталя Сергіївна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
Дотримуватися не можна не дотримуватися: про дитячу статеву гігієну
Лікар-педіатр. Перша категорія.
Дотримуватися не можна не дотримуватися: про дитячу статеву гігієну
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!