Logo
0 800 30 11 77

Чому з'являється сонячний опік та як його вилікувати?

Чому з'являється сонячний опік та як його вилікувати?
Читати 7 хвилин | Створено: 10 червня 2022 | Оновлено: 29 червня 2023 | 359811 359811
Сонячний опік — це пошкодження шкіри, спричинене впливом активного сонця. Залежно від ступеня, сонячний опік може проходити самостійно протягом 3-4 днів або вимагати медичної допомоги.

Що таке сонячний опік?

Сонячний опік — це запальна реакція на пошкодження зовнішніх шарів шкіри ультрафіолетовим (УФ) випромінюванням. Зазвичай запалення проявляється протягом кількох годин після надмірної дії ультрафіолетових променів від сонця або штучних джерел (наприклад, сонячної лампи чи солярію).

Інтенсивна багаторазова дія УФ-випромінювання, що призводить до сонячних опіків, збільшує ризик інших пошкоджень шкіри (передчасного старіння, порушення пігментації, сухості та шорсткості шкіри). Регулярні сильні сонячні опіки можуть спричинити розвиток деяких дерматологічних захворювань: екзема, передракові ураження та рак шкіри. Також активне вироблення меланіну під впливом ультрафіолету може викликати меланому (злоякісне новоутворення шкіри, яке найчастіше розвивається з небезпечних родимок).

Який вигляд має сонячний опік?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

За сонячного опіку на місці ураження утворюються червоні хворобливі ділянки, гарячі на дотик. Якщо опік сильний, можуть з'явитися набряк і наповнені рідиною пухирі після сонячного опіку.

Ступені сонячного опіку

Ступінь

Характеристика

Симптоми

I ступінь

Незначне пошкодження поверхневого шару шкіри

Легке почервоніння, печіння, дискомфорт і набряк шкіри.

II ступінь

Пошкодження верхніх шарів шкіри

Утворення пухирів, біль або печіння в ділянці опіку. Набряк шкірних покривів може супроводжуватися підгинанням шкіри.

III ступінь

Глибоке пошкодження шкіри і тканин

Виникнення глибоких пухирів, наповнених рідиною. Шкіра може бути блідою, червоною або фіолетовою. Характерні сильний біль і печіння, набряк і ознаки запалення (гаряча шкіра і підвищена температура).

IV ступінь

Пошкодження всіх шарів шкіри та підлеглих тканин

Бульбашки розриваються, залишаючи відкриті рани і виразки, шкіра може стати чорною через пошкодження тканин. Характерні сильний біль і печіння, набряк і запалення, можливо з гнійними виділеннями.

Також внаслідок запалення можуть спостерігатися ознаки інтоксикації (підвищення температури за сонячного опіку, головний біль, нудота і блювання, розлад ШКТ). Нестерпний свербіж після сонячного опіку може свідчити про алергічні реакції, тому необхідно звернутися за консультацією лікаря-дерматолога.

Піддатися дії УФ-випромінювання може будь-яка ділянка тіла, включаючи мочки вух, шкіру голови, очі тощо. Симптоми сонячного опіку губ включають почервоніння, болючість і подразливість, лущення шкіри. Сонячний опік очей (фотокератит) вражає рогівку ока та проявляється почервонінням, припухлістю, відчуттям піску в оці, чутливістю до яскравого світла та нечітким зором.

Чому з'являються опіки від сонця?

Основна причина сонячного опіку на обличчі — активна дія УФ-випромінювання, за якого меланін (темний пігмент, що виробляється шкірою для захисту) не справляється із захисною функцією. Чим інтенсивніший вплив сонячних променів, тим активніше виробляється меланін, створюючи засмагу — спосіб організму блокувати УФ-промені.

Люди зі світлою шкірою, блакитними очима і рудим або світлим волоссям сильніше схильні до впливу ультрафіолету, оскільки в їхньому організмі менше меланіну. Інші фактори ризику сонячного опіку:

  • проживання або відпочинок у сонячному, теплому та високогірному місці;
  • робота, що передбачає тривале перебування на вулиці;
  • плавання та обприскування шкіри водою (на вологій шкірі швидше утворюється опік);
  • вживання алкоголю на свіжому повітрі;
  • прийом фотосенсибілізуючих препаратів.

Найчастіше опіки від сонця з'являються в теплу пору року, проте отримати їх можна і в похмурі чи холодні дні. Наприклад, УФ-промені, відбиті від снігу, води та інших поверхонь, також можуть спричинити опік шкіри.

Що робити за опіку сонця?

Перша допомога за сонячного опіку полягає в тому, щоб обмежити попадання УФ-променів на шкіру та охолодити місце ураження за допомогою пакетів з льодом, змоченого у прохолодній воді рушника або прохолодного душу. Залежно від стану потерпілого, йому може знадобитися медична допомога. Симптоми сонячного опіку, за яких слід звернутися до лікаря:

  • ураження великої ділянки тіла (понад 15%);
  • сильний біль у місці ураження, що триває понад добу;
  • інфікування пухирів (набряк, почервоніння та жар);
  • висока температура (понад 38,5 градусів);
  • прискорене або слабке серцебиття;
  • нудота та блювання.

Сонячний опік може спричинити зневоднення, яке проявляється підвищеною спрагою, сухістю у роті, скороченням позивів до сечовипускання. Щоб уникнути зневоднення, потрібне рясне питво. Тяжкі ураження шкіри можуть вимагати лікування в стаціонарі під наглядом лікаря, застосування засобів від опіків локальної дії або накладання пов'язки.

Сонячний опік у дитини віком до 1 року вимагає невідкладної допомоги. З появою перших симптомів ураження шкіри сонцем у дітей необхідно звернутися за консультацією до педіатра, який огляне шкіру та порекомендує лікування сонячного опіку.

Чим мазати сонячний опік?

За тривалого перебування на сонці як першу допомогу можна використовувати пантенол від сонячних опіків для загоєння шкіри. Відмовтеся від лікування сонячних опіків народними засобами (сметаною, кефіром, олією, вазеліном та іншими жировмісними продуктами). Жир у складі може створити бар'єр, що перешкоджає виходу тепла, внаслідок чого опік стане глибше. За сильного набряку та больових відчуттів у місці ураження слід звернутися до дерматолога, який розповість, як зняти симптоми та полегшити стан потерпілого.

Скільки проходить сонячний опік?

Час збереження симптомів сонячного опіку залежить від тяжкості ураження шкіри. Легкий сонячний опік проходить впродовж 3-4 днів. Помірний опік може тривати до 5-6 днів і зазвичай супроводжується лущенням шкіри. За тяжкого сонячного опіку симптоми можуть зберігатися понад тиждень і потерпілому потрібна медична допомога.

Як швидко вилікувати сонячний опік?

Швидко вилікувати сонячний опік неможливо. Якщо шкіра вже пошкоджена, може пройти два дні, поки ступінь опіку стане очевидною, і ще кілька днів, перш ніж шкіра почне гоїтися.

Лікувати сонячний опік має дерматолог. На прийомі лікар огляне місце ураження, розпитає про симптоми і, за підозри на розвиток шкірної інфекції, направить на здачу лабораторних аналізів, за результатами яких буде призначено лікування. Терапія сонячних опіків може включати застосування кортикостероїдних засобів місцевої дії для загоєння рани, прийом жарознижувальних препаратів за температури та антигістамінних — за сильного набряку. Також дерматолог розповість про заходи профілактики, що допоможуть уникнути сонячних опіків.

Як відновити шкіру після сонячного опіку?

Щоб відновити шкіру після сонячного опіку, необхідно уникати потрапляння на неї сонячних променів та дотримуватися рекомендацій дерматолога щодо догляду за запаленою шкірою. За сухості та лущення категорично не рекомендується застосовувати косметичні скраби та інші засоби, що відлущують, оскільки вони можуть посилити пошкодження епідермісу і викликати розвиток інфекції. Також не можна розчісувати шкіру та проколювати пухирі від сонячних опіків.

Для зволоження сухої шкіри можуть використовуватись аптечні засоби на основі алое вера. Також від сонячних опіків допомагає кокосова олія. На відміну від інших косметичних олій та жирів, кокосова олія добре вбирається у шкіру і не створює жирного бар'єру на ній. Однак, перш ніж використовувати будь-які косметичні засоби на ураженій шкірі, необхідно проконсультуватися з дерматологом.

Дерматологія в ОН Клінік Полтава

Чому з'являється сонячний опік та як його вилікувати? - Дадонова Олена Миколаївна
Дадонова Олена Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Скільки болить шкіра після сонячного опіку?

Після сонячного опіку шкіра може боліти протягом 3-4 днів, а за сильного пошкодження — до 7 днів. При цьому біль зазвичай найбільш виражений через 6-48 годин після опіку. Домашній догляд у вигляді холодних компресів та зволожувальних засобів допоможе зменшити симптоми опіку. Якщо ці засоби не допомагають, потрібно записатися на прийом до дерматолога, який порадить лікування сонячного опіку на ногах.

2. Як прибрати почервоніння за сонячного опіку обличчя?

Червоний відтінок шкіри у місці опіку свідчить про розширення кровоносних судин. Щоб звузити їх, можна використовувати прохолодний компрес. Також заспокоїти подразнену шкіру можна за допомогою спрею або крему, що містить пантенол.

3. Чим мазати сонячний опік у домашніх умовах?

Перш ніж мазати сонячний опік чимось у домашніх умовах, необхідно охолодити шкіру за допомогою холодного компресу або холодної води. Щоб заспокоїти обпечену сонцем шкіру, можна використовувати зволожувальний крем, що містить алое вера або сою. Також від сонячних опіків може допомогти кокосова олія.

4. Скільки тримається набряк після сонячного опіку та як його зняти?

Набряк після дії УФ-променів може проявитися протягом 12-24 годин і продовжуватись протягом декількох днів. Зняти набряк після сонячного опіку в домашніх умовах допоможуть холодні компреси. Якщо компреси не допомагають, слід звернутися до лікаря, який може порекомендувати прийом антигістамінних препаратів всередину та мазі місцевої дії для зняття набряку.

5. Чи можна мазати сметаною сонячний опік?

Мастити сонячний опік сметаною, кефіром, олією та іншими речовинами, що містять жир, категорично не рекомендується. Жири можуть завадити виходу зайвого тепла з тканин, що у свою чергу посилить опік і може спричинити розвиток інфекції. Полегшити стан допоможуть креми від сонячних опіків, що містять пантенол та екстракт алое вера.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Чому з'являється сонячний опік та як його вилікувати?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Чому з'являється сонячний опік та як його вилікувати?
Лікар-дерматолог, дитячий дерматолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Марія 1 місяць тому
Якщо в дитини стався сонячний опік на шкірі голови і він вже минув, чи може дитина відвідувати басейн? Чи може це алергія на сонце?
Відповісти
Доброго дня. Загалом, якщо дитина почувається добре і симптоми сонячного опіку вже минули, вона може відвідувати басейн після належної підготовки та забезпечення захисту від сонця.
Дар'я 1 рік тому
Добрий день. Що робити з пухирями від сонячного опіку, якщо вони лопаються?
Відповісти
Добрий день! При утворенні пухирів від сонячного опіку не можна їх дряпати або розкривати. Якщо пухирі лопаються самі, необхідно промити уражену ділянку водою з милом. Не рекомендується мазати пухирі безрецептурними препаратами місцевої дії без призначення лікаря, щоб не посилити ураження шкіри.
Каміла 1 рік тому
Здрастуйте) Що випити після сонячного опіку, щоб збити температуру? Після пляжу пече шкіра і піднялася температура(
Відповісти
Добрий день! Вам необхідно охолодити шкіру, промокнувши її прохолодною водою, прийняти прохолодну ванну або душ. Також пийте багато води, щоб знизити температуру і запобігти зневодненню. У разі підвищення температури вище 38,5 градусів потрібно звернутися за медичною допомогою до лікаря, який порекомендує препарати для зниження температури.
Ігор 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, як довго минають пухирі від сонячних опіків на руках?
Відповісти
Добрий день! Скільки проходить сонячний опік, залежить від його ступеня. На загоєння сонячних опіків з пухирями може знадобитися близько півмісяця. Вам необхідно звернутися на консультацію дерматолога. Після огляду лікар порекомендує лікування, яке прискорить загоєння пухирів.
Ольга 1 рік тому
Що робити, якщо після пляжу сильний сонячний опік? Шкіра дуже свербить і болить(
Відповісти
Добрий день! Насамперед необхідно охолодити шкіру за допомогою холодних компресів або прохолодної ванни. Також рекомендую звернутися до дерматолога, який оцінить ступінь ураження шкіри та призначить лікування для зняття симптомів. У разі сильного сонячного опіку самолікування може призвести до ускладнень (збільшення площі ураження, інфікування шкіри тощо).
Раїса Іванівна 1 рік тому
здрастуйте, лікарю! я цілий день проводжу на городі під палючим сонцем. розкажіть, чим рятуватися від сонячних опіків?
Відповісти
Добрий день! Щоб захиститися від сонячних опіків, рекомендується уникати перебування під прямими сонячними променями в період найвищої їхньої активності, з 10 до 16 години. Також перед виходом на вулицю необхідно обов'язково використовувати сонцезахисний крем з фактором захисту (SPF) від 15 і вище.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!