Logo
0 800 30 11 77
Читати 13 хвилин

Як надати першу допомогу?

Як надати першу допомогу?
Читати 13 хвилин | Створено: 17 травня 2022 | Оновлено: 17 травня 2022 | 7303 7303
1

Що таке перша допомога?

Правильно надана перша медична допомога дозволить полегшити біль, уникнути зараження відкритої рани, запобігти розвитку ускладнень та врятувати життя людині. Після надання першої допомоги необхідно звернутися до лікаря. Цілодобово викликати приватну швидку допомогу в Кропивницькому можна в медичному центрі «ОН Клінік Кропивницький» за телефоном 0577283103 або 7103.

Перша медична допомога — вид невідкладної допомоги, що надається за травм і невідкладних станів. Стани, за яких необхідне надання першої допомоги:

  • інсульт та інфаркт;
  • втрата свідомості;
  • травма шиї, голови та хребта;
  • переломи, розтягнення та забої;
  • зовнішні артеріальні та венозні кровотечі;
  • стенокардія, брадикардія та гіпертонічний криз;
  • укуси комах і тварин;
  • гіпоглікемія (низький рівень глюкози за діабету);
  • сонячний удар;
  • утоплення чи удушення;
  • удар електричним струмом.

Залежно від характеру ушкодження перша допомога може включати очищення дрібних порізів, накладення пов'язки або джгута на рану, фіксування пошкодженої кінцівки в нерухомому стані. Для полегшення гострого стану можна використовувати лікарські препарати.

2

Перша допомога за інсульту та серцевого нападу

Інсульт — захворювання, яке розвивається через розрив чи блокування тромбом артерії, що веде до головного мозку. Під час інсульту в головний мозок не надходять кисень та поживні речовини, що призводить до швидкої загибелі клітин. Симптоми інсульту:

  • невиразне чи спотворене мовлення;
  • нерозуміння мовлення інших;
  • параліч або оніміння обличчя, верхніх і нижніх кінцівок;
  • помутніння або двоїння в очах;
  • раптовий сильний головний біль (може супроводжуватися запамороченням, блюванням і втратою свідомості);
  • проблеми з ходінням (порушення координації).

За підозри на інсульт необхідно попросити людину посміхнутися, підняти обидві руки вгору або повторити просте речення. Якщо людині не вдається виконати зазначені дії, необхідно терміново викликати швидку допомогу.

За наявності слабкості в нижніх кінцівках не слід переміщати хворого. За інсульту не можна давати людині їсти чи пити. Перша допомога за інсульту:

  1. Допоможіть людині прийняти положення лежачи на боці. Голова повинна бути трохи піднята (у разі блювання допоможе уникнути порушення дихання через проковтування блювотних мас).
  2. Накрийте людину пледом або ковдрою.
  3. Слідкуйте за змінами стану хворого (дані потрібно повідомити лікарю швидкої допомоги).

Якщо людина перебуває у несвідомому стані, необхідно перевірити дихання. У разі відсутності ознак дихання необхідно послабити шарф або краватку та розпочати серцево-легеневу реанімацію.

Серцевий напад (інфаркт) — невідкладний стан, за якого приплив крові до серця блокується внаслідок накопичення жиру та холестерину в артеріях. Розпізнати серцевий напад можна за відчуттям здавлювання та болю в центрі або лівому боці грудей та руках, який може поширюватися на шию, щелепу та спину. Інші ознаки інфаркту:

  • раптове запаморочення та втрата свідомості;
  • відчуття слабкості, поява холодного поту;
  • задишка та утруднене дихання.

Неспецифічними симптомами серцевого нападу можуть бути печія, нудота та біль в області живота. За наявності зазначених ознак необхідно викликати швидку допомогу та розпочати надання першої допомоги за інфаркту.

За підозри на серцевий напад необхідно запропонувати людині сісти та розстебнути верхній одяг. Також слід дізнатися про лікарські препарати, які міг прописати кардіолог, та допомогти хворому прийняти їх. Надання першої допомоги за серцевого нападу людині у несвідомому стані полягає у серцево-легеневій реанімації.

Перша допомога за нестачі повітря полягає у знятті верхнього одягу та допомозі у прийнятті зручного положення. Потрібно стежити за станом потерпілого до прибуття швидкої допомоги.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

3

Перша допомога за опіків

Опіки — пошкодження тканин, спричинені впливом тепла, хімічних речовин, електрики, радіації чи сонця. Швидка допомога необхідна за опіків третього ступеня, за яких шкіра стає чорною, коричневою або білою, і опіків, що покривають великі ділянки тіла. Перша допомога за опіків:

  1. Зніміть прикраси, ремені та тісний одяг, що контактує з обпаленою ділянкою.
  2. Накрийте опік чистою тканиною чи марлею.
  3. Підніміть обпечене місце вище за рівень серця (для нормалізації кровообігу).
  4. Слідкуйте за ознаками шоку (холодна та липка шкіра, слабкий пульс та поверхневе дихання).

У разі опіку окропом перша допомога полягає в охолодженні пошкодженої ділянки шкіри під прохолодною водою протягом 10 хвилин. На місце опіку потрібно нанести лосьйон на основі олії какао або алое віра для запобігання висиханню пошкодженої шкіри. Після обробки шкіри лосьйоном слід перев'язати опік чистою пов'язкою, яка захистить шкіру від пухирів і допоможе зменшити біль.

У жодному разі не можна проколювати пухирі через ризик інфікування рани. За пошкодження пухиря необхідно акуратно промити водою, нанести мазь з антибіотиком і закрити чистою пов'язкою.

4

Перша допомога за високого тиску

Неконтрольований високий тиск може призвести до інфаркту, інсульту, аневризми (збільшення кровоносної судини в головному мозку) та серцевої недостатності. Для запобігання наслідкам необхідно надати першу допомогу за високого тиску, на який можуть вказувати головний біль, задишка і кровотеча з носа.

Перша допомога за високого тиску включає прийом лікарського засобу для нормалізації тиску. У разі гіпертонічного кризу (артеріальний тиск перевищує 180/120 мм рт. ст.) необхідно викликати швидку допомогу.

5

Перша допомога за брадикардії

Брадикардія — уповільнення серцевого ритму, що призводить до надходження недостатньої кількості кисню до головного мозку. Симптоми брадикардії:

  • біль у грудях;
  • запаморочення або переднепритомний стан;
  • підвищена втома;
  • задишка.

Перша допомога за брадикардії полягає у забезпеченні спокою та прийомі призначених лікарем ліків (у разі їх наявності). За уповільненого серцебиття необхідно викликати швидку допомогу.

6

Перша допомога за непритомності

Непритомність — тимчасова втрата свідомості, викликана зменшенням припливу крові до мозку, коли людина не реагує на зовнішні подразники (тепло, світло). Перша допомога за непритомності:

  1. Перевірте дихання та пульс. У разі їх відсутності почніть серцево-легеневу реанімацію.
  2. Переверніть людину на бік, зігніть верхню ногу так, щоб стегно і коліно знаходилися під прямим кутом, нахиліть голову назад (дозволить дихальним шляхам залишатися відкритими).
  3. Тримайте людину у теплі до приїзду швидкої допомоги.

Якщо непритомність викликана низьким рівнем цукру в крові, перша допомога полягатиме в наданні людині солодкої їжі або пиття після приходу до тями. За підозри на травму хребта та шиї переміщати людину не можна до приїзду швидкої допомоги.

7

Перша допомога за отруєння

Отруєння — гострий стан, спричинений впливом лікарських препаратів, несвіжих харчових продуктів, отрут або хімічних речовин. Можливі ознаки отруєння:

  • біль у животі, нудота та блювання;
  • утруднене дихання;
  • почервоніння або опіки навколо губ та рота;
  • сплутаність стану.

Харчове отруєння у дитини може проявлятися високою температурою, діареєю, слабкістю, сонливістю, дратівливістю та відсутністю апетиту. За харчового отруєння потрібно забезпечити дитині спокій та питний режим (дозволить уникнути зневоднення), а також проконсультуватися з педіатром.

Перша допомога за отруєння може відрізнятися залежно від причини. У разі потрапляння отруйної речовини на шкіру необхідно в рукавичках зняти одяг з людини та промити уражену ділянку шкіри під проточною водою протягом 15-20 хвилин. За потрапляння отрути в очі слід акуратно промити їх прохолодною або теплою водою, а за вдихання парів, що отруюють, рекомендується вивести людину на свіже повітря.

8

Перша допомога за алергії, набряку Квінке та анафілактичного шоку

Алергія — реакція організму на зовнішні подразники, яка може проявлятися свербінням, нежитем чи закладеністю носа, почервонінням шкіри. Інші симптоми алергії:

  • стискання у грудях;
  • задишка та кашель;
  • почервоніння, сльозотеча та свербіння очей;
  • біль у животі, діарея, нудота та блювання.

Залежно від реакції організму, за алергії може виникнути набряк Квінке або анафілактичний шок. За набряку Квінке спостерігаються сильна припухлість обличчя, губ, язика, нижніх і верхніх кінцівок та геніталій, запаморочення та утруднене дихання. Перша допомога за набряку Квінке включає прийом антигістамінного лікарського засобу, охолодження ураженої ділянки за допомогою холодної тканини або кубика льоду, прикладених на кілька хвилин до шкіри.

Анафілактичний шок може призвести до різкого падіння артеріального тиску та проблем з диханням протягом декількох хвилин після контакту з алергеном. Перша допомога за анафілактичного шоку:

  1. Допоможіть людині прийняти горизонтальне положення.
  2. Послабте тісний одяг та накрийте людину ковдрою.
  3. За появи блювоти або кровотечі з носа переверніть людину на бік, щоб запобігти задусі.

Після надання першої допомоги за анафілактичного шоку необхідно викликати швидку допомогу. До приїзду лікарів необхідно контролювати стан людини, перевіряючи дихання та пульс, а за необхідності — розпочати серцево-легеневу реанімацію.

9

Перша допомога за укусів тварин та комах

Укуси комах (ос, бліх, павуків, кліщів та мух) можуть призвести до почервоніння шкіри, появи алергічної реакції, отруєння. Симптоми та перша допомога відрізнятимуться залежно від виду комахи.

За укусу оси відчуватимуться біль і печіння, з'являються свербіння, набряклість та почервоніння шкіри. Перша допомога за укусу оси:

  1. Промийте місце укусу водою з милом (допоможе видалити більшу частину отрути).
  2. Прикладіть холодний компрес до ураженої ділянки шкіри для зменшення набряку та болю.
  3. Слідкуйте за чистотою та сухістю рани.

Під час виходу на вулицю місце укусу рекомендується накрити пов'язкою для запобігання потраплянню інфекції. У разі виникнення сильної алергічної реакції необхідно звернутися до лікаря.

Укус змії може призвести до почервоніння, набряку або утворення пухирів навколо місця укусу, утрудненого дихання, прискореного серцебиття, підвищеного потовиділення, металевого, гумового або м'ятного присмаку в роті. Зміїна отрута може стати причиною оніміння та поколювання в області обличчя та кінцівок, посмикування м'язів.

За укусу змії викликайте швидку допомогу. За можливості сфотографуйте змію з безпечної відстані (необхідно для ідентифікації її виду та підбору протиотрути). Перша допомога за укусу змії:

  1. Зніміть годинник, кільця та тісний одяг.
  2. Промийте місце укусу водою з милом.
  3. Накрийте уражену ділянку шкіри чистою та сухою пов'язкою.

За накладання пов'язки необхідно відзначити краї припухлості на шкірі та написати час (допоможе лікарям зрозуміти швидкість розповсюдження отрути та дії укусу). За укусу змії не можна накладати джгут, висмоктувати отруту, проколювати шкіру, прикладати лід або пити знеболювальні.

10

Перша допомога за переломів, забоїв і кровотеч

За кровотечі необхідно зняти одяг з потерпілого та прибрати бруд з рани. Перша допомога за кровотечі:

  1. Накладіть на рану стерильну пов'язку або чисту тканину.
  2. Щільно притисніть пов'язку долонею для зупинки кровотечі.
  3. Закріпіть пов'язку лейкопластирем або продовжуйте підтримувати тиск руками.
  4. Підніміть пошкоджену кінцівку вище за рівень серця.
  5. Допоможіть постраждалому прийняти горизонтальне положення.

У разі просочування крові через пов'язку накладіть ще одну поверх неї, продовжуючи тиснути на рану. Не знімайте пов'язку до приїзду швидкої допомоги.

Перша допомога за забитого місця полягає в прикладанні льоду до пошкодженої кінцівки протягом 10-20 хвилин за один раз. У разі появи припухлості необхідно перев'язати місце забиття за допомогою еластичного бинта. Рекомендується тримати пошкоджену кінцівку у трохи піднятому положенні.

Перша допомога за перелому відрізнятиметься залежно від виду ушкодження. За відкритого перелому (супроводжується розривом шкіри) спочатку необхідно зупинити кровотечу, наклавши стерильну пов'язку або чисту тканину на рану. Перша допомога за переломів:

  1. Охолодіть уражену ділянку за допомогою пакету з льодом.
  2. Допоможіть прийняти зручне положення та накрийте людину ковдрою.

За підозри на перелом хребта чи шиї не можна переміщати людину. Потрібно забезпечити нерухомість тіла до приїзду швидкої допомоги.

11

Перша допомога за утоплення

У разі утоплення необхідно негайно викликати швидку допомогу. Перша допомога за утоплення:

  1. Акуратно покладіть людину на спину на рівну поверхню.
  2. Покличте і легко струсіть постраждалого за плечі.
  3. Перевірте дихання людини. Якщо людина дихає, зніміть мокрий одяг та зігрійте її ковдрами чи одягом.

За відсутності дихання необхідно розпочати серцево-легеневу реанімацію. Надавати першу допомогу потрібно до моменту появи дихання або до приїзду лікарів.

12

Перша допомога за сонячного удару

Сонячний удар — стан, спричинений тривалим впливом на тіло високих температур. Симптоми сонячного удару:

  • висока температура тіла;
  • головний біль;
  • почервоніла, гаряча і суха на дотик шкіра;
  • нудота та блювання;
  • швидке дихання;
  • пришвидшене серцебиття.

Для надання першої допомоги за теплового удару необхідно перемістити людину до приміщення або тіні. Потрібно зняти зайвий одяг та охолодити тіло за допомогою пакетів з льодом, вологих рушників або прохолодного душу. За першої допомоги під час сонячного удару потрібно охолоджувати голову, шию, пахви та область паху.

Терапія в ОН Клінік Дніпро

Як надати першу допомогу? - Пугач Тетяна Олександрівна
Пугач Тетяна Олександрівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
2 з 5 на основі 1 оцінки
Як надати першу допомогу?
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Як надати першу допомогу?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 1 рік тому
добрий день, а як надати першу допомогу в разі струсу мозку?
Відповісти
Здрастуйте, у разі підозри на травму голови необхідно допомогти людині прийняти горизонтальне положення, злегка підняти голову і плечі. У разі виявлення кровотечі слід щільно притиснути рану чистою тканиною. Не чиніть сильного тиску на голову для запобігання розвитку ускладнень.
Вікторія 1 рік тому
Що має бути в аптечці першої допомоги у кожної людини?
Відповісти
Добрий день. В аптечці першої допомоги мають бути марлеві пов'язки різних розмірів, бинти, лейкопластир, пінцет, ножиці, очищувальні серветки без спирту, одноразові стерильні рукавички. В аптечку потрібно покласти термометр, антисептичний крем, знеболювальні та антигістамінні препарати, спрей для полегшення стану в разі укусів комах, а також дистильовану воду для промивання ран.
Аня 1 рік тому
як допомогти людині під час нападу епілепсії?
Відповісти
Добрий день! Перша допомога в разі епілепсії полягає в перевертанні людини на бік, очищенні простору навколо людини від гострих і твердих предметів (дасть змогу запобігти травмам під час судом). Необхідно підкласти під голову плед і зняти тісний верхній одяг, який може утруднити дихання. Під час епілептичного нападу не можна давати воду та їжу, утримувати кінцівки під час судом.
Влад 1 рік тому
добрий день, яка має бути перша допомога в разі різкого падіння тиску?
Відповісти
Здрастуйте, за артеріальної гіпотензії перша допомога полягатиме у вживанні продукту з великим вмістом солі для підвищення артеріального тиску. Також слід випити склянку води. Під час надання першої допомоги в разі низького тиску потрібно допомогти людині вдягнути компресійні панчохи в разі їхньої наявності (дадуть змогу поліпшити кровообіг).
Надія 1 рік тому
Здрастуйте, можете розповісти як надати першу допомогу в разі удару струмом?
Відповісти
Добрий день. Перша допомога в разі ураження електричним струмом полягає в накладанні стерильних марлевих пов'язок або чистої тканини на уражені ділянки шкіри. Також необхідно вкрити людину для запобігання переохолодження. Якщо людина не дихає, необхідна серцево-легенева реанімація.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!