Logo
0 800 30 11 77

Розацеа: причини виникнення і симптоми

Розацеа: причини виникнення і симптоми
Читати 4 хвилини | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 30 листопада 2020 | 62824 62824
Розацеа є однією з найпоширеныших хвороб шкірних покривів. Патологія супроводжується не тільки хворобливими симптомами, а й помітними косметичними дефектами на шкірі.

За несвоєчасного лікування розацеа можлива поява таких ускладнень, як потовщення шкіри, розвиток абсцесів (гнійних запалень тканини) і проблеми із зором. Тому за появи перших симптомів захворювання необхідно звернутися до дерматолога, пройти діагностику і своєчасно почати лікування.

Що таке розацеа?

Розацеа - це хронічне запальне рецидивуюче захворювання шкіри обличчя, за якого відбувається збільшення шкірних залоз, що виробляють надлишок шкірного сала. Найчастіше на розацеа страждають люди зі світлою шкірою обличчя, а також люди віком від 30 до 50 років.

До симптомів розацеа належать:

  • рожеві вугри на обличчі;
  • почервоніння і сльозоточивість очей;
  • червоні плями на шкірі;
  • папули (висипання, що виступають над поверхнею шкіри);
  • пустули (грудочки на шкірі, містять гній або прозору рідину).

Вважається, що однією з основних причин розвитку розацеа є мікроскопічний кліщ - демодекс (Demodex), який знаходиться в сальних залозах волосяних фолікулів. Кліщ викликає хворобу демодекоз, а демодекоз, у свою чергу, призводить до початку розацеа.

Крім того, причинами розвитку розацеа є:

  • зміна імунного статусу;
  • патології травного тракту;
  • інфекційні захворювання шкіри;
  • хвороби ендокринної системи;
  • вплив тепла і холоду;
  • споживання в їжу шкідливих продуктів.

Як починає розвиватися розацеа?

Розацеа починається з появи еритеми (почервоніння на обличчі еритеми), до якої призводить розширення судин дерми. При цьому на щоках і носі можуть з'являтися дрібні поверхневі розширені судини. Потім хворийна  розацеа відчуває поколювання і печіння.

Почервоніння на обличчі з'являються на короткий час, а потім зникають. Спровокувати патологічний процес розвитку розацеа можуть:

  • емоційне перенапруження, стрес;
  • вплив сонця;
  • фізичні вправи;
  • гарячі та алкогольні напої;
  • косметика;
  • гарячі ванни.

У чому різниця між куперозом і розацеа?

Купероз і розацеа - це хвороби, які пов'язані з розширенням судин. Однією з основних відмінностей цих захворювань є те, що поверхня шкіри за куперозу гладка, і на ній проявляється судинна сіточка. А за розацеа шкіра подразнена, і на ній присутні гнійнички або ущільнення. Проте на початковій стадії розвитку розацеа також можуть спостерігатися близько розташовані видимі судини.

Чи можна заразитися розацеа?

Розацеа не є інфекційною хворобою, якою можна заразитися через фізичний контакт. Захворювання виникає внаслідок зміни тонусу поверхневих судин шкіри обличчя внаслідок впливу різних внутрішніх і зовнішніх факторів, що провокують стійке розширення судин.

Які продукти варто виключити з раціону за розацеа?

Дієта за розацеа має бути збалансованою. Їсти потрібно 4-5 разів на день, невеликими порціями. З раціону необхідно виключити продукти та напої, які можуть спровокувати запальну реакцію шкіри.

За розацеа до заборонених продуктів належать:

  • алкогольні напої;
  • яловичина;
  • морепродукти;
  • кислі і гострі овочі;
  • напівфабрикати;
  • полуниця;
  • ананас;
  • шоколад.

Чи можна вилікувати розацеа?

Лікування розацеа залежить від тяжкості та особливостей перебігу захворювання. Як правило, терапія включає прийом медикаментозних препаратів (зокрема антибіотиків), дермабразію (один із методів механічної шліфовки обличчя), плазмоліфтинг, уникнення провокуючих чинників, лазерне і електрохірургічне лікування.

Шкіра за розацеа на обличчі потребує делікатного косметичного догляду. Хворим на розацеа слід уникати застосування спиртовмісних засобів, відмовитися від частих пілінгів, інгаляцій і вакуумного масажу обличчя. Гігієна шкіри обличчя повинна включати м'яке щадне очищення без використання гарячої води, а також використання захисних кремів від сонця влітку і засобів від холоду взимку.

Профілактика захворювання розацеа включає:

  • правильне харчування;
  • здоровий спосіб життя;
  • виключення емоційного і фізичного перенапруження;
  • правильний догляд за шкірою.

Розацеа є хронічним захворюванням. Повністю вилікувати його неможливо. Але за своєчасної діагностики та виконання рекомендацій лікаря цілком можливо істотно полегшити симптоми хвороби.

Дерматологія в ОН Клінік Дніпро

Розацеа: причини виникнення і симптоми - Лутицька Лідія Ігорівна
Лутицька Лідія Ігорівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чим можна лікувати розацеа в домашніх умовах?

Лікування розацеа в домашніх умовах та самостійний підбір медикаментів можуть негативно вплинути на здоров'я шкіри обличчя, посилити її запалення та подразнення, а також призвести до появи нових пустул. Вилікувати розацеа допоможе дерматолог, який визначить причину її появи, призначить аналізи та підбере курс терапії.

2. Як відрізнити розацеа від себорейного дерматиту?

На відміну від розацеа, за себорейного дерматиту на носі, лобі, біля брів, вух, верхніх повік і на волосистій частині голови з'являються жовтуваті лускаті ділянки (лупа). За розацеа на шкірі обличчя з'являються судинні зірочки та пустули, наповнені гноєм, а за себорейного дерматиту – лущення шкіри.

3. Що може посилити симптоми розацеа?

Погіршити симптоми розацеа можуть молочні продукти, спеції та приправи, що містять капсаїцин (наприклад, гострий соус, кайєнський та червоний перець), алкоголь, а також продукти, що містять коричний альдегід (шоколад, цитрусові та помідори). Збільшити приплив крові до поверхні шкіри та викликати загострення розацеа можуть сильний вітер та вологість, хронічні захворювання (гіпертонія), гострі стани організму (застуда, лихоманка), неправильний прийом препаратів для лікування високого тиску та кортикостероїдів.

4. Чому виникає розацеа?

Причинами розвитку розацеа можуть бути генетична схильність чи гіперактивність імунної системи (характеризується сильною реакцією організму на зовнішні подразники). Також спровокувати появу розацеа можуть запалення кровоносних судин обличчя, шкірні кліщі, бактерія Helicobacter pylori (кишкова бактерія стимулює вироблення брадикініну, що викликає розширення кровоносних судин).

5. Який вигляд має розацеа?

Розацеа проявляється почервонінням обличчя і появою на щоках і носі судинних зірочок, що утворилися через дрібні кровоносні судини, що лопнули. За розацеа утворюються шишки з гноєм, а шкіра обличчя стає чутливішою. За використання косметичних засобів або вмивання може з'являтися відчуття печіння та поколювання в області почервоніння.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Розацеа: причини виникнення і симптоми
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія. Стаж роботи 12 років.
Розацеа: причини виникнення і симптоми
Стаття перевірена: Махота Наталя Григорівна
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматовенеролог. Друга кваліфікаційна категорія. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Даша 1 рік тому
Добрий день, яка має бути дієта за розацеа? Які продукти можна включити в раціон для зменшення висипань на обличчі?
Відповісти
Здрастуйте, для зниження ймовірності загострення розацеа і зменшення запалення рекомендується включити в раціон продукти, що містять вуглеводи з низьким глікемічним індексом (яблука, абрикоси, баклажани), цільнозернові продукти (бобові, вівсянка). Також корисним буде збільшити споживання жирних кислот, що містяться в червоній рибі, горіхах, насінні та оливковій олії.
Віка 1 рік тому
Не хочу використовувати лікарські препарати, призначені лікарем у разі розацеа. Скажіть, чи можна вилікувати розацеа народними засобами?
Відповісти
Використання народних засобів (відварів, мазей на основі трав) може призвести до посилення почервоніння на шкірі, появи нових папул і постійного свербіння. Неправильне лікування розацеа провокує кон'юнктивіт (запалення слизової оболонки ока) і ринофіму (захворювання шкіри носа, за якого запалюються сальні залози).
Ольга 1 рік тому
Здрастуйте, на лобі й біля носа з'явився висип. Як відрізнити розацеа від алергії, дерматиту і вовчака?
Відповісти
Добрий день, висип на обличчі може вказувати на розвиток акне, алергії, атопічного, контактного або себорейного дерматиту, псоріазу і вовчака. Визначити причину висипу за кольором, локалізацією і зовнішнім виглядом висипання зможе дерматолог, який після огляду підбере ефективне лікування.
Ганна 1 рік тому
Здрастуйте! У мене біля носа з'явилося три прища з гноєм. Підкажіть, які симптоми вказують на папулопустульозну розацеа?
Відповісти
Добрий день! Папулопустульозна розацеа починається з червоних або гнійних шишок, розташованих близько одна до одної. Папули супроводжуються свербінням, печінням і поколюванням шкіри обличчя, що посилюється під час використання косметичних засобів або вмивання. Висип на шкірі в людей зі світлою шкірою має рожево-червоний відтінок, а в людей із темною шкірою може набувати жовтого або коричневого кольору.
Ангеліна 1 рік тому
Добрий день, мені діагностували стероїдну розацеа. Можете розповісти, чому крем на основі стероїдів викликав реакцію у вигляді розацеа?
Відповісти
Креми, що мають у складі сильні стероїди, можуть призвести до розвитку розацеа через утворення нових кровоносних судин, розмноження кліщів або інших мікроорганізмів на шкірі. Також стероїдна розацеа може бути наслідком вродженої імунної реакції, під час якої під впливом стероїдів вивільняються запальні цитокіни (білки, що відповідають за імунну відповідь організму).
Женя 1 рік тому
Здрастуйте! Чи можна уникнути загострення розацеа, якщо визначити тригер, який його провокує, не вдалося? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день! Зменшити ризик загострення розацеа допоможе відмова від алкоголю і гострих продуктів, захист обличчя в спекотну і холодну погоду, а також використання косметичних засобів, розрахованих на чутливу шкіру. Спровокувати посилення симптомів розацеа можуть комедогенні продукти (кокосова та мигдальна олія, вазелін), які закупорюють пори.
Лутицька Лідія Ігорівна 1 рік тому
Початкова стадія розацеа характеризується почервонінням шкіри обличчя, локалізованим у ділянці щік, носа і чола. Самостійно діагностувати розацеа не вийде через її схожість за первинною симптоматикою з алергією, сонячним опіком і червоним вовчаком. Поставити діагноз зможе дерматолог після огляду.
Відповісти
Кіра 1 рік тому
Як проявляється розацеа на початковій стадії? Чи можна діагностувати її самостійно, без звернення до дерматолога?
Відповісти
Катерина 1 рік тому
Добрий день, у мене з'явилися больові відчуття і почервоніння в ділянці очей. Скажіть, як проявляється очна розацеа? Як відрізнити розацеа від блефариту?
Відповісти
Здрастуйте! Очна розацеа проявляється почервонінням, подразненням і сильною сухістю очей, а також припухлістю повік. У разі блефариту запалюються повіки, з'являється свербіж і відчуття піску в очах, а також утворюються скоринки або лусочки біля вій. Однак на ранній стадії очна розацеа та блефарит мають схожі симптоми, тому за появи почервоніння біля очей рекомендується записатися до дерматолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!