Logo
0 800 30 11 77

Гострокінцеві кондиломи: причини виникнення та лікування

Гострокінцеві кондиломи: причини виникнення та лікування
Читати 9 хвилин | Створено: 26 квітня 2024 | Оновлено: 26 квітня 2024 | 387 387
Гострокінцеві кондиломи — поширений різновид бородавок, що виникають внаслідок зараження організму вірусом папіломи людини (ВПЛ). Кондиломи спричиняються ВПЛ шостого та одинадцятого типів.

Що таке кондилома?

Кондиломи — це новоутворення (нарости) на шкірі та слизових оболонках, спровоковані активністю вірусу папіломи людини. У переважній більшості клінічних випадків кондиломи безболісні, але в міру розвитку можуть збільшуватися, спричиняти дискомфорт і біль.

Причини виникнення гострокінцевих кондилом

Основними факторами, що збільшують ризик виникнення гострокінцевих кондилом, є незахищені статеві акти та прямі контакти з бородавками людини, інфікованої вірусом папіломи. Ще однією причиною виникнення гострокінцевих кондилом є спільне використання спідньої білизни, секс-іграшок і предметів гігієни.

Ризик розвитку наростів також підвищується за ослабленої імунної системи. Формування та розвиток гострокінцевої кондиломи зазвичай займає від трьох до чотирьох місяців з моменту зараження ВПЛ.

Які бувають кондиломи?

Класифікація кондилом враховує їхній зовнішній вигляд і локалізацію. Також можуть братися до уваги типи ВПЛ.

Види кондилом

Вид

Переважаюча локалізація

Опис

Звичайні

Руки

Найчастіше нагадують грубі шишки з чорними крапками (змертвілими капілярами). Розміри варіюються від шпилькової голівки до горошини.

Підошовні

Ноги (особливо ступні)

Мають плоску форму чи ростуть у підшкірних шарах. Можуть завдавати болю в положенні стоячи чи під час ходьби.

Мозаїчні

Стопи чи пальці ніг

Новоутворення білого кольору, розмір яких відповідає шпильковій голівці. Більш плоскі, ніж підошовні кондиломи, і рідко болять під час ходьби.

Плоскі

Будь-які ділянки тіла

Мають менші розміри порівняно з іншими типами кондилом. Можуть рости групами (у середньому від 20 до 100).

Ниткоподібні

Навколо рота, очей і носа

Мають вигляд довгих ниток, що стирчать.

Генітальні бородавки (кондиломатоз)

Статеві органи

Інтимні бородавки являють собою невеликі тверді вузлики з шорсткою поверхнею.

Анальні кондиломи

Навколо ануса чи в початковому відділі прямої кишки

Опуклі періанальні гострокінцеві кондиломи можуть зливатися з генітальними бородавками.

Бородавки м'ясника

Руки

Виникають у людей, які контактують з сирим м'ясом або піддаються частому впливу холодного і вологого середовища.

Ще однією рідкісною формою кондилом є вогнищева епітеліальна гіперплазія (хвороба Гека). Патологія супроводжується появою білих або блідо-рожевих новоутворень у ротовій порожнині.

Де локалізуються гострокінцеві кондиломи?

Гострокінцеві кондиломи локалізуються головним чином на статевих органах, внутрішній поверхні стегон і в промежині. Також можуть виникнути нарости біля заднього проходу та в початковому відділі прямої кишки. Локалізація кондилом у жінок:

  • гострокінцеві кондиломи шийки матки;
  • кондиломи на малих і великих статевих губах;
  • гострокінцеві кондиломи в піхві.

У чоловіків гострокінцеві кондиломи утворюються переважно на пенісі та мошонці. Також бородавки можуть вражати порожнину рота (зокрема, язик і губи).

Як виглядає гострокінцева кондилома?

Характерними ознаками гострокінцевих кондилом є підняті м'ясисті папули тілесного кольору, діаметр яких варіюється від одного до п'яти міліметрів. Поодинокі та множинні вірусні кондиломи можуть бути широкими або плоскими, утримуватися на ніжках або за зовнішнім виглядом асоціюватися з формою цвітної капусти.

Ділянки, що зливаються, можуть утворювати вогнища розміром у кілька сантиметрів або десятків сантиметрів. Який вигляд мають гострокінцеві кондиломи, можна побачити на фото.

Гострокінцеві кондиломи

Гострокінцеві кондиломи

Симптоми гострокінцевих кондилом у чоловіків

Локалізація більшості проявів ВПЛ відповідає місцезнаходженню наростів. Симптоми гострокінцевих кондилом:

  • свербіж, печіння і біль;
  • дискомфорт, який може посилюватися під час сечовипускання (характерний для кондилом на члені та в уретральній ділянці);
  • кров у сечі.

Гострокінцеві кондиломи можуть не викликати симптомів. За безсимптомного перебігу єдиним проявом ВПЛ є поява наростів.

Симптоми гострокінцевих кондилом у жінок

Крім болісних відчуттів, що посилюються під час сексу, гострокінцеві кондиломи у жінок можуть спричиняти вагінальні виділення з кров'ю. Ризик кровотеч підвищується в разі травмування (порушення цілісності) кондилом вульви, ануса, промежини та сусідніх ділянок.

Як проходить діагностика гострокінцевих кондилом?

За появи патологічних новоутворень слід записатися на консультацію уролога чи гінеколога. Способи діагностики кондилом включають:

  • огляд;
  • вивчення анамнезу;
  • аналізи крові;
  • лабораторні дослідження зіскрібків з уражених ділянок;
  • аноскопію (за виявлення анальних гострокінцевих кондилом);
  • кольпоскопію (при кондиломах на статевих органах у жінок).

У більшості випадків для первинної постановки діагнозу достатньо вивчення стану уражених ділянок шкіри та слизових оболонок. Диференціальна діагностика кондилом дає змогу виключити плоскоклітинний рак, лишай, контагіозний молюск і себорейний кератоз.

Як лікувати гострокінцеві кондиломи?

За відсутності супутніх симптомів і ризиків ускладнень лікар може обмежитися спостереженням за новоутвореннями. Методи лікування гострокінцевих кондилом у жінок і чоловіків:

  • імуномодулювальні мазі від кондилом і папілом на геніталіях;
  • таблетки, що допомагають посилити імунну відповідь за гострокінцевих кондилом;
  • видалення гострокінцевих кондилом лазером;
  • радіохвильова терапія.

Для видалення гострокінцевих кондилом радіохвильовим способом використовують апарат «Сургітрон». Завдяки генерації високочастотних хвиль патологічні тканини нагріваються та руйнуються без безпосереднього контакту з електродом.

Процедура радіохвильового видалення гострокінцевих кондилом у чоловіків і жінок відрізняється низькою травматичністю, мінімальним ризиком кровотеч і побічних ефектів. Під час лікування гострокінцевих кондилом радіохвилі коагулюють судини, практично не залишають рубців і чинять знезаражувальну дію.

Відновлення після видалення гострокінцевих кондилом

Незначний дискомфорт, біль і почервоніння є нормальними післяпроцедурними симптомами, які стають менш інтенсивними впродовж декількох днів. Тривалість періоду відновлення після видалення гострокінцевих кондилом у середньому становить від двох до чотирьох тижнів (точний термін визначається ступенем тяжкості, локалізацією кондилом і площею уражених ділянок).

Необхідно підтримувати чистоту та сухість ураженої ділянки, уникати впливу високих температур, не допускати зневоднення організму та за узгодженням з лікарем щоденно наносити крем або мазь, а також прикладати холодні компреси (з льодом) за набряків. Вкрай небажано торкатися до ран і розчісувати шкіру, що свербить, через ризик поширення інфекцій.

До повного загоєння шкіри після видалення новоутворень на геніталіях необхідно утриматися від сексуальних контактів. За інтенсивного болю, дискомфорту, алергічних реакцій, появи гною, неприємного запаху або рясної кровотечі слід невідкладно проконсультуватися з лікарем.

Чим небезпечні гострокінцеві кондиломи?

Ризик розвитку онкології при бородавках мінімальний. Можливі ускладнення гострокінцевих кондилом:

  • дискомфорт і біль, що супроводжують повсякденну діяльність (через тертя та тиск на генітальні бородавки);
  • інфекційні захворювання та кровотечі (при травмах кондилом);
  • виразки стоп (за супутнього цукрового діабету);
  • утруднення сечовипускання (при ураженні уретральної ділянки).

Бородавки на відкритих ділянках шкіри можуть спровокувати психоемоційні порушення (наприклад, невроз або депресію). Загострення гострокінцевих кондилом під час вагітності можуть призвести до блокування пологових шляхів, кровотеч, погіршення розтягування тканин піхви під час пологів і респіраторного папіломатозу (порушення дихальної функції у плода).

Профілактика появи гострокінцевих кондилом

Одним з методів, що допомагають запобігти вірусній інфекції, є вакцинація. Інші способи профілактики гострокінцевих кондилом:

  • зволоження сухих і потрісканих ділянок шкіри;
  • систематична антисептична обробка травмованих шкірних покривів (наприклад, у разі порізів);
  • використання гумового взуття в громадських роздягальнях, саунах і басейнах;
  • утримання від дотиків до бородавок на шкірі інших людей;
  • дотримання правил індивідуального використання одягу та засобів гігієни (наприклад, манікюрного та бритвеного приладдя).

З метою профілактики кондилом слід користуватися презервативами під час сексу. Регулярна контрацепція знижує ймовірність потрапляння ВПЛ в організм, проте не може забезпечити стовідсотковий захист від вірусу. За появи симптомів вірусної інфекції рекомендується звернутися до лікаря, оскільки своєчасна діагностика та лікування дають змогу запобігти прогресуванню захворювання та його ускладненням.

Гінекологія в ОН Клінік Дніпро

Гострокінцеві кондиломи: причини виникнення та лікування - Паливода Лариса Володимирівна
Паливода Лариса Володимирівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. У чому різниця між кондиломою та папіломою?

Папіломою називають новоутворення тілесного, рожевого або червоного кольору на будь-якій ділянці шкіри чи слизових оболонок, що виникають після інфікування ВПЛ. Гострокінцева кондилома є різновидом папіломи, спричиненої шостим та одинадцятим штамами вірусу, що локалізується переважно на геніталіях, в анальній ділянці та ротовій порожнині.

2. Скільки коштує видалення гострокінцевих кондилом?

Вартість лікування гострокінцевих кондилом залежить від стадії патології та площі ділянок шкіри, на яких розташовуються доброякісні нарости. Ціну видалення кондилом можна уточнити за телефоном або на сайті медичного центру «ОН Клінік Дніпро». Більш детальну інформацію про процедуру видалення бородавок можна отримати на прийомі в лікаря.

3. До кого звертатися з гострокінцевими кондиломами?

Виникнення генітальних бородавок вказує на необхідність звернення до медичних фахівців з діагностики та лікування гострокінцевих кондилом. Жінкам рекомендована консультація гінеколога. Чоловікам, у яких виявили кондиломи, слід записатися на прийом до уролога.

4. Чи потрібно видаляти гострокінцеві кондиломи?

Видалення гострокінцевих кондилом є кращим методом лікування, який дає змогу гарантовано усунути нарости та знизити ймовірність ускладнень. Консервативна терапія (наприклад, прийом імуномодуляторів і використання мазей від гострокінцевих кондилом) може призначатися як доповнення до видалення новоутворень радіохвилями.

5. Які перші ознаки кондиломи?

Гострокінцеві кондиломи схожі на невеликі шишки чи групи наростів у генітальній ділянці, поблизу заднього проходу або в ротовій порожнині. Новоутворення найчастіше мають тілесний або білувато-сірий колір і можуть бути плоскими або нерівними (як цвітна капуста). Додатковими симптомами при кондиломах є свербіж, дискомфорт і кровотечі.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Гострокінцеві кондиломи: причини виникнення та лікування
Лікар-гінеколог. Вища категорія.
Гострокінцеві кондиломи: причини виникнення та лікування
Стаття перевірена: Мандзяк Тетяна Ігорівна
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Валентина 1 тиждень тому
Добрий день. Чи можна позбутися гострокінцевих кондилом назавжди?
Відповісти
Добрий день. Під час наукових досліджень не вдалося знайти ліки від гострокінцевих кондилом, здатних повністю знищити ВПЛ після його потрапляння в організм. Однак ефективне лікування гострокінцевих кондилом (радіохвильове висічення та імунозміцнювальні засоби для перорального і зовнішнього застосування) допомагає запобігти рецидивам і ускладненням генітальних бородавок.
Ольга 1 тиждень тому
Доброго дня. Підкажіть, як захиститися від гострокінцевих кондилом?
Відповісти
Добрий день. Не існує жодного способу, що захищає на 100% від гострокінцевих кондилом. Однак низка методів допомагають знизити ризик появи кондилом, зокрема використання презервативів під час сексу, вакцинація та дотримання гігієни.
Олена 1 тиждень тому
Добрий вечір. Що буде, якщо не видаляти та не лікувати гострокінцеві кондиломи?
Відповісти
Добрий день. За відсутності терапії кондиломи можуть безперервно розростатися, вражаючи здорові ділянки шкіри. У разі травмування бородавки виникає ризик поширення інфекції та кровотеч. Якщо не лікувати гострокінцеві кондиломи, створюються передумови для зараження здорових людей контактним способом або під час занять будь-якими видами сексу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн