Logo
0 800 30 11 77

Генітальні бородавки: які бувають та як їх позбутися

Генітальні бородавки: які бувають та як їх позбутися
Читати 6 хвилин | Створено: 9 вересня 2014 | Оновлено: 18 квітня 2024 | 111487 111487
75-80% сексуально активних людей віком до 50 років заражаються щонайменше одним штамом папіломавірусу. У 10-20% інфікованих клінічним проявом вірусу стають бородавки на геніталіях.

Що таке генітальні бородавки?

Генітальні бородавки — доброякісні епітеліальні розростання, що утворюються на шкірі та слизових оболонках чоловічих і жіночих статевих органів. Причиною появи наростів на геніталіях є зараження вірусом папіломи людини (ВПЛ).

Чому з'являються бородавки на геніталіях?

Папіломавірусна інфекція передається під час незахищених вагінальних, анальних і оральних статевих актів. Заразитися можна як від сексуального партнера, у якого є бородавки в інтимних місцях, так і від носія вірусу, який не має наростів на геніталіях.

Інфікування можливе й під час контакту «шкіра до шкіри». ВПЛ, що викликає генітальні бородавки, здатний проникати в організм через мікротравми (тріщини, порізи, садна) на шкірному покриві. Тому є ризик заразитися, доторкнувшись будь-якою ділянкою тіла до бородавок на статевих органах сексуального партнера.

Передача інфекції можлива через нестерильні інструменти під час гінекологічних оглядів, хірургічних втручань і косметологічних процедур. Іноді новоутворення на геніталіях з'являються в дітей внаслідок зараження папіломавірусом під час проходження родовим каналом інфікованої матері.

Інкубаційний період ВПЛ може становити від двох тижнів до восьми місяців. Фактори, що прискорюють появу бородавок на геніталіях у чоловіків і жінок:

У групі ризику розвитку вірусних бородавок — пацієнти, які нещодавно перенесли інші захворювання, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, гонорею, герпес, гепатит, сифіліс, трихомоніаз). Імовірність появи наростів на шкірі висока у людей з хронічними захворюваннями внутрішніх органів (серця, нирок, шлунково-кишкового тракту).

Як розпізнати генітальні бородавки?

Генітальні бородавки у жінок і чоловіків являють собою горбки рожевого, коричневого, сіро-білого, світло-червоного чи тілесного кольору, що виступають над рівнем шкіри. На початковій стадії бородавка може виглядати як маленький вузлик діаметром менше одного міліметра, який неможливо розглянути без дерматоскопа (діагностичного приладу зі збільшувальною лінзою).

Бородавки на чоловічих і жіночих статевих органах можуть завдавати дискомфорту. Деякі пацієнти відчувають біль та аногенітальний свербіж під час ходьби через постійне тертя наростів об білизну та шкіру. Під час статевого акту генітальні бородавки у чоловіків і жінок часто травмуються та кровоточать.

Чим генітальні бородавки відрізняються від папілом і кондилом?

Генітальні та анальні кондиломи, папіломи та бородавки є клінічними проявами папіломавірусної інфекції. Специфічними ознаками простих (вульгарних) бородавок є шорстка поверхня, щільна жорсткувата структура, округлі форми та чіткі межі. Нарости розташовуються на плоских основах, забарвлені в чорно-сірий, сіро-білий і коричневий відтінки. Бородавки зазвичай з'являються на пальцях, ліктях, стопах, колінах та обличчі, рідше — на статевих органах.

Генітальні бородавки

Генітальні бородавки

На відміну від бородавок, папіломи являють собою нарости на ніжці, пофарбовані в природний відтінок шкіри. Є також пігментовані папіломи, що мають темні вкраплення. Папіломи утворюються на геніталіях, у пахвових западинах, пахових складках, на шиї, обличчі та в інших місцях, де шкіра схильна до тертя та підвищеної вологості.

Генітальні папіломи мають м'яку та гладку поверхню, можуть з'являтися окремо або групами. За групового зростання папіломи на статевих губах, статевому члені, язиці та повіках часто зливаються одна з одною у великі утворення неправильної форми з нерівними краями.

Кондиломи — різновид бородавок, що вражає геніталії та зону ануса. Через специфічну локалізацію нарости отримали ще одну назву — аногенітальні бородавки. За формою кондиломи переважно витягнуті та загострені, а за кольором — тілесні, рожеві, білі. Різниця між кондиломами та папіломами полягає в розмірах і швидкості росту. Кондиломи часто більші й мають схильність до швидшого розростання.

Які бувають генітальні бородавки?

Залежно від місця локалізації виділяють кілька видів генітальних бородавок. У жінок нарости можуть утворюватися на вульві, стінках піхви та шийці матки, між зовнішніми статевими органами й анусом, в уретрі та задньопрохідному каналі.

У чоловіків бородавки з'являються на мошонці, стрижні та кінчику статевого члена, в уретрі та анусі. Бородавки також можуть розростатися в роті та горлі людини, яка мала оральний секс з інфікованим статевим партнером.

Як діагностують бородавки на геніталіях?

Для діагностики генітальних бородавок у жінок потрібна консультація гінеколога. На первинному прийомі лікар вивчає анамнез, аналізує скарги пацієнта та проводить фізикальний огляд наростів і горбків на статевих губах, лобку, в ділянці клітора, між вульвою й анусом. Гінеколог диференціює множинні бородавки від вульвіту (запальної хвороби малих статевих губ, яка супроводжується висипом у вигляді прищів) і жировиків у промежині.

Виявити бородавки на стінках піхви та шийці матки дає змогу кольпоскопія (огляд вагіни за допомогою оптичного приладу, що забезпечує багаторазове збільшення). Лабораторні аналізи, які можуть знадобитися для встановлення діагнозу в жінок:

  • мазок на ВПЛ — дослідження зішкрібу з урогенітального тракту, що дає змогу підтвердити наявність в організмі папіломавірусу (зокрема — канцерогенних його штамів);
  • ПАП-тест — цитологічний мазок, за допомогою якого можна виявити передракові чи ракові клітини в піхві та шийці матки та відрізнити доброякісну бородавку від злоякісного новоутворення.

Чоловікам для діагностики генітальних бородавок слід записатися на прийом до уролога. Лікар проведе фізикальний огляд новоутворень і за необхідності для підтвердження діагнозу призначить тест на ВПЛ.

Методи лікування бородавок на геніталіях

Позбутися папіломавірусу неможливо, тому терапія спрямована на видалення генітальних бородавок і полегшення стану пацієнта. Невеликі генітальні бородавки можна лікувати медикаментозно. Існують розчини, гелі, мазі та креми від генітальних бородавок, які містять активну речовину, що пригнічує папіломавірус. Медикаментозні засоби від генітальних бородавок допомагають зруйнувати клітини доброякісного новоутворення та стимулювати ріст здорових клітин.

Позбутися великих і множинних генітальних бородавок можна за допомогою радіохвильової терапії. Лікування проводиться апаратом «Сургітрон». Під час процедури лікар впливає на горбик на статевій губі чи статевому члені високочастотними радіохвилями, не торкаючись електродом до шкіри та слизової.

Лікування генітальних бородавок «Сургітроном» забезпечує руйнування новоутворень на клітинному рівні. Під впливом радіохвилі рідина випаровується з клітин наросту, викликаючи його відмирання. Під час процедури здорові навколишні тканини не травмуються, як під час висічення кореня бородавки скальпелем. Переваги радіохвильового лікування генітальних бородавок:

  • відсутність крововтрат;
  • безболісність;
  • швидке загоєння без набряків і рубців;
  • відсутність необхідності в госпіталізації.

Лікування бородавок радіохвилями проходить за стандартною схемою. Лікар знезаражує уражену ділянку тіла, наносить на неї анестетик місцевого впливу та видаляє новоутворення. Процедура видалення одного наросту триває не більше двох-трьох хвилин.

У результаті радіохвильової терапії на шкірі формуються скоринки, які відлущуються самостійно після загоєння ран. Для прискорення регенерації тканин лікар призначає ліки від генітальних бородавок у вигляді крему або мазі з протизапальним ефектом. Для зниження ризику рецидиву пацієнту може бути рекомендовано приймання імуномодуляторів та імуностимуляторів у таблетках після видалення генітальних бородавок.

Що буде, якщо не лікувати генітальні бородавки?

Нарости на статевих губах у жінок можуть ускладнити перебіг вагітності. Через гормональну перебудову організму бородавки часто збільшуються в розмірах та ускладнюють сечовипускання. Під час пологів множинні нарости можуть ушкоджуватися та кровоточити, перешкоджати розтягуванню тканин піхви та промежини чи навіть блокувати родові шляхи.

Жінки з бородавками на статевих губах, спричиненими штамами ВПЛ 16 і 18, входять до групи підвищеного ризику розвитку раку вульви, шийки матки та піхви. У чоловіків зазначені типи папіломавірусу можуть спровокувати онкологічне захворювання статевого члена й анального каналу. Штами ВПЛ 6 і 11, що спричиняють бородавки на члені та статевих губах, іноді призводять до появи респіраторного папіломатозу (поширення бородавок у дихальних шляхах) і раку глотки.

Профілактика генітальних бородавок

Найефективнішим способом профілактики бородавок на геніталіях у жінок і чоловіків є вакцинація проти ВПЛ, яка захищає від дев'яти онкогенних типів папіломавірусу (штами 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Вакцина схвалена для представників обох статей віком від 9 до 45 років.

Для запобігання розвитку бородавок на лобку та статевому члені рекомендується уникати випадкових сексуальних зв'язків і завжди використовувати презерватив під час вагінального, анального та орального статевих актів. Однак слід пам'ятати, що презервативи не гарантують стовідсоткового захисту від інфекції. Вірус може поширюватися через непокриту шкіру біля основи та навколо пеніса.

Також слід регулярно проходити профільні огляди: жінкам — у гінеколога, а чоловікам — в уролога. За зміни статевого партнера рекомендується здавати комплексний аналіз крові на ЗПСШ, за допомогою якого можна виявити в організмі пацієнта відразу 12 статевих інфекцій (включно з папіломавірусом). Рання діагностика ВПЛ і генітальних бородавок дасть змогу своєчасно почати лікування, запобігти прогресу захворювання і не допустити розвитку ускладнень.

Популярні питання

1. Скільки триває видалення новоутворень на геніталіях?

Видалення радіохвильовим методом одного невеликого новоутворення на геніталіях триває дві-три хвилини. За один сеанс можна позбутися від позбутися від 10-15 дрібних генітальних бородавок.

2. Як передаються генітальні бородавки?

Бородавки передаються під час незахищених статевих актів (вагінальних, оральних, анальних), під час контактів «шкіра до шкіри» через мікротравми, під час хірургічних операцій, гінекологічних оглядів і косметологічних процедур через нестерильні інструменти. Можливе зараження дитини від інфікованої матері під час пологів.

3. Від чого з'являються бородавки?

Бородавки з'являються в результаті зараження вірусом папіломи людини (ВПЛ). Інкубаційний період папіломавірусу може становити від двох тижнів до восьми місяців. Активації інфекції в організмі сприяють куріння, зловживання алкоголем і наркотиками, стрес, нестача вітамінів і мінералів, знижений імунітет, гормональні збої, хронічні патології внутрішніх органів і захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Генітальні бородавки: які бувають та як їх позбутися
Лікар-гінеколог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 22 роки.

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 12 годин тому
Доброго дня, підкажіть, що буде, якщо пошкодити нарости на малих статевих губах?
Відповісти
Здрастуйте! Найчастіше в місці пошкодження утворюється рана, що кровоточить і погано гоїться. Через відкриту виразку можливе проникнення інфекції в організм.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!