Logo
0 800 30 11 77

Як прибрати мішки під очима?

Як прибрати мішки під очима?
Читати 9 хвилин | Створено: 28 березня 2024 | Оновлено: 28 березня 2024 | 756 756
Мішки під очима — це набряклість нижніх повік, викликана нестачею сну, затримкою рідини чи старінням шкіри. Прибрати набряки під очима можна за допомогою ін'єкцій філерами, SMAS-ліфтингу, блефаропластики.

Що таке мішки під очима (малярські мішки)?

Мішки під очима являють собою набряк з підшкірно-жирової клітковини. Малярні мішки під очима локалізуються в зоні вилиць. Явище виникає поетапно, починаючи з провисання шкіри під зовнішнім кутом ока. Потім мішки стають глибшими, формуючи борозни. За відсутності лікування «жирові пакети» зсуваються вниз та утворюють об'ємний мішок.

Чому з'являються мішки під очима?

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Мішки та синці під очима виникають за втрати тонусу тканинних структур і м'язів. Шкіра поступово провисає, а жир переміщається в область нижніх повік. Додатково в зоні нижньої повіки може накопичуватися рідина, що викликає набряклість. Причини мішків під очима:

  • вікові зміни;
  • затримка рідини в організмі;
  • нестача сну;
  • алергічні реакції;
  • шкідливі звички (куріння, зловживання алкоголем);
  • генетична схильність;
  • захворювання шкіри (дерматит, дерматоміозит).

З віком шкіра відчуває нестачу колагену й еластину, від чого виникають мішки під очима. Грижі (мішки) під очима в молодому віці можуть виникнути через різку втрату ваги, вагітність і застій лімфатичної рідини. Причинами мішків під очима у дитини можуть бути зниження імунітету, перевтома та незбалансоване харчування. 

Види мішків під очима

Мішки під очима відрізняються наявністю червоного, чорного та жовтого відтінків. Також припухлості на нижній повіці можуть мати різне наповнення — рідину чи жирову клітковину.

Види мішків під очима

Вид

Опис

Чорні мішки під очима

Темні кола можуть виникати через куріння, вживання алкоголю та стрес. Також причиною чорних мішків під очима є вікові зміни. Темні ділянки можуть бути тінню набряків.

Червоні мішки під очима

Причиною червоних мішків під очима є хронічне недосипання, стрес, дерматит, екзема чи алергічна реакція.

Жовті мішки під очима

Жовті синці під очима виникають через дефіцит кисню в організмі, втому, дерматит, алергію та порушений кровообіг.

Грижові мішки під очима

Жирова грижа під очима виникає через порушення обміну речовин. Грижові утворення також можуть бути спричинені впливом ультрафіолетових променів і порушенням кровообігу.

Відрізнити набряк від грижі під очима можна подивившись угору, інтенсивніше випинання мішків свідчить про наявність грижі. Утворення можуть з'явитися під одним або двома очима. Мішки під одним оком можуть виникати через травмування чола чи перенісся, запальний процес ЛОР-органів або алергію, а під двома очима — через стрес, нестачу сну та спадковість.

Мішки під очима у жінок

Мішки під очима у жінок можуть виникати внаслідок гормональних змін, спричинених менструальним циклом. Набряк може бути пов'язаний з вагітністю чи затримкою води в організмі. Темні кола під час вагітності можуть виникнути через безсоння. Також, крім вікових змін, набряки може спричинити використання неякісної декоративної косметики, дефіцит вітаміну В5, порушення питного режиму.

Мішки під очима у чоловіків

Мішки під очима у чоловіків можуть виникати через часті стреси, недосипання, неправильне харчування, часте тертя очей, травми носа. З віком шкіра в зоні нижніх повік стоншується, внаслідок чого з'являються мішки під очима. Також поява мішків під очима в чоловіків може бути пов'язана зі зневодненням чи алергічними реакціями. Нестача рідини в організмі може призвести до затримки води та солі, що призводить до набряків.

Як позбутися мішків під очима?

Існує низка медикаментозних і хірургічних методів, як прибрати мішки під очима. Видалення мішків під очима здійснюється за допомогою блефаропластики, ліфтингу, дарсонвалізації та ін'єкційної терапії. Процедури додатково здійснюють підтяжку обличчя та поліпшення тонусу.

Блефаропластика проводиться пластичним хірургом і дає змогу змінити форму нижньої повіки. Косметологи здійснюють SMAS-ліфтинг та ін'єкції філерами, покращуючи контур обличчя та стимулюючи синтез колагену й еластину. За допомогою дарсонвалізації тканини наповнюються киснем і посилюють циркуляцію крові.

Як блефаропластика допомагає позбутися мішків під очима?

Блефаропластика являє собою пластичну операцію, під час якої змінюється форма повік. За допомогою хірургічного втручання можна видалити постійні мішки під очима.

Операція проводиться під наркозом. Хірург робить надріз нижче лінії очей (у природній складці ока чи всередині нижньої повіки). У процесі блефаропластики лікар видаляє чи перерозподіляє надлишок жиру, м'язів та обвислої шкіри. Набряки та синці зникають через 10-14 днів після оперативного втручання. Перед процедурою необхідно звернутися до пластичного хірурга за консультацією, а також пройти додаткові обстеження очей і перевірку зору.

SMAS-ліфтинг як альтернатива пластичній хірургії

SMAS-ліфтинг — це косметологічна процедура з підтяжки обличчя, яка здійснюється ультразвуковим апаратом. Ультразвук, що проникає під шкіру, стимулює синтез еластину та колагену. Процедура дає змогу позбутися сильних набряків під очима. SMAS-ліфтинг здійснюється з місцевим знеболенням. Апаратом проводяться хаотичні рухи, які допомагають зменшити грижу під очима без операції. Після процедури на оброблювану зону наноситься заспокійливий крем. Помітний результат спостерігається відразу після ліфтингу.

У чому перевага дарсонвалізації під час боротьби з мішками під очима?

Дарсонвалізація — це фізіотерапевтична та косметична процедура, яка дає змогу позбутися набряків і гриж. Прилад підсилює мікроциркуляцію, знімає спазм судин, покращує живлення тканин, постачає в тканини кисень. Залежно від мети використання вибирається скляна насадка для дарсонваля.

Дарсонвалізація є ефективним методом видалення вікових мішків під очима. Пристрій впливає на тканини, відновлює лімфоток, знімає набряки та розщеплює підшкірний жир. Апарат дає змогу впоратися навіть з малярними мішками, прискорюючи утворення волокон еластину та колагену. Курс лікування становить 10-12 процедур.

У чому переваги ін'єкції філерами?

Філер — це ін'єкційний шкірний наповнювач, який сприяє відновленню контуру обличчя. Ін'єкційна контурна пластика дає змогу зменшити грижі під очима. Лікар вколює препарат у скронево-скроневу ділянку для впливу на міш. Для усунення шкірних мішків філер відтворює об'єм у зоні нижніх повік. Для корекції жирових мішків препарат заповнює носослізну борозну, яка є тригером випинання «жирового пакета». 

Додатково контурна пластика освітлює темні кола та забезпечує ліфтинг м'яких тканин. Також від гриж під очима використовують мезотерапію — процедуру, що передбачає введення під шкіру ін'єкцій, багатих на вітаміни, пептиди та біологічно активні речовини.

Як прибрати мішки під очима в домашніх умовах?

Прибрати мішки під очима можна народними засобами, наприклад, холодними компресами. Методи усунення мішків під очима в домашніх умовах:

  • прикладання холодних предметів на ділянку нижніх повік. Холодна волога тканина, чайна ложка чи пакет з замороженими продуктами дасть змогу звузити кровоносні судини. Видимі кровоносні судини можуть сприяти виникненню мішків під очима;
  • використання косметичних продуктів. Крем, до складу якого входить кофеїн і койєва кислота, допомагає позбутися мішків під очима;
  • відмова від шкідливих звичок (куріння та вживання алкоголю);
  • лікування основних захворювань, які спричиняють явище (екземи, мелазми).

Позбутися мішків під очима, спричинених набряками, допомагають патчі — косметичні засоби, виготовлені з гелю чи тканини, просоченою діючою речовиною. За наявності мішків під очима рекомендується піднімати голову за допомогою подушок, щоб уникнути скупчення рідини на нижніх повіках. 

За появи мішків під очима в дитини необхідно ввести прогулянки на свіжому повітрі та тренування. Раціон має складатися з достатньої кількості білків, жирів, вуглеводів і мінералів. У разі появи набряків та гриж необхідно вживати свіжі овочі та фрукти, а також дотримуватися питного режиму для виведення токсинів з організму. Зміцнити імунітет у дітей допоможе прийом вітамінів, часті прогулянки в зимовий час і регулярна вакцинація.

Профілактика мішків під очима

Здоровий спосіб життя впливає на загальний стан організму, зокрема на тонус шкіри в зоні очей. Набряки та грижові утворення на нижніх повіках з'являються через стрес, вживання нездорової їжі, нестачу сну. Одним зі способів профілактики набряклості є правильне харчування. Слід скоротити вживання солоних і солодких продуктів, алкогольних напоїв через затримку рідини в організмі. Профілактика мішків під очима:

  • режим здорового сну (від семи до дев'яти годин на добу);
  • холодні компреси нижніх повік вранці;
  • використання косметичних засобів з ретинолом (вітаміном А);
  • регулярні фізичні навантаження;
  • дотримання питного режиму.

Від набряків під очима допомагає масаж легкий руками чи нефритовим ролером, надаючи лімфодренажний ефект на уражені ділянки. Також рекомендується використовувати патчі від синців і набряків під очима.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як прибрати мішки під очима? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Що не можна їсти, коли є мішки під очима?

За наявності мішків під очима необхідно обмежити вживання солоних страв (риби, фастфуду), які затримують виведення рідини з організму. Також для усунення мішків під очима слід відмовитися від алкоголю, консервованих продуктів і солодощів.

2. Чи допомагають маски від мішків під очима?

Маски допомагають позбутися мішків під очима, спричинених порушенням питного режиму, незбалансованим харчуванням, шкідливими звичками. Маски містять гіалуронову кислоту, ретинол і вітаміни, забезпечуючи зволоження, підтяжку та тонізацію шкіри. За наявності грижі маски не допомагають, необхідно звернутися до лікаря для підбору терапії.

3. Чи небезпечні мішки під очима у дітей?

Мішки та синці під очима у дитини можуть бути пов'язані з перевтомою, недосипанням і зниженням імунітету. Утворення в нижніх повіках також можуть свідчити про алергію, зниження рівня гемоглобіну, захворювання ЛОР-органів (гайморит, аденоїдит, тонзиліт).

4. До якого лікаря звернутися з мішками під очима?

За наявності мішків під очима необхідно звернутися до терапевта. Залежно від причини виникнення та методу лікування утворень лікар може направити пацієнта до алерголога, дерматолога чи пластичного хірурга.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як прибрати мішки під очима?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як прибрати мішки під очима?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 3 тижні тому
Добрий день! Чи можна їсти сіль у разі мішків під очима?
Відповісти
Добрий день! Вживання солоних продуктів є однією з причин виникнення набряків, оскільки перешкоджає виведенню рідини з організму.
Віра 4 тижні тому
Добрий день! Чим не можна мазати мішки під очима?
Відповісти
Доброго дня! Не рекомендується мазати зону нижніх повік засобами для догляду з вмістом стероїдів і формальдегіду, які можуть викликати висипання і зробити шкіру більш чутливою.
Ганна 4 тижні тому
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чому зранку набрякає обличчя і з'являються мішки під очима?
Відповісти
Добрий день! Вживання солоних продуктів перед сном сприяє затримці рідини, внаслідок чого набрякає обличчя і з'являються мішки під очима. Також набряклість може виникнути через надмірне вживання рідини перед сном, недосипання, недостатню активність і нанесення доглядових засобів під очі пізніше, ніж за годину до сну.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!