Logo
0 800 30 11 77

Як підвищити імунітет дитині?

Як підвищити імунітет дитині?
Читати 8 хвилин | Створено: 8 листопада 2023 | Оновлено: 8 листопада 2023 | 9740 9740
Діти більш схильні до інфекційних захворювань через незрілу імунну систему. Щоб зміцнити імунітет дитини, потрібно звернутися за рекомендаціями до педіатра.

Що таке імунітет?

Імунітет — це сукупність захисних механізмів, спрямованих на боротьбу з чужорідними об'єктами (наприклад, мікроорганізмами та токсинами) в організмі людини. Імунітет буває вроджений (успадкований) і набутий (після вакцинації чи перенесеної хвороби).

Чим відрізняється дитячий імунітет від дорослого?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

На відміну від дорослих, у дітей переважає вроджена імунна система, яка складається з імунних клітин (макрофагів, нейтрофілів, моноцитів) та антибактеріального ферменту (лізоциму). Шкірні покриви та кишкова мікрофлора також є компонентами вродженого імунітету. За вироблення імунних клітин відповідають органи кровотворення (тимус, кістковий мозок і селезінка).

У якому віці в дитини з'являється імунітет?

Дитяча імунна система починає формуватися в період внутрішньоутробного розвитку. У третьому триместрі вагітності в кровоносну систему дитини через плаценту переносяться імуноглобуліни (специфічні імунні білки). Після народження дитині передаються антитіла матері через молоко при грудному вигодовуванні. На третьому-шостому місяці життя в дитини виникає набутий (адаптивний) імунітет, формування якого триває до 18 років.

Як зрозуміти, що в дитини знижений імунітет?

При ослабленому імунітеті дитина часто хворіє (чотири-п'ять разів на рік). Також при імунодефіциті може з'явитися погіршення пам'яті та зниження концентрації уваги. Інші симптоми слабкого імунітету в дітей:

  • періодичний біль у горлі та суглобах;
  • відчуття втоми;
  • підвищена дратівливість;
  • сухість шкіри, поява тріщин у куточках рота;
  • порушення роботи травного тракту (діарея, закреп, біль у животі).
  • зміни маси тіла (набір або втрата ваги).

Застуда в дитини за зниженого імунітету часто супроводжується отитом, бронхітом або пневмонією. Також для імунодефіциту характерна відсутність апетиту.

Ознаки ослабленого імунітету в дітей

Ознаки ослабленого імунітету в дітей

Причини зниження імунітету в дітей

Причини зниження імунітету в дітей ділять на набуті та вроджені. Передчасні пологи у матері та незбалансоване харчування під час вагітності можуть бути фактором ризику розвитку імунодефіциту. Причини слабкого імунітету в дітей:

  • фізична та емоційна втома;
  • нестача кисню (наприклад, у разі регулярного перебування в задушливому приміщенні);
  • відсутність фізичних навантажень;
  • незбалансоване харчування;
  • зневоднення організму;
  • вроджений імунодефіцит.

У дошкільному (шість-сім років) і підлітковому (13-15 років) віці імунна система перебуває на етапі формування. Три-чотири випадки інфекційних дитячих хвороб (ГРВІ) за рік вважається нормою.

Діагностика зниженого імунітету в дитини

Діагностика зниженого імунітету в дитини включає огляд педіатра, збір скарг і загальний аналіз крові. Лікар може призначити лабораторні аналізи для оцінки роботи компонентів вродженого імунітету (лімфоцитів). Залежно від віку дитини, може призначатися аналіз на набутий імунітет у дитини (дослідження крові на специфічні антигени та антитіла).

Як підняти імунітет дитині?

Для зміцнення імунної системи ефективні піші прогулянки. Перебуваючи влітку на сонці, організм отримує вітамін D, необхідний для міцного імунітету. Взимку прогулянки підвищують стійкість до холодної температури повітря та осінніх захворювань дітей (аденовірусу, фарингіту, ларингіту). Для профілактики літніх захворювань дітей (кишкових, ротавірусних інфекцій) потрібно унеможливити потрапляння в організм патогенних мікроорганізмів (наприклад, під час купання в забрудненій водоймі).

За необхідності лікар може призначити препарати, що підвищують імунітет дитині (з інтерфероном у складі). Препарати для підвищення імунітету, що містять екстракт тимуса, показані дітям із важкими імунодефіцитами.

Як підвищити імунітет у немовляти?

Підвищити імунітет немовляті можна за допомогою грудного вигодовування. Грудне молоко забезпечує захист слизової оболонки кишківника та верхніх дихальних шляхів від інфекцій. Також необхідно робити щеплення за графіком вакцинації для профілактики дитячих інфекційних хвороб (кору, паротиту, дифтерії). Зміцнити імунітет допоможуть прогулянки на свіжому повітрі, дотримання правил гігієни та регулярне провітрювання кімнати немовляти. 

Як зміцнити імунітет дітей восени?

Щоб зміцнити імунітет дитини восени, потрібно дотримуватися правил гігієни та виключити шкідливі звички (наприклад, часте вживання їжі швидкого приготування). Зміцнити імунну систему допоможуть регулярні прийоми їжі, повноцінний сон і фізичні навантаження. Можна звернутися до педіатра, який призначить вітамінні комплекси для дитини. Також рекомендується щорічна вакцинація від грипу. Щеплення дітям можна робити, починаючи з шести місяців.

Які вітаміни підвищують імунітет дитині?

Вітаміни сприяють активації імунних клітин і виробленню інтерферону. Також вітаміни знижують вироблення гістаміну, що відповідає за запальні реакції в організмі.

Таблиця вітамінів для зміцнення імунітету дітей

Вітамін

Дія

Вітамін А (бета-каротин)

Антиоксидант, який захищає клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Будівельний матеріал для колагену, який сприяє загоєнню ран

Вітамін Е (токоферол)

Зменшення запальних реакцій в організмі

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця вітамінів для зміцнення імунітету дітей

Таблиця вітамінів для зміцнення імунітету дітей

За дефіциту вітамінів можна приймати добавки в таблетованій формі. Вітаміни для імунітету дітям підбирають індивідуально на прийомі в лікаря, оскільки добавки потрібно вживати в правильному дозуванні та комбінації (надлишок вітамінів і мікроелементів небезпечний так само, як їх дефіцит).

Які продукти піднімають імунітет дитині?

Зміцнити імунітет дитини допоможуть кисломолочні продукти (сири, йогурти), насичені мікроелементами (фосфором, кальцієм). Рекомендується додавати в раціон рослинні олії, свіжі фрукти та овочі.

Продукти для імунітету дітей

Продукти

Користь

Шипшина, цитрусові (лимони, апельсини), помідори, болгарський перець, яблука, свіжа та квашена капуста, вівсяна каша, шпинат, яйця

Містять вітамін С

Картопля, гарбуз, морква, броколі

Містять вітамін А

Насіння, авокадо, арахіс, рослинні олії

Містять вітамін Е

Морська риба (сардини, сьомга, скумбрія) та горіхи

Містять омега-3 жирні кислоти

М'ясо індички, яловича печінка, молочні продукти

Містять цинк

Бобові, крупи, дріжджі, горіхи, зелені листові овочі, м'ясо птиці

Містять вітаміни групи В

Для кращого засвоєння цинку необхідно вживати продукти, багаті на вітаміни С і D. Також рекомендується додавати в їжу часник, що має протизапальну дію завдяки фітонцидам у складі.

Чи допомагають фізичні навантаження зміцнити імунітет дітей?

Фізичні навантаження покращують кровообіг, що дає змогу імунним комплексам активно циркулювати в крові. Вправи допомагають боротися зі стресом, покращуючи настрій, пам'ять і сон. Якщо в дитини впав імунітет, рекомендуються щоденні тридцятихвилинні прогулянки на свіжому повітрі та помірні аеробні навантаження (наприклад, ранкова зарядка). Також можна їздити на велосипеді, плавати в басейні або їздити верхи (два-три рази на тиждень).

Як підвищити імунітет дитині народними засобами?

Щоб підвищити імунітет дитині в домашніх умовах, можна додати в раціон відвари з шипшини, ягід горобини та обліпихи (містять вітамін С). Можна зробити вітамінні напої з заморожених ягід (вишні, полуниці, лохини). 

За використання народних засобів потрібно враховувати індивідуальні особливості організму (алергії, непереносимість харчових продуктів, хронічні захворювання). Застосовувати народні засоби для зміцнення дитячої імунної системи рекомендується після консультації педіатра.

Педіатрія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Як підвищити імунітет дитині? - Овчаренко Наталя Сергіївна
Овчаренко Наталя Сергіївна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00

Популярні питання

1. Як підняти імунітет у дитини після тривалої хвороби?

Щоб підвищити імунітет дитині після тривалої хвороби, важливо пити достатню кількість води (з розрахунку 30 мілілітрів на один кілограм тіла) та повноцінно харчуватися (додати в раціон більше овочів і фруктів). Перед сном дитина може пити тепле молоко з куркумою та чорним перцем для поліпшення сну та роботи дихальної системи. Також рекомендується поступово впроваджувати в режим дня прогулянки та помірні фізичні навантаження. 

Для підвищення імунітету потрібно виключити стрес і забезпечити дитині позитивні емоції, які сприяють виділенню окситоцину («гормону щастя»), що знижує запальні процеси в організмі. Також для поліпшення роботи імунної системи лікар може призначити вітамінно-мінеральні комплекси.

2. Як підняти імунітет дитині-алергіку?

Алергія — це патологічна імунна реакція, пов'язана з підвищеною чутливістю до чужорідних для організму речовин (наприклад, пилу, харчових продуктів). Патологія може супроводжуватися дитячими хворобами шкіри (дерматитом, екземою). Методи зміцнення ослабленого імунітету в дитини-алергіка:

  • своєчасна діагностика порушень травної системи (печінки, шлунка);
  • харчування, збалансоване за вмістом жирів, білків і вуглеводів;
  • регулярні прогулянки на свіжому повітрі.

Імунітет можуть підвищити водні процедури (купання в басейні чи на морі). Також за алергічного риніту рекомендується промивати носоглотку сольовим розчином для зміцнення дихальної системи, попередньо проконсультувавшись з педіатром.

3. Як підняти імунітет дитині після COVID?

Якщо дитина перехворіла на інфекцію COVID, для відновлення імунітету важливо забезпечити повноцінний сон (12-16 годин на день для немовлят, 8-10 годин на день для підлітків) і виключити емоційні навантаження. Необхідно міняти зубну щітку після хвороби для запобігання повторному поширенню інфекції. Також потрібно регулярно провітрювати кімнату дитини для очищення приміщення від патогенних мікроорганізмів і збагачення повітря киснем.

4. Як солодке впливає на імунітет дитини?

Часте вживання солодких продуктів знижує дитячий імунітет. Цукор порушує процес фагоцитозу (знищення лейкоцитами чужорідних об'єктів). Також цукор перешкоджає засвоєнню мікроелементів, необхідних для підтримки здорової імунної системи (цинку, магнію, кальцію).

5. Чим підвищити імунітет дитині після антибіотиків?

Антибіотики — це медикаментозні засоби, які призначаються при бактеріальних дитячих захворюваннях. Антибіотики можуть порушувати кишкову мікрофлору, знижуючи імунітет. Способи підвищення імунітету дитини після антибіотиків:

  • прийом пробіотиків (препаратів, що відновлюють бактеріальну флору кишківника);
  • виключення інтенсивних фізичних навантажень;
  • прийом вітамінних комплексів (D, C, A, E) за призначенням лікаря;
  • дотримання режиму активності та відпочинку.

Важливо дотримуватися принципів збалансованого харчування, обмеживши вживання жирної та гострої їжі. Кондитерські вироби можна замінити на мед, свіжі та сушені фрукти.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як підвищити імунітет дитині?
Лікар-педіатр. Перша категорія.
Як підвищити імунітет дитині?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 4 місяці тому
Чи ефективний трав'яний чай для підвищення імунітету дитині?
Відповісти
Трав'яний чай може бути ефективним засобом для імунітету дітей. Можна приготувати чай із ромашки, звіробою, календули та липи. Напій потрібно давати дитині два-три рази на день. Перед вживанням трав'яного чаю необхідно проконсультуватися з педіатром.
Оксана 5 місяців тому
Як підвищити імунітет дитині при аденоїдах?
Відповісти
Для підняття імунітету дітям за аденоїдів потрібно робити дихальну гімнастику та закапувати ніс судинозвужувальними краплями або фізрозчином. Підняти імунітет дитині може допомогти загартовування (наприклад, контрастний душ). Важливо привчати дитину до загартовування поступово, без різких перепадів температур. З раціону необхідно виключити солодощі та газовані напої, які є живильним середовищем для патогенних мікроорганізмів.
Анжела 5 місяців тому
Що може включати консультація для батьків про зміцнення імунітету дитини?
Відповісти
Консультація для батьків про зміцнення імунітету дитини може включати розпитування про здоров'я дитини, харчування та фізичну активність. Лікар може провести бесіду про шкідливі звички та спосіб життя. Якщо батьки палять, то діти часто піддаються пасивному палінню, шкода якого для них збільшується через незрілу систему детоксикації. Шкідлива звичка збільшує ризик бронхіту, вушних інфекцій і астми у дитини. Пасивне куріння може негативно вплинути на психічне здоров'я дітей. Також лікар може порадити батькам впровадити в режим дня фізичну активність (ранкову зарядку).
Анастасія 5 місяців тому
Як підняти імунітет десятимісячній дитині?
Відповісти
Щоб підтримати імунітет дитини в десять місяців, батькам потрібно дотримуватися чистоти вдома та стежити за чергуванням режиму активності та сну дитини. Для зміцнення імунної системи також важливо годувати дитину грудним молоком. Можна робити дитині масаж з кунжутною чи гірчичною олією. Кунжутна олія містить вітамін Е і фенольні сполуки, що мають протизапальні, антибактеріальні та антиоксидантні властивості.
Марина 5 місяців тому
Що давати дитині для імунітету в садок?
Відповісти
У садку дитина може пити вітамінні напої (відвар шипшини, морс). Також можна давати дитині сироп для імунітету з ехінацеєю, що нормалізує роботу лімфатичної системи. Ехінацея є природним імуностимулятором для дітей.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!