Logo
0 800 30 11 77

Якими бувають дитячі хвороби та як їх лікувати

Якими бувають дитячі хвороби та як їх лікувати
Читати 8 хвилин | Створено: 30 травня 2022 | Оновлено: 30 травня 2022 | 86847 86847
Захворювання в дитячому віці мають свої особливості та відрізняються від хвороб у дорослих. Профілактикою, діагностикою та лікуванням дитячих хвороб займаються педіатри та дитячі лікарі вузьких спеціальностей (інфекціоністи, дерматологи, гінекологи, гастроентерологи).

Якими бувають дитячі хвороби?

Дитячі хвороби можуть бути вродженими (пороки розвитку, генетичні захворювання) та набутими. Причинами захворювань у дитячому віці можуть стати інфекції, алергічні реакції, травми, порушення обміну речовин.

Залежно від перебігу, захворювання у дітей можуть бути гострими та хронічними. Дитячі хвороби включають порушення в роботі респіраторної, серцево-судинної, травної, сечовидільної, опроно-рухової, нервової систем організму.

Оцінити стан здоров'я дитини може педіатр після загального огляду, аускультації (вислуховування) легенів та серця, прощупування живота. За потреби лікар може призначити додаткові обстеження: аналізи крові, сечі, калу, ультразвукові та рентгенологічні дослідження. Рентген дитині можна робити від народження, але тільки за призначенням лікаря та за наявності показань.

Результати будь-яких обстежень лікар розшифровує та зіставляє зі скаргами. Наприклад, підвищені тромбоцити у дитини можуть бути як нормою, так і ознакою захворювання крові (первинного тромбоцитозу, анемії, лейкозу), перенесеної інфекції або порушень у роботі печінки та нирок.

Дитячі інфекційні хвороби

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Дитячі інфекційні хвороби включають гострі респіраторні захворювання, отруєння та специфічні дитячі інфекції (вітрянку, кір, краснуху). Найбільш поширеними симптомами респіраторних хвороб у дитини є нежить, біль у горлі та кашель. Кашель у дитини — це захисний рефлекс, спрямований на очищення нижніх дихальних шляхів і здебільшого не вимагає медикаментозної терапії.

Лікуванням інекційно-запальних захворювань носа та приносових пазух (риніту та синуситу), зовнішнього та середнього вуха (отиту), піднебінних мигдаликів (тонзиліту) займається дитячий ЛОР. Ангіна (гострий тонзиліт) у дитини проявляється болем у горлі та підвищенням температури тіла. За синуситу порушується носове дихання.

Щоб відрізнити вірусні інфекції від бактеріальних, педіатр призначить клінічний аналіз крові. За вірусних захворювань у дитини нейтрофіли знижені, а за бактеріальних — підвищені. Зелені соплі у дитини є ознакою бактеріальних ускладнень.

Ускладненням інфекційних захворювань у дітей (грипу, пневмонії, ротавірусу у дитини) може стати зневоднення. Підвищений ацетон у дитини є наслідком втрати рідини та проявляється неприємним запахом з рота, млявістю та різкими болями у животі. На тлі лихоманки у дитини також можуть розвинутися судоми.

Дитячі гінекологічні хвороби

Дитячий гінеколог займається діагностикою та лікуванням захворювань репродуктивних органів у дівчаток від народження до 18 років. Дитячі гінекологічні хвороби включають аномалії розвитку статевих органів, інфекційно-запальні захворювання (вульвовагініт у дитини), ювенільні маткові кровотечі та порушення менструального циклу у дівчаток.

Симптомами порушень у репродуктивній сфері дівчаток можуть бути аменорея (відсутність менструацій після 15 років), нерегулярний цикл, кровотечі зі статевих шляхів, біль внизу живота. Запальні захворювання статевих органів проявляються рясним виділенням зі статевих шляхів.

Лікування гінекологічних захворювань у дівчаток може бути як медикаментозним, так і хірургічним. Залежно від природи захворювання, гінеколог може призначити антибактеріальні, протизапальні та гормональні препарати.

Дитячі дерматологічні хвороби

Консультація дитячого дерматолога починається з розпитування про скарги, далі лікар проводить візуальний огляд шкіри та слизових оболонок. Для діагностики дитячих хвороб шкіри лікар може провести дерматоскопію (ретельний огляд шкірних покривів за допомогою збільшувального приладу).

Симптомом захворювань шкіри є різні висипання: бульбашки, вузлики, лущення, гнійники. За появи у дитини висипань необхідно звернути увагу на їх розташування та форму. Дитячі дерматологічні хвороби включають:

  • атопічний дерматит;
  • вірусні (герпес у дитини), бактеріальні (стрептодермію) та грибкові (лишай) інфекції шкіри;
  • алергози (кропив'янку, токсикодермію);
  • доброякісні та злоякісні новоутворення шкіри.

Атопічний дерматит у дитини проявляється висипом у вигляді папул (вузликів) або ділянок сухості та лущення шкіри. Алергічні плями на шкірі у дитини також супроводжуються свербінням.

Захворювання шлунка та кишечника у дитини

Захворювання травного тракту у дітей включають гастрит, холецистит, панкреатит, дискінезію жовчовивідних шляхів. Ознаками дитячих хвороб шлунка та кишечника можуть бути болі в животі, нудота, діарея та закреп. Білий наліт на язику у дитини може бути симптомом порушення процесів травлення. Слиз у калі у дитини в невеликій кількості є нормою. Сильний біль у животі у дитини може бути ознакою дитячих хірургічних хвороб: гострого апендициту чи кишкової непрохідності.

Для нормалізації процесів травлення педіатр насамперед призначає дієту. За необхідності застосовуються спазмолітичні засоби та ферментні препарати. Для лікування закрепу у дитини лікар може призначити проносні засоби.

Хвороби кісток у дітей

Профілактикою, діагностикою та лікуванням дитячих захворювань кісток та суглобів займаються ортопеди-травматологи. Захворювання кісток та суглобів у дітей включають травми (переломи, вивихи), дисплазію тазостегнових суглобів, сколіоз, кривошию.

Дисплазія у дітей є генетичним захворюванням і проявляється у грудному віці асиметрією сідничних складок та різною довжиною ніг. Точно поставити діагноз дисплазії кульшових суглобів можна за результатами ультразвукового дослідження (УЗД) суглобів. Кривошия у дитини може бути наслідком пологової травми.

Хвороби очей у дітей

Дитячий офтальмолог спеціалізується на профілактиці, діагностиці та лікуванні захворювань очей у дітей. Хвороби очей у дітей включають порушення зору (короткозорість, астигматизм, дальтонізм) та інфекційно-запальні хвороби структур ока (кон'юнктивіт, іридоцикліт, ячмінь).

Кон'юнктивіт у дитини може бути вірусним чи бактеріальним. Залежно від причини захворювання, офтальмолог призначить антибактеріальне або протизапальне лікування. Ячмінь у дитини не можна лікувати народними засобами та примочками, це може призвести до поширення інфекції.

Профілактика дитячих хвороб

Основна профілактика дитячих хвороб полягає у підтримці здорового способу життя: дотриманні режиму сну, раціонального харчування, достатньої рухливості. Для специфічної профілактики інфекційних захворювань проводиться вакцинація.

Календар щеплень дитині включає вакцинацію від туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту та гемофільної інфекції. Додатково за бажанням батьків можна зробити дітям щеплення від:

  • грипу;
  • пневмококової інфекції;
  • менінгококової інфекції;
  • ротавірусу;
  • гепатиту А;
  • вітряної віспи.

Профілактика захворювань репродуктивних органів дівчаток полягає у дотриманні правил інтимної гігієни: необхідний щоденний туалет зовнішніх статевих органів теплою водою. Дівчаткам підліткового віку гінеколог дасть рекомендації щодо контролю менструального циклу та застосування засобів контрацепції.

Профілактикою дитячого травматизму (переломів, вивихів, струсу мозку у дитини) необхідно навчати дітей правилам дорожнього руху. Попередити отруєння у дитини можна, якщо дотримуватися правил гігієни: мити руки перед їжею та після відвідування туалету, зберігати продукти в холодильнику, уникати вживання немитих овочів та фруктів.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Якими бувають дитячі хвороби та як їх лікувати - Літвінова Мар’яна Володимирівна
Літвінова Мар’яна Володимирівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чим лікувати лишай у дитини?

Лікуванням плишаю в дітей займається дитячий дерматолог. Залежно від причини захворювання, за лишаю можуть знадобитися протигрибкові та протизапальні засоби. Рожевий лишай у дитини зазвичай проходить самостійно.

2. Як швидко вилікувати нежить у дитини?

Причиною нежитю в дітей, як правило, є дитячі вірусні хвороби. Для лікування нежитю необхідно промивати ніс сольовими розчинами. За закладеності носа лікар також може призначити судинозвужувальні краплі.

3. Як зупинити блювання у дитини?

Причиною блювання у дитини може бути гастрит, кишкова інфекція або гострі хірургічні захворювання (наприклад, апендицит). За блювання дитині необхідно забезпечити достатнє пиття малими порціями. Протиблювотні препарати дітям можна давати лише за призначенням лікаря. З появою сильного болю у животі слід викликати швидку допомогу.

4. Як збити температуру у дитини?

Для зниження температури тіла у дітей застосовуються медикаментозні (фізичні) методи охолодження та жарознижувальні препарати. Насамперед необхідно забезпечити дитині тепле питво і провітрити кімнату. Безпечними препаратами для зниження температури у дітей є ібупрофен та парацетамол. Необхідно заздалегідь дізнатися у педіатра, який препарат і в якому дозуванні краще давати дитині у разі підвищення температури.

5. Як швидко вилікувати стоматит у дитини?

Лікування стоматиту залежить від його виду та причини. За молочниці в роті у дитини може бути потрібний протигрибковий препарат, а за бактеріального стоматиту — полоскання рота антисептичним розчином. Правильно визначити вид стоматиту та підібрати відповідне лікування може лише лікар на підставі візуального огляду порожнини рота та мікробіологічних аналізів зіскрібків з ротоглотки дитини.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Якими бувають дитячі хвороби та як їх лікувати
Лікар-педіатр. Перша категорія.
Якими бувають дитячі хвороби та як їх лікувати
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Віка 1 рік тому
Доброго дня! Педіатр рекомендував давати доньці парацетамол для зниження температури. Що робити, якщо температура в дитини не збивається після приймання ліків?
Відповісти
Добрий день! Ефективність парацетамолу для зниження температури тіла у дітей залежить від дози препарату (кількість ліків визначається вагою дитини) і його лікарської форми (сироп діє швидше, ніж свічки або таблетки). Жарознижувальний ефект препарату вважається позитивним у разі зниження температури тіла хоча б на 1 градус. Якщо температура не знижується або продовжує зростати, проконсультуйтеся з педіатром.
Надія 1 рік тому
Доброго дня! Відтоді, як син почав ходити в дитячий садок, у дитини часто буває кашель без температури. У старшої доньки бронхіальна астма Чи можна спробувати дати синові її інгалятор?
Відповісти
Добрий день! Сухий кашель без температури може бути симптомом респіраторної вірусної інфекції, бронхіальної астми або залишковим явищем після перенесеного раніше бронхіту. Правильно поставити діагноз може тільки лікар за результатами огляду та обстеження (спірографії, рентгенографії). Самостійно застосовувати інгалятор без призначення лікаря заборонено.
Леся 1 рік тому
Здрастуйте! Протягом останнього місяця дитина скаржиться на періодичний біль у животі в ділянці пупка. Після огляду лікар призначив гастроскопію. Як правильно підготуватися до обстеження?
Відповісти
Здрастуйте! Гастроскопія проводиться суворо натщесерце, у день обстеження не можна вживати жодної їжі. За необхідності ранкового прийому лікарських препаратів, слід запити їх мінімальною кількістю чистої води.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день! моїй доньці 5 років. цілий день у дитини блювота без температури і проносу. до якого лікаря необхідно звернутися?
Відповісти
Добрий день! Причиною блювоти у дитини може бути харчове отруєння, ротавірусна інфекція, гастрит та інші захворювання. Насамперед необхідно записатися на прийом до педіатра. Лікар огляне дитину, поставить діагноз і визначить тактику лікування. За необхідності лікар призначить додаткове обстеження: аналізи крові та сечі, консультації вузьких фахівців.
Катерина 1 рік тому
Добрий день! У дитини другий день температура 38 без жодних симптомів. Синові 3 роки. Що це може бути?
Відповісти
Добрий день! Причиною підвищення температури тіла у дітей, як правило, є гострі вірусні інфекції. Вірусна інфекція може протікати без додаткових симптомів. Рекомендується забезпечити дитині активний питний режим, за необхідності дати жарознижувальне згідно з віком і проконсультуватися з педіатром.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!