Logo
0 800 30 11 77

Що потрібно знати дівчинці-підлітку про інтимну гігієну

Що потрібно знати дівчинці-підлітку про інтимну гігієну
Читати 13 хвилин | Створено: 1 лютого 2022 | Оновлено: 1 лютого 2022 | 247349 247349
У віці від 8 до 13 років відбувається активне зростання та розвиток організму. У дівчат з'являються виділення з піхви та починає рости волосся на лобку, а це означає, що до чистоти тіла потрібно ставитися ще уважніше.

Щоб зберегти здоров'я та знизити ризик появи гінекологічних захворювань, дівчинці-підлітку важливо дотримуватися правил гігієни статевих органів.

Як влаштована жіноча статева система

Жіночі статеві органи поділяються на зовнішні та внутрішні. Зовнішні статеві органи (вульва) включають:

  • лобок (підвищення в нижній частині живота);
  • великі статеві губи (шкірні складки, покриті волоссям);
  • малі статеві губи (шкірні складки, що розташовані між великими статевими губами);
  • клітор (орган, розташований вгорі над з'єднанням малих губ. Зовні розташована лише частина клітора — головка).

До внутрішніх статевих органів належать:

  • піхва (орган, через який з матки виводяться менструальні виділення);
  • матка (орган, в якому розвивається плід — майбутня дитина);
  • маткові труби (з'єднують матку з яєчниками);
  • яєчники (залози, що виробляють статеві гормони та яйцеклітини).

На вході в піхву є дівоча пліва — тонкий шар слизової оболонки тканини, який захищає внутрішні статеві органи від потрапляння інфекцій. У пліві є один або кілька отворів, через які виділяється менструальна кров. Буває, що дівочої ​​пліви немає від народження — це не страшно та нормально.

Щоденна особиста гігієна дівчаток

Поставте своє питання Дитячому гінекологу
«ОН Клінік»

У підлітковому віці у дівчинки з'являється волосся на лобку і пахвах, підвищується активність сальних і потових залоз та настає менструація. Виділення накопичуються на шкірі та білизні та створюють ідеальне середовище для розмноження бактерій. Якщо бактерій багато, тіло може видавати неприємний запах, а якщо регулярно не підмиватися, то можуть навіть з'являтися запалення статевих органів. Щоб запобігти різним захворюванням, необхідно дотримуватися основних правил особистої гігієни для дівчат-підлітків.

Чим підмиватися дівчинці і як це правильно робити

Підмиватися дівчинці необхідно щодня щонайменше один раз, а під час місячних — 3-4 рази. Вода має бути теплою, проточною. Не варто використовувати мочалки або губки, щоб не спричинити подразнень та не пошкодити ніжну шкіру вульви. Мити статеві органи потрібно в напрямку спереду назад (від лобка до анального отвору), щоб мікроорганізми із заднього проходу не потрапили в піхву.

Під час підмивання досить промити зовнішні статеві органи. Не потрібно спрямовувати струмінь води всередину піхви — так можна подразнити слизову оболонку, занести інфекцію, змити природний захисний секрет (слиз, змазку) та корисні бактерії. Після гігієнічних процедур слід обережно промокнути шкіру сухим рушником.

Підмиватися можна просто теплою водою або використовувати гелі для інтимної гігієни з нейтральним рН (кислотністю) без ароматизаторів. Підмиватися гелем кілька разів на день не потрібно.

Не рекомендується використовувати дезодоранти для інтимної гігієни, оскільки вони можуть спричинити свербіння та печіння. Якщо виділення з піхви мають неприємний запах, це може бути ознакою інфекції. Не слід намагатися приховати запах за допомогою дезодорантів, краще одразу записатися на прийом до гінеколога.

Також важливо дотримуватися інтимної гігієни заднього проходу: після кожного походу в туалет слід підмиватися душем або в біде. Якщо такої можливості немає, можна обережно витерти анальну зону вологим туалетним папером, а підмитися пізніше за першої ж можливості.

Предмети особистої гігієни для дівчат (рушник, мочалки, станки для гоління) завжди повинні бути чистими, необхідно їх регулярно міняти на нові та не давати використовувати іншим людям. Для інтимної гігієни має бути окремий рушник, яким не можна витирати інші частини тіла.

Що буде, якщо довго не підмиватися

Якщо дівчина не дотримуватиметься правил інтимної гігієни, то на поверхні її шкіри накопичаться бактерії, які можуть спричиняти почервоніння та свербіж. Мікроорганізми можуть проникати в піхву та спричинити запальні захворювання внутрішніх статевих органів. Якщо можливості підмитися немає, можна використати вологі неароматизовані серветки для інтимної гігієни. Вони допоможуть позбутися неприємних запахів і запобігати скупченню бактерій.

Якщо у дівчинки з'явилися виділення жовтого чи зеленого кольору, а також біль чи дискомфорт у ділянці статевих органів, необхідна консультація дитячого лікаря-гінеколога.

З якого віку дівчинці можна носити щоденні прокладки

У підлітковому віці з'являються білі — безбарвні або білуваті виділення з піхви, які в нормі є у кожної дівчини. В середині менструального циклу виділень може бути більше, тому в цей період можна використовувати щоденні прокладки — вони тонші і менші за звичайні і вбирають такі виділення. Щоденні прокладки також можуть знадобитися в останні дні менструації, коли місячні не такі рясні та необхідності у звичайній прокладці або тампоні немає.

Щоденні прокладки потрібно змінювати кожні 3–4 години, адже тепле і вологе середовище — відмінне місце для розмноження бактерій. Попри те, що прокладки «щоденні», використовувати їх щодня не рекомендується — краще за потреби частіше підмиватися водою.

Чи потрібно голити лобок

Зазвичай волосся на лобку починає рости в 9–11 років, і відбувається це через гормональні зміни в організмі дівчини. Лобкове волосся захищає шкіру інтимної зони від тертя та зменшує ризик потрапляння інфекцій в статеві органи.

Волосся на лобку в нормі є у кожної дівчини, і його необов'язково видаляти навіть перед походом до гінеколога. Якщо дівчинка вирішить поголити волосся в інтимній зоні, то важливо дотримуватися таких правил: використовувати індивідуальний станок для гоління, уникати порізів шкіри, голити волосся плавними рухами і не проводити бритвою кілька разів по тій самій ділянці шкіри.

Яку спідню білизну краще носити дівчатам

Спідня білизна для дівчаток має бути з натуральних матеріалів. Синтетика не пропускає повітря та затримує вологу, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій. Білизна не повинна тиснути, щоб не спричинити дискомфорт і не травмувати шкіру. Підлітку не рекомендується носити стрінги, оскільки вони можуть подразнювати і натирати ніжну шкіру статевих органів. Змінювати спідню білизну необхідно щодня.

Дівчатам-підліткам краще носити бюстгальтер без кісточок і push-up, щоб не стискати і не травмувати грудні залози. Для занять спортом слід одягати спортивні топи, які краще фіксують груди.

Навіщо мити руки до та після туалету

Якщо дівчинка торкається немитими руками до своїх статевих органів, трусиків, прокладок або тампонів, то може занести бактерії собі на вульву чи в піхву. Внаслідок цього може виникнути запалення статевих органів. Щоб такого не трапилося, потрібно дотримуватися правил гігієни та мити руки перед туалетом.

Як користуватися громадським туалетом

Під час відвідування громадського туалету важливо не торкатися руками сторонніх предметів (дверні ручки, кран, кнопку зливу). Можна взяти шматок туалетного паперу або серветку та торкатися предметів через нього.

Сидіння унітазу слід протерти вологими дезінфекційними серветками, антисептиком або скористатися спеціальними одноразовими покриттями. Після відвідування туалету потрібно помити руки та витерти їх сухими чистими серветками.

Чи можна дівчатам користуватися тампонами

Тампони безпечні для незайманих дівчат, оскільки дівоча пліва, яка розташована на глибині приблизно 2–3 сантиметри від входу в піхву, досить еластична. Пліва розтягується, тому пошкодити її тампоном дуже складно. Щоб дівчині було комфортніше, спочатку рекомендується використовувати найменші тампони.

Перед введенням тампона необхідно помити руки, розслабитися та зайняти зручну позу. Можна поставити одну ногу на край ванни чи сісти на унітаз. Вводити тампон слід повільно та обережно, він повинен повністю увійти всередину піхви. Щоб вийняти тампон, потрібно легко потягнути за нитку — це не повинно спричиняти біль чи дискомфорт.

Міняти тампон потрібно кожні 4–6 годин або за потреби (коли він наповнився кров'яними виділеннями). Через несвоєчасну зміну тампона може виникнути синдром токсичного шоку — сильна інтоксикація організму, спричинена бактеріями. Під час такого стану у дівчинки різко підвищується температура, знижується артеріальний тиск, з'являються нудота та блювання. Синдром токсичного шоку виникає рідко, але він небезпечний для життя. Якщо у дівчини-підлітка виникли симптоми інтоксикації внаслідок використання тампона, необхідно терміново звернутися до гінеколога.

Як правильно користуватися прокладками

Перед використанням прокладок необхідно ретельно вимити руки з милом. Після цього видалити захисну стрічку та прикріпити прокладку до спідньої білизни. Змінювати прокладки слід кожні 3–4 години або за необхідності, коли прокладка наповнилася виділеннями.

Щоб підібрати прокладки, потрібно звернути увагу на кількість крапель, намальованих на пакуванні: чим більше крапель, тим вищий рівень вбирання. Спочатку з прокладками може бути незручно, вони можуть зміщуватися та протекти. Згодом кожна дівчинка навчиться вибирати прокладки під себе та правильно їх кріпити. Варто спробувати кілька видів прокладок, щоб вирішити, які підходять більше.

Як користуватися багаторазовою прокладкою

Багаторазові прокладки — аналог звичайної прокладки, тільки з тканини. Вони бувають щоденними та для менструацій. Замінювати такі засоби інтимної гігієни потрібно кожні 3–4 години, а після використання їх необхідно випрати і висушити.

Також є багаторазові менструальні труси, ластовиця (підкладка) яких складається з тканини, що вбирає виділення. Змінювати менструальні труси теж потрібно кожні 3–4 години, а після використання — прати.

Як користуватися менструальною чашею

Менструальна чаша — це багаторазовий засіб інтимної гігієни, зроблений з медичного силікону. Щоб ввести чашу, необхідно розслабитись, зайняти зручне положення (стоячи або поставивши одну ногу на опору), скласти чашу й акуратно вставити її в піхву.

Плюси менструальної чаші в тому, що з нею можна ходити до 12 годин і в неї поміщається більше виділень. Мінуси — може знадобитися кілька спроб, щоб навчитися правильно встановлювати чашу. Якщо її неправильно ввести, вона, на відміну від тампонів, може протікати. Перед кожним використанням чашу слід прокип'ятити.

Що краще: прокладки, тампони чи менструальні чаші

Основним плюсом прокладок є те, що їх можна легко кріпити та знімати. Прокладки простіше використовувати дівчатам, в яких тільки-но почалися місячні, і вони бояться користуватися тампонами. Під час сну можна використовувати «нічні» прокладки: вони більші за розміром, краще вбирають, тому знижують ризик протікання.

Мінус прокладок у тому, що вони можуть зміщуватися під час активних рухів та занять спортом. А якщо вчасно не змінити прокладку, вона може протекти та стати джерелом неприємного запаху.

Переваги використання тампонів — це менший ризик протікання, можливість купатися та займатися спортом. Вводити тампон не складно, але під час перших спроб дівчині може знадобитися більше зусиль і часу. Не рекомендується використовувати тампони під час нічного сну, щоб не викликати синдром токсичного шоку. Якщо використовувати тампони вночі, необхідно ставити будильник, щоб вчасно замінити засіб інтимної гігієни.

Відмінність менструальної чаші від інших засобів особистої гігієни у цьому, що термін її використання — до десяти років. Чашу можна носити до 12 години, тобто з ранку до вечора. Це означає, що, швидше за все, її не доведеться діставати та спорожнювати протягом дня. З чашею можна купатися в морі та басейні, займатися спортом. Поставити чашу правильно з першого разу виходить рідко, тому потрібно потренуватися. Можливо, потрібно буде спробувати кілька різних чаш, щоб підібрати правильний розмір.

Якщо виникають труднощі з використанням або вибором засобів особистої гігієни, дівчинці варто звернутися до батьків і записатися до дитячого гінеколога, який відповість на всі питання і допоможе зробити правильний вибір.

Чи може дівчина-підліток сама звернутися до гінеколога

Дівчинка-підліток старше 14 років може самостійно звернутися за консультацією до гінеколога в державну клініку. Дітей до 14 років гінеколог, як і будь-який інший лікар, приймає у супроводі батьків чи опікунів. Якщо дівчині немає 18 років, лікар може розповісти батькам про стан її здоров'я. Інформацію про те, чи дівчина живе статевим життям, гінеколог озвучувати іншим людям не може.

Прийом дитячого гінеколога включає огляд молочних залоз (грудей), оцінювання характеру оволосіння та пальпацію (обстеження руками) живота. Обстеження внутрішніх статевих органів у дівчинки віком від 6 до 7 років проводять на гінекологічному кріслі. Старших дівчат теж оглядають на кріслі. Якщо дівчина не живе статевим життям, то огляд виконують через пряму кишку, якщо живе — через піхву. Під час обстеження лікар бере мазок (зразок виділень) з внутрішніх статевих органів для виявлення бактерій.

Перед походом до гінеколога необхідно підмитись та надягнути чисту спідню білизну. Перед ректальним (через пряму кишку) обстеженням потрібно сходити до туалету або очистити кишку клізмою. Якщо у дівчини виник гострий біль або сильна кровотеча, огляд проводиться без попередньої підготовки.

Дитяча гінекологія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Що потрібно знати дівчинці-підлітку про інтимну гігієну - Гомберг Марина Валентинівна
Гомберг Марина Валентинівна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00

Популярні питання

1. Що робить дитячий гінеколог?

Дитячий гінеколог займається діагностикою та лікуванням захворювань статевих органів та молочних залоз у дівчат від народження та до 18 років.

2. Чи можна приймати ванну за місячних?

Під час місячних можна приймати теплу ванну, це може знизити хворобливі відчуття внаслідок спазмів матки та розслабити м'язи піхви. Важливо пам'ятати, що тривале перебування в гарячій воді може посилити кровотечу та викликати запаморочення, тому не слід перебувати у ванній кімнаті надто довго.

3. Чим відрізняються звичайні прокладки від нічних?

Нічні прокладки ширші та довші, ніж звичайні. Вони добре вбирають виділення та попереджають протіканню під час сну.

4. Що робити, якщо прокладка протікає?

Потрібно взяти прокладки з більшою кількістю крапель і частіше їх змінювати. Також можна спробувати прокладки різних виробників, щоб підібрати максимально зручні. Якщо менструації дуже рясні, треба записатися на консультацію до гінеколога.

5. Як користуватися прокладкою, щоб не протікати?

Прокладку необхідно зафіксувати липким шаром на середині трусиків. Щоб не протекти, дівчатам потрібно підбирати засоби інтимної гігієни з достатнім ступенем поглинання та одягати зручну спідню білизну.

6. Як часто потрібно підмиватися?

Підмиватися потрібно щонайменше один раз на день, а під час місячних — кожні 3–4 години. Підмиватися слід після заміни прокладок чи тампонів. Якщо дівчинка користується менструальною чашею, то можна підмиватися за звичайним графіком.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Що потрібно знати дівчинці-підлітку про інтимну гігієну
Дитячий лікар-гінеколог. Перша категорія.
Що потрібно знати дівчинці-підлітку про інтимну гігієну
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 2 роки тому
Здрастуйте. Скільки можна ходити з тампоном і менструальною чашею?
Відповісти
Добрий день. Тампон можна носити до 4-6 годин, а менструальну чашу — до 12 годин.
Мілана 2 роки тому
Добрий день, чи можна купатися в морі під час місячних?
Відповісти
Здрастуйте. Так, під час купання рекомендується використовувати тампони або менструальні чаші.
Світлана 2 роки тому
Здрастуйте, як глибоко потрібно вводити тампон?
Відповісти
Добрий день. Тампон має повністю увійти в піхву, зовні залишається тільки нитка. Дівчата-підлітки можуть брати тампони невеликих розмірів — їх можна легко і безболісно ввести в піхву.
Аля 2 роки тому
Здрастуйте, чи можна дівчаткам у 13 років користуватися тампонами? І як його правильно вставляти?
Відповісти
Добрий день. Так, можна. Перед тим як вставити тампон, потрібно помити руки і зайняти зручне положення (стоячи, сидячи або поставивши ногу на опору). Тампон слід вводити повільно й акуратно, нитка має залишатися зовні.
Маргарита 2 роки тому
Доброго дня, яким засобом краще підмиватися дівчинці?
Відповісти
Здрастуйте. Можна підмиватися звичайною теплою водою. Для підтримки інтимної гігієни дівчатам можна використовувати гелі з нейтральною кислотністю і без ароматизаторів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!