Logo
0 800 30 11 77

Обстеження грудей: як розпізнати захворювання в домашніх умовах?

Обстеження грудей: як розпізнати захворювання в домашніх умовах?
Читати 5 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 11 листопада 2022 | 46238 46238
Молочна залоза - це секреторний орган, основу якого складає залозиста тканина, чутлива до гормонального фону жінки.

Захворювання молочної залози можуть мати доброякісну та злоякісну (онкологічну) природу. До доброякісних захворювань грудей відносять мастопатію, кісти та запальні процеси (мастит, мастодинія, лактостаз). Рак молочної залози є найпоширенішою формою онкологічних захворювань у жінок.

Як часто потрібно робити огляд грудей?

Регулярний огляд грудей необхідний для ранньої діагностики захворювань молочної залози. Усім жінкам рекомендовано клінічний огляд грудей лікарем один раз на рік.

Також важливо самостійно відстежувати зміни стану молочних залоз. Для цього жінкам потрібно оволодіти навичками самообстеження грудей і проводити його один раз на місяць в один і той самий день менструального циклу.

Для чого потрібно робити огляд грудей?

Захворювання молочних залоз можуть починатися безсимптомно. Огляд грудей дозволяє виявити невеликі патологічні утворення розміром від 0,5 см та встановити діагноз на початкових стадіях. 

Рання діагностика раку молочної залози є запорукою його ефективного лікування. Навіть доброякісні утворення з часом можуть трансформуватися в онкологічні, тому важливо регулярно оглядати груди в домашніх умовах.

Як зробити огляд грудей в домашніх умовах?

Самостійне щомісячне обстеження грудей проводиться на 10-12 день менструального циклу за планом:

  1. Станьте перед дзеркалом з опущеними вздовж тіла руками та огляньте молочні залози. Зверніть увагу на розмір, симетричність, форму та стан шкіри грудей.
  2. Повторіть огляд у положенні стоячи з руками, піднятими за голову.
  3. Огляньте ареолу грудей, обережно двома пальцями притисніть сосок, перевірте, чи немає виділень.
  4. Виконайте пальпацію (прощупування) грудей кінчиками пальців: лівою рукою необхідно обстежити праву молочну залозу, правою рукою - ліву. Починайте огляд з верхнього зовнішнього кута залози, круговими масажними рухами переміщуйте руку по часовій стрілці. Для полегшення огляду використовуйте крем.
  5. Повторіть пальпацію у положенні лежачи на спині.
  6. Додатково огляньте та пропальпуйте підпахвову ділянку, де розміщуються найближчі до молочних залоз лімфовузли. 

Під час огляду молочних залоз зверніть особливу увагу на симптоми, що потребують обов’язкового звернення до лікаря-мамолога:

  • деформація та асиметричність молочних залоз;
  • поява будь-яких ущільнень у тканині молочної залози, ущільнення можуть мати чітко окреслену форму або відчуватися як “зернистість” під пальцями при обстеженні;
  • втягування шкіри над поверхнею грудей, ділянка шкіри, що набула вигляду “лимонної кірки”;
  • виділення з сосків;
  • збільшення підпахвових лімфовузлів.

Особливості огляду мамологом в залежності від віку

Профілактичний огляд лікаря-мамолога та перелік додаткових діагностичних обстежень залежить від віку жінки. Для уточнення діагнозу лікарем можуть бути призначені наступні дослідження:

Для жінок віком 20-35 років, що не мають скарг, достатньо щорічного лікарського огляду молочних залоз. Якщо під час огляду грудей виявляють ущільнення, наступним діагностичним кроком обирають УЗД молочних залоз.

У віці 35-40 років профілактичний огляд також полягає у щорічному обстеженні грудей лікарем. При виявленні утворень молочної залози для додаткової діагностики поряд з УЗД лікар може призначити мамографію. Іноді навіть за відсутності скарг у віці до 40 років рекомендують отримати першу в житті мамограму, за якою надалі можна буде відстежувати зміни у структурі молочних залоз.

Починаючи з віку 40 років, крім щорічного профілактичного огляду, усім жінкам рекомендують проходити мамографію 1 раз на 2 роки.

Навіщо потрібна мамографія?

Мамографія - це рентгенологічний метод обстеження молочних залоз. Мамографія є відносно безпечним дослідженням, супроводжується невеликою дозою рентгенівського опромінення та дозволяє виявити утворення молочних залоз задовго до того, як вони стають помітними при звичайному огляді.

Кому показана мамографія і з якого віку її можна робити?

Мамографія може бути скринінговою та діагностичною. Скринінгова мамографія показана усім жінкам віком від 40 років 1 раз на 2 роки в рамках профілактичних медичних оглядів. Діагностичну мамографію призначає лікар-мамолог при появі скарг або виявленні утворень під час огляду та для уточнення результатів ультразвукового дослідження молочних залоз.

Не рекомендується проводити мамографію жінкам віком до 35-40 років, бо залозиста тканина грудей чутлива до опромінення. Рішення про призначення мамографічного дослідження приймає лікар-мамолог, враховуючи ризики та переваги цього обстеження. 

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Обстеження грудей: як розпізнати захворювання в домашніх умовах? - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи можна прощупати кісту молочної залози?

Кісту можна промацати під час самостійного обстеження молочної залози. Зазвичай кіста є гладкою, легко рухомою, має круглу або овальну форму, рівні краї. Кіста молочної залози може супроводжуватися виділеннями із сосків прозорого, жовтого, солом'яного або темно-коричневого кольору.

2. Чому змінюється колір ареоли?

Колір ареоли може змінюватися через приймання оральних контрацептивів, статеве дозрівання, вагітність, годування груддю. Однак зміна кольору ареоли також може бути спричинена раком молочної залози. Для виключення патології молочної залози потрібно проконсультуватися з мамологом.

3. Що спричиняє ущільнення в грудях?

Рухоме або статичне ущільнення в грудях може бути спричинене кістою, фіброаденомою, внутрішньопротоковою папіломою, ліпомою, жировим некрозом, абсцесом, гематомою і раком молочної залози. Склерозуючий аденоз, травма грудної клітини, вузловий фасциїт і позалегеневий туберкульоз також можуть призвести до появи ущільнення в грудях.

4. Які виділення із сосків вважаються аномальними?

Аномальними вважаються виділення зеленого, коричневого, жовтого кольору, з домішками крові або гною, а також виділення з одного соска. Причинами аномальних виділень із сосків можуть бути внутрішньопротокова папілома, абсцес, рак, інфекція молочної залози, ектазія молочних проток, перидуктальний мастит, гормональні зміни. У разі появи виділень із сосків необхідна консультація мамолога.

5. Якого кольору виділення із сосків під час вагітності?

На ранніх термінах вагітності у жінок можуть бути прозорі виділення із сосків через гормональну перебудову організму. У третьому триместрі із сосків починає виділятися молозиво (перше молоко), яке має білий або молочний колір, а також водянисту консистенцію.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Обстеження грудей: як розпізнати захворювання в домашніх умовах?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Обстеження грудей: як розпізнати захворювання в домашніх умовах?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!