Logo
0 800 30 11 77

Кіста молочної залози: чому з'являється та коли показане її видалення

Кіста молочної залози: чому з'являється та коли показане її видалення
Читати 15 хвилин | Створено: 12 червня 2024 | Оновлено: 12 червня 2024 | 618 618
Кіста молочної залози є доброякісним утворенням у грудях. Найчастіше ущільнення в грудях жінки виявляють під час самообстеження або профілактичного огляду в мамолога чи гінеколога.

Що таке кіста?

Кіста — це порожнинне новоутворення, яке формується в тканинах органів і має вигляд щільної круглої або овальної капсули з серозною рідиною всередині. Кісти є доброякісними, але деякі види під впливом негативних факторів (ультрафіолетового випромінювання, гормональних змін, зниження імунітету) можуть провокувати розвиток аномальних клітин і трансформуватися в злоякісну пухлину (рак).

Що таке кіста молочної залози?

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Кіста молочної залози — це доброякісне новоутворення грудної залози. Груди складаються з часточок залозистої тканини та проток, якими в період лактації надходить молоко до соска. Кіста в грудях з'являється через скупчення рідини в молочній протоці.

Кіста може бути одиничною або множинною (кілька утворень) і досягати різних розмірів (варіюються від двох-трьох міліметрів до п'яти сантиметрів і більше). Також утворення може сформуватися в одній або обох молочних залозах.

Чому з'являються кісти молочної залози?

Кістозні утворення в грудях можуть з'явитися внаслідок природних гормональних змін в організмі жінки (наприклад, після пологів або лактації, у період пременопаузи). У зоні ризику розвитку кісти в грудях перебувають жінки віком від 35 до 55 років, особливо ті, хто не народжував (через велику кількість циклів овуляцій без запліднення і вироблення жовтого тіла — тимчасової залози внутрішньої секреції в жіночому організмі, що утворюється після овуляції).

Провокуючими факторами новоутворення в грудях можуть бути гормональний збій і захворювання репродуктивної системи. Причини утворення кісти молочної залози:

  • тривалий і неконтрольований прийом гормональних препаратів;
  • ендокринні патології (порушення роботи щитовидки, надниркових залоз або гіпофіза);
  • часті аборти або викидні (переривання вагітності може викликати гормональний дисбаланс через різке падіння прогестерону і пролактину);
  • дисфункція яєчників (порушення вироблення статевих гормонів у яєчниках);
  • мастопатія або фіброаденома молочної залози в анамнезі (доброякісні пухлини грудей);
  • мастит (запалення молочної залози може призвести до набряку і звуження проток);
  • запалення придатків матки (оофорит, аднексит);
  • ранній або пізній клімакс;
  • порушення обміну речовин в організмі (через ожиріння, авітаміноз, незбалансоване харчування, цукровий діабет);
  • часті стреси та надмірні фізичні навантаження.

Спровокувати появу кісти в молочній залозі можуть хірургічні операції на грудях або її травми. Ризик розвитку патологічного утворення підвищений у жінок, які надмірно піддаються впливу ультрафіолету (часто відвідують солярії або засмагають під відкритим сонцем), а також курять і вживають алкогольні напої (через негативний вплив на обмін речовин).

Види кіст молочної залози

Кіста в молочній залозі буває різних видів. Більшість утворень доброякісного характеру, але деякі схильні до злоякісного переродження під впливом провокуючих чинників. Мамологи класифікують кісти молочних залоз за будовою, ступенем вираженості та розмірами.

Види кіст молочної залози

Фіброзна кіста молочної залози

Характеризується патологічним розростанням сполучної тканини, що сприяє утворенню порожнин та накопиченню рідини. Кіста є гроздевидним ущільненням у грудях. Має високий ризик трансформації у злоякісну пухлину.

Солітарна кіста молочної залози

Поодинока, формується лише в одній молочній залозі. Є щільною круглою капсулою з секретом.

Протокова кіста молочної залози

Є невеликим наростом усередині молочної залози (інша назва — внутрішньопротокова папілома). Найчастіше утворюється у жінок у період клімаксу (віком 45-50 років). Є передраковим станом.

Атипова кіста молочної залози

Виникає через накопичення рідини в протоці, поміщений у фіброзну капсулу. Часто в такій кісті спостерігаються пристінкові розростання.

Багатокамерна кіста молочної залози

Формується через злиття кількох дрібних кіст. Здатна займати значну частину молочної залози, змінюючи її зовнішній вигляд.

Жирова кіста молочної залози

Є новоутворенням з гладкими стінками, заповнене грудним молоком. Формується внаслідок закупорювання сальної залози під час вагітності чи лактації.

Кісти молочної залози можуть бути мікрокістами або макрокістами. Мікрокісти (до 10 міліметрів у діаметрі) можуть бути візуалізовані тільки під час інструментального обстеження (наприклад, мамографії або УЗД), їх неможливо відчути через прощупування. Макрокісти (від 10-80 міліметрів у діаметрі) можна виявити під час пальпації грудей, їхні розміри сягають п'яти і більше сантиметрів у діаметрі.

Лікування кісти молочної залози залежить від типу і ступеня патології. За ступенем вираженості існують два типи кіст у грудях:

  • проста (є доброякісним однокамерним утворенням із гладкими щільними стінками, яке повністю заповнене рідиною і не має твердих компонентів);
  • складна (складається з сукупності рідких і твердих компонентів — має нерівномірні стінки, внутрішні перегородки або вузлики з фіброзної тканини).

Прості кісти трапляються в жінок у 90% випадків і за своєчасного звернення до мамолога рідко призводять до ускладнень і часто не потребують активного лікування (якщо не спричиняють дискомфорту та болю). Складна кіста молочної залози може мати різну будову, тому потребує комплексної діагностики, зокрема біопсії (дослідження зразка її клітин під мікроскопом).

Як розпізнати кісту молочної залози?

Новоутворення в грудях можна виявити під час самообстеження молочних залоз, яке мамологи рекомендують проводити щомісяця після завершення місячних (приблизно на п'ятий-сьомий день менструального циклу). Кіста молочної залози на дотик відчувається як округла шишка в грудях, яка може переміщатися під шкірою під час пальпації.

Як правило, кіста безболісна, вона болить за її запалення. Симптоми кісти молочної залози:

  • ущільнення в грудях;
  • виділення з сосків;
  • зміна кольору та стану шкіри в ділянці молочної залози (поява тріщин або подразнення навколо сосків);
  • набухання молочних залоз;
  • ниючі та тягнучі болі в грудях;
  • зміна форми, розміру, деформація або асиметрія молочних залоз.

Багато жінок помічають ущільнення в грудях перед менструацією, коли змінюється рівень гормонів, вони стають більш чутливими. Також ознаки кісти в молочній залозі набувають вираженості в період її запалення: можуть підвищитися температура тіла, почервоніти шкіра грудей, з'явитися відчуття печіння, збільшитися пахвові лімфовузли.

За виявлення будь-яких змін у грудях необхідна консультація мамолога. Діагностувати ущільнення та відрізнити кісту молочної залози від інших утворень (наприклад, абсцесу, фіброаденоми, гематоми і жирового некрозу грудей) лікар зможе після комплексного обстеження.

За кісти та інших патологічних утворень невеликого розміру (зокрема пухлин) симптоми можуть бути зовсім відсутні. Жінкам дітородного віку важливо проходити регулярний огляд грудей у мамолога не менше одного разу на рік. Жінкам після 40 років необхідно робити мамографію щорічно для профілактики раку грудей навіть за відсутності скарг.

Як діагностують кісту молочної залози?

Захворювання молочних залоз діагностує мамолог. Лікар збере анамнез, проведе візуальний огляд і пальпацію грудей та призначить необхідні інструментальні обстеження. Діагностика кісти молочної залози включає:

  • мамографію (рентген грудей, рекомендовано проводити жінкам після 40 років, оскільки несе променеве навантаження);
  • УЗД молочних залоз;
  • магнітно-резонансна (МРТ) або комп'ютерна томографія (КТ). Їх (призначають для детальної візуалізації молочних залоз за наявності високих ризиків розвитку раку молочної залози).

УЗД дає змогу в режимі реального часу оцінити розмір, форму та структуру кісти молочної залози. Ультразвукове дослідження абсолютно безпечне і його можна проводити необмежену кількість разів, що важливо для моніторингу новоутворення та контролю динаміки лікування.

Також мамолог може призначити тонкоголкову аспіраційну біопсію, яка дає змогу отримати вміст кісти молочної залози для цитологічного дослідження. Аналіз біологічного матеріалу допомагає виключити або підтвердити наявність атипових клітин, визначити ризик малігнізації (трансформації в рак), що має важливе значення для подальшої тактики лікування.

Під час діагностики важливо визначити причину утворення кісти. Мамолог може направити на консультацію лікарів інших спеціалізацій, наприклад, ендокринолога та гінеколога. Також показані лабораторні аналізи на гормони

Методи лікування кіст молочної залози

Існує два основні методи лікування кісти молочних залоз: консервативний (медикаментозний) і хірургічний. Спосіб лікування мамолог призначає індивідуально, враховуючи вид і ступінь новоутворення, а також вік пацієнтки, її історію хвороби та плани на вагітність.

Методи лікування кіст молочної залози

Медикаментозна терапія

Проводиться при однокамерних кістах невеликого розміру (кілька міліметрів) та має на меті нормалізацію гормонального фону, ліквідацію запалення, покращення стану тканини грудей. Терапія може містити прийом гормональних препаратів (антіестрогенів або комбінованих оральних контрацептивів), вітамінів, фітопрепаратів.

Пункція (аспірація) кісти молочної залози

Лікар робить прокол у капсулі кісти, відкачує з неї рідину та вводить медикаменти, що сприяють її розсмоктуванню.

Хірургічне видалення кісти грудей

Має на меті повне висічення кісти з капсулою. 

Медикаментозна терапія може доповнюватися фізіотерапевтичними процедурами (наприклад, магнітною терапією, електрофорезом). Фізіопроцедури підвищують ефективність лікарських препаратів, зменшують біль і сприяють швидкому розсмоктуванню новоутворень. Під час консервативної терапії важливим є динамічне спостереження за станом кісти та її реакцією на лікування.

Лікування кісти молочної залози засобами народної медицини заборонено. Через самолікування можна змарнувати час (несвоєчасне звернення до лікаря сприяє прогресуванню захворювання) та спровокувати ускладнення (наприклад, запалення або нагноєння кісти).

Лікування кісти молочної залози в домашніх умовах може проводитися за поодиноких кіст невеликого розміру (деякі здатні до регресії) і передбачає дієту, спрямовану на нормалізацію обміну речовин і корекцію маси тіла. Також збалансоване харчування здатне відновити гормональний баланс і сприяти поліпшенню стану тканини грудей. Важливо звернутися до лікаря для підбору дієти і контролювати кістозне утворення (проходити обстеження з регулярністю, призначеною мамологом).

Кому показано видалення кісти молочної залози?

Видалення кісти в грудях мамолог може призначити за новоутворень великого розміру (понад один сантиметр) і неефективності медикаментозної терапії. Інші показання до видалення кісти молочної залози:

  • високий ризик малігнізації (переходу в рак);
  • швидке зростання новоутворення;
  • часті рецидиви;
  • багатокамерна і проточна форми кісти;
  • множинні кісти.

Видалення кісти необхідне за дискомфорту, зокрема психологічного, і болю в молочних залозах. Також операцію з видалення кісти мамолог призначає за наявності в її порожнині крові або гною (наприклад, через приєднання вторинної інфекції).

Як підготуватися до видалення кісти в грудях?

Перед хірургічним втручанням мамолог призначить комплексне обстеження, щоб виключити протипоказання та ризики ускладнень. Важливо попередити лікаря про препарати, які приймає пацієнтка, зокрема вітаміни та харчові добавки (деякі можуть впливати на згортання крові). Підготовка до операції з видалення кісти в грудях включає:

  • консультацію мамолога;
  • електрокардіограму (ЕКГ) і консультацію терапевта;
  • здачу передопераційних аналізів (загального і біохімічного дослідження крові, клінічного аналізу сечі, коагулограми, тестів на гепатити В і С, ВІЛ і сифіліс);
  • відмова від алкоголю за три доби до операції, від кофеїновмісних напоїв - за добу.

У день операції слід прийти натщесерце: необхідно утриматися від прийому їжі за шість-вісім годин до хірургічного втручання. Вранці можна пити чисту негазовану воду, але не пізніше ніж за три-чотири години до процедури видалення кісти.

Як проходить видалення кісти молочної залози?

Операцію мамолог призначає після оцінки комплексного обстеження і консультації, на якій лікар ознайомить з етапами хірургічного втручання. Етапи видалення кісти молочної залози:

  1. Лікар визначає точну локалізацію кісти в молочній залозі за допомогою УЗД і робить спеціальні розмітки, за якими буде робити розрізи для доступу до новоутворення.
  2. Мамолог готує оперовану область (обробляє антисептичними препаратами). Анестезіолог вводить внутрішньовенний наркоз.
  3. Лікар робить розрізи скальпелем і повністю видаляє капсулу кісти з тканин молочної залози. Потім обробляє порожнину, що утворилася.
  4. Накладаються косметичні шви і стерильна пов'язка.

Отриманий біологічний матеріал (видалена кіста) віддається на цитологічне дослідження. Час проведення операції залежить від її обширності (розміру і типу кісти). У деяких випадках мамолог може призначити носіння післяопераційного бандажа.

Відновлення після видалення кісти молочної залози

Реабілітаційний період після видалення кісти молочної залози займає приблизно 10 днів. Важливо в період відновлення дотримуватися всіх рекомендацій мамолога: приймати препарати за приписом (лікар може призначити антибіотики, протизапальні, знеболювальні та гормональні препарати), не носити тісну білизну, яка здавлює груди, відмовитися від алкоголю і куріння. Також необхідно виключити фізичні навантаження і відмовитися від відвідування саун, басейнів і лазень.

Що буде, якщо не видаляти кісту молочної залози?

Видалення кісти молочної залози проводиться строго за призначенням мамолога. У деяких випадках показано медикаментозне лікування або пункція кісти.

За відмови від видалення кісти в грудях за наявності показань патологія може прогресувати з посиленням симптомів.

Чи може кіста молочної залози пройти сама?

Усунути новоутворення повністю можна шляхом консервативного або хірургічного лікування. Поодинока кіста малого розміру (солітарна мікрокіста) має тенденцію до самостійного розсмоктування після нормалізації гормонального фону (під впливом дієтотерапії, корекції способу життя, на фоні прийому КОК). Спостереження за новоутворенням має проходити під контролем лікаря під час регулярних прийомів.

Як запобігти появі кісти в грудях?

Повністю запобігти появі кісти в грудях неможливо, але можна знизити ризики її розвитку, дотримуючись деяких профілактичних заходів. Профілактика кісти молочної залози включає:

  • збалансоване харчування з достатньою кількістю вітамінів і мінералів;
  • відмова від паління та обмежене вживання алкогольних напоїв;
  • контроль маси тіла;
  • своєчасне лікування ендокринних і гінекологічних патологій;
  • контроль гормонального фону;
  • уникнення стресу, перевтоми, надмірних фізичних навантажень і травм грудей.

Важливо робити самообстеження один раз на місяць, проходити профілактичні огляди у мамолога не рідше ніж один раз на рік, після 40 років — робити мамографію. Також необхідні регулярні огляди у гінеколога, оскільки стан молочних залоз тісно пов'язаний з репродуктивною системою жінки.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Мамологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Кіста молочної залози: чому з'являється та коли показане її видалення - Абу Шабан Ода Салехович
Абу Шабан Ода Салехович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Пункція кісти молочної залози — це боляче?

Пункція кісти молочної залози проводиться з лікувальною та діагностичною (для набору біоматеріалу на дослідження) метою і передбачає прокол новоутворення спеціальною тонкою голкою. Процедуру проводять під місцевою анестезією, тому больових відчуттів немає.

2. Яка ціна видалення кісти молочної залози?

Лікування кісти в грудях у Харкові проводить хірург медичного центру «ОН Клінік Харків». Записатися на консультацію мамолога і дізнатися ціну на видалення кісти молочної залози можна на сайті або за телефоном.

3. Як відрізнити кісту від раку молочної залози?

Симптоми злоякісного та доброякісного новоутворень схожі. Відрізнити кісту від раку молочної залози може мамолог після комплексного обстеження, зокрема цитологічного аналізу. Лікування раку молочної залози залежить від його стадії.

4. Що не можна робити при кісті молочної залози?

Кістозні утворення в грудях можуть не приносити дискомфорту і хворобливих відчуттів, але все ж мамологи рекомендують скорегувати спосіб життя і відмовитися від деяких процедур. За кісти молочної залози не можна:

  • засмагати під відкритим сонцем, особливо топлес;
  • відвідувати лазні або сауни.
  • носити тісну та незручну спідню білизну, яка стискає груди;
  • вживати багато жирної та солодкої їжі, пити велику кількість кави.

За кісти молочної залози не можна робити масаж грудей, будь-які компреси (з лікарських настоїв і аптечних препаратів), а також займатися самолікуванням. Важливо виключити стрес і перевтому, дотримуватися режиму відпочинку і сну.

5. Чи небезпечна кіста молочної залози?

Кіста молочної залози є доброякісним новоутворенням і за своєчасного виявлення не несе небезпеки для життя жінки. За виявлення ущільнення в грудях важливо пройти обстеження і спостерігатися у мамолога, оскільки новоутворення схильні до зростання, мають тенденцію запалюватися і нагноюватися. Крім того, деякі кісти здатні перейти в рак грудей. Після лікування або видалення кісти ймовірність рецидивів кісти в грудях невисока. При дотриманні рекомендацій лікаря і регулярному моніторингу стану здоров'я ризик повторного утворення кісти мінімальний.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Кіста молочної залози: чому з'являється та коли показане її видалення
Лікар-мамолог, онкохірург.
Кіста молочної залози: чому з'являється та коли показане її видалення
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 2 дні тому
Добрий день. Як зняти запалення кісти молочної залози?
Відповісти
Добрий день. Запалення кісти може з'явитися внаслідок багатьох чинників: переохолодження, перегріву (після тривалого перебування на сонці або в лазні), на тлі інфекцій в організмі або травми грудей. Зняти запалення кісти молочної залози допоможе мамолог, з'ясувавши причину. Самолікування запаленої кісти може спричинити ускладнення, наприклад, абсцес молочної залози.
Ангеліна 2 тижні тому
Добрий день. Чому болить кіста в молочній залозі?
Відповісти
Добрий день. Кіста молочної залози може боліти через її великий розмір і здавлювання сусідніх тканин у грудях. Також пекучий біль може з'явитися внаслідок запалення новоутворення (через перенесені інфекційні захворювання, переохолодження або перегрів). У разі болю в молочній залозі необхідно звернутися до мамолога за консультацією. Лікар призначить обстеження і підбере метод лікування, враховуючи анамнез і результати діагностики.
Людмила 2 тижні тому
Добрий день. Які способи лікування кісти молочної залози народними засобами найефективніші?
Відповісти
Добрий день. Лікування кісти молочної залози народними засобами неефективне і небезпечне розвитком ускладнень (запаленням, нагноєнням, розростанням фіброзної тканини). Через самолікування і несвоєчасне звернення до лікаря патологія може прогресувати: кіста може збільшитися в розмірах, що посилить біль і дискомфорт, може спровокувати асиметрію грудей. Важливо виявити причину утворення кісти в грудях. У разі гормонального збою можуть розвинутися інші захворювання (наприклад, гормонозалежні пухлини матки та яєчників). Крім того, деякі види доброякісних утворень схильні до переходу в рак.
Діана 2 тижні тому
Добрий день. Який ризик рецидиву кісти молочної залози, у кого вона розсмокталася сама?
Відповісти
Добрий день. Деякі види кісти можуть самостійно розсмоктатися, у разі якщо новоутворення було спровоковано гормональним дисбалансом. Часто кістозні утворення в молочній залозі зникають після пологів або в постменопаузі внаслідок гормональних змін. Ризик рецидиву кісти в грудях після її зникнення невисокий у разі дотримання профілактичних заходів (уникнення стресу, збалансованого харчування, своєчасного лікування ендокринних і гінекологічних патологій). Кожній жінці рекомендується проходити щорічні профілактичні огляди у мамолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн