Logo
0 800 30 11 77

Як проходить лікування раку молочної залози?

Як проходить лікування раку молочної залози?
Читати 17 хвилин | Створено: 12 січня 2024 | Оновлено: 12 січня 2024 | 2484 2484
Онкологія молочної залози є найпоширенішим видом раку, в середньому його діагностують у понад 2 млн жінок щороку. За раннього виявлення патології ймовірність виживання складає 97,5%.

Що таке рак грудей?

Рак молочної залози — це злоякісне новоутворення, що виникає під час безконтрольного поділу чи зростання, а також зміни клітин. Види онкології грудей:

  • запальний рак молочної залози. Характеризується швидким ростом і блокуванням лімфатичних судин, що спричиняє запалення та почервоніння шкіри. Зазвичай виявляється на пізніх стадіях і потребує комплексного лікування;
  • карцинома молочної залози. Рак починається в епітеліальних клітинах, які вистилають поверхневий шар тканини. Залежно від виду карциноми пухлина може локалізуватися в часточках або протоках молочної залози;
  • колоїдний (муцинозний) рак. Характеризується присутністю в уражених тканинах муцину — желатиноподібної та в'язкої субстанції;
  • лобулярний рак молочної залози. Починається в часточках грудей, відповідальних за вироблення молока;
  • папілярний рак молочної залози. Супроводжується утворенням усередині пухлини папілом — папіломатозних або пальцеподібних наростів;
  • апокринний рак молочної залози. За структурою схожий на доброякісну пухлину, що ускладнює його діагностику;
  • тричі негативний рак молочної залози. Особливістю злоякісної пухлини є відсутність у ракових клітинах рецепторів естрогену, прогестерону та білків HER-2;
  • хвороба Педжета. Тип плоскоклітинного раку, який вражає сосок та ареолу (темну шкіру навколо соска);
  • гормонозалежний рак молочної залози. Характеризується наявністю на поверхні пухлини рецепторів естрогену чи прогестерону. Під час взаємодії ракового новоутворення з гормонами відбувається поділ і ріст клітин;
  • філоїдна пухлина. Починається в стромальній тканині молочної залози, зазвичай розвивається у жінок, старших за 40 років, або з синдромом Лі-Фраумені (рідкісним генетичним захворюванням).

Також розрізняють інвазивний (поширюється на здорові тканини) та неінвазивний (локалізований у молочній залозі, не проростає в інші органи). Рідкісним видом раку є ангіосаркома, яка починається в клітинах, що вистилають лімфатичні чи кровоносні судини.

Стадії раку молочної залози

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Симптоми раку молочної залози залежать від виду та стадії пухлини. Параметри, які оцінюються під час стадіювання онкології грудей:

  • розмір злоякісного новоутворення;
  • наявність уражень лімфатичних вузлів;
  • поширення пухлини на сусідні тканини й органи (метастази);
  • наявність рецепторів прогестерону чи естрогену;
  • вироблення пухлиною білків HER2 (епідермального фактора росту типу 2);
  • ступінь злоякісності пухлини.

На стадію пухлини впливає локалізація метастазів. Ракові клітини можуть поширюватися через лімфу та кров, утворюючі пухлини в сусідніх (легенях або печінці) чи віддалених (яєчниках, шлунку) органах, лімфатичних вузлах (пахвових, пахових). Метастази також можуть з'являтися в головному та спинному мозку, кістках.

Стадії раку молочної залози

Стадія

Характеристика

Пухлина in situ (нульова)

Пухлина локалізується всередині протоки молочної залози, не поширюється на навколишні здорові тканини

Перша

За раку молочної залози 1 стадії новоутворення локалізоване, не перевищує двох см у діаметрі

Друга

За раку другого ступеня пухлина збільшується до п'яти см, може супроводжуватися ураженням найближчих (пахвових) лімфатичних вузлів

Третя

Новоутворення збільшується в розмірах, вражає навколишні тканини та лімфатичні вузли

Четверта

Рак через кровоносну чи лімфатичну систему поширюється на здорові тканини, вражає внутрішні органи, призводячи до утворення метастазів

Першою ознакою раку грудей зазвичай є ущільнення чи твердий вузлик під шкірою в зоні молочної залози чи пахвової западини. Інші симптоми раку грудей:

  • запалення, почервоніння чи набряк шкірного покриву;
  • поява виразок на шкірі грудей;
  • підвищення локальної температури в зоні пухлини;
  • збільшення розміру чи зміна форми грудей;
  • виділення з сосків (найчастіше кров'янисті, рідше — прозорі);
  • потовщення тканин у зоні грудей;
  • поява ямочок або видимих «западин» у шкірних покривах;
  • збільшення чи запалення лімфатичних вузлів.

Біль у грудях може мати тупий, гострий, ниючий або пульсуючий характер, посилюватися під час натискання (наприклад, під час пальпації чи сну на животі) чи фізичної активності. За великого розміру пухлини молочної залози може відбуватися здавлювання нервових структур, що призведе до поширення болю на прилеглі тканини.

Зовнішні ознаки раку молочної залози на ранніх стадіях можуть бути відсутніми, на пізніх — включають лущення, зморщування та пігментацію (зміну кольору) шкіри. Також може з'являтися кірка навколо ареоли та змінюватися зовнішній вигляд соска.

При появі метастазів у пацієнта можуть виникати додаткові симптоми, які залежать від локалізації пухлини. Метастази в легенях призводять до утрудненого дихання, кашлю з кров'янистим мокротинням, у мозку — до запаморочень, інтенсивного головного болю, погіршення координації та судом.

Методи лікування раку молочної залози

Вибору методу лікування передує визначення типу, розміру та локалізації пухлини. Онколог-мамолог аналізує скарги, збирає особистий і сімейний анамнези пацієнта, а також проводить фізичний огляд, який включає оцінку стану шкірних покривів, пальпацію молочних залоз і пахвових западин. Діагностика раку молочної залози:

  • УЗД молочних залоз. Допомагає виявити новоутворення в тканинах грудей, а також зробити первинне припущення про його природу залежно від структури пухлини. Виявлення м'якої пухлини з рідиною всередині зазвичай вказує на доброякісне новоутворення, твердої — на злоякісну;
  • МРТ грудей. Застосовується для отримання більш детальних зображень тканин молочних залоз, включно з оточуючими структурами (наприклад, лімфатичними вузлами). МРТ використовується для визначення розмірів пухлини, оцінки поширення раку, а також для планування хірургічного втручання та реконструкції грудей;
  • мамографія. Використовується для виявлення змін у молочній залозі на ранніх стадіях (зокрема, кальцинатів — мінеральних відкладень, пов'язаних з деякими формами раку);
  • біопсія. Передбачає взяття невеликого шматочка пухлини чи лімфатичного вузла для визначення природи новоутворення (доброякісної чи злоякісної), типу патологічних клітин, агресивності раку.

Для виявлення рецепторів (наприклад, естрогенових або прогестеронових) пухлини лікар додатково призначає імуногістохімічний тест. Для постановки діагнозу мамолог також направляє пацієнта на здачу онкомаркера молочної залози (СА 15-3) і тесту на наявність генетичних мутацій, які могли вплинути на розвиток злоякісного процесу.

Курс терапії підбирає лікар залежно від виду та стадії раку, наявності метастазів, індивідуальних особливостей пацієнта (наприклад, загального стану здоров'я, віку). Методи лікування раку молочної залози:

  • операція. Оперативне втручання є основним методом лікування, може передбачати висічення новоутворення, часткове чи повне видалення молочних залоз і лімфатичних вузлів;
  • ліки від раку молочної залози. Пацієнту можуть призначати променеву, гормональну та таргетну терапії, хіміотерапію, імунотерапію.

Медикаментозне лікування може передувати операції для зменшення розміру пухлини чи проводитися після видалення новоутворення для видалення ракових клітин, що залишилися. Підбір ліків здійснює онколог-мамолог, за необхідності оперативного лікування пацієнту показана консультація хірурга.

Показання до оперативного лікування раку молочної залози

Оперативне лікування зазвичай показане всім пацієнтам з раком молочної залози. Тип хірургічного втручання залежить від типу, стадії, розміру пухлини і наявності метастазів.

Види операцій для лікування раку молочної залози

Тип

Характеристика

Показання

Лампектомія (гемімастектомія)

Є найбільш поширеним видом операції, передбачає видалення пухлини та невеликої ділянки здорової тканини без висічення молочних залоз

Лампектомія проводиться за ураження раком однієї зони молочної залози (наприклад, часточки чи протоки), невеликого розміру новоутворення

Мастектомія

Передбачає видалення всієї молочної залози, проводиться за неможливості здійснення лампектомії

Мастектомія показана за протокової та часточкової карциноми, запального та тричі негативного раку, хвороби Педжета

За виявлення в генах пацієнта мутацій BRCA1 або BRCA2 лікар може рекомендувати двосторонню мастектомію, яка передбачає видалення здорових молочних залоз для запобігання розвитку злоякісного процесу. Профілактична мастектомія також може передбачати видалення обох грудей за виявлення раку в одній з залоз.

Коли проводиться часткове видалення молочної залози?

Гемімастектомія може бути діагностичною (проводиться в рамках біопсії для визначення характеру пухлини) чи лікувальною (для видалення раку). Лампектомія може передбачати видалення чверті молочної залози, включно з утворенням, краєм здорової тканини та молочними протоками.

Операція може застосовуватися для лікування раку молочної залози до 2 стадії, оскільки розмір пухлини невеликий, новоутворення локалізоване, а метастази відсутні. Протипоказання до гемімастектомії:

  • множинні пухлини в грудях;
  • великий розмір новоутворення (порівняно з розміром грудей);
  • поширення раку в грудну стінку чи шкірні покриви;
  • швидке зростання новоутворення;
  • спадкова схильність до онкології грудей;
  • рецидив онкології молочної залози.

Після часткового видалення молочної залози пацієнту зазвичай показана променева терапія. Тому операцію не проводять жінкам, які раніше проходили опромінення, мають захворювання шкіри (наприклад, склеродермію чи синдром Шегрена), що збільшують ризик ускладнень після променевої терапії, під час вагітності.

Коли проводиться радикальна мастектомія?

Мастектомія може бути простою (передбачає видалення всіх тканин молочної залози) та радикальною (включає також висічення пахвових лімфатичних вузлів і грудних м'язів під ними). Показання до проведення мастектомії:

  • великий розмір пухлини;
  • новоутворення всередині молочної залози;
  • ураження раком більше однієї ділянки грудей (наприклад, молочної протоки та жирової тканини);
  • перенесена раніше променева терапія грудей.

Мастектомія може бути показана жінкам з генетичними мутаціями за невеликого розміру пухлини, щоб запобігти рецидиву раку в майбутньому. Операція з видалення грудей не проводиться на четвертій стадії раку через велику кількість метастазів у віддалених органах.

Як підготуватися до операції на молочній залозі при раку?

Перед операцією з видалення раку грудей необхідно здати лабораторні аналізи та пройти інструментальні дослідження. Підготовка до хірургії молочної залози при раку:

Лабораторні аналізи перед операцією включають загальний аналіз сечі та крові з лейкоформулою, тести на ВІЛ, гепатит С, сифіліс. Також обов'язково здається аналіз на антитіла до коронавірусу.

Важливо повідомити лікаря про прийняті лікарські засоби, вітаміни та харчові добавки. За необхідності лікар призупинить прийом або змінить дозування препаратів. Увечері напередодні та вранці в день операції потрібно відмовитися від прийому їжі, пити не можна за дві години до хірургічного втручання.

Як проходить операція при раку молочної залози?

Техніка хірургічного втручання залежить від виду та об’єму операції. Етапи лампектомії (гемімастектомії) молочної залози:

  1. Хірург визначає місце розміщення пухлини та зміненої тканини, проводить розмітку маркером для точного видалення.
  2. Лікар обробляє операційне поле антисептичними препаратами для видалення зі шкірних покривів патогенних мікроорганізмів, здатних викликати інфекцію.
  3. Хірург-онколог робить анестезію для запобігання болю та дискомфорту під час операції.
  4. Лікар робить невеликий розріз на шкірі грудей і видаляє пухлину.
  5. Хірург оцінює навколишні тканини на предмет наявності змін, видаляє всі уражені та невеликий край здорової тканини.
  6. Після завершення операції рана закривається за допомогою швів або клейового матеріалу, накладається стерильна пов'язка.

Під час проведення мастектомії при раку лікар здійснює видалення всіх частин грудей — часточок, проток, жирової тканини, частини шкірних покривів. Під час операції зі збереженням сосок та ареолу висікають, під час підшкірної мастектомії сосок та ареола залишаються.

Під час подвійної мастектомії лікар видаляє одночасно дві молочні залози. За бажанням пацієнта мастектомія може проводитися з одномоментною реконструкцією за допомогою імплантатів або власної жирової тканини.

Пацієнту може бути показана біопсія сторожового (сигнального) лімфатичного вузла — операція, що передбачає видалення лімфовузла, який розташований найближче до пухлини. Після висічення лімфатичний вузол відправляється на дослідження для перевірки на наявність ракових клітин. За виявлення змінених клітин лікар обговорює з пацієнтом операцію з видалення лімфатичних вузлів, що залишилися в пахвовій западині.

Рак молочної залози зазвичай діагностують у жінок, проте в 0,5-1% випадків онкологію грудей виявляють у чоловіків. Для лікування раку грудної залози у чоловіків зазвичай застосовується мастектомія.

Відновлювальний період після оперативного лікування раку молочної залози

Тривалість відновлення після лампектомії зазвичай займає до двох тижнів, після мастектомії — від чотирьох до шести тижнів. Рекомендації для реабілітації після мастектомії:

  • прийом знеболювальних та антибактеріальних препаратів;
  • сон на спині до загоєння грудей;
  • обмеження фізичних навантажень;
  • відмова від різких нахилів і поворотів;
  • перев'язка грудей (для зменшення набряку).

Після операції з видалення раку молочної залози потрібно відмовитися від куріння, оскільки нікотин і токсичні речовини в тютюновому димі можуть звужувати кровоносні судини. Унаслідок цього погіршується кровопостачання та сповільнюється загоєння тканин.

Можливі ускладнення після мастектомії

Наслідки видалення молочної залози та лампектомії можливі в рідкісних випадках, оскільки операція вважається відносно безпечною. Наслідки мастектомії:

  • інфекція поблизу місця розрізу;
  • гематома (скупчення крові);
  • лімфедема (набряки та синці на руці, сумісній до місця операції);
  • скупчення прозорої рідини всередині рани (серома);
  • некроз (відмирання) тканин.

До 20% пацієнток стикаються з печінням або стріляючим болем у зоні грудей, пахвовій западині та руці після мастектомії, які минають самостійно впродовж одного-двох тижнів. Також після операції можуть з'явитися поколювання, свербіж і набряк молочної залози.

Реконструкція грудей після мастектомії

Мамопластика — операція з реконструкції грудей, яку проводять після лампектомії чи мастектомії для відновлення форми та розміру молочної залози. Реконструкція грудей може проводитися під час видалення раку, а також через кілька місяців або років після хірургічного втручання. Види реконструкції грудей:

  • відновлення клаптями. Лікар бере невеликий шматок власної тканини пацієнта (зазвичай з нижньої частини живота, стегна, спини чи сідниць) для формування грудей;
  • застосування імплантів. Після раку молочної залози можуть вставлятися сольові чи силіконові імпланти для відтворення тканин молочної залози. Вони можуть поміщатися під або над грудним м'язом.

Тип реконструкції може залежати від віку, загального стану здоров'я пацієнта, виду проведеної операції, цілей і вимог до зовнішнього вигляду грудей. Наприклад, за бажання збільшити груди чи після радикальної мастектомії зазвичай застосовують імпланти, за необхідності підтяжки грудей — відновлення клаптями.

Що не можна робити після видалення молочної залози?

Після видалення молочної залози не можна спати на боці та животі через ризик дискомфорту, болю та подразнення в зоні оперативного втручання. Також не можна піднімати важкі предмети через підвищення ймовірності розходження швів.

Онкологічне лікування після операції при раку молочної залози

Після операції при раку молочної залози може проводитися медикаментозна терапія для видалення патологічних клітин, що залишилися. Види лікування після мастектомії та лампектомії:

  • хіміотерапія. При раку молочної залози хіміотерапія спрямована на знищення чи уповільнення зростання швидкозростаючих ракових клітин;
  • променева терапія. Передбачає використання іонізуючого випромінювання з метою знищення чи контролю патологічних клітин;
  • таргетна терапія. Спрямована на генетичні зміни чи мутації, які перетворюють здорові клітини на ракові;
  • імунотерапія. Застосовується для активації імунної системи організму для видалення ракових клітин, що залишилися після операції.

Також може використовуватися гормональна терапія, спрямована на зупинку вироблення організмом гормонів або блокування їх впливу на тканини. Терапія може бути спрямована на естроген, прогестерон, андрогени та лютеїнізуючий гормон (залежно від типу пухлини).

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як проходить лікування раку молочної залози? - Абу Шабан Ода Салехович
Абу Шабан Ода Салехович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Як довго заживає шов після мастектомії?

Шов після мастектомії зазвичай заростає впродовж двох-чотирьох тижнів, проте повне загоєння може зайняти до кількох місяців. Тривалість загоєння шва може залежати від типу операції, методу закриття рани після оперативного втручання, виконання вказівок лікаря в період відновлення.

2. Скільки триває операція з видалення пухлини молочної залози?

Радикальна мастектомія зазвичай триває півтори-дві години. Тривалість гемімастектомії становить одну-півтори години.

3. Скільки днів лежать у лікарні після видалення молочної залози?

Тривалість перебування в медичному центрі залежить від типу проведеної операції. Після гемімастектомії пацієнт залишається в стаціонарі на один-два дні, після радикальної мастектомії — два-три дні.

4. Скільки коштує операція при раку молочної залози?

Вартість лікування раку молочної залози залежить від розміру та локалізації пухлини, типу та стадії новоутворення. Також на ціну операції впливає наявність, кількість і розташування метастазів.

5. Чи можна обійтися без операції за раку молочної залози?

Рак молочної залози вилікувати без операції не можна. Згідно з дослідженнями, відмова від операції погіршує прогноз при онкології грудей і підвищує ймовірність смерті вдвічі.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 10 оцінок
Як проходить лікування раку молочної залози?
Лікар-мамолог, онкохірург.
Як проходить лікування раку молочної залози?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 1 місяць тому
Добрий день, у мене виявили рак молочної залози на першій стадії. Лікар каже, що прогноз хороший, оскільки виявили рано, а пухлина локалізована і може бути легко видалена. Скажіть, чого боїться рак? Що потрібно робити, щоб його знищити?
Відповісти
Доброго дня, для знищення раку застосовують хірургічне втручання і медикаментозну терапію. Хірургія включає видалення пухлини і навколишніх тканин для запобігання поширенню ракових клітин. Медикаментозна терапія охоплює хіміотерапію (для знищення або уповільнення росту ракових клітин), а також таргетовану та гормональну терапії (впливають на специфічні молекули або гормони для зупинки розвитку пухлини).
Світлана 2 місяці тому
Доброго дня, а як швидко поширюється рак молочної залози? Від чого це залежить і як зупинити ріст пухлини?
Відповісти
Добрий день, швидкість поширення раку молочної залози може варіюватися залежно від типу раку, його стадії та індивідуальних особливостей пацієнта. Також значення відіграють біологічні характеристики пухлини (наприклад, швидкість поділу клітин). Для зупинки росту пухлини застосовують різні методи, включно з хірургічним видаленням, хіміотерапією, гормональним лікуванням, таргетованою і променевою терапією.
Ганна 3 місяці тому
Добрий вечір, я вирішила зробити мамографію, оскільки близько місяця тому в мене з'явилися ниючий біль в грудях, ущільнення в правій молочній залозі та невелике лущення в ділянці соска. Можете підказати, який вигляд має рак на мамографії?
Відповісти
Добрий вечір, на мамографії рак молочної залози може виглядати як неоднорідне ущільнення або темна пляма, часто з нерівними контурами. Новоутворення може проявлятися у вигляді дрібних кальцієвих відкладень. Однак точне зображення залежить від типу і стадії раку. Результати мамографії не є діагнозом, тому для їх розшифровки потрібно звернутися до мамолога.
Ніна 3 місяці тому
Вітаю, моя подруга звернулася до мамолога через біль у грудях і кров'янисті виділення із сосків. Після діагностики їй поставили діагноз «рак молочної залози», призначили операцію і хіміотерапію. А навіщо і на якій стадії раку призначають хіміотерапію?
Відповісти
Добрий день, хіміотерапія може бути призначена в разі раку молочної залози з метою знищення або уповільнення росту злоякісних клітин. Зазвичай вона рекомендується на другій-четвертій стадіях, коли рак поширюється за межі молочної залози. Хіміотерапія також може використовуватися до операції для скорочення розміру пухлини або після хірургічного втручання для запобігання рецидивам і появі метастазів.
Наталя 3 місяці тому
Добрий вечір, у моєї бабусі й мами був рак грудей, тому я в 20 років здала необхідні генетичні тести. Оскільки в мене виявили мутації в генах, я зважилася на профілактичну мастектомію. Підкажіть, коли можна митися після мастектомії?
Відповісти
Добрий вечір, миття після мастектомії зазвичай допускається через кілька днів після операції, коли рана починає гоїтися. Однак важливо дотримуватися рекомендацій лікаря і уникати прямого попадання води на післяопераційні шви до повного загоєння рани. Іноді можуть надаватися спеціальні інструкції щодо використання бинтів або водонепроникних пов'язок під час душу.
Ірина 3 місяці тому
Добрий день, у мене рак молочної залози третього ступеня. Операція з видалення лівих грудей запланована через два тижні. Але у мене є питання щодо відновного періоду. Скажіть, коли можна спати на боці після мастектомії?
Відповісти
Доброго дня, після мастектомії не рекомендується спати на животі чи на боці одразу після операції через ризик ушкодження шкіри в ділянці швів і дискомфорту. Це також може призвести до болю, набряку і уповільнення процесу загоєння. Зазвичай лікарі дозволяють спати на боці через один-два тижні після операції, однак тривалість обмеження може залежати від типу проведеної операції.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!