Logo
0 800 30 11 77

Коли необхідна консультація лікаря-мамолога?

Коли необхідна консультація лікаря-мамолога?
Читати 7 хвилин | Створено: 8 грудня 2020 | Оновлено: 8 грудня 2020 | 25023 25023
Мамолог - це лікар, який діагностує і лікує захворювання молочних залоз. Також в обов'язки мамолога входить профілактика різних патологій грудей, включаючи рак грудної залози та мастопатії.

Нерідко за виявлення змін у молочних залозах жінки можуть відкладати похід до лікаря-мамолога через особисті справи або щільний робочий графік, а потім зовсім забувають про консультації. Але зміни в молочних залозах не можна залишати без уваги - це може привести до ускладнень, і тоді лікування буде більш тривалим і дорогим.

Як часто необхідно робити УЗД молочних залоз і мамографію?

Мамографія молочних залоз - найбільш ефективний метод ранньої діагностики онкологічних патологій грудей. Частота процедури залежить від віку жінки та показань. Американські організації, що займаються боротьбою з раком і доброякісними пухлинами грудей, рекомендують свою частоту проведення мамографії:

  • Американське онкологічне товариство рекомендує жінкам у віці від 45 до 54 років робити мамографію щороку. Жінкам після 55 років лікарі радять робити обстеження молочних залоз кожні два роки;
  • Національна онкологічна мережа рекомендує обстежити молочні залози щороку, починаючи з 40 років, якщо при цьому немає обтяженої спадковості (в родині немає хворих на рак молочних залоз);
  • Група профілактичних служб США радить проходити мамографію кожні два роки жінкам у віці від 50 до 74 років.

Рекомендація робити мамографію раз на рік може викликати страх: раптом я отримаю дуже багато випромінювання, а це підвищить шанс виникнення раку? Насправді шкода від мамографії переоцінена. По-перше, технічні характеристики професійних апаратів для мамографії регулюються організаціями з санітарного нагляду. По-друге, ми щодня піддаємося фоновій радіації, а доза опромінення після однієї процедури мамографії дорівнює приблизно двом місяцям стандартного радіаційного фону. Опромінитися раз на рік непомітною для організму дозою - ніщо у порівнянні з раннім виявленням раку.

УЗД молочних залоз - це метод візуалізації, за допомогою якого лікар оцінює внутрішню структуру і кровообіг у грудях. Для УЗД здорових молочних залоз, на відміну від мамографії, немає певного річного плану - ультразвукове дослідження призначається за показаннями, наприклад, якщо лікар під час огляду грудей виявив ущільнення або шишку. Однак якщо у жінки виявлена ​​мастопатія, рекомендується проводити УЗД раз на 6 місяців.

Зазвичай дівчатам до 35 років роблять УЗД, після 35 - мамографію. До 35 років мамографію призначають тільки в разі, якщо ця процедура виправдана, наприклад, якщо результати УЗД сумнівні або ущільнення, виявлене на ультразвуку, не можна пропальпувати.

Також УЗД використовують для диференціальної діагностики, наприклад, якщо потрібно відрізнити кісту, заповнену рідиною, від твердих пухлин. Тобто метод дозволяє лікарю визначитися, у грудях злоякісна або доброякісна пухлина.

Якщо не впевнені в тому, коли потрібно робити мамографію або УЗД молочних залоз саме вам, запишіться на консультацію до лікаря-мамолога. Він поговорить з вами, огляне бюст і дасть чітку рекомендацію щодо того, як часто потрібно приходити на обстеження грудей. Пам'ятайте, що самоогляд молочних залоз не замінює інструментальні методи діагностики.

В які дні циклу роблять УЗД молочних залоз?

Якщо у жінки регулярний менструальний цикл, то найбільш сприятливий період для проведення ультразвукового дослідження грудей - на 5-6 або 12-14 день. Перевірка грудей на УЗД після місячних дає лікарю найбільш інформативну картину будови молочних залоз. Якщо робити ультразвукову діагностику грудей у ​​другій половині циклу, лікар може отримати помилкову картину внутрішньої структури молочних залоз.

Якщо мамолог на огляді виявляє явні симптоми раку грудей, то УЗД можна робити в будь-який час циклу. У разі виявлення симптомів злоякісної пухлини молочної залози мамолог зобов'язаний протягом 10 днів після огляду призначити та зробити повне обстеження грудей, щоб уточнити та підтвердити діагноз.

Чи може удар у груди спровокувати рак грудей?

Розвиток раку молочних залоз від удару в груди - поширена помилка. Цей міф базується на уявленні, що раз ушкодження грудей призводить до появи шишки або ущільнення в тканині молочної залози, то виникає злоякісна пухлина. Однак немає доказів або досліджень, які свідчать про те, що удар в груди може призвести до онкології молочних залоз.

Насправді шишка після травми молочних залоз - це синяк у глибині тканин, який утворюється в результаті гематоми. Жодного зв'язку між травмою і утворенням онкологічної патології немає.

Однак удар по бюсту може привести до інших ускладнень, наприклад, до пошкодження судин, які забезпечують приплив і відтік крові, пошкодження проток молочної залози, кровотечі та болю в грудях. Але ці ускладнення виникають рідко. Якщо трапився удар по грудях, слід звернутися до лікаря-мамолога. Для діагностики він призначить УЗД або мамографію.

Чи правда, що аборт збільшує шанси розвитку раку грудей?

Аборт викликає різкі гормональні зміни в організмі жінки, а оскільки рак молочних залоз часто викликається гормональними порушеннями, можна зробити висновок, що аборт викликає злоякісну пухлину грудей. Однак це помилковий висновок: Американський коледж акушерів і гінекологів і Національний інститут раку з 2003 року проводили дослідження і намагалися встановити взаємозв'язок між свідомим перериванням вагітності та онкопатологією молочних залоз. У 2018 році організації дійшли висновку: такого зв'язку немає.

Крім того, Американський коледж акушерів і гінекологів спільно з Національним інститутом раку встановлювали зв'язок між викиднем (мимовільним абортом) і раком молочної залози. Але дослідження також показали, що немає причинно-наслідкового зв'язку між порушенням здоров'я грудей і спонтанним абортом.

За яких симптомів потрібно терміново звернутися до лікаря-мамолога?

Зміни в грудях не можна ігнорувати: може здатися, що набряк або біль у молочних залозах - це тимчасове явище через особливості перебігу менструації. Однак ці зміни в молочних залозах можуть свідчити про більш серйозні порушення. Раннє виявлення патології грудей практично гарантує лікування і успішний позбавлення від хвороби. Обов'язково запишіться на консультацію до мамолога, якщо:

  • з'явилися регулярні ниючі або гострі болі в області грудних залоз;
  • груди помітно змінилася в розмірі, або шкіра навколо сосків набула іншого кольору;
  • на самостійному обстеженні грудей виявили ущільнення, пухлину або вузли;
  • змінилася форма або колір сосків, на них з'явилися скоринки або соски почали лущитися;
  • соски втягнулися;
  • із сосків виділяється рідина з домішками гною або крові.

Не чекайте, поки проблема пройде сама по собі - вона може не пройти та стане гірше. Зверніться до лікаря-мамолога, він обстежить груди та дасть оцінку їх стану.

Хірургія в ОН Клінік Одеса

Коли необхідна консультація лікаря-мамолога? - Турко Ольга Владиславівна
Турко Ольга Владиславівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що краще зробити — мамографію чи УЗД?

Жінкам до 35 років призначають ультразвукове дослідження молочних залоз, а після 35 —  мамографію. Мамографія також потрібна для того, щоб відрізнити кісту від онкологічної пухлини. Вид дослідження підбирається лікарем залежно від віку пацієнта та результатів візуального огляду. На огляді мамолог визначить необхідний вид дослідження залежно від анамнезу та результатів огляду.

2. Які перші симптоми раку грудей?

На рак молочної залози вказують припухлість та потовщення в грудях, які на дотик значно відрізняються від інших тканин грудей. Також під час раку може змінитися форма, розмір та зовнішній вигляд грудей (утворюються ямочки, лущиться шкіра на сосках). Внаслідок натискання на ущільнені ділянки може відчуватись біль. Запобігти розвитку раку молочних залоз допоможуть профілактичні огляди у мамолога та самостійне обмацування грудей для виявлення можливих ущільнень.

3. Коли краще проходити огляд у мамолога?

Під час регулярного менструального циклу планувати прийом у мамолога потрібно на 5-6 або 12-14 день циклу. Правильний вибір дня менструального циклу дозволить отримати більш достовірні результати під час візуального огляду та ультразвукового дослідження молочних залоз. У разі виявлення лікарем ознак раку грудей, маммолог направить на УЗД незалежно від дня циклу. Після настання менопаузи день для проходження огляду у мамолога підбирати не потрібно.

4. Які аналізи потрібно мати на прийом до мамолога?

Здавати аналізи перед прийомом у мамолога не потрібно. Лікар після збору анамнезу та проведення огляду самостійно призначить необхідні аналізи та обстеження. Якщо ви протягом року були у мамолога та складали лабораторні аналізи, проходили УЗД молочних залоз або мамографію, результати потрібно взяти на прийом до лікаря.

5. Як відбувається консультація мамолога?

На консультації мамолог опитує пацієнта про симптоми та час їх появи, проводить огляд (оглядає та промацує молочні залози для виявлення болючих ділянок або ущільнень). За необхідністю лікар направляє на лабораторні аналізи, УЗД молочних залоз або мамографію. За результатами обстеження маммолог підбирає курс терапії.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Коли необхідна консультація лікаря-мамолога?
Лікар хірург-мамолог. Стаж роботи 3 роки.
Коли необхідна консультація лікаря-мамолога?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 1 рік тому
Здрастуйте, мені виповнилося 45 років, лікар на профілактичному огляді порекомендував зробити мамографію. Розкажіть, як роблять мамографію? Чи потрібна спеціальна підготовка?
Відповісти
Добрий день, спеціальна підготовка до мамографії грудей не потрібна. Для проведення процедури лікар-рентгенолог розташовує молочну залозу на поверхні перед апаратом. За допомогою планки фіксує молочну залозу для отримання точних знімків. Мамографія робиться у двох проекціях. Процедура є безболісною.
Діана 1 рік тому
Добрий день, переживаю, що у мене може бути генетична схильність до раку молочної залози, і тому мені постійно здається, що в грудях є якісь ущільнення. Хоча дослідження я проходжу регулярно і на знімках «чисто». Скажіть, які є ще симптоми раку грудей?
Відповісти
Здрастуйте, самостійна пальпація і профілактичні огляди дають змогу виявити рак грудей на ранній стадії, як і відвідування мамолога в разі виявлення інших симптомів раку молочної залози. У разі онкології з'являється припухлість грудей, ямочки і почервоніння на шкірі, втягнуті соски, а також відбувається зміна форми, розміру і зовнішнього вигляду грудей.
Галина 2 роки тому
Здрастуйте, мене направили на УЗД молочних залоз. Раніше я ніколи не була на такому дослідженні, не знаю, що робити, хвилююся. Можете підказати, чи не боляче це і як підготуватися до УЗД грудей?
Відповісти
Добрий день, проходити ультразвукове дослідження молочних залоз не боляче. Спеціальна підготовка до УЗД грудей не потрібна. Перед дослідженням можна їсти і пити, проте рекомендується не наносити на груди присипки або лосьйони. Під час УЗД потрібно буде зняти верхній одяг і лягти на спину на кушетку.
Вікторія 2 роки тому
Доброго дня, мені призначили мамографію. Скажіть, чи потрібно брати з собою до лікаря якісь додаткові аналізи або проходити УЗД молочних залоз?
Відповісти
Здрастуйте, якщо мамолог не направляв вас на здачу лабораторних аналізів і проходження ультразвукового дослідження молочних залоз, то додатково їх здавати не потрібно. За необхідності лікар випише направлення на інші дослідження після розшифровки результатів мамографії.
Ольга 2 роки тому
Здрастуйте, я завжди вважала, що біль у грудях перед місячними – це нормально. Однак кілька днів тому виявила ущільнення в грудях, яке на дотик нагадує невелику кульку. Як мені бути?
Відповісти
Добрий день, необхідно проконсультуватися з мамологом. Лікар проведе огляд і направить на додаткове обстеження для виявлення причини і природи ущільнення (доброякісна або злоякісна). За результатами обстеження лікар підбере індивідуальний курс терапії.
Аліна 2 роки тому
Здрастуйте, мені 35 років. Три дні тому з лівої молочної залози почали з'являтися кров'янисті виділення із соска під час натискання. Що може бути причиною виділень із сосків?
Відповісти
Добрий день, виділеннями із сосків можуть супроводжуватися різні патології (папілома, розширення протоки молочної залози, рак грудей). Для встановлення точного діагнозу необхідно дізнатися клінічну картину (наявність інших симптомів, час появи виділень і їхня частота). Мамолог проведе огляд і направить на мамографію та УЗД молочних залоз для визначення причини кров'янистих виділень, а за результатами – призначить лікування.
Ганна 2 роки тому
Добрий день, я годую грудьми. Кілька днів тому з'явилася болючість у правій молочній залозі, груди стали дуже теплими на дотик. Під час грудного вигодовування біль посилюється і з'являється печіння. Підкажіть, це мастит чи біль у грудях має іншу причину? Чому виникає мастит?
Відповісти
Здрастуйте, болючість у правій молочній може розвинутися через закупорку молочних проток або потрапляння бактерій. Однак для постановки діагнозу потрібна консультація мамолога, який дізнається про наявність інших симптомів (набряку грудей, потовщення тканин молочної залози, лихоманки), огляне груди і направить на обстеження. За результатами аналізів і УЗД мамолог підбере лікування.
Оксана 2 роки тому
Доброго дня, підкажіть, коли потрібна консультація мамолога: тільки за появи болю й ущільнень у молочних залозах? Чи слід проходити і профілактичні прийоми? Якщо так, то як часто? Мені 45 років.
Відповісти
Здрастуйте, згідно з даними Американського онкологічного співтовариства, жінкам від 45 до 54 років рекомендується робити мамографію раз на рік для виявлення можливого раку молочних залоз до появи перших симптомів. Профілактичні огляди в мамолога також дають змогу своєчасно діагностувати й вилікувати інші патології (наприклад, мастопатію).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!