Logo
0 800 30 11 77

Чому з'являються тріщини на сосках і як їх лікувати?

Чому з'являються тріщини на сосках і як їх лікувати?
Читати 1 хвилину | Створено: 20 червня 2024 | Оновлено: 20 червня 2024 | 451 451
Тріщини сосків — пошкодження цілісності шкіри на сосках молочних залоз. Насамперед дефект з'являється у матерів, які годують грудьми. Проте тріщини можуть виникати також у жінок, які не годують груддю, чоловіків, дітей.

У кого можуть тріскатися соски?

Тріщини на сосках можуть з'являтися у годуючих жінок через недостатнє захоплення грудей немовлям або неправильне положення під час годування. У вагітних соски тріскають внаслідок набрякання грудей. Тріщини можуть утворюватися також у жінок, чоловіків і дітей через шкірні захворювання, а у спортсменів (серферів, бігунів, велосипедистів) — через натирання грудей одягом. 

Які причини тріщин на сосках у годуючої мами?

Поставте своє питання Мамологу
«ОН Клінік»

Тріщини на сосках мають 80-90% жінок, які годують грудьми. Тріщини на сосках у годуючої мами найчастіше пов'язані з неправильним захопленням грудей дитиною, коли немовля бере до рота тільки сосок, без ареоли, стискаючи його яснами. Причиною неправильного захоплення може бути коротка вуздечка язика новонародженого або неправильне прикладання до грудей. Рани при ГВ можливі в перші дні після прикладання новонародженого до грудей. Процес адаптації може тривати до одного місяця. Тріщини на сосках під час ГВ можуть з'являтися після використання молоковідсмоктувача. Високий тиск молоковідсмоктувача може пошкоджувати сосок та провокувати появу тріщин.

Тріщини на сосках під час годування грудьми можуть виникнути через пошкодження першими прорізаними зубами дитини. Також причиною сухих сосків із тріщинами може стати грибкова інфекція (молочниця) з ротової порожнини немовляти й гормональний збій після вагітності. 

Від чого можуть бути тріщини на сосках у тих, хто не годує грудьми?

Тріщина на соску у жінок, які не годують груддю, може з'явитися через носіння тісного одягу, що створює тертя і тиск у ділянці сосків. Виникнення тріщин на сосках не від годування пов'язують зі шкірними захворюваннями (екземою). Причиною виникнення тріщин може бути й алергічна реакція на доглядову косметику (мило, лосьйон) або пральний порошок. Також тріщини на сосках можуть з'явитися внаслідок ускладнення маммопластики (пластичної операції зі зміни розміру та форми грудей).

Чому з'являються тріщини на сосках у вагітних?

Тріщини на сосках у вагітних жінок з'являються через різкі зміни розміру молочних залоз. Шкіра сосків під час вагітності стає сухішою, внаслідок чого можуть утворюватися тріщини. Також під час вагітності соски тріскають через гормональні коливання внаслідок різкого зростання рівня естрогену і прогестерону (жіночих статевих гормонів).

Як зрозуміти, що на соску тріщина?

За наявності тріщин шкіра на сосках облазить, можуть виникати болісні відчуття. Симптоми тріщин на сосках:

  • утворення кірки або струпів на соску;
  • свербіж шкіри;
  • наявність виразок;
  • сухість шкіри навколо сосків;
  • почервоніння шкірного покриву.

Лущення сосків може супроводжуватися появою морих ран, які залишають плями на спідній білизні. Під час вагітності можуть спостерігатися сухі набряклі соски і збільшення чутливості грудей.

Тріщини на сосках — це боляче?

Рани на сосках під час годування грудьми, вагітності та шкірних захворювань можуть супроводжуватися больовими відчуттями. Гострий біль відчувається під час годування дитини. Різкий біль у сосках може виникати в разі травмування білизною з грубої тканини. Гострий і стріляючий біль також ймовірний через розвиток мастопатії.

Чим небезпечні рани на сосках?

Рани на сосках свідчать про пошкодження цілісності шкіри. Через тріснуту шкіру в рану може потрапити інфекція. У жінок, які годують, може розвинутися лактостаз (застій молока) і лактаційний мастит (запалення молочної залози). Є ймовірність передачі інфекції від матері до дитини, та, як наслідок, відмови від годування. Глибокі тріщини на сосках можуть стимулювати формування гнійників. Наявність ран на сосках вказує на необхідність огляду грудей мамологом.

Що буде, якщо не лікувати рани на сосках?

Відсутність лікування виразок на сосках може спровокувати запалення, що здатне перерости в абсцес молочної залози (запальне захворювання, за наявності якого в тканинах грудей утворюється гній). Можливі ускладнення сухої шкіри навколо сосків:

  • кровотеча тріснутого соска;
  • лактаційний мастит (запалення молочних залоз у жінок, які годують груддю);
  • кандидоз сосків (молочниця);
  • підвищення температури.

При алергічній природі тріщин може розвинутися екзема сосків (дерматоз). Захворювання супроводжується почервонінням, сильним свербінням і сухістю шкірного покриву.

Чому соски болять?

Найчастіше соски у жінок болять при  гормональних змінах в організмі (вагітності, менструації, овуляції, порушенні циклу). За наявності гормональних збоїв рекомендується записатися на прийом до гінеколога. Інші причини болю в сосках:

  • грудне вигодовування;
  • тертя сосків одягом;
  • травмування;
  • інфекційне захворювання (мастит, молочниця, фолікуліт);
  • алергічні реакції.

Больовий синдром проявляється підвищеною чутливістю до дотиків, пульсуванням, поколюванням, печінням, почервонінням і набряком, свербінням сосків.

До кого звернутися, якщо болять соски?

За наявності болю і тріщин на сосках можна звернутися до мамолога. Лікар проводить візуальний огляд грудей, а також може призначити УЗД молочних залоз, щоб встановити точну причину. У разі виникнення тріщин через шкірне захворювання або алергічну реакцію мамолог може додатково призначити консультацію дерматолога.

Чи може облазити шкіра на сосках?

Шкіра на сосках може тріскати й облазити в разі розвитку екземи (дерматоз). Захворювання викликає свербіж і почервоніння на сосках і ареолі (пігментованій ділянці навколо соска), а також призводить до лущення шкіри на сосках у дітей і дорослих незалежно від статі. Причинами розвитку екземи можуть бути алергічні реакції на гігієнічні засоби (мило, лосьйон), гіперактивність імунної системи, високий рівень стресу або генетична схильність.

Чи може бути молочниця на сосках?

Молочниця на сосках найчастіше виникає під час грудного вигодовування. Причини молочниці у жінок, які годують груддю:

  • прийом антибіотиків;
  • надмірне вживання солодощів, смаженої та солоної їжі;
  • зараження від немовляти;
  • порушення правил особистої гігієни (затікання молока під груди, неправильний підбір бюстгальтера).

Ознаками молочниці в немовляти є кремово-білі плями в роті, біла плівка на губах, неминучий висип під підгузками. Грибкова інфекція може поширитися на сосок під час годування, спричиняючи тріщину, а також посилити тріщини, що вже з'явилися.

Молочниця сосків у тих, хто не годує, може з'явитися в результаті прийому гормональних контрацептивів. Також причиною розвитку молочниці на сосках є відновлення менструального циклу після пологів.

Наскільки небезпечні гнійники на сосках?

Гнійник на соску в жінок може бути спричинений маститом (інфекційно-запальним захворюванням молочних залоз). Гнійник на соску найчастіше розвивається під час ГВ через потрапляння інфекції з ротової порожнини немовляти або порушення правил гігієни.

Гнійники на сосках небезпечні ризиком рубцювання і деформації тканини молочної залози. Також наявність абсцесу на сосках може призвести до передчасного припинення грудного вигодовування.

Що робити з тріщинами на сосках?

Лущення шкіри на сосках під час ГВ, вагітності або алергічної реакції можна лікувати в домашніх умовах. Після обстеження лікар призначає пацієнтові засоби для догляду за ураженою ділянкою.

При наявності тріщин годуючим жінкам рекомендується використовувати накладки на груди, носити білизну з натуральних тканин, застосовувати компреси та мазі. При утворенні тріщин внаслідок алергічної реакції на длоглядову косметику та засоби для прання, можуть бути призначені регенеруючі креми й антигістамінні препарати.

Як швидко вилікувати рани на сосках?

Швидко вилікувати рани на сосках можна за допомогою лікувальних мазей, що містять декспантенол і ланолін, який пом'якшує шкіру. Методи лікування тріщин на сосках:

  • використання мазей з оксидом цинку, для загоєння ран;
  • застосування вітаміну А в олійному вигляді;
  • використання натуральних олій (обліпихової, оливкової) для пом'якшення і загоєння мікропошкоджень;
  • накладання гарячих і холодних компресів.

Для регенерації пошкодженої шкіри може використовуватися фототерапія або лазерна терапія. Для підбору методів лікування пошкоджених сосків рекомендується консультація мамолога.

Як довго гояться тріщини на сосках під час ГВ?

Рани на сосках від годування повністю загоюються до двох-трьох тижнів за умови дотримання рекомендацій лікаря. Загоєнню тріщин на сосках сприяє використання мазей, кремів, компресів.

Як годувати грудьми, якщо тріщини на сосках?

Годувати грудьми, якщо на сосках з'явилися тріщини, рекомендується кожні дві-три години, щоб запобігти набуханню грудей. Під час годування грудьми з тріщинами на сосках бажано:

  1. Контролювати захоплення грудей дитиною. Сосок і нижня частина ареоли мають перебувати в роті немовляти.
  2. Застосовувати різні пози для годування. Щоб під час годування не тріскали соски, можна використовувати певні положення. Рекомендується спрямовувати обличчя дитини до грудей, а голова й тіло мають перебувати на одній лінії. Потрбіно наближати немовля до грудей, а не витягати груди в його бік.
  3. Прикладати холодний компрес на груди перед годуванням. Засіб дає змогу притупити біль під час захоплення грудей дитиною.
  4. Зціджувати молоко перед годуванням у разі набрякання грудей. Зціджування варто проводити за допомогою молоковідсмоктувача протягом однієї-двох хвилин.
  5. Обмежувати тривалість грудного вигодовування. Якщо дитина перестає ковтати, від грудей відлучають.

Для профілактики та усунення тріщин на сосках рекомендується використовувати накладки для годування. Накладки забезпечують правильне захоплення соска дитиною, знижують больові відчуття.

Якщо облазить шкіра на сосках під час годування, можна зціджувати молоко з болючої груді. 

Що допомагає від тріщин на сосках?

Позбутися тріщин на сосках допомагає призначене лікарем домашнє лікування. Рекомендується використовувати мазі та креми, дотримуватися особистої гігієни, застосовувати органічну доглядову косметику (мило, лосьйони). За наявності тріщин на сосках загоювальні засоби наносять на суху й чисту шкіру.

Чим змащувати тріщини на сосках годуючій мамі?

Лікувати тріщини на сосках під час годування груддю рекомендується регенеруючими препаратами. Засоби для лікування тріщин на сосках:

  • ланоліновий крем для догляду за сосками;
  • крем від тріщин на сосках із портулаку, розведеної м'ятної олії або ментолової есенції;
  • олія чайного дерева, перцевої м'яти й оливки;
  • антисептична мазь від тріщин на сосках;
  • лікувальні мазі та креми з декспантенолом і алое вера.

Годуючим жінкам можна змащувати тріщини на сосках невеликою кількістю молока. Грудне молоко має антибактеріальні властивості, які можуть зволожувати тріщини на сосках і сприяти загоєнню тріщин. 

Як доглядати за сосками годуючій мамі?

Для захисту від тріщин можна використовувати силіконові накладки на соски під час годування. Догляд за сосками під час годування передбачає:

  1. Гігієну сосків. Рекомендується промивати груди теплою водою після кожного годування.
  2. Носіння білизни з натуральних тканин (бавовна) і застосування прокладок. Бавовняний бюстгальтер з прокладками з дихаючої тканини і без пластикової основи, запобігає вологості сосків. Якщо під час годування з'являються тріщини на сосках, прокладки змінюють після кожного вигодовування. 
  3. Застосування заспокійливих гідрогелевих пов'язок (подушечок) для загоєння тріснутих сосків. Не рекомендується торкатися до соска перед накладенням подушечки, щоб не занести бактерії під пов'язки.

Догляд за сосками під час ГВ передбачає підтримання сухості грудей, оскільки волога шкіра схильна до розривів. Соски мають бути чистими та сухими перед використанням загоювальних засобів.

Догляд за сосками під час вагітності

Догляд за сосками під час вагітності має включати регулярну гігієну сосків і використання бавовняної білизни. Якщо під час вагітності на сосках лущиться шкіра, рекомендується щодня масажувати груди й ареолу за допомогою мазі, олії або крему. Також необхідно часто міняти бюстгальтер і використовувати прокладку для грудей, яка зберігає сухість сосків.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Мамологія в ОН Клінік Дніпро

Чому з'являються тріщини на сосках і як їх лікувати? - Кошелева Яна Юріївна
Кошелева Яна Юріївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Дмитра Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Що означають білі цятки на соску?

Білі цятки на соску можуть з'явитися під час вагітності або годування грудьми внаслідок гормональних змін, закупорки пор. Поява білих крапок може бути пов'язана з сухою шкірою на сосках і наявністю тріщин.

2. Що робити, якщо сверблять соски?

Найчастіше соски сверблять у разі утворення тріщин, кандидозу (молочниці), екземи, алергічних реакцій. Лікування свербежу передбачає дотримання особистої гігієни, використання призначених лікарем мазей і кремів, прийом антигістамінних препаратів.

3. Чи можуть бути виділення з рани на соску?

Виділення з рани на соску можуть з'являтися під час вагітності, гормональних змін, лактації, інфекційних захворювань і травм молочної залози. Причина виділень визначається за їхнім кольором. Гнійні виділення можуть свідчити про розвиток маститу, а червоні кров'янисті — про лущення шкіри на сосках і травми молочної залози. Точну причину виділень із травмованих сосків може діагностувати тільки лікар.

4. Чому болять кінчики сосків під час натискання?

Кінчики сосків під час натискання болять через гормональні зміни, травми, алергічні реакції, запальний процес. Під час овуляції, вагітності або передменструального синдрому біль від стискання кінчиків сосків вважається нормою.

5. Які причини чутливих сосків?

Основною причиною чутливих сосків є гормональні зміни, що виникають у період вагітності, менопаузи, менструації. Також чутливість сосків підвищується в разі грудного вигодовування, інфекційних захворювань (молочниці, маститу), алергічної реакції на засоби гігієни (мило, лосьйон, пральний порошок). Чутливість проявляється болем, печінням, сухістю шкіри і тріщинами.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чому з'являються тріщини на сосках і як їх лікувати?
Лікар-мамолог, онколог. Друга категорія.
Чому з'являються тріщини на сосках і як їх лікувати?
Лікар-мамолог. Друга категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марта 6 днів тому
Добрий день! У дитини з'явився гнійник на соску. Як його позбутися?
Відповісти
Добрий день! Гнійник у дитини лікується за допомогою антибактеріальних засобів і вітамінних комплексів. Огляд дитини лікарем є обов'язковим. Додатково лікар може призначити фізіотерапевтичне лікування.
Таня 1 тиждень тому
Добрий день! Чому виникає мокнуча рана на соску?
Відповісти
Добрий день! Тріщини на сосках під час ГВ гояться повністю за два-три тижні за умови дотримання правил гігієни та використання допоміжних засобів. Утворення мокнучої рани може свідчити про наявність інфекційного процесу, діагностику якого здійснює мамолог.
Яна 1 тиждень тому
Доброго дня! Що робити, якщо не заживає рана на соску?
Відповісти
Добрий день! Тривалий процес загоєння рани може вказувати на недостатнє дотримання правил гігієни, а також запальний процес. Рекомендується звернутися до мамолога за консультацією.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн