Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Що таке ретинол та як його використовувати?

Що таке ретинол та як його використовувати?
Читати 8 хвилин | Створено: 22 серпня 2022 | Оновлено: 25 листопада 2022 | 641966 641966
1

Що таке ретинол?

Ретинол є однією з форм вітаміну А, яка давно і успішно застосовується в дерматології для розв’язання проблем зі шкірою та волоссям. Косметика на основі ретинолу допомагає позбутися акне та зберігає тонус шкіри, проте перед її використанням важливо проконсультуватися з дерматологом, оскільки компонент має низку протипоказань та побічних дій.

Ретинол — це похідна природного вітаміну А. У побуті під ретинолом розуміють усі форми вітаміну А, які в медицині називаються ретиноїдами. До ретиноїдів належать ретиноєва кислота, ретинол, ретинолу ацетат, ретинолу пальмітат та ретинальдегід.

Згідно з дослідженнями, ретинол може проникати у верхній (роговий) шар шкіри та дерму, де перетворюється на ретиноєву кислоту. Речовина сприяє оновленню клітин та запобігає розщепленню колагену (білка, що відповідає за еластичність шкіри).

Ретинол для шкіри випускається у формі крему, гелю, лосьйону, мазі, сироватки. Також ретинол іноді входить до складу косметичних продуктів та препаратів для мезотерапії. Концентрація ретинолу в косметиці зазвичай становить від 0,1 до 1%. Вибрати необхідний відсоток ретинолу для усунення проблем зі шкірою може дерматолог після огляду, збирання анамнезу та дерматоскопії.

2

Ретинол для обличчя — як використовувати?

Ретинол для обличчя нейтралізує вільні радикали (молекули, що провокують окислення клітин), допомагає підвищити вироблення колагену та еластану. Користь ретинолу для обличчя полягає в покращенні бар'єрної функції шкіри, звуженні пор і зменшенні дрібних зморшок.

Ретинол ацетат для обличчя також може застосовуватися як місцевий засіб для догляду за шкірою за акне та постакне, порушення пігментації. Ретинол від акне зменшує аномальне лущення шкіри, запобігає закупорюванню пір і знімає запалення.

Ретинол за розацеа та куперозу в низькій концентрації допомагає зняти почервоніння та покращує регенерацію клітин. Однак висока концентрація речовини може призвести до подразнення шкіри, тому ретинол за куперозу та розацеа необхідно використовувати акуратно, дотримуючись рекомендацій дерматолога.

Як використовувати ретинол?

Як використовувати ретинол?

Використовувати ретинол для обличчя потрібно раз на день — увечері. Послідовність використання крему з ретинолом для обличчя:

  1. Видаліть зі шкіри косметику і вмийтеся теплою водою.
  2. Нанесіть на шкіру навколо очей зволожувальний крем, щоб захистити тонкий епідерміс від дії ретинолу.
  3. Промокніть шкіру рушником і дочекайтеся її висихання. Якщо шкіра буде вологою, ретинол може проникнути в глибші шари шкіри та викликати подразнення.
  4. Візьміть невелику кількість продукту з ретинолом (розміром з горошину) і обережно нанесіть його кінчиками пальців на обличчя, починаючи з підборіддя, рухами вгору та назовні.
  5. Дайте продукту всотатися (2-3 хвилини) і нанесіть зволожувальний крем.
  6. Вранці використовуйте сонцезахисний крем перед виходом на двір.

За використання ретиноїдів у перші дні можливе загострення прищів від ретинолу, але цей ефект зазвичай минає впродовж тижня, коли шкіра адаптується до нового продукту. Якщо після використання ретинолу на шкірі утворилися нові прищі, які не проходять протягом 10-14 днів, необхідно звернутися до дерматолога та скоригувати догляд.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

3

Ретинол для волосся

Ретиноїди можуть входити до складу косметичних продуктів для волосся (сироваток, масок). Сироватка для волосся з ретинолом покращує стан шкіри голови та сприяє зростанню волосся. Ретинол стимулює приплив крові до волосяних фолікулів, внаслідок чого покращується живлення коренів волосся та прискорюється їх зростання.

Використання м'якої форми ретинолу (0,25-0,3%) дозволяє відрегулювати вироблення шкірного сала та зменшити жирність волосся. Також ретинол покращує доставку інших корисних речовин до волосяних фолікулів, тому може використовуватися у поєднанні з вітаміном Е, димексидом та іншими лікувальними та косметичними компонентами. Наносити продукти з ретинолом необхідно масажними рухами перед миттям голови на сухе волосся біля коренів.

4

З чим не можна поєднувати ретинол?

Ретинол часто поєднується з іншими корисними компонентами для місцевого догляду за шкірою. Добре діє ретинол та ніацинамід (вітамін В3). Ніацинамід бореться з акне та пом'якшує дію ретинолу, перешкоджаючи подразненню шкіри. Однак деякі речовини в комбінації з ретинолом можуть погіршити стан шкіри, спровокувати сухість, почервоніння та утворення нових прищів.

Речовини, з якими не можна поєднувати ретинол

Речовина

Ефект від поєднання з ретинолом

Саліцилова кислота

Може сушити та подразнювати шкіру. У поєднанні з ретинолом може викликати пересушування шкіри, що призведе до підвищення вироблення себуму (шкірного сала) і посилить акне

Гліколева кислота

Може призвести до сильного пересушування шкіри, подразнення та почервоніння

Бензоїл пероксид

Вбиває бактерії, що викликають акне. У поєднанні з ретинолом перекис бензолу окислює його, що може призвести до сильного подразнення та опіку шкіри

Ретинол та сонце також несумісні. Косметика з ретинолом робить шкіру чутливішою до ультрафіолетових променів, внаслідок чого зростає ризик утворення сонячного опіку. Щоб уникнути сонячного опіку, краще не використовувати засоби з ретинолом вдень та наносити сонцезахисний крем перед виходом на вулицю.

5

Пептиди та ретинол

Пептиди та ретинол найчастіше використовуються в антивіковій косметиці, оскільки мають омолоджувальний ефект. Ретинол сприяє виробленню колагену, а пептиди зміцнюють клітини, що у поєднанні зменшує кількість дрібних зморшок і підвищує пружність шкіри. Крім того, пептиди пом'якшують дію ретинолу, запобігаючи появі подразнення та сухості шкіри.

6

Вітамін С та ретинол

Вітамін С може допомогти висвітлити пігментні плями та зменшити зморшки. Сумісність ретинолу та вітаміну С є спірною. Комбінація даних компонентом допомагає вирівняти текстуру і тон шкіри, проте обидва продукти можуть викликати подразнення. Крім того, вітамін С за зовнішнього використання змінює pH-баланс шкіри (робить його кислішим), через що ефективність ретинолу знижується. Поєднувати обидва компоненти у догляді за шкірою не протипоказано, проте краще використовувати продукти з вітаміном С вранці, а з ретинолом — увечері.

7

Ретинол та кислоти

У дерматології кислоти найчастіше використовуються для догляду за жирною шкірою, схильною до акне. Поєднання ретинолу та більшості кислот може призвести до пересушування шкіри, подразнення та появи почервоніння. Ретинол можна комбінувати з гіалуроновою кислотою, яка зволожує та підтягує шкіру, нейтралізуючи подразнювальну дію ретинолу.

8

Протипоказання до ретинолу

Оскільки ретинол є однією з форм вітаміну А, його не рекомендується застосовувати за гіпервітамінозу. Інші протипоказання до ретинолу включають:

  • жовчнокам'яну хворобу;
  • хронічний панкреатит;
  • гострий і хронічний нефрит;
  • вірусний гепатит;
  • цироз печінки;
  • алергія на ретинол.

Ретинол під час вагітності можна застосовувати лише у випадку, якщо його користь перевищує можливу шкоду. Перед застосуванням ретинолу вагітним слід записатися на консультацію до дерматолога.

Побічні ефекти ретинолу розвиваються за його тривалого використання або високої концентрації ретиноїдів у косметиці. Тривале застосування ретинолу може призвести до сухості, почервоніння та свербіння шкіри. У поодиноких випадках можна отримати опік ретинолом, за якого на шкірі утворюються пухирі.

Ретинол робить шкіру чутливішою до ультрафіолету, тому за його використання варто утриматися від засмаги. Також важливо перед виходом із дому наносити сонцезахисний крем, особливо на ділянки, де використовувався ретинол.

9

Як відновити шкіру після ретинолу?

За сухості, лущення, свербіння та опіку шкіри необхідно припинити використання ретинолу та звернутися до дерматолога, який проведе огляд і порекомендує догляд за подразненою шкірою. Відновити шкіру після ретинолу можна за допомогою засобів з гіалуроновою кислотою, церамідами та ніацинамідом, які зволожують шкіру та посилюють захисну функцію епідермісу. Найчастіше подразнення після ретинолу проходить через 7-10 днів, але за ретиноєвого опіку відновлення може тривати до 3-4 тижнів.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Дерматологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке ретинол та як його використовувати? - Слюсаренко Вікторія Віталіївна
Слюсаренко Вікторія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 15 оцінок
Що таке ретинол та як його використовувати?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Що таке ретинол та як його використовувати?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юля 1 рік тому
Добрий день! Після пологів на обличчі з'явилося акне. Скажіть, чи можна використовувати ретинол під час годування грудьми?
Відповісти
Добрий день! Ретинол проти акне є місцевими засобом, який практично не всмоктується в кров. Ризик потрапляння ретинолу в грудне молоко вкрай низький, а тому речовина не може нашкодити новонародженому на грудному вигодовуванні. Якщо акне з'явилося на грудях, то краще відмовитися від використання ретинолу, оскільки він може залишитися на шкірі й потрапити в організм дитини під час годування.
Тетяна 1 рік тому
здрастуйте! лікар рекомендував ретинол від акне. підкажіть, як наносити ретинол на обличчя?
Відповісти
Добрий день! Наносити ретинол потрібно ввечері на чисту суху шкіру. Спочатку нанесіть крем на зону навколо очей, потім візьміть трохи ретинолу і кінчиками пальців, починаючи з підборіддя, розподіліть його по шкірі обличчя легкими рухами вгору і назовні. Дайте кілька хвилин вбратися і потім нанесіть зволожувальний крем на все обличчя. Також важливо використовувати санскрін щоразу перед виходом на вулицю, оскільки ретинол робить шкіру більш чутливою до УФ-променів.
Євгенія 1 рік тому
Яку форму ретинолу краще обрати для шкіри — пальмітат чи ацетат?
Відповісти
Добрий день! Ретинолу ацетат — це складний ефір оцтової кислоти, який не міститься в організмі людини. Ретинолу пальмітат є природною сполукою, яка природним шляхом може синтезуватися в організмі з продуктів харчування. Різниця між ретинолу ацетатом і пальмітатом полягає в їхньому синтезі, при цьому вони мають однакові властивості і є взаємозамінними. Щоб зрозуміти, в якій формі краще використовувати ретинол конкретно у вашому випадку, варто проконсультуватися з дерматологом.
Карина 1 рік тому
Доброго дня, лікарю. Підкажіть, які властивості ретинолу в антивіковій косметиці?
Відповісти
Добрий день! В антивіковій косметиці ретинол насамперед використовується від зморшок. Речовина покращує вироблення колагену, зменшуючи прояви тонких ліній і зморшок. Ретинол також стимулює утворення нових кровоносних судин у шкірі, що покращує живлення епідермісу. Ретинол ефективний і за вікової пігментації, оскільки вирівнює колір і пом'якшує огрубілі ділянки шкіри.
Євген 1 рік тому
Здрастуйте! Чи підходить ретинол для чоловіків у разі акне?
Відповісти
Добрий день! Ретинол є місцевим засобом, який проникає в епідерміс і дерму, знімає запалення і сприяє оновленню клітин, внаслідок чого зменшується кількість папул на обличчі при акне. Ретинол може використовуватися і для чоловіків, і для жінок після консультації з дерматологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн