Logo
0 800 30 11 77

Мезотерапія для обличчя: що це та який ефект вона дає

Мезотерапія для обличчя: що це та який ефект вона дає
Читати 8 хвилин | Створено: 10 лютого 2022 | Оновлено: 10 лютого 2022 | 116909 116909
Мезотерапія — це ін'єкційна процедура для покращення стану шкіри за допомогою препаратів, що містять вітаміни та мікроелементи.

Що таке мезотерапія

Мезотерапія ― це введення препаратів у шкіру і підшкірну жирову клітковину для покращення їх стану. Процедура допомагає зробити шкіру більш еластичною, пружною та зволоженою. За допомогою мезотерапії лікують акне, купероз, прибирають набряклість та синці під очима. Шкіра після введення поживних компонентів розгладжується, зморшки та рубці на обличчі стають менш помітними. Ін'єкції можна вводити у різні ділянки тіла:

  • мезотерапія обличчя та шиї. Ін'єкції вітамінів та колагену вводять в зону чола, щік, вилиць, підборіддя, шиї та носогубних складок для покращення стану шкіри та кольору обличчя, зменшення зморшок. Мезотерапія обличчя дозволяє позбутися прищів та рубців, зменшити гіперпігментацію шкіри. Антиакне мезотерапія знижує вироблення шкірного сала і, як наслідок, допомагає зменшити прояви акне;
  • мезотерапія для губ. Допомагає зробити їх контур чіткішим і збільшити об’єм;
  • мезотерапія для волосся та шкіри голови. Покращує ріст волосся, бореться з облисінням (проте не може застосовуватися як основний спосіб боротьби з випаданням волосся);
  • мезотерапія навколо очей. Ін'єкції в периорбітальній зоні зменшують темні кола та синці навколо очей, дозволяють зменшити дрібні зморшки та опущення повік.

Пройти курс мезотерапії обличчя можна у дерматологів та косметологів, які мають необхідну кваліфікацію. Проведення мезотерапії обличчя в домашніх умовах може призвести до запалень шкіри та проблем зі здоров'ям. Це стосується також неправильного застосування мезоролерів (голчастих інструментів для домашнього використання).

Наскільки ефективна мезотерапія

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Зараз ведуться наукові дослідження щодо ефективності мезотерапії. Є дослідження які доводять її дієвість, і є такі, які спростовують. Для ліполітичних («жироспалюючих») ін'єкцій в якості ефективного препарату FDA (управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів у США) поки що схвалило лише дезоксихолеву кислоту. Деякі речовини, наприклад, гіалуронова кислота та гідроксиапатит кальцію, схвалені як філери для проведення інших процедур: збільшення губ, заповнення зморшок та корекції шрамів постакне. Тобто ці препарати ефективні та безпечні для ін'єкційних процедур у зоні обличчя.

Клінічні дослідження показують, що шкіра після мезотерапії стає більш пружною та зволоженою. Але для настання та підтримки ефекту необхідно пройти кілька курсів ін'єкцій, які проводяться з перервою від десяти днів до місяця.

Як відбувається процедура мезотерапії обличчя

Перед проведенням мезотерапії для обличчя потрібна консультація дерматолога. Лікар проведе огляд, збере анамнез та виявить можливі протипоказання для введення ін'єкцій. Протипоказання до мезотерапії особи:

  • вік до 18 років;
  • вагітність та лактація;
  • алергічні реакції на компоненти, що входять до коктейлю для ін'єкцій;
  • прийом деяких медичних препаратів;
  • загострення хронічних та інфекційних захворювань.

Якщо людина не знає про наявність чи відсутність у неї алергії, невелика кількість препарату вводиться в ділянку зап'ястя. Якщо алергічної реакції немає, лікар проводить мезотерапію.

Перед проведенням мезотерапії косметолог очищає шкіру обличчя та наносить на неї крем-анестетик, який зменшує больову реакцію на ін'єкції. Через 20–30 хвилин лікар шприцом з тонкою голкою вводить лікувальні препарати під шкіру. Після процедури на обличчі може спостерігатися почервоніння та набряклість — це нормальна реакція на проколи. Зазвичай, шкіра відновлюється протягом одного-п'яти днів.

Які препарати використовують для мезотерапії

Препарати для мезотерапії обличчя та тіла підбираються індивідуально залежно від потреб людини та особливостей її шкіри. Усі компоненти коктейлю для ін'єкцій призначаються лікарем. Не можна самостійно обирати в аптеці або інтернеті засоби для мезотерапії, оскільки неправильно підібрані препарати можуть спричинити ускладнення після введення (алергічні реакції, свербіж). Мезококтейль може включати такі компоненти:

  • гіалуронову кислоту — зволожує шкіру, надає їй сяйва та пружності;
  • фосфоліпіди — відновлюють еластичність клітин;
  • мінеральні речовини — покращують обмінні процеси в клітинах дерми;
  • ферменти — сприяють поліпшенню розсмоктування сполучної тканини;
  • ліполітики — розщеплюють жирові відкладення;
  • вітаміни — живлять і покращують структуру шкірних покривів;
  • протизапальні речовини — сприяють боротьбі з акне.

Зону та глибину введення препарату визначає дерматолог. За правильного підбору та введення препаратів побічні ефекти від мезотерапії не виникають.

Скільки тримається ефект від мезотерапії обличчя

Ефект від мезотерапії обличчя залежить від віку, індивідуальних особливостей шкіри, якості препаратів, що вводяться, і кількості сеансів. У середньому косметичний ефект помітний протягом півроку, тому дерматологи рекомендують після закінчення терміну пройти повторний курс.

Скільки сеансів мезотерапії для обличчя потрібно пройти

Тільки лікар може визначити скільки сеансів мезотерапії для обличчя потрібно пройти. Дерматолог враховує особливості шкіри, побажання клієнта і, виходячи з цього, підбирає відповідний курс. В середньому, щоб покращити стан шкіри, необхідно пройти від п'яти до десяти сеансів ін'єкцій з перервою від десяти днів до місяця.

Як підготуватись до мезотерапії

Перед процедурою мезотерапії необхідно записатися до дерматолога-косметолога та проконсультуватися щодо підготовки до ін'єкцій. Зазвичай вона включає скасування за три дні до процедури лікарських препаратів, що впливають на згортання крові. Рекомендується не приймати антибіотики, гормональні препарати, знеболювальні та протизапальні засоби. За два дні до мезотерапії бажано не вживати алкоголю.

Які побічні ефекти можуть виникнути від мезотерапії

Після мезотерапії можуть виникнути побічні ефекти у вигляді алергічних реакцій на препарати, що вводяться. Щоб визначити, чи є у людини алергія, лікар вводить невеликий обсяг препарату в область зап'ястя та перевіряє реакцію організму.

У деяких людей після ін'єкцій на обличчі з'являються набряклість та почервоніння, проте це не побічний ефект, а реакція шкіри на проколи, яка зазвичай проходить протягом одного-п'яти днів.

Відновлення після мезотерапії обличчя

Шкіра обличчя після мезотерапії швидко відновлюється, але необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря з догляду. Слід використовувати неагресивні косметичні засоби, сонцезахисний крем, застосовувати заспокійливі та загоювальні препарати, призначені дерматологом або косметологом. Під час відновлення після мезотерапії заборонено:

  • сонячні ванни, засмагу;
  • відвідування лазні та сауни;
  • підвищені фізичні навантаження;
  • вживання алкоголю;
  • пілінги шкіри.

На шкіру негативно впливають висока та низька температури. Необхідно обмежити тривале перебування під сонячним промінням або перебування на вулиці в морозний день. За дотримання всіх рекомендацій дерматолога або косметолога шкіра після мезотерапії відновлюється протягом двох-п'яти днів.

Як часто потрібно робити мезотерапію, щоб з'явився ефект

Частота сеансів мезотерапії залежить від ступеня ураження шкіри, віку та індивідуальних особливостей організму. У середньому процедури рекомендують робити не частіше ніж один раз на місяць, щоб шкіра встигла відновитися. Якщо зміни епідермісу неглибокі, частоту сеансів можна зменшити.

Дерматологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Мезотерапія для обличчя: що це та який ефект вона дає - Слюсаренко Вікторія Віталіївна
Слюсаренко Вікторія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як довго загоюється шкіра після мезотерапії обличчя?

У середньому відновлення шкіри після мезотерапії займає від двох до п'яти днів. Щоб пришвидшити процес загоєння, необхідно відмовитися від агресивних косметичних засобів, уникати впливу на шкіру високих та низьких температур, не ходити у лазні та солярії, не користуватися пілінгами та не засмагати.

2. Які препарати для мезотерапії обличчя найкращі?

Найкраще використовувати ті компоненти для мезотерапії, які призначить лікар. Тільки після обстеження дерматолог може підібрати найефективніші препарати, які допоможуть розв'язати проблему людини. Під час вибору компонентів ін'єкцій не варто орієнтуватися на рекламу та поради з інтернету. Краще довіритись рекомендаціям дерматолога.

3. У чому різниця між мезотерапією обличчя і біоревіталізацією?

Біоревіталізація — процедура покращення стану шкіри за допомогою компонентів гіалуронової кислоти. Під час мезотерапії, крім гіалуронової кислоти, роблять також ін'єкції вітамінів та мінералів. Людям до 35 років підійде біоревіталізація, людям старшим за 35 років краще віддати перевагу мезотерапії, адже вона дає змогу обрати більш дієвий препарат або ввести коктейль з декількох препаратів.

4. З якого віку можна проводити мезотерапію для обличчя?

Ін'єкції мезотерапії можна застосовувати з 18 років, якщо до цього є показання. Наприклад, молодим людям може бути корисна антиакне-мезотерапія. Крім того, чим менші вікові зміни шкіри, тим швидше можна досягти видимого ефекту.

5. Що краще: плазмотерапія чи мезотерапія для обличчя?

Плазмотерапія — спосіб поліпшення стану шкіри за допомогою введення до неї компонентів власної плазми. Наукових досліджень плазмотерапії поки що мало, проте вони демонструють деяку ефективність для покращення структури шкіри.

Вибір процедури залежить від індивідуальних особливостей організму та ступеня зміни дерми. Для збагачення шкіри вітамінами та мінералами, а також для зменшення зморшок краще вибрати мезотерапію.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Мезотерапія для обличчя: що це та який ефект вона дає
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Мезотерапія для обличчя: що це та який ефект вона дає
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олена 2 роки тому
Я збираюся на море і мені хочеться мати гарний вигляд. Підкажіть, чи можна робити мезотерапію перед відпусткою на пляжі?
Відповісти
Добрий день! Робити мезотерапію перед відпусткою на пляжі не рекомендується. Сонячні промені негативно впливають на шкіру і можуть викликати ускладнення після ін'єкцій. Також не рекомендується засмагати і відвідувати лазню після мезотерапії. Краще пройти процедуру за місяць перед передбачуваною відпусткою або після неї.
Карина 2 роки тому
Добрий день, у мого чоловіка алопеція. Чи допоможе йому мезотерапія від облисіння?
Відповісти
Добрий день. Чоловіча алопеція має гормональні причини і тому для її лікування використовуються медичні препарати. Без усунення причини, що викликала облисіння, мезотерапія не допоможе. Ін'єкції для волосся можуть бути допоміжним, а не основним засобом у боротьбі з чоловічою алопецією.
Марія 2 роки тому
У мене підвищений тиск. Підкажіть, чи можна мені робити мезотерапію?
Відповісти
Здрастуйте! Мезотерапія протипоказана людям із серцево-судинними захворюваннями. Якщо у вас гіпертонічна хвороба, краще не робити процедуру, але остаточне рішення має приймати лікар. Рекомендуємо вам проконсультуватися з приводу можливості або неможливості проведення мезотерапії з вашим сімейним лікарем, кардіологом або невропатологом.
Влада 2 роки тому
Добрий день. Хочу спробувати мезотерапію обличчя, але боюся болючих уколів. Скажіть, будь ласка, мезотерапія ― болюча процедура?
Відповісти
Добрий день! Мікроін'єкції під час мезотерапії проходять безболісно і комфортно. Перед процедурою косметолог наносить анестезуючий засіб (зазвичай крем), який зменшує больові відчуття. Тому можете не боятися, що уколи будуть нестерпними та болісними.
Маріанна 2 роки тому
Здрастуйте, хочу зробити мезо обличчя, але боюся побічних ефектів після процедури. Це правда, що після мезотерапії можуть з'явитися набряки і крововиливи?
Відповісти
Здрастуйте, Маріанно! Мезотерапія ― безпечна процедура для поліпшення стану шкіри обличчя. Після ін'єкцій можуть з'явитися набряки і крововиливи, якщо були неправильно введені препарати або виникла непереносимість якихось компонентів. Щоб уникнути побічних явищ, необхідно звертатися до косметологів, які мають медичну освіту і пройшли навчання з проведення мезотерапії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!