Logo
0 800 30 11 77

Мезотерапія – міфи та факти

Мезотерапія – міфи та факти
Читати 5 хвилин | Створено: 15 жовтня 2019 | Оновлено: 15 жовтня 2019 | 20078 20078
Мезотерапія – метод альтернативної медицини. Суть процедури полягає в тому, що лікар вводить суміш із біологічно активних речовин у волосисту частину голови. Прихильники методу стверджують, що це покращує стан шкіри та ріст волосся.

Тема мезотерапії оповита багатьма міфами та помилковою інформацією. Ефективний метод чи маркетинговий хід для привернення пацієнтів? Ми зібрали 9 розповсюджених міфів щодо мезотерапії волосся та шкіри голови, які спростуємо або підтвердимо.

Міф 1: після процедури мезотерапії залишаються пігментні плями

Справді, якщо після ін’єкцій довго знаходитись під променями сонця, можуть з’явитись пігментні плями. Але якщо дотримуватися вказівок лікаря, використовувати сонцезахисні засоби та уникати різких перепадів температури у сауні або бані – ускладнення не виникають. Після сеансу також рекомендується утримуватися від прийому антибіотиків та гормональних контрацептивів. В будь-якому випадку, перед процедурою сповістіть лікаря про те, що ви приймаєте певні ліки. 

Міф 2: мезотерапія підходить тільки для шкіри людей зрілого віку

Це неправда. Ін'єкції можна проводити навіть підліткам. Крім того, перші ознаки старіння з’являються у проміжок між 22 та 30 роками. Тому це – найбільш оптимальний період, щоб вперше спробувати метод. 

Міф 3: якщо випадає волосся, потрібно робити мезотерапію

Випадіння волосся – це прояв багатьох захворювань та патологічних станів. Волосся може випадати при слабкому імунітеті, недостатній кількості заліза в організмі, прийомі деяких лікарських засобів, порушенні гормонального фону та інфекційних захворюваннях. Тому не потрібно зразу бігти до лікаря на сеанси мезотерапії. 

Спочатку потрібно лікувати основне захворювання, наприклад, включити в раціон більше продуктів із залізом або привести у норму гормональний баланс. Мезотерапія також не допомагає при андрогенному випадінні волосся – чоловічій алопеції. Корінь проблеми – надлишок дигідротестостерону. Мезотерапія в такому випадку не приносить користі: вона не усуває причину облисіння. Тільки після того, як основна причина випадіння волосся вилікувана, можна проводити сеанси мезотерапії в якості додаткової терапії. 

Міф 4: мезотерапія збільшує густоту волосся

Кількість волосяних фолікулів, з яких росте волосся, у кожної людини обмежена та визначається генетично. Тобто людина народжується з певною кількістю фолікулів. Сеанси мезотерапії не збільшують густоту волосся, але можуть повернути її до колишнього стану.

Міф 5: «коктейлі», які застосовуються в мезотерапії, відразу потрапляють у тканини шкіри та волосся

Речовина, яка потрапила в організм через рот, легені, підшкірно та будь-яким шляхом, спочатку попадає в загальний кровотік. З током крові усі біологічно активні речовини коктейлю (вітаміни, антиоксиданти та мінерали) фільтруються через печінку. Там же вони проходять трансформацію у ту біохімічну форму, яку може засвоїти організм. Тобто основа маса активних речовин проходять через бар’єр і тільки згодом розподіляється по всьому організму. У ділянці ін’єкції залишається лиш незначна доля речовин коктейлю.

Міф 6: мезотерапія – 100% безпечна методика, яка не викликає ускладнень

Як і будь-яка ін’єкційна медична процедура, мезотерапія має ризик ускладнень. Після сеансу мезотерапії можуть залишитись больові відчуття, невеликі крововиливи та гематоми, почервоніння шкіри та пошкодження. Небажані явища не виникають, якщо процедуру проводив кваліфікований спеціаліст, який правильно вводив голку під шкіру, правильно її витягав та попередньо обробив шкіру антисептичними засобами.

Але існують побічні явища, які не залежать від кваліфікації лікаря та чистоти процедури. Найважчий стан, який може виникнути після та в ході процедури – алергічна реакція негайного типу, яка проявляється анафілактичним шоком, набряком Квінке або астматичним статусом. Якщо у вас є алергія, перед процедурою скажіть про це лікарю для попередження ускладнень. 

Міф 7: достатньо одного сеансу мезотерапії, щоб покращити стан волосся та шкіри голови

Більшість речовин, які вводяться в мезотерапії, потрібно використовувати протягом певного часу – декількох тижнів або місяців. Постає питання: як часто робити мезотерапію волосся - одноразове введення вітаміну B не приносить терапевтичного ефекту. Тим не менш, деякі лікарі вводять коктейлі з вітамінами групи B не частіше одного разу на місяць. Одноразове введення має сенс тільки у випадку, якщо речовина має доказану пролонговану або кумулятивну дію.

Міф 8: процедура неприємна та болюча

У більшості людей мезотерапія асоціюється зі звичайними медичними ін’єкціями. Насправді на сеансі мезотерапії лікарі використовують невеликі тонкі голки, а щоб пацієнт не відчував біль, може наноситися анестезуючий засіб.

Міф 9: сеанси мезотерапії показані всім людям та в будь-який час

Існують протипоказання до мезотерапіі волосся, про які має попередити лікар. До них відноситься: індивідуальна непереносимість окремих елементів коктейлю, запальні процеси на шкірі, хвороби, пов’язані з порушенням згортання крові, серцево-судинні патології, гіпертонічна хвороба та вагітність.

В будь-якому випадку рішення щодо необхідності проводити мезотерапію має приймати лікар.  

Дерматологія в ОН Клінік Біла Церква

Мезотерапія – міфи та факти - Скакун Тетяна Миколаївна
Скакун Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, буд. 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00

Популярні питання

1. Які препарати використовуються для мезотерапії?

Ін'єкції за мезотерапії можуть мати різний склад залежно від проблеми, з якою звернувся пацієнт. До складу ін'єкції можуть входити судинорозширювальні засоби, антибіотики, гормони (наприклад, тироксин та кальцитонін), ферменти (колагеназа та гіалуронідаза), рослинні екстракти, вітаміни та мінерали.

2. Чим відрізняється мезотерапія від контурної пластики?

Відмінності мезотерапії та контурної пластики полягають у препаратах, які використовуються під час процедур, та показаннях. Для контурної пластики зазвичай використовують філери з гіалуроновою кислотою, спрямовані на розгладження складок і зморшок, підвищення тонусу та еластичності шкіри, зміну форми, розміру та об'єму губ.

3. Чим відрізняється біоревіталізація та мезотерапія?

За біоревіталізації використовуються ін'єкції гіалуронової кислоти, спрямовані на вирівнювання рельєфу шкіри та активізацію природного синтезу кислоти тканинами організму. Мезотерапія передбачає ін'єкції з вітамінами, мінералами, гормонами та рослинними екстрактами для омолодження, освітлення та підтяжки шкіри, а також для видалення зайвого жиру.

4. Що краще плазмоліфтинг чи мезотерапія для обличчя?

Плазмоліфтинг та мезотерапія мають різні показання. Плазмоліфтинг (введення збагаченої тромбоцитами плазми під шкіру) показаний для підвищення пружності та еластичності, зволоження та насичення шкіри поживними речовинами. Мезотерапія проводиться для покращення стану шкіри. Методику підбирає дерматолог залежно від проблеми пацієнта, протипоказань.

5. Що таке фракційна мезотерапія шкіри?

Фракційна мезотерапія шкіри – це процедура, що поєднує регенеративний пілінг та мезотерапію. За фракційної мезотерапії використовується мікроголковий апарат, за допомогою якого під шкіру вводять біологічно активні речовини для покращення стану шкіри, прискорення росту волосся.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Мезотерапія – міфи та факти
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Мезотерапія – міфи та факти
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Лариса 1 рік тому
Добрий вечір. Я дуже хочу зробити мезотерапію. Однак, хочу досягти максимально можливого ефекту. Розкажіть, що не можна робити після мезотерапії обличчя? Які є обмеження та яка їхня тривалість?
Відповісти
Здрастуйте, після мезотерапії необхідно обмежити фізичну активність (стимулює кровообіг), відмовитися від вживання алкоголю та проведення косметичних процедур. Також після уколів вітамінів та мікроелементів не можна засмагати та нагрівати шкіру, допускати прямого контакту обробленої ділянки шкіри з іншими поверхнями для запобігання інфекціям. Тривалість обмежень встановлюється дерматологом.
Наталія 1 рік тому
Добрий день. Чим відрізняється мезотерапія від карбокситерапії? Які препарати вводяться за цих методик? Я хочу щоб моє обличчя виглядало свіжішим, курс яких уколів мені для цього потрібен? Чи для того, щоб отримати точну відповідь на моє запитання, потрібна консультація дерматолога?
Відповісти
Доброго дня, при мезотерапії вводяться вітаміни та мікроелементи для насичення клітин шкіри поживними речовинами та покращення кровообігу. Під час процедури карбокситерапії під шкіру вводиться вуглекислий газ, який дозволяє досягти омолоджувального, спазмолітичного та знеболювального ефектів.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день. Я чула багато позитивних відгуків про уколи мезотерапії. Підкажіть, як мезотерапія впливає волосся? Чи допоможе вона позбутися ламкості волосся і збільшити його щільність?
Відповісти
Здрастуйте, за рахунок введення вітамінів та мікроелементів покращується мікроциркуляція крові та відбувається активація росту нового волосся. Поживні речовини проникають безпосередньо до фолікулів і насичують їх зсередини, збільшуючи їхню густоту і щільність, а також продовжуючи фазу росту волосся. Мезотерапія також може призначатися для боротьби з ламкістю волосся.
Вікторія 1 рік тому
Доброго дня, мені дуже хочеться повернути тонус шкіри обличчя (з роками вона стала в'ялішою). Однак я працюю і часу на відвідування медичного центру у мене не так багато. Скільки часу триває процедура мезотерапії? І з яких сеансів мезотерапії зазвичай складається курс?
Відповісти
Здрастуйте, тривалість процедури мезотерапії залежить від кількості зон для підшкірного введення вітамінів і мікроелементів (зазвичай від 30 хвилин до години). Кількість необхідних процедур визначає дерматолог після збирання анамнезу, огляду шкіри обличчя та побажань пацієнта.
Злата 1 рік тому
Доброго вечора, в останній місяць я зіткнулася з проблемою ламкості і випадання волосся, хоча трихолог каже, що проблема на фізіологічному рівні відсутня. Що краще для росту волосся мезотерапія чи плазмоліфтинг? Що навіщо застосовують?
Відповісти
Доброго дня, при мезотерапії робляться ін'єкції вітамінів і мікроелементів, які дозволяють забезпечити додаткові поживні речовини волосяним цибулинам. Плазмотерапія передбачає підшкірне введення збагаченої тромбоцитами плазми та зазвичай застосовується для лікування випадання волосся (алопеції), захворювань шкіри голови.
Світлана 1 рік тому
Здрастуйте, я вже пройшла один курс мезотерапії обличчя близько трьох місяців тому. Мені подобається ефект, хочу його підтримувати й надалі. Як часто робиться фракційна мезотерапія?
Відповісти
Доброго дня, ефект від фракційної мезотерапії зберігається протягом року, проте може змінюватись в залежності від типу та стану шкіри. Повторювати курс мезотерапії можна після припинення ефекту від попереднього введення вітамінів та мікроелементів. Перед проходженням повторного курсу мезотерапії слід проконсультуватися з дерматологом.
Оксана 1 рік тому
Здрастуйте, я багато читала про уколи краси, які дозволяють позбутися дрібних зморшок і освіжити зовнішній вигляд обличчя. Але чи можете розповісти, чим відрізняється мезотерапія від ліполітиків?
Відповісти
Доброго дня, при мезотерапії лікар підшкірно (на глибину шість мм) ін'єкційно вводить вітаміни та мікроелементи для боротьби з проблемами сухості шкіри, пігментації, постакне, мімічних зморшок. Ліполітики передбачають введення ін'єкцій на глибину до 1,2 см для усунення жирових відкладень в області вилиць, щік, чола, покращення тонусу шкіри. Тип уколів та тривалість курсу процедур визначає дерматолог.
Юлія 1 рік тому
Добрий день. Моя подруга порадила мені зробити мезотерапію обличчя, тому що в мене з'явилися дрібні зморшки навколо очей. Я хотіла б це виправити. Підкажіть, скільки тримається мезотерапія обличчя?
Відповісти
Здрастуйте, ефект від мезотерапії зазвичай тримається від одного до півтора року, проте тривалість може змінюватись в залежності від зони впливу та кількості процедур. Дерматолог також може рекомендувати підтримуючу мезотерапію, щоб збільшити тривалість ефекту.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!