Logo
0 800 30 11 77

Що таке мастодинія?

Що таке мастодинія?
Читати 5 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 30 березня 2023 | 52277 52277
Мастодинія (масталгія) ー це синдром, при якому жінки відчувають дискомфорт у ділянці молочних залоз (набряки, нагрубання, біль, підвищена чутливість грудей).

Вона може бути як самостійним захворюванням, так і наслідком вагітності, перенесеного стресу, проявом передменструального синдрому чи ознакою статевого дозрівання у дівчат. Згідно проведених досліджень, 68% жінок турбує біль у грудях, викликаний мастодинією.

Які існують види мастодинії?

В залежності від характеру виникнення захворювання виділяють два види мастодинії:

  • циклічна мастодинія (спостерігається приблизно у 2/3 жінок віком від 20 до 40 років). Вона пов’язана з роботою яєчників та впливом статевих гормонів на молочні залози. Циклічна мастодинія проявляється як самостійний симптом ПМС (вона може супроводжуватися болем у грудях та підвищеною температурою), а також як симптом мастопатії, при виникненні доброякісної пухлини чи під час прийому гормональних препаратів;
  • ациклічна мастодинія (спостерігається найчастіше у жінок після 40 років). Біль виникає незалежно від менструального циклу, може спостерігатися постійно, можна побачити виділення з соска. Ациклічна мастодинія може стати стає симптомом іншого захворювання (мастит, дисплазія, тромбофлебіт). Також причиною її виникнення можуть стати вагітність, прийом лікарських засобів та оральних контрацептивів, перенесені травми.

Ациклічна мастодинія небезпечніша, ніж циклічна. Вона може виступати симптомом того, що у молочній залозі з’явилось злоякісне новоутворення.

В залежності від симптомів виділяють фізіологічну та патологічну мастодинію. Фізіологічна з’являється на тлі природних процесів у жіночому організмі (менопауза, вагітність). Патологічна мастодинія виступає слідством інших захворювань молочних залоз. 

Що провокує розвиток мастодинії?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Розвиток мастоднинії можуть спровокувати:

  • зміна гормонального фону внаслідок вагітності, клімаксу, пубертатного періоду;
  • запалення, що відбуваються у молочних залозах під час інфекційного маститу;
  • аборт, штучні пологи;
  • менструальні дисфунції;
  • передменструальний синдром;
  • новоутворення в області молочної залози;
  • вживання гормональних препаратів;
  • травми та хірургічні втручання на молочній залозі.

Дослідження показують, що масталгія може виникати внаслідок хронічних стресів. Доведено, що причинами її появи стають паління та надмірне вживання кофеїну. Також міжреберна невралгія, остеохондроз та серцевий біль здатні давати відгук в область грудей. 

Які бувають симптоми мастодинії?

Симптоми циклічної та ациклічної мастодинії відрізняються один від одного. При циклічній мастодинії спостерігається набухання молочних залоз та збільшення їх розміру, а також гіперчутливість сосків та неприємні відчуття при дотику до них. При ациклічній мастодинії набухання та набряклості грудей відсутні, проте можна побачити виділення з соска та його почервоніння.

При циклічній мастодинії спостерігається слабкий біль, що локалізується в обох грудях. Він припиняється з початком менструації. При ациклічній мастодинії, як правило, біль сильний. Його можна відчути лише в одному місці молочної залози. Менструальний цикл ніяк не впливає на симптоми при ациклічній мастодинії.

Профілактика розвитку мастодинії

Для попередження розвитку мастодинії рекомендується носити бюстгальтери високої якості, виготовлені з натуральної тканини, які не здавлюють груди - це допоможе уникнути деформації молочних залоз. 

Що стосується харчування, то для профілактики розвитку масталгії варто обмежити вживання:

  • чаю, кави;
  • шоколаду;
  • солі, спецій;
  • молочних продуктів.

Ці продукти затримують рідину в організмі, тому від них варто відмовитись хоча б у другій половини менструального циклу. Обмеження їх вживання допоможе зменшити вірогідність появи болю та набряків у грудях. Додатково можна займатися фізичними вправами: дослідження показують, що масталгія може проходити легше внаслідок того, що під час тренувань у жінок виділяється ендорфін.

Для того щоб попередити розвиток мастодинії потрібно регулярно відстежувати самопочуття, щорічно проходити УЗД молочних залоз та мамографію. При появі перших симптомів мастодинії варто відразу звернутися до мамолога, який допоможе впоратися з проблемою. Особливо це стосується випадків, коли у жінки спостерігається ациклічна масталгія, яка може бути сигналом наявності злоякісних новоутворень.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке мастодинія? - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чим лікувати мастодинію?

Лікування мастодинії залежить від причини, типу та тяжкості захворювання. Однак існують підходи до лікування. Насамперед, зміна способу життя: зменшення споживання кофеїну та алкоголю, зниження рівня стресу, регулярне вживання їжі, багатої вітамінами та мінералами, а також носіння правильно підібраного бюстгальтера.

Призначають також лікарське лікування: вживання антигормональних препаратів, знеболювальних, препаратів, які зменшують рівень пролактину в організмі, а також інших лікарських засобів, які допомагають зменшити запалення і зменшити біль.

У рідкісних випадках може бути рекомендовано хірургічне втручання, щоб видалити надлишок залозистої тканини в молочних залозах або прибрати кісти.

Перед початком лікування мастодинії необхідно звернутися до лікаря, який проведе діагностику і підбере індивідуальний план лікування.

2. Як проявляється мастодинія у чоловіків?

Зазвичай мастодинія у чоловіків проявляється неприємними відчуттями в одній або обох грудних залозах і може супроводжуватися збільшенням розмірів залоз і чутливістю в ділянці сосків.

Для діагностики мастодинії чоловікам призначають ультразвук грудних залоз, мамографію, комп'ютерну томографію (КТ) або магнітно-резонансну томографію (МРТ).

3. У чому різниця між мастодинією та мастопатією?

Мастодинія (або циклічна масталгія) і мастопатія (або доброякісна мастопатія) два різні стани молочних залоз, які можуть спостерігатися у жінок.

Мастодинія больовий синдром, який зазвичай розвивається в молочних залозах перед початком менструації. Жінка може відчувати при цьому пекучий, тупий або колючий біль, який викликаний змінами рівнів гормонів в організмі під час циклу. Як правило, болі минають після початку менструації.

Мастопатія загальна назва групи доброякісних захворювань молочних залоз, які можуть спричиняти ущільнення в грудях, болючість, виділення із сосків і зміну форми грудей. Мастопатія зазвичай не пов'язана з певним циклом менструації і може тривати протягом усього місяця.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке мастодинія?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Що таке мастодинія?
Стаття перевірена: Ткаченко Елла Олегівна
Лікар акушер-гінеколог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!