Logo
0 800 30 11 77

Чому росте фіброаденома і як її позбутися?

Чому росте фіброаденома і як її позбутися?
Читати 7 хвилин | Створено: 21 листопада 2023 | Оновлено: 21 листопада 2023 | 11562 11562
Поряд із кістами, маститом і галактоцеле, фіброаденома належить до доброякісних новоутворень молочних залоз. Основне лікування фіброаденоми полягає в хірургічному висіченні пухлини.

Фіброаденома: причини, симптоми та способи лікування

Однією з найпоширеніших причин появи ущільнення в грудях у жінок є зростання фіброаденоми молочної залози. Поява фіброаденоми може бути пов'язана з рівнем естрогенів (жіночих статевих гормонів).

Фіброаденома молочної залози, як правило, протікає безсимптомно. Доброякісна аденома грудей підлягає спостереженню, а за необхідності — хірургічному лікуванню. Профілактикою, діагностикою та лікуванням захворювань молочних залоз займаються мамолог і хірург.

Що таке фіброаденома?

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

Фіброаденома — це доброякісна пухлина молочної залози. Фіброаденома грудей складається із залозистої та сполучної тканини. Доброякісні фіброаденоми розвиваються у жінок репродуктивного віку.

Які причини розвитку фіброаденоми?

Причиною розвитку фіброаденоми молочних залоз вважається підвищена чутливість залозистої тканини грудей до коливань статевих гормонів. Спровокувати зростання фіброаденоми грудей може травма молочної залози. До появи доброякісних утворень у грудях схильні жінки з генетичною схильністю, а також ті, хто вже стикався з пухлиною молочної залози в минулому.

Симптоми фіброаденоми

Фіброаденома в грудях у більшості випадків протікає безсимптомно. Виявити фіброаденому можна під час обстеження молочних залоз удома.

Ознаки фіброаденоми можуть з'являтися періодично і наростати наприкінці менструального циклу (перед місячними). Симптоми фіброаденоми молочної залози:

  • відчутне ущільнення в грудях;
  • болючість і підвищена чутливість молочних залоз;
  • набряклість грудей на стороні ущільнення;
  • виділення із соска.

У більшості випадків фіброаденома протікає як безболісне утворення. Якщо фіброаденома болить під час натискання, лікар може запідозрити запалення навколо пухлини.

Яка фіброаденома на дотик?

Фіброаденома промацується, як округле, м'яке утворення під шкірою. Фіброаденома на дотик рухлива, не зростається зі шкірою і навколишніми тканинами. Лімфовузли при фіброаденомі не збільшуються.

Види фіброаденоми

Залежно від розташування пухлини стосовно проток молочної залози розрізняють інтраканікулярну (всередині проток) і периканікулярну (навколо них) фіброаденоми. Змішана фіброаденома одночасно росте і в просвіті проток, і в товщі тканини грудей.

Кальциновану фіброаденому молочної залози діагностують, коли всередині пухлини видно щільні включення. Фіброаденома з мікрокальцинатами не загрожує переродженням у рак і не є суворим показанням до видалення новоутворення.

Листоподібна фіброаденома (філоїдна фіброаденома) — це різновид новоутворення в молочній залозі, що складається переважно з тканини залозистого епітелію і частіше розвивається у жінок після 40 років. Філоїдні фіброаденоми швидше ростуть і вирізняються вищим ризиком переродження в злоякісний рак молочної залози.

Стадії та розміри фіброаденоми

Чіткі стадії фіброаденоми молочної залози не виділяють. Прогресуванням доброякісної пухлини вважається подвоєння її розміру порівняно з попереднім дослідженням або поява ознак злоякісного утворення. Розміри фіброаденоми можуть варіювати від кількох міліметрів до трьох-чотирьох сантиметрів у діаметрі. Пухлини до трьох міліметрів важко запідозрити при огляді або самоогляді грудей, вони можуть бути виявлені тільки ультразвуковим методом.

Як діагностують фіброаденому?

Виявити фіброаденому можна під час самообстеження грудей (необхідно проводити щомісяця) або під час лікарського огляду (профілактичний огляд молочних залоз необхідний не рідше ніж один раз на рік). У разі появи ущільнення лікар призначить обстеження: ультразвукове дослідження (УЗД) молочних залоз, мамографію та, за потреби, біопсію пухлини. УЗД дає змогу відрізнити фіброаденому, кісту молочної залози, фіброзно-кістозну мастопатію і запідозрити ознаки злоякісної пухлини.

Чим небезпечна фіброаденома?

Фіброаденома є доброякісною пухлиною і рідко переходить у злоякісний рак молочної залози. Винятком є листоподібна фіброаденома, яка небезпечна переродженням у рак. Швидке зростання пухлини також загрожує здавленням навколишніх тканин.

Чи може фіброаденома зникнути сама?

Фіброаденома може розсмоктатися сама. За фіброаденоми лікар може призначити спостережну тактику і контрольні огляди кожні три-чотири місяці.

Чи потрібно видаляти фіброаденому?

Показання до видалення фіброаденоми грудей визначає хірург. Видалити фіброаденому молочних залоз можна в хірургії медичного центру «ОН Клінік».

Чи існує спосіб лікування фіброаденоми без операції?

Лікування фіброаденоми без операції, яке могло б усунути новоутворення, не існує. Лікар може призначити симптоматичне лікування фіброаденоми для усунення дискомфорту, який приносить пухлина.

Як проходить медикаментозне лікування фіброаденоми?

Якщо фіброаденома болить або приносить дискомфорт, лікар може призначити протизапальні та знеболювальні препарати. Інволюції (розсмоктуванню) доброякісних пухлин у грудях може сприяти прийом КОК (комбінованих оральних контрацептивів).

Коли призначають операцію з видалення фіброаденоми?

Лікування фіброаденоми хірургічне шляхом її видалення. Якщо фіброаденома приносить дискомфорт або загрожує переродженням у рак молочної залози, хірург призначить операцію.

Рішення про видалення пухлини жінка приймає після консультації з лікарем і проведення УЗД молочних залоз. Показання до видалення фіброаденоми:

  • ювенільна фіброаденома (виникла до 20 років);
  • збільшення новоутворення в динаміці (під час контрольних обстежень молочних залоз);
  • здавлення навколишніх тканин пухлиною;
  • симптоми, що приносять жінці дискомфорт.

Іноді жінки відкладають операцію, щоб зберегти зовнішній вигляд грудей. Важливо пам'ятати, що чим менша пухлина, то непомітнішими будуть розрізи на молочній залозі та швидше пройде відновлювальний період.

Чи обов'язково видаляти фіброаденому молочної залози?

Не кожна доброякісна пухлина грудей потребує видалення. Фіброаденома молочної залози може зникнути сама.

Обов'язково видаляти ювенільну фіброаденому молочної залози, тому що для неї характерне стрімке зростання. Висіченню також підлягає листоподібна фіброаденома, яка небезпечна розвитком раку молочної залози.

Як підготуватися до видалення фіброаденоми?

Підготовка до видалення фіброаденоми починається за кілька днів до операції. Перед втручанням необхідно пройти консультацію терапевта і здати аналізи.

Жінкам, які страждають на хронічні захворювання (цукровий діабет, бронхіальну астму, хвороби крові) необхідно отримати допуск до операції від профільних фахівців (ендокринолога, кардіолога, пульмонолога, гематолога). Перед видаленням фіброаденоми потрібно здати аналізи:

  • клінічні аналізи крові та сечі;
  • біохімію крові;
  • коагулограму;
  • тести на ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити;
  • визначення групи крові.

У день втручання необхідно бути натщесерце. Прийом лікарських засобів перед операцією необхідно узгодити з лікарем.

Як видаляють фіброаденому лапароскопічним методом?

Лапароскопічний метод лікування пухлини грудей — це видалення фіброаденоми через прокол. Під час лапароскопічної операції хірург заводить інструменти через маленькі розрізи на шкірі (близько одного сантиметра) і оперує за допомогою камери. Перевагами лапароскопічної хірургії є низький ризик ускладнень і короткий період післяопераційного відновлення. Видалення фіброаденоми триває від однієї до півтори години.

Чи боляче під час хірургічного видалення фіброаденоми?

Видалення фіброаденоми проводять під загальною анестезією (наркозом), тому жінка нічого не відчуває. У перші дні після операції лікар призначить знеболювальні засоби.

Відновлювальний період після видалення фіброаденоми

Відновлення після видалення пухлини грудей триває близько одного місяця. У перші тижні після операції лікар може призначити стягувальний бандаж на ділянку грудей. Протягом місяця після видалення фіброаденоми не можна робити масаж передньої грудної клітини, займатися спортом і купатися у відкритих і закритих водоймах.

Що не можна після видалення фіброаденоми?

Після видалення фіброаденоми не можна пити протягом однієї-двох годин після операції. У перший місяць після втручання необхідно обмежити фізичні навантаження, виключити відвідування сауни і басейну.

Ускладнення після видалення фіброаденоми можуть включати деформацію форми грудей, нагноєння післяопераційної рани і кровотечу. Для контролю за процесами загоєння грудей хірург призначить контрольні огляди.

Які відчуття можуть бути після видалення фіброаденоми і на що вони вказують?

У перший тиждень після видалення новоутворення молочної залози груди можуть бути чутливими і болючими, також виникає відчуття розпирання за рахунок післяопераційного набряку. Для полегшення відновного періоду після операції хірург призначить знеболювальні засоби. Формування внутрішнього рубця після видалення фіброаденоми може проявлятися дискомфортом у грудях, їхньою деформацією і втягненням ділянки шкіри над молочною залозою.

Фіброаденома після операції може рецидивувати. Якщо після видалення фіброаденоми з'явилося ущільнення, необхідно записатися на прийом до хірурга і пройти УЗД молочних залоз.

Фіброаденома і вагітність

Фіброаденома не заважає вагітності та виношуванню здорової дитини. Стабільний гормональний фон і відсутність гормональних сплесків, характерних для менструального циклу, можуть сприяти зменшенню фіброаденоми. Годувати грудьми за фіброаденоми можна, проте слід звернути увагу, щоб процес грудного вигодовування не був травматичним (не можна зціджувати молоко руками, допускати, щоб дитина кусала або хапала груди).

Дієта при фіброаденомі: основні правила харчування та меню

Спеціальна дієта за фіброаденоми грудей не показана. Дослідження підтверджують, що меню з підвищеним вмістом клітковини (овочів, фруктів, зернових) знижують ризик розвитку новоутворень молочних залоз, тому жінкам рекомендується дотримуватися правил раціонального харчування (продукти з високим вмістом харчових волокон мають становити не менше половини кожної порції їжі).

Меню на тиждень

Понеділок

  • Сніданок: омлет з овочами (помідорами, солодким перцем і зеленню за смаком).
  • Обід: солодкий перець, фарширований рисом і свинячо-яловичим м'ясним фаршем, салат із сезонних овочів. 
  • Вечеря: рибне філе з гарніром із жасминового рису, салат.
  • Перекус: яблуко, горіхи.

Вівторок

  • Сніданок: сирники з родзинками, свіжовичавлений сік.
  • Обід: м'ясний плов, салат із помідорів та огірків, заправлений оливковою олією.
  • Вечеря: грецький салат із фетою та оливками.
  • Перекус: натуральні цукерки із сухофруктів з медом.

Середа

  • Сніданок: гарячі тости з цільнозернового хліба з м'яким сиром, хамоном і листям салату.
  • Обід: борщ зі сметаною і тостами з чорного хліба.
  • Вечеря: яблучний плов з родзинками та вершковим маслом.
  • Перекус: смузі зі свіжих ягід з бананом і морозивом.

Четвер

  • Сніданок: ліниві сирні вареники з ягодами за смаком.
  • Обід: куряче філе з сиром, броколі та соусом песто.
  • Вечеря: салат з овочів-гриль з телятиною.
  • Перекус: сухофрукти за смаком.

П'ятниця

  • Сніданок: яєчня-скрембл з фетою і помідорами.
  • Обід: курячий бульйон з яйцем і зеленню, сухарики з цільнозернового хліба.
  • Вечеря: рибні котлети і салат із пекінської капусти з огірком.
  • Перекус: грейпфрут і вівсяне печиво.

Субота

  • Сніданок: натуральний йогурт з бананом і ягодами.
  • Обід: паста болоньєзе з соусом із натуральних томатів.
  • Вечеря: рубані котлети з курячого філе і гречана крупа з печерицями.
  • Перекус: яблучна шарлотка з корицею та апельсиновий сік.

Неділя

  • Сніданок: вівсяна каша на молоці з сухофруктами і натуральним джемом.
  • Обід: стейк із телятини з овочевим рагу з моркви, картоплі та цукіні.
  • Вечеря: запечений лосось і салат зі свіжих овочів із бальзамічним соусом.
  • Перекус: нежирний кефір.

Фіброаденома: видаляти чи ні?

Рішення про видалення фіброаденоми молочної залози жінка приймає спільно з хірургом залежно від наявності або відсутності показань до операції. Видалення фіброаденоми проводять, якщо пухлина спричиняє жінці дискомфорт або збільшується в розмірах (у разі повторного УЗД молочних залоз). Висіченню підлягають множинні фіброаденоми молочної залози, а також новоутворення у молодих дівчат до 20 років і листоподібні аденоми у жінок старшого віку.

Що не можна при фіброаденомі?

За вузлової фіброаденоми молочної залози не можна допускати травмування грудей (ударів, здавлювання). У разі виявлення новоутворень у грудях необхідно підібрати вільну білизну, з обережністю займатися спортом.

Чи можна робити лазерну епіляцію за фіброаденоми?

З фіброаденомою можна ходити на лазерну епіляцію. Лазер під час епіляції впливає на шкіру і не викликає зростання новоутворень молочних залоз.

Чому зростає фіброаденома?

Зростання фіброаденоми молочної залози пов'язане з коливаннями рівнів естрогенів. Точний механізм появи доброякісних новоутворень грудей до кінця не вивчений. Фіброаденома також може розсмоктуватися без встановленої причини.

УЗД в ОН Клінік Харків Пушкінська

Чому росте фіброаденома і як її позбутися? - Кушнаренко Наталія Михайлівна
Кушнаренко Наталія Михайлівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна засмагати з фіброаденомою?

Засмагати з фіброаденомою можна, проте слід використовувати засоби з СПФ-фільтрами для захисту від ультрафіолетового випромінювання. Ультрафіолетове світло не є специфічним провокувальним фактором раку молочної залози, проте відомо, що ультрафіолет може спричиняти злоякісне переродження клітин і тканин.

2. Чи може боліти фіброаденома молочної залози?

Фіброаденома молочної залози може боліти. Дискомфорт і болючість навколо фіброаденоми є показанням до її видалення.

3. Чим відрізняється листоподібна фіброаденома від звичайної?

Листоподібна фіброаденома відрізняється від звичайної будовою з більшим вмістом залозистої тканини і меншим — сполучної. Листоподібна фіброаденома молочної залози небезпечна переродженням у злоякісний рак грудей.

4. Який вигляд мають груди після видалення фіброаденоми?

Зовнішній вигляд грудей після видалення фіброаденоми невеликого розміру не змінюється. Якщо фіброаденому молочної залози видалили лапароскопічно, то на шкірі грудей залишається два-три маленьких рубці розміром близько одного сантиметра. Після висічення великого новоутворення з однієї з грудей (наприклад, після видалення фіброаденоми лівої молочної залози) може виникнути асиметрія молочних залоз.

5. Чи можна робити електроепіляцію з фіброаденомою?

Робити електроепіляцію з фіброаденомою можна. Вплив слабкого електричного струму на шкіру не провокує зростання доброякісних новоутворень грудей.

6. Чи є відмінність фіброаденоми від раку на УЗД?

На УЗД можна виявити непрямі ознаки відмінності фіброаденоми від раку молочної залози. Злоякісні пухлини мають щільну структуру, горбисту поверхню і спаюються (зростаються) зі шкірою та навколишніми тканинами. Для підтвердження діагнозу лікар призначить біопсію пухлини (забір тканини новоутворення для аналізу під мікроскопом).

7. Чи можна народжувати при фіброаденомі?

Вагітніти і народжувати при фіброаденомі молочної залози можна. На етапі планування вагітності при фіброаденомі необхідно пройти консультацію хірурга. Фертильність жінки за доброякісних новоутворень у грудях не порушена, тому, якщо вагітність не планується, у разі фіброаденоми слід оберігатися звичним способом.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чому росте фіброаденома і як її позбутися?
Лікар-мамолог, онкохірург.
Чому росте фіброаденома і як її позбутися?
Стаття перевірена: Абу Шабан Ода Салехович
Лікар-мамолог, онкохірург.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 1 місяць тому
Добрий день! Бабуся померла від раку грудей, а в мами діагностували фіброаденому. Фіброаденома — це рак?
Відповісти
Добрий день! Фіброаденома являє собою доброякісне утворення молочної залози. Фіброаденома грудей може переродитися в злоякісний рак з часом. Запобігти розвитку раку молочної залози з фіброаденоми можна, якщо регулярно (не рідше ніж один раз на рік) перевіряти молочні залози у лікаря.
Валерія 2 місяці тому
Здрастуйте! Знайшла в чоловіка кульку в грудях. Чи може фіброаденома молочної залози з'являтися у чоловіків?
Відповісти
Здрастуйте! Фіброаденома — це доброякісне новоутворення молочної залози. Фіброаденома не може виникнути в чоловіка, оскільки чоловічі груди не містять залозистої тканини.
Поліна 3 місяці тому
Добрий день! Учора виписали зі стаціонару після хірургії грудей. Після операції фіброаденоми тверді груди, що робити?
Відповісти
Добрий день! У перші 7-10 днів після операції на грудях може зберігатися набряк оперованої молочної залози, який поступово зменшується. Для профілактики післяопераційного набряку грудей лікар може призначити бандаж грудної клітки. Звертатися до лікаря необхідно, якщо набряклість посилюється, молочна залоза стає болючою або з'являються виділення із сосків чи гнійна секреція з післяопераційної рани.
Жанна 4 місяці тому
Здрастуйте! Зверталася на прийом до лікаря з приводу ущільнення в молочній залозі, але хірург направив на УЗД. Чи можна без УЗД зрозуміти, у грудях жирова часточка чи фіброаденома?
Відповісти
Доброго дня! Достовірно відрізнити вид новоутворення молочної залози під час огляду і пальпації (промацування) грудей неможливо. Для диференціальної діагностики грудних ущільнень використовуються методи ультразвукової діагностики та мамографія.
Олена 4 місяці тому
Здрастуйте! Після видалення фіброаденоми болять груди перед місячними. Що потрібно робити?
Відповісти
Здрастуйте! Молочні залози є гормон-залежними органами, які реагують на коливання жіночих статевих гормонів. У разі дискомфорту в грудях перед місячними після хірургічного лікування фіброаденоми необхідно записатися на консультацію до хірурга і пройти УЗД молочних залоз.
Марія 4 місяці тому
Добрий день! Вчора на УЗД лікар виявив фіброаденому в правій молочній залозі. Як зрозуміти, видаляти фіброаденому чи ні?
Відповісти
Добрий день! Для розшифровки висновку ультразвукового дослідження молочної залози та отримання рекомендацій необхідно записатися на консультацію до хірурга. Показання до видалення фіброаденоми грудей залежать від розміру і динаміки розвитку пухлини, наявності симптомів і віку жінки.
Марина 5 місяців тому
Здрастуйте! Мама хворіла на фіброаденому грудей. Чи передається це захворювання у спадок?
Відповісти
Доброго дня! Причиною розвитку фіброаденоми молочних залоз є підвищена чутливість залозистих клітин грудей до жіночих статевих гормонів. Генетично може передаватися схильність до появи новоутворень молочних залоз.
Людмила 5 місяців тому
Добрий день! У душі намацала в себе в грудях ущільнення, як кулька. Як зрозуміти, це кіста чи фіброаденома молочної залози?
Відповісти
Добрий день! У разі виявлення ущільнення в молочній залозі необхідно звернутися до хірурга. Для діагностики новоутворення в грудях лікар насамперед призначить ультразвукове дослідження молочних залоз.
Ірина 5 місяців тому
Добрий день! Мамолог виявив у грудях ущільнення, але сказав, що поки що потрібно тільки спостерігати. Чи може фіброаденома зникнути сама?
Відповісти
Добрий день! Фіброаденома молочної залози може розсмоктатися самостійно. Лікар може призначити контрольні огляди кілька разів на рік для спостереження за фіброаденомою.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!