Logo
0 800 30 11 77

Як роблять лазерну епіляцію і наскільки вона безпечна?

Як роблять лазерну епіляцію і наскільки вона безпечна?
Читати 7 хвилин | Створено: 14 червня 2023 | Оновлено: 25 липня 2023 | 16720 16720
Лазерна епіляція — це косметологічна процедура, спрямована на видалення небажаного волосся на тілі та обличчі за допомогою лазера.

Повний курс процедур забезпечує гладкість шкіри на тривалий термін — близько п'яти-семи років.

Що таке лазерна епіляція?

Лазерна епіляція — це апаратний метод косметології, який заснований на руйнуванні волосяного фолікула за допомогою лазерного випромінювання. Лазерний промінь знищує волосяну цибулину і тимчасово призупиняє ріст нових волосків.

Як працює лазерна епіляція?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Спрямований на ділянку шкіри пучок лазера випромінює світло, яке поглинається пігментом меланіном. Лазерний промінь нагрівається і руйнує фолікули в стадії активного росту, а також припиняє їхнє живлення (видаляє капіляри). Волоски стоншуються, стають млявими і самостійно випадають.

Як працює лазерна епіляція?

Як працює лазерна епіляція?

Коли випадає волосся після лазерної епіляції і скільки воно не росте?

Після лазерної епіляції волосся випадає через 10-14 днів після процедури, після першого сеансу можна позбутися 15-20% небажаних волосків. Через місяць на обробленій лазером ділянці шкіри з'являються нові волоски, оскільки відбувається компенсаторний ріст волосся — активізуються сплячі фолікули, а також частково відновлюються пошкоджені цибулини. Для видалення всього волосся в бажаній зоні необхідно пройти повний курс лазерної епіляції.

Як часто потрібно робити лазерну епіляцію і скільки сеансів потрібно?

Необхідну кількість сеансів і проміжки між ними косметолог призначає індивідуально, враховуючи зону обробки та густоту волосся. У середньому курс лазерної епіляції складається з 6-10 сеансів з перервами в один-два місяці.

Лазерна епіляція: плюси та мінуси

Лазерна епіляція є безпечним методом видалення волосся на будь-яких ділянках обличчя і тіла, зокрема найчутливіших (наприклад, на верхній губі, підборідді, шиї, в зоні пахв і бікіні). Щоб досягти повного видалення волосся на тривалий термін, необхідно пройти повний курс лазерної епіляції, кількість сеансів може коливатися (залежить від структури волосся і гормонального фону).

Плюси лазерної епіляції

Мінуси лазерної епіляції

Позбавлення від волосся на будь-якій ділянці обличчя і тіла на тривалий термін

Повний курс займає багато часу (наприклад, епіляція в області пахв може тривати від п'яти місяців) 

Процедура комфортна і практично безболісна, можливе використання анестетиків

Підходить не для всіх типів шкіри і волосся, оскільки лазер впливає на пігмент меланін (процедура не дасть бажаного ефекту за світлого волосся, великої кількості сивого волосся, за занадто темної шкіри)

Не провокує появу врослого волосся, на відміну від інших способів видалення волосся (шугарингу, воскової депіляції або гоління)

Може викликати запалення, опіки і залишати шрами при неправильному налаштуванні апарату або недотриманні правил, призначених лікарем після процедури

Крім того, лазерна епіляція вимагає досить тривалої підготовки (за два-три тижні), що включає низку обмежень. Також у першу добу після процедури необхідно дотримуватися правил догляду за шкірою: зволожувати, унеможливити перегрівання і тертя.

Як підготуватися до лазерної епіляції?

До лазерної процедури видалення небажаного волосся слід заздалегідь підготуватися, щоб не знизити ефективність лазера і не спровокувати травмування шкірного покриву. Підготовка до лазерної епіляції включає:

  • виключення ультрафіолетового випромінювання за два тижні до епіляції (не відвідувати солярії та пляжі);
  • видалення волосся за допомогою бритви із зони епіляції за одну-дві доби (допустима довжина волосків — не більше двох міліметрів);
  • відмова від висмикування волосся (шугарингу, воскової депіляції, використання електроепілятора) за 14 днів до процедури;
  • виключення застосування спиртовмісних препаратів на ділянці шкіри, що епілюється, за три дні до депіляції;
  • відмова від алкоголю й антибіотиків за два тижні до процедури.

Важливо попередити косметолога про прийом лікарських препаратів і біодобавок, оскільки вони можуть впливати на фоточутливість шкіри. Безпосередньо перед процедурою видалення волосся заборонено наносити на цільову ділянку шкірного покриву будь-які косметичні засоби (креми, дезодоранти, парфуми), оскільки вони можуть спровокувати алергічні реакції.

Як проходить лазерна епіляція?

Перед лазерною епіляцією необхідна консультація з дерматологом. Лікар визначить тип і стан шкіри, огляне плановану зону обробки, збере анамнез. Основні етапи лазерної епіляції:

  1. Захист очей від лазерного випромінювання за допомогою спеціальних окулярів.
  2. Очищення шкіри в зоні епіляції, підголювання волосків.
  3. Нанесення гелю для контакту зі шкірою і ковзання насадки лазерного апарату.
  4. Лазерний вплив.

Час процедури залежить від розміру оброблюваної ділянки (наприклад, епіляція зони бікіні або пахв займає 15-20 хвилин, ноги повністю — від 50 хвилин). Під час епіляції можуть відчуватися поколювання або печіння.

Що заборонено після лазерної епіляції?

Після лазерної епіляції необхідно зволожувати шкіру в обробленій зоні, дерматолог може призначити засоби на основі пантенолу, що запобігають запаленню і прискорюють регенерацію шкірного покриву. Також лікар проконсультує щодо подальшої реабілітації. Після лазерної епіляції протягом двох-трьох днів не можна:

  • використовувати агресивні косметичні засоби (спиртовмісні лосьйони або кислотні пілінги);
  • приймати гарячі ванни або душ (допускається тільки тепла вода);
  • відвідувати сауни, лазні, басейни;
  • використовувати мочалки, скраби, жорсткі рушники;
  • займатися спортом з великими фізичними навантаженнями (наприклад, тренуватися в тренажерному залі).

Протягом перших трьох днів після лазерної епіляції не можна робити масаж обробленої зони тіла. Протягом двох тижнів слід не допускати засмаги проепілірованої ділянки (не відвідувати солярії та пляжі). Під час виходу на вулицю слід наносити на шкіру засіб з фактором захисту SPF не менше 35.

Лазерна епіляція: протипоказання

Перед процедурою видалення волосся за допомогою лазера лікар збере анамнез для виключення протипоказань. Протипоказання до лазерної епіляції:

  • онкологія;
  • цукровий діабет;
  • варикозне розширення вен;
  • гіперпігментація;
  • вагітність і період лактації;
  • фотодерматит (підвищена чутливість до ультрафіолетового випромінювання);
  • хронічні шкірні захворювання (псоріаз, екзема, герпес);
  • схильність до утворення келоїдних рубців;
  • велика кількість родимок і наявність татуювань на планованій ділянці епіляції.

Лазерну епіляцію не проводять за наявності на шкірному покриві ран, опіків, порізів. Тимчасовими протипоказаннями до процедури лазерного видалення волосся є загострення хронічних захворювань із запальним процесом. Гінекологи не рекомендують проводити лазерну епіляцію в зоні бікіні в разі захворювань статевої системи та інфекцій статевих органів (наприклад, молочниці).

Опіки після лазерної епіляції

Опік на шкірі після лазерної епіляції може з'явитися внаслідок перевищення потужності лазерного апарату, який налаштовують індивідуально, з огляду на фототип шкіри і товщину волосини. Термічний опік може з'явитися під час епіляції на засмаглій шкірі, оскільки меланін підвищений і відбувається сильне поглинання енергії лазерного променя.

Негативні наслідки лазерної епіляції

Короткостроковими негативними наслідками лазерної епіляції можуть бути почервоніння, набряклість і припухлість шкіри, що зазнала видалення волосся. Також ускладненнями епіляції лазером можуть бути пігментні плями й опіки аж до утворення пухирів, що залишають рубці. Негативні наслідки лазерної епіляції показані нижче на фото.

Онкологи про лазерну епіляцію

Онкологи стверджують, що лазерна епіляція є безпечною процедурою за умови виключення всіх протипоказань. Ризик розвитку онкологічних захворювань, зокрема меланоми (раку шкіри), підвищується в разі високочастотного іонізуючого випромінювання (рентгену, гамма-випромінювання) або впливу ультрафіолету. Лазерне випромінювання не є іонізуючим і проникає в шкірний покрив не більше ніж на один-чотири міліметри.

Дерматологія в ОН Клінік Миколаїв

Як роблять лазерну епіляцію і наскільки вона безпечна? - Стремедловська Анастасія Олександрівна
Стремедловська Анастасія Олександрівна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00

Популярні питання

1. З якого віку можна робити лазерну епіляцію?

Лазерну епіляцію можна робити з 18 років. У період статевого дозрівання (у 12-16 років) через гормональний фон відбувається активний ріст жорсткого та пухнастого волосся, тому його видалення лазером неефективне.

2. Чи можна голитися після лазерної епіляції?

Голитися після лазерної епіляції не рекомендується протягом двох-трьох днів, щоб не подразнювати шкіру. Між сеансами можна використовувати бритву або крем для депіляції, щоб видаляти волоски, які відросли, але не пошкоджувати волосяні цибулини.

3. Як прибрати мертве волосся після лазерної епіляції?

Мертве волосся після лазерної епіляції випаде самостійно через кілька днів, вищипування може призвести до подразнення шкіри. Між сеансами, не раніше ніж на п'ятий день після процедури, допускається підголювання волосків.

4. Чи можна робити лазерну епіляцію під час місячних?

Під час місячних можна робити лазерну епіляцію, але не рекомендується через підвищення чутливості до болю. У менструацію процедура може супроводжуватися дискомфортом і хворобливими відчуттями.

5. Лазерна епіляція — скільки потрібно процедур?

Потрібна кількість процедур лазерної епіляції залежить від типу шкіри і структури волосся, а також оброблюваної зони. Повторні процедури, як правило, необхідні, тому що ріст і випадання волосся природним чином відбуваються циклічно, а лазерне випромінювання видаляє волосяні фолікули в активній стадії.

6. На скільки вистачає лазерної епіляції після першого разу?

Тривалість ефекту після першого разу лазерної епіляції індивідуальна: залежить від густоти і структури волосся, віку, гормонального фону і загального стану шкіри. Після першого сеансу нові волоски відростають за два-три тижні, але вони стають тоншими і м'якшими.

7. Чи можна робити лазерну епіляцію під час вагітності та ГВ?

Лазерну епіляцію не можна робити під час вагітності та в період грудного вигодовування. Під час виношування дитини і ГВ в організмі жінки відбуваються зміни гормонального фону, тому лазерний вплив на шкіру може спровокувати гіперпігментацію і опіки.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як роблять лазерну епіляцію і наскільки вона безпечна?
Стаття перевірена: Устинська Інна Іванівна
Лікар-дерматолог, дитячий лікар-дерматолог, трихолог. Вища категория.

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 8 місяців тому
Добрий день! За скільки годин до лазерної епіляції потрібно голитися?
Відповісти
Добрий день. До лазерної епіляції рекомендовано голитися за добу, волосся в планованій зоні обробки має не перевищувати двох міліметрів. Лазерний промінь має впливати на корінь волосини, а не розподілятися по всій довжині.
Валерія 9 місяців тому
Доброго дня. Скільки триває лазерна епіляція?
Відповісти
Доброго дня. Тривалість лазерної епіляції залежить від оброблюваної зони, товщини і густоти волосся, в середньому триває від 10-90 хвилин. Наприклад, епіляція пахв — 10 хвилин, зона бікіні — 15 хвилин, ноги повністю — від 60 хвилин.
Микита 10 місяців тому
Доброго дня! Лазерна епіляція — це боляче чи ні?
Відповісти
Доброго дня. Процедура видалення волосся за допомогою лазерного апарату практично безболісна, часто відчувається поколювання або легке печіння в оброблюваній зоні. Для чутливої шкіри застосовуються спеціальні охолоджувальні гелі зі знеболювальним ефектом.
Олена 10 місяців тому
Добрий день. Чи можна після лазерної епіляції зони бікіні займатися коханням?
Відповісти
Добрий день. Заборони займатися коханням після лазерної епіляції немає, але тертя в зоні статевих органів може спровокувати подразнення. Також статевий контакт після епіляції може принести больові відчуття і дискомфорт, тому рекомендовано утриматися від нього в першу добу.
Олександр 10 місяців тому
Доброго дня. Скільки не росте волосся після лазерної епіляції?
Відповісти
Доброго дня. Після першого сеансу лазерної епіляції волосся не росте протягом місяця, потім починають з'являтися нові волоски зі сплячих або частково відновлених фолікулів. Після проходження всього курсу лазерної епіляції, тривалість якого призначить лікар, волосся не росте від п'яти до семи років.
Ольга 10 місяців тому
Здрастуйте! Як робиться лазерна епіляція зони глибоке бікіні?
Відповісти
Доброго дня. Лазерна епіляція глибокого бікіні робиться лежачи на кушетці. Косметолог дасть захисні окуляри, обробить необхідну зону спеціальним гелем, який забезпечує знеболювання і легке ковзання апарату. Далі лікар поступово обробить лазерним променем усі ділянки шкіри зони бікіні й дасть рекомендації щодо подальшого догляду після процедури.
Вікторія 10 місяців тому
Добрий день. Чому не можна засмагати після лазерної епіляції?
Відповісти
Добрий день. Лазерне видалення волосся діє на пігмент меланін, який міститься в шкірі та волосяних фолікулах. Під впливом ультрафіолетових променів (прямих сонячних або в солярії) на оброблену лазером шкіру підвищується ризик опіків і пігментації.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!