Logo
0 800 30 11 77

Що таке пігментні плями і як їх позбутися?

Що таке пігментні плями і як їх позбутися?
Читати 7 хвилин | Створено: 23 лютого 2023 | Оновлено: 29 березня 2023 | 75952 75952
Пігментні плями можуть не заважати і не турбувати людину, але деякі з них є приводом звернутися до лікаря чи косметолога. Коли гіперпігментація — це не лише косметичний дефект?

Пігментні плями ― дефекти шкіри, які з'являються внаслідок зміни кількості пігменту меланіну. У більшості випадків пігментні плями є доброякісними утвореннями, але вони також бувають симптомами захворювань (наприклад, холестазу, цирозу печінки), гормональних збоїв. У разі появи пігментних плям на шкірі необхідно звернутися за консультацією до дерматолога. 

Що таке пігментні плями?

Пігментні плями (гіперпігментація) ― ділянки шкіри, які мають більш темне забарвлення, що відрізняються від основного кольору шкіри. Гіперпігментація свідчить про надмірне вироблення меланіну, що призводить до зміни кольору шкірного покриву. Пігментні плями можуть бути вродженими та набутими, відрізнятися за локалізацією, формою та кольором. 

Пігментні плями з'являються у жінок і чоловіків у різному віці та потребують контролю за зміною розміру, форми, стану шкіри. Звернутися до дерматолога необхідно при появі свербежу, печіння або поколюванні шкіри, зміні кольору або збільшенні плями.

Пігментні плями на обличчі

Пігментні плями на обличчі

Який вигляд мають пігментні плями?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Пігментні плями можуть з'являтися на поверхні всієї шкіри у вигляді плоских забарвлених зон коричневого, білого, сірого, жовтого, червоного відтінків. Симптоми пігментних плям:

  • утворення на дермі плям овальної та круглої, неправильної форми;
  • сухість шкіри;
  • нерівність шкіри;
  • огрубіння епідермісу;
  • зміна текстури певної ділянки шкіри.

Розмір плям становить від кількох міліметрів до трьох сантиметрів. У нормі вони не болять і не викликають свербіння. У разі різкого збільшення кількості пігментних плям, зміни їхньої форми, появи больових відчуттів і дискомфорту необхідно записатися до дерматолога.

Де найчастіше виникають пігментні плями?

Пігментні плями можуть локалізуватися на будь-яких ділянках шкіри, але найчастіше вони з'являються на тих місцях, які не захищені від впливу ультрафіолетового випромінювання. У молодих людей віком до 30 років пігментація найчастіше з'являється в ділянці носа, чола, верхньої губи. У людей старше 30-40 років пігментні плями можуть виникати на руках, плечах, спині, грудях.

Чому з'являються пігментні плями?

Основна причина гіперпігментації ― порушення вироблення меланіну в організмі. Інші причини пігментних плям на тілі:

  • генетична схильність;
  • вплив на шкіру ультрафіолетових променів;
  • ендокринні порушення (мелазма, Аддісонова хвороба, тиреотоксикоз, гіпотиреоз);
  • дефіцит вітамінів в організмі;
  • травми і запалення шкіри;
  • порушення роботи органів травної системи;
  • гормональні зміни;
  • порушення обміну речовин.

Причиною появи пігментних плям на обличчі може бути порушення роботи жовчного міхура, хвороби печінки та жовчних шляхів (гепатит, панкреатит). Коричневі плями на обличчі можуть з'являтися як наслідок сонячних опіків, через старіння шкіри. Також пігментна пляма на обличчі виникає внаслідок акне або дерматиту.

Причини пігментних плям

Причини пігментних плям

Пігментні плями у жінок часто з'являються під час вагітності та під час менопаузи через гормональну перебудову організму. 

Пігментні плями можна переплутати з печінковими, які виникають унаслідок патологій печінки (гепатит, холецистит), меланомою (може бути схожою на родимку), псоріазом, грибковою інфекцією, лишаєм. Усі шкірні висипання, зміни форми та локалізації плям, родимок слід перевіряти в лікаря, щоб вчасно виявити патологію.

Як вивести пігментні плями на обличчі, руках і тілі?

Щоб прибрати пігментні плями на обличчі, дерматолог проведе огляд, збере анамнез і порекомендує додаткові методи дослідження (аналіз крові, дерматоскопію). За результатами обстеження лікар призначить лікувальні препарати (маски, лосьйони, вітаміни) і косметичні засоби, які дадуть змогу позбутися пігментних плям на обличчі. Самостійно виводити плями не можна через ризик ушкодження шкіри, появи рубців та опіків.

Для профілактики гіперпігментації необхідно використовувати на відкритих ділянках тіла крем, що захищає від впливу ультрафіолетових променів. Прибрати пігментні плями на тілі можна за допомогою:

  • лікувальних кремів із відбілювальними властивостями;
  • хімічного пілінгу;
  • лазерного лікування. 

Пігментні плями на спині видаляють за допомогою ультразвукового і хімічного пілінгу. Пігментація на плечах прибирається за допомогою мезотерапії та лазерного видалення.

Вікові пігментні плями на руках

Вікові пігментні плями на руках

Видалення пігментних плям лазером

Найефективніший засіб від пігментних плям на обличчі й тілі ― видалення лазером. Процедура видалення плям за допомогою лазерних променів безболісна і безпечна, після неї на тілі не залишається шрамів і рубців. Лазерні промені впливають локально, не зачіпаючи інші ділянки шкіри.

Принцип впливу лазерної терапії полягає в руйнуванні надмірної кількості меланіну. Промінь лазера потрапляє на шкіру, поглинається пігментними клітинами, руйнуючи надлишковий пігмент. Фрагменти пігменту виводяться з організму в процесі природного оновлення шкіри, що призводить до поступового освітлення плям. 

Перші кілька днів після лазерної процедури шкіра може бути червоною, опухлою і чутливою. Іноді з'являються пухирчасті висипання або скоринки (вважається нормальною реакцією).

Протягом перших кількох днів шкіру потрібно обробляти призначеними лікарем кремами, які допоможуть зменшити набряклість і прискорити загоєння, захистять шкіру від ультрафіолету. До повного загоєння обробленої ділянки не можна використовувати декоративну косметику для попередження подразнення шкіри. Залежно від індивідуальних особливостей організму, через два-чотири тижні після лазерного видалення плям, шкіра відновлюється. 

Як вибрати крем від пігментних плям?

Крем від гіперпігментації підбирає дерматолог або косметолог після визначення типу шкіри та виду пігментних плям. Крем має захищати дерму від впливу ультрафіолетових променів і передчасного старіння. Також використовуються креми з відлущувальним ефектом, які прискорюють процес оновлення клітин. 

Відбілювальні креми від пігментних плям повинні зволожувати і живити шкіру, містити натуральні речовини, вітаміни (А, Е, С) і кислоти. Засоби проти пігментації містять: гідрохінон (відбілює); ретиноїди (надають освітлювальний ефект). 

Дерматолог також допоможе підібрати засоби, що містять азелаїнову кислоту (для зниження виробництва меланіну), альфа-гідроксикислоти (для освітлення) і бета-гідроксикислоти (для відлущування). Самостійний підбір косметичних засобів неефективний і може призвести до свербіння і подразнення шкірного покриву.

Народні засоби видалення пігментних плям ― ефективність і ризики

Позбавлятися пігментних плям у домашніх умовах небезпечно. Більшість народних засобів від пігментних плям мають низьку ефективність і надають невеликий косметичний ефект. 

Маски від пігментних плям з лимона, м'яти, петрушки можуть тільки незначно освітлити шкіру. Застосування масок у домашніх умовах підвищує ризик пересушити шкіру і залишити на ній опіки ― шкіра стає більш вразливою перед агресивними сонячними променями, підвищується ризик появи нових пігментних плям.

Дерматологія в ОН Клінік Ужгород

Що таке пігментні плями і як їх позбутися? - Томінець Оксана Василівна
Томінець Оксана Василівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Як позбутися пігментних плям після пілінгу?

Гіперпігментація після хімічного пілінгу може зберігатися до двох років. Можливі методи лікування включають: гідрохінон, койєву кислоту, альфа-оксикислоти, аскорбінову кислоту, азелаїнову кислоту, третиніон (ретиналь). Після пілінгу важливо захищати шкіру від впливу сонячних променів для збереження ефекту від процедури.

2. Як видалити пігментні плями з перекисом водню?

Компреси з перекисом водню допомагають освітлити шкіру, але не прибирають пігментні плями. Використання перекису підвищує ризик пересушування шкіри, тому перед його застосуванням необхідно проконсультуватися з дерматологом.

3. Чи можна содою відбілити пігментні плями?

Маски від пігментних плям із вмістом соди здатні освітлити шкіру, але не можуть прибрати плями. Гіперпігментація може бути пов'язана з конкретним захворюванням, віковими змінами в організмі, генетичною особливістю людини. Тому насамперед слід звернутися за консультацією до дерматолога.

4. Як прибрати білі пігментні плями?

Білі пігментні плями (вітиліго) можуть з'являтися через генетичну схильність, ендокринні та імунні порушення. Загальні методи лікування можуть включати: медикаментозну терапію (якщо появу плям спричинила грибкова інфекція), фототерапію, хімічні пілінги (здатні зменшити видимість плям). Деякі види білих плям викликають сухість шкіри, тому лікар може призначити зволожувальні засоби.

5. Як відрізнити веснянки від пігментних плям?

Веснянки ― різновид пігментних плям, вони завжди плоскі, невеликого розміру, округлої форми, з'являються у великій кількості (пігментні плями частіше виникають поштучно) на відкритих ділянках шкіри. Веснянки можуть бути тимчасовими ― зникати в холодну пору року. Пігментні плями більші, вони залишаються на тілі й у деяких випадках є ознаками захворювань.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Що таке пігментні плями і як їх позбутися?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Що таке пігментні плями і як їх позбутися?
Лікар-дерматовенеролог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Александра 1 рік тому
Здрастуйте. Я вивела пігментні плями на обличчі за допомогою лазера, але у мене на шкірі все одно з'являються веснянки. Чи можна боротися з веснянками лазеротерапією?
Відповісти
Доброго дня. Веснянки, на відміну від пігментних плям, не є патологією шкіри і не несуть загрози для здоров'я. Крім того, веснянки самі зникають у холодну пору року. Не рекомендується боротися з веснянками за допомогою лазера, оскільки вони виникають унаслідок генетичної схильності, а не через порушення в організмі.
Аліна 1 рік тому
Доброго дня. Цікавить питання: як швидко прибрати пігментні плями на обличчі?
Відповісти
Доброго дня. Найшвидший і найефективніший метод прибрати пігментні плями на обличчі ― лазеротерапія. За допомогою лазерних променів видаляються патологічні тканини, які замінюються на здорові. Для повного позбавлення від пігментації може знадобитися кілька сеансів лазеротерапії.
Діана 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, чи можна засмагати з пігментними плямами?
Відповісти
Добрий день. Ультрафіолетові промені, які потрапляють на шкіру під час засмаги, негативно впливають на неї і можуть призвести до збільшення кількості пігментних плям. Рекомендується перебування на сонці, коли воно не в зеніті й обов'язкове використання крему із захистом від ультрафіолету.
Інна 1 рік тому
Добрий день. Чому на руках можуть з'являтися пігментні плями?
Відповісти
Добрий день. Пігментні плями на руках можуть з'являтися через патології в роботі печінки і нирок, через нестачу вітамінів, шкідливий вплив ультрафіолетових променів. Точну причину появи пігментації на руках може визначити тільки дерматолог після обстеження.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, розкажіть, чи можна освітлити пігментні плями за допомогою лимона?
Відповісти
Доброго дня. Застосування масок з лимоном може незначно освітлити шкіру, але не дасть змоги позбутися пігментних плям. Народні засоби від пігментації надають короткочасний ефект і малоефективні.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!