Logo
0 800 30 11 77

Як часто можна ходити в солярій і як правильно це робити?

Як часто можна ходити в солярій і як правильно це робити?
Читати 7 хвилин | Створено: 1 червня 2023 | Оновлено: 30 червня 2023 | 15291 15291
Солярій дає змогу досягти рівного і смаглявого відтінку шкіри, підвищити імунітет і вітамін D, який позитивно впливає на нервову систему та емоційний стан.

Важливо правильно засмагати в солярії, оскільки його часті та тривалі відвідування здатні викликати побічні ефекти та завдати шкоди здоров'ю.

Що таке солярій?

Солярій — це спеціальне обладнання для проведення дозованих опромінень за допомогою спеціальних ультрафіолетових ламп. УФ-промені діють на шари шкіри і сприяють виробленню пігменту меланіну, який надає шкірі засмаги. За принципом роботи солярій діє так само, як сонячне проміння, проте інтенсивність опромінення можна регулювати.

солярій

солярій

Які бувають солярії?

Залежно від типу обладнання солярії бувають побутовими та професійними, їхня відмінність полягає в розмірах, кількості та потужності використовуваних ламп. Види соляріїв:

  • горизонтальний (обладнання тунельного типу, інсоляція відбувається в положенні лежачи);
  • вертикальний (являють собою вертикальну кабіну, в якій у положенні стоячи можна досягти рівномірної засмаги на все тіло);
  • крісло-солярій (спеціально обладнане місце для сидіння, яке дає змогу засмагнути відкритим ділянкам тіла — обличчю і шиї, зоні декольте, рукам);
  • турбосолярій (модель солярію, яка має вбудовану систему охолодження і забезпечує швидку засмагу).

Також існують гібридні солярії (наприклад, коларіум). Коларіум оснащений двома видами ламп — ультрафіолетовими та інфрачервоними, що дає змогу отримати рівну засмагу і підтягнути шкіру (інфрачервоні промені, що впливають на шкіру, сприяють виробленню колагену й активізують обмінні процеси). Солярії можуть бути оснащені додатковими опціями, наприклад, віброплатформою, системою аерації (водяного зрошення), ароматерапією та аудіосистемою.

Чим корисний солярій?

Ультрафіолетові промені, що впливають на шкіру, допомагають набути тілу темного відтінку. Також помірний вплив УФ-променів благотворно впливає на організм. Користь солярію:

  • сприяє синтезу вітаміну D (регулює згортання крові та роботу серця, підтримує нервову систему, покращує засвоюваність кальцію і фосфору);
  • знімає емоційне напруження (збільшує секрецію дофаміну й ендорфіну);
  • адаптує організм і готує шкіру до природної засмаги в спекотний період;
  • використовується для профілактики шкірних захворювань (наприклад, атопічного дерматиту, псоріазу, іхтіозу);
  • стимулює кровообіг і запобігає гіпертонії (вплив ультрафіолету вивільняє оксид азот, який розширює судини);
  • підвищує імунітет (активізує імунні клітини);
  • сприяє зниженню холестерину і цукру в крові.

Солярій здатний замінити сонячні промені в холодний період часу. Вплив випромінювання в солярії регулюється і контролюється, тому опіки на шкірі зведені до мінімуму.

Солярій: до і після

Перед солярієм необхідно ознайомитися з правилами його відвідування і проконсультуватися з лікарем, щоб виключити протипоказання. Підготовка до солярію включає:

  • очищення шкіри обличчя і тіла (приймати душ слід за дві години до засмаги без використання агресивних засобів, які вимивають захисний бар'єр епідермісу, наприклад, мила, скрабу і пілінгу);
  • відмова від косметологічних процедур (наприклад, епіляції, чищення обличчя, мікроблейдингу, ботоксу) за два тижні до солярію;
  • виключення алкоголю за добу до процедури (алкогольні напої розширюють судини і підвищують тиск);
  • вживання великої кількості води в день солярію (щоб компенсувати втрату вологи під час процедури).

Перед засмагою необхідно зняти з тіла всі прикраси та аксесуари. Також перед солярієм (за 20-30 хвилин) рекомендовано випити склянку свіжовичавленого морквяного соку, в якому містяться антиоксиданти і каротиноїди, що захищають організм від ультрафіолету і опіків.

Після солярію важливо зволожити шкіру, можна використовувати спеціальні лосьйони або креми. Слід надавати перевагу косметичним засобам, які містять зволожувальні, заспокійливі (наприклад, сік алое, пантенол) та антиоксидантні компоненти.

Що потрібно для солярію?

Для солярію необхідний базовий комплект речей, які потрібно брати з собою під час кожного відвідування. Для солярію потрібно взяти:

  • капці та рушник;
  • пов'язка (гумка, шпилька) для волосся і захисна шапочка;
  • спеціальні захисні окуляри для солярію;
  • косметичні засоби, призначені для нанесення на шкіру до і після засмаги;
  • спідня білизна;
  • накладки-стікіні на груди, родимки в разі засмаги без білизни.

За наявності перманентного макіяжу губ необхідна спеціальна захисна помада для солярію, щоб запобігти появі плям або зміні кольору. Нижню білизну в солярій слід вибирати з натуральних тканин, наприклад, бавовни. Засмагати без трусів не рекомендується, оскільки ультрафіолетове випромінювання може негативно впливати на репродуктивну систему.

Як правильно засмагати в солярії?

Щоб отримати рівний тон шкірі й не спровокувати її сухість і подразнення, необхідно дотримуватися деяких правил. Правила засмаги в солярії:

  1. Захищайте очі за допомогою спеціальних окулярів для солярію, які щільно прилягають до тіла, оскільки ультрафіолет негативно впливає на сітківку очей.
  2. Використовуйте спеціальні косметичні засоби, призначені для солярію, які допоможуть запобігти сухості та зневодненню шкіри і забезпечать рівне покриття засмаги.
  3. Захищайте волосся від пересихання та ламкості, заколюючи його та надягаючи спеціальну шапочку.
  4. Накривайте родимки, родимі плями і татуювання спеціальними наклейками-стікіні.
  5. Використовуйте накладки на соски під час засмаги без білизни.
  6. Нанесіть на губи бальзам із SPF-фільтром.

Під час солярію шкіра обличчя має бути очищеною (повна відсутність макіяжу), також не слід використовувати дезодоранти або парфумерію, оскільки вони можуть спричинити подразнення та пігментацію. У разі появи неприємних відчуттів у солярії (запаморочення, нудоти, відчуття печіння шкіри, задухи) необхідно негайно зупинити процедуру.

Як вибрати крем для засмаги в солярії?

Крем для солярію за складом відрізняється від звичайних сонцезахисних засобів. Вибирати крем для засмаги в солярії необхідно за типом шкіри: що світліша шкіра, то сильніший потрібен захист від УФ-випромінювання (вищий SPF-фільтр). Головні функції засобу — зволоження і підготовка до рівномірної засмаги, оскільки креми містять спеціальні компоненти, які активізують кровообіг і стимулюють вироблення меланіну.

Для правильного підбору крему для солярію можна звернутися на консультацію до дерматолога. Лікар визначить фототип шкіри та індивідуально підбере засоби для засмаги.

Що не можна робити після солярію?

Після солярію не можна робити будь-які косметологічні процедури: епіляцію, депіляцію, пілінги, використовувати відбілювальні маски для обличчя протягом 10-14 днів. Також у день солярію слід відмовитися від гарячої ванни, відвідування сауни, купання в басейні. Протягом двох днів обмежити перебування на сонці.

Через скільки після солярію можна митися?

Після солярію можна митися через дві години. Купатися бажано в прохолодній воді з використанням нейтральних косметичних засобів, без використання мочалок. Після водних процедур потрібно промокнути тіло рушником, уникаючи тертя, і обов'язково нанести зволожувальний крем або лосьйон.

Як часто можна ходити в солярій?

Тривалість і частота відвідування солярію залежить від типу шкіри та бажаного відтінку. Перше відвідування, як правило, триває три-п'ять хвилин, потім час поступово збільшується. Класичний курс складається з 10-15 сеансів, перерва між походами в солярій має бути не менше одного дня. Дерматологи рекомендують ходити в солярій не частіше ніж тричі на тиждень, щоб не пересушувати і не травмувати шкірний покрив.

Через скільки проявляється засмага після солярію?

Засмага після солярію проявляється, як правило, протягом доби. Легкий відтінок може з'явитися через три-чотири години після сеансу засмаги.

Чи допомагає солярій від прищів?

Солярій допомагає від прищів, оскільки ультрафіолетові промені мають антибактеріальні та антисептичні властивості. Під впливом ультрафіолету прищі підсушуються, а колір шкіри вирівнюється. Однак високі дози і часте відвідування може спричинити зворотний ефект: запалення і подразнення шкіри. Перед відвідуванням солярію з акне та іншими дерматологічними захворюваннями важливо проконсультуватися з дерматологом.

Чи можна солярій при псоріазі?

Відвідувати солярій у разі псоріазу можна тільки за призначенням лікаря і під його контролем, оскільки є форми захворювання, за яких засмага протипоказана. Наприклад, за пустульозного псоріазу (з утворенням пухирів) засмага може спровокувати поширення висипу і запалення шкіри.

Чому з'являються плями на ногах після солярію?

Поява світлих плям на ногах після солярію може бути спричинена нерівномірною засмагою, через підвищене потовиділення, надлишок шкірного сала, використання неправильно підібраних засобів.  Виникнення коричневих плям на шкірі різного розміру — це пігментація. Пігментні плями з'являються через скупчення меланіну в ділянках шкіри.

Солярій: протипоказання

Перед першим відвідуванням солярію важливо з'ясувати, чи немає протипоказань до нього, тому рекомендується проконсультуватися із сімейним лікарем.

Протипоказання до солярію

Протипоказання до солярію

Протипоказання до солярію:

  • цукровий діабет;
  • серцево-судинні захворювання (артеріальна гіпертонія, порушення кровообігу);
  • вагітність і період лактації;
  • захворювання молочних залоз (наприклад, мастопатія);
  • фіброаденома, міома, кіста;
  • патології щитоподібної залози;
  • гормональні порушення;
  • онкологічні захворювання і спадкова схильність до них;
  • велика кількість родимок, пігментних плям, гемангіом на тілі;
  • запальні захворювання в гострій стадії;
  • алергія до сонячного світла і гіперчутливість шкіри;
  • кровотечі будь-якої локалізації, зокрема менструація.

Протипоказанням до штучного ультрафіолетового випромінювання також є приймання деяких лікарських препаратів, наприклад, антибіотиків, оральних контрацептивів, антикоагулянтів. Утриматися від походу в солярій необхідно після косметологічних процедур: епіляції, пілінгу, лазерної терапії, фотоомолодження, ін'єкційних процедур (плазмотерапії, мезотерапії, ботулінотерапії).

Чи шкідливий солярій?

Занадто часте (більше двох-трьох разів на тиждень) відвідування солярію може завдати шкоди, оскільки ультрафіолетові промені пересушують шкіру. Шкода солярію:

  • передчасне старіння шкіри (ультрафіолет руйнує і зневоднює верхній шар епідермісу, перешкоджає виробленню колагену);
  • ризик розвитку доброякісних і злоякісних шкірних новоутворень (через надлишковий синтез меланіну);
  • закупорювання пор, огрубіння шкіри (внаслідок сухого повітря).

У разі недотримання правил безпеки в солярії можна отримати термічний опік або спровокувати запалення та подразнення на шкірі. Також штучна засмага може загострити хронічні захворювання (наприклад, активізувати вірус герпесу).

Дитяча дерматовенерологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як часто можна ходити в солярій і як правильно це робити? - Подпорінова Зоя Анатоліївна
Подпорінова Зоя Анатоліївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна користуватися кокосовою олією в солярії?

Користуватися кокосовою олією в солярії перед засмагою не рекомендовано, оскільки вона не захищає шкіру від УФ-випромінювання. А використовувати її після солярію можна, вона містить антиоксидант вітамін Е і жирні кислоти, які добре живлять і зволожують шкіру.

2. Чи можна в солярій після лазерної епіляції?

Після лазерної епіляції не можна ходити в солярій протягом двох тижнів, поки тканини повністю не відновляться після процедури. У разі поєднання лазерної процедури і засмаги підвищуються ризики подразнення і почервоніння шкіри, появи пігментних плям.

3. Чи можна в солярій вагітній?

Вагітність є протипоказанням до солярію, оскільки перегрів підвищує ризики аномального розвитку спинного мозку у плода, а також може спровокувати загрозу викидня (через підвищений синтез тестостерону і глюкостероїдів). Також під час виношування дитини у жінки підвищується рівень меланіну, що під час інсоляції може призвести до гіперпігментації шкіри.

4. Чи можна робити шугаринг після солярію?

Робити шугаринг можна через два-три дні після солярію, оскільки ультрафіолетове випромінювання послаблює захисні функції шкіри і призводить до її сухості. Депіляція цукровою пастою відразу після інсоляції може призвести до мікротравм і запалень шкіри, а також до нерівномірності засмаги.

5. Скільки тримається засмага після солярію?

Тривалість засмаги залежить від індивідуальних особливостей шкіри, потужності солярію, часу засмаги, використовуваних косметичних засобів. У середньому, отримана в солярії засмага тримається на шкірі близько двох тижнів.

6. Чи можна ходити в солярій щодня?

Між першим і наступним відвідуванням солярію має минути не менше двох діб. Оптимальна частота відвідування — два-три рази на тиждень з курсом не більше 10-15 сеансів. На рік не рекомендується проводити більше двох курсів штучної засмаги.

7. Чи можна в солярій під час місячних?

Ходити в солярій під час місячних не рекомендується через гормональні зміни в організмі, які можуть вплинути на якість засмаги. Також вплив ультрафіолету в період менструації може спровокувати висипання і пігментацію через підвищення чутливості шкіри. Крім того, висока температура посилює швидкість кровотоку, що може призвести до рясних виділень і погіршення загального самопочуття (запаморочення, слабкості, втрати свідомості).

8. Як правильно засмагати у вертикальному солярії?

Вертикальний солярій являє собою кабіну, оснащену ультрафіолетовими лампами, в якій потрібно стояти. Правильно засмагати у вертикальному солярії, змінюючи розташування рук і ніг, а також повертаючись щохвилини, щоб забезпечити рівномірне УФ-випромінювання. Голову потрібно тримати рівно, не притискаючи підборіддя.

9. 10 хвилин у солярії — скільки це на сонці?

10 хвилин у солярії рівносильні перебуванню на сонці протягом двох-трьох годин. Ультрафіолетові промені, що використовуються в соляріях, щонайменше в шість разів інтенсивніші за прямі сонячні промені.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як часто можна ходити в солярій і як правильно це робити?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Як часто можна ходити в солярій і як правильно це робити?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища кваліфікаційна категорія.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 9 місяців тому
Здрастуйте! Чим закрити обличчя в солярії, щоб воно не засмагало?
Відповісти
Доброго дня. У солярії обличчя можна прикрити бавовняною щільною тканиною. Бавовна не парить і нейтралізує ультрафіолетові промені. Також можна використовувати креми з високим рівнем SPF (сонцезахисним фактором).
Марія 9 місяців тому
Доброго дня! Який крем для солярію вибрати?
Відповісти
Доброго дня. Крем для солярію підбирають індивідуально, виходячи з типу шкіри та її чутливості до ультрафіолету. Необхідно звертати увагу на склад, крем має містити зволожувальні та захисні компоненти, а також бажано антиоксиданти й поживні речовини. Перед застосуванням крему обов'язково проведіть тест на алергічну реакцію.
Сергій 9 місяців тому
Добрий день. Чи можна засмагати в солярії голим?
Відповісти
Добрий день. Засмагати голим у солярії не рекомендується. Чоловікам і жінкам необхідно захищати статеві органи від ультрафіолету, щоб уникнути порушень у репродуктивній системі та знизити ризики розвитку злоякісних новоутворень. Також потрібно захищати соски, використовуючи спеціальні накладки (стікіні), оскільки в них зосереджені нервові закінчення і судини.
Людмила 9 місяців тому
Здрастуйте! Скільки потрібно сеансів засмаги в солярії для красивого темного відтінку шкіри?
Відповісти
Здрастуйте. Кількість сеансів і їхня частота залежать від фототипу шкіри та індивідуальних особливостей. У середньому, для інтенсивного відтінку засмаги потрібно від семи до 15 сеансів із відвідуваннями солярію два-три рази на тиждень. Перед солярієм слід проконсультуватися з дерматологом, він визначить тип шкіри, виключить протипоказання й ознайомить із правилами відвідування. Також лікар допоможе з вибором косметичних засобів для засмаги, щоб звести до мінімуму пересушування шкіри.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!