Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Самообстеження молочних залоз: як розпізнати захворювання грудей на ранній стадії

Обстеження грудей: як розпізнати захворювання молочних залоз у домашніх умовах?
Читати 6 хвилин | Створено: 10 лютого 2023 | Оновлено: 23 лютого 2023 | 14977
1

Будова молочної залози

Молочна залоза складається з 15-20 окремих конусоподібних часток, розділених між собою прошарками зі сполучної та жирової тканини. Від кожної частки молочної залози проходять молочні протоки у напрямку до соска. Під час пальпації грудей жирові часточки можуть промацуватися, вони є нормальними ущільненнями молочної залози: не спричиняють болю під час дотику і не горбисті.

По всій молочній залозі проходять лімфатичні та кровоносні судини. Сосок і ареола (навколососковий кружок) мають велику кількість нервових закінчень, завдяки яким молочна залоза реагує на дотик до соска виділенням молока в період грудного вигодовування.

2

На що звернути увагу при обстеженні грудей?

Зміни в грудях, виявлені під час самообстеження, можуть вказувати на розвиток захворювань молочних залоз, тому необхідна консультація мамолога. «Червоні прапори» під час обстеження грудей:

  • виділення із сосків;
  • збільшення або, навпаки, зменшення (втягнення) соска;
  • набряк і почервоніння грудей;
  • зморщування шкіри на молочній залозі (утворення лимонної кірки);
  • зміна форми або розміру грудей;
  • поява асиметрії грудей (анатомічно різна форма або розмір грудей є нормальним явищем, тривожний знак — її деформація);
  • ущільнення в товщі молочної залози або під шкірою грудей;
  • біль у молочній залозі або пахвових областях;
  • збільшення лімфовузлів у районі молочної залози.

Огляд грудей дає змогу жінці виявити ознаки патологій молочних залоз, але тільки лікар-мамолог зможе визначити захворювання і за необхідності призначити лікування. Самообстеження не скасовують профілактичні огляди в мамолога та УЗД молочних залоз, які необхідно проходити щонайменше один раз на рік. Крім того, жінкам репродуктивного віку рекомендований щорічний огляд у гінеколога, оскільки захворювання молочних залоз пов'язані з роботою органів жіночої статевої сфери.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Крок 1. Огляньте шкіру на грудях

Роздягніться до пояса, опустіть руки вздовж тіла, станьте перед дзеркалом і при хорошому освітленні уважно огляньте молочні залози. Перевірте, чи немає почервоніння, лущення або зморшкуватості на шкірі грудей. Шкірний покрив грудей має бути однорідний.

4

Крок 2. Перевірте зовнішній вигляд молочних залоз

З опущеними руками перевірте, чи немає незвичної асиметрії грудей і змін у їхніх розмірах. Далі:

  • підніміть руки вгору і, повільно повертаючись ліворуч-праворуч, огляньте груди на наявність западин або горбків;
  • зверніть увагу на шкіру в районі пахв і ключиць. Вона має бути еластичною, без виразок і складок.

Тривожним симптомом є утворення лимонної кірки на грудях, оскільки це може вказувати на застій лімфатичної рідини і розвиток пухлини в молочній залозі.

5

Крок 3. Пропальпуйте груди за годинниковою стрілкою

Почніть пальпацію грудей:

  • зімкніть три середні пальці лівої руки;
  • подушечками прощупайте праві груди в напрямку від зовнішньої частини грудей до внутрішньої (від ключиці до соска);
  • рухаючись за годинниковою стрілкою, пропальпуйте всю молочну залозу;
  • обстежте ліві груди правою рукою за таким самим принципом.

Пальпація молочної залози не повинна викликати неприємних і болісних відчуттів. Тканина молочної залози має бути однорідною без ущільнень і «зернистості».

Утворення в грудях можуть вказувати на мастопатію, фіброаденоз, наявність кісти або рак молочної залози. У разі виявлення ущільнень у грудях необхідна консультація мамолога, а також УЗД грудної залози, яке дасть змогу дослідити форму і структуру новоутворення.

6

Крок 4. Перевірте сосок

Щоб виконати перевірку, розгляньте ареолу і впевніться, що її форма і колір не змінилися. Далі:

  • огляньте соски на наявність змін і деформацій (виразок, тріщин, кірочок). Якщо раніше соски були нормальними, а потім стали втягнутими, то це може свідчити про розвиток захворювання (наприклад, наявність внутрішньопротокової папіломи, теліту, раку соска);
  • великим і вказівним пальцем трохи притисніть сосок по краях ареоли і зверніть увагу на наявність виділень. Твердий сосок або нагрубання в ареолі можуть вказувати на розвиток патології, наприклад теліту (запалення соска) або мастопатії.

Дотик до соска не повинен викликати біль.

7

Крок 5. Промацайте пахвові лімфатичні вузли

Підніміть праву руку (не прямо вгору, а злегка — так, щоб тканини в ділянці пахви не напружилися) і лівою рукою промацайте пахвові лімфатичні вузли. Потім також обстежте ліву пахву правою рукою.

Лімфатичні вузли під час пальпації відчуваються як невеликі кульки під шкірою, і їхній розмір не повинен перевищувати 1,5 см (збільшення може вказувати на розвиток пухлини в молочній залозі або на інфекції грудей). Обмацування має бути безболісним.

8

Крок 6. Пропальпуйте зону ключиц

Подушечками пальців круговими рухами пропальпуйте тканини над і під ключицями на наявність ущільнень. Промацайте верхні та нижні ключичні лімфовузли, в які йде частина лімфатичних судин молочних залоз. Лімфовузли не повинні бути болючими і збільшеними.

9

Чому болять груди?

Біль грудей може бути пов'язаний з нормальними фізіологічними процесами в організмі жінки (перед і під час місячних, у період овуляції), а також може вказувати на розвиток захворювань молочних залоз. Причини болю в грудях:

  • гормональні зміни;
  • носіння незручної та тісної білизни;
  • травми (наприклад, забій грудної клітки);
  • інфекційно-запальні захворювання молочних залоз (наприклад, мастит);
  • пухлинні утворення (наприклад, фіброаденома, ліпома молочної залози).

Біль може відчуватися в обох грудях або локалізуватися в одній молочній залозі. За характером біль у молочній залозі може бути гострим і пекучим або ниючим і постійним, але в будь-якому разі його не можна ігнорувати, а відразу потрібно звертатися до мамолога за консультацією.

10

Якими мають бути груди на дотик?

У жінки репродуктивного віку молочна залоза на дотик має бути не опухла, не набрякла, не тверда, а головне — однорідна, без будь-яких ущільнень. Шкіра грудей має бути еластичною, без горбків, зморшкуватості та складок. Із загасанням репродуктивної функції жінки (у віці 45-50 років) відбуваються інволютивні зміни — залозиста тканина заміщується фіброзною і жировою, тому в зоні декольте шкіра втрачає пружність, з'являються зморшки. Після 45 років необхідно щорічно проходити мамографію для профілактики фіброзно-кістозної мастопатії та раку молочної залози.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Самообстеження молочних залоз: як розпізнати захворювання грудей на ранній стадії - Стрюков Дмитро Владиславович
Стрюков Дмитро Владиславович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
Самообстеження молочних залоз: як розпізнати захворювання грудей на ранній стадії
Лікар акушер-гінеколог. Кандидат наук. Вища категорія.
Самообстеження молочних залоз: як розпізнати захворювання грудей на ранній стадії
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 1 рік тому
Добрий день! Поколює в молочній залозі, що це може означати?
Відповісти
Добрий день! Помірні болі в молочних залозах можуть бути зумовлені гормональними змінами в організмі жінки. Болі в грудях можуть з'являтися перед місячними або під час них, також поколювати в молочних залозах може в період овуляції. Такі болі циклічні і є нормою. Раптові або постійні поколювання в молочних залозах є приводом для звернення до лікаря-мамолога, оскільки можуть бути ознакою захворювання молочної залози.
Маргарита 1 рік тому
Здрастуйте! Як намацати пухлину молочної залози?
Відповісти
Добрий день! Рак молочної залози проявляється наявністю ущільнення в грудях і збільшенням пахвових лімфовузлів, які можна виявити під час пальпації. Але, як правило, самостійно намацати пухлину можна, коли вона вже досягла досить великих розмірів, тому самообстеження грудей не скасовує профілактичні щорічні огляди у мамолога, а після 40 років — проходження мамографії.
Тетяна 1 рік тому
Доброго дня! Чому змінюється колір сосків?
Відповісти
Здрастуйте! Зміна кольору ареоли і сосків є нормальним фізіологічним процесом під час вагітності, оскільки в організмі жінки відбувається зміна гормонального фону. Будь-які зміни форми, кольору і розмірів сосків без вагітності можуть вказувати на розвиток захворювання молочної залози аж до ракової пухлини, тому необхідно звернутися до мамолога для обстеження.
Аліна 1 рік тому
Доброго дня! Чому можуть почервоніти груди?
Відповісти
Добрий день! Зміна кольору шкірного покриву грудей є ознакою багатьох захворювань у мамології. Почервоніння грудей у жінок може виникати на тлі запалення і гнійних процесів у шкірі та підшкірно-жировій клітковині (фурункули, атероми, ліпоми), а також вказувати на наявність новоутворень (наприклад, кісти). Помітивши у себе почервоніння молочних залоз, необхідно звернутися до лікаря-мамолога для діагностики. Після обстеження мамолог за необхідності призначить лікування і розповість, як зняти запалення молочних залоз.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!