Logo
0 800 30 11 77

Плоскі або втягнуті соски: причини появи та методи корекції

Плоскі або втягнуті соски: причини появи та методи корекції
Читати 11 хвилин | Створено: 19 червня 2024 | Оновлено: 19 червня 2024 | 441 441
Плоскі або втягнуті соски грудей є фізіологічною особливістю розвитку молочних залоз. Стан втягнутості (інверсії) сосків не є небезпечним для життя, але за бажання коригується хірургічно.

Що таке плоскі або втягнуті соски?

Втягнуті соски спрямовані всередину грудей і виглядають як «втиснуті» в молочну залозу, а плоскі соски розташовуються на одному рівні з ареолою (пігментованою шкірою навколо молочної залози). Інверсія сосків не є абсолютним показанням до медичного лікування, являючи собою варіацію здорової анатомії грудей. Втягнутість сосків зустрічається в будь-якому віці в обох статей. Корекція плоских або втягнутих сосків виконується за бажанням пацієнта.

Який вигляд мають здорові соски?

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Нормою в анатомії вважається розташування сосків по центру ареоли. Здорові соски виступають за площину ареоли та розрізняються за формою, розміром, кольором і текстурою. За формою бувають круглі, витягнуті або конусоподібні соски, стандартний розмір яких становить один-два сантиметри в діаметрі. Залежно від тону шкіри колір сосків варіюється від світло-рожевого до темно-коричневого. Текстура шкіри соска гладка або горбиста та може змінюватися під час гормональних змін, вагітності, грудного вигодовування або через перенесені операції на грудях.

Як виглядають плоскі або втягнуті соски?

Плоскі соски знаходяться на рівні навколишньої тканини молочної залози. Втягнуті соски спрямовані всередину грудей, а не випирають назовні. Вроджена інверсія зазвичай не супроводжується іншими симптомами. Однак раптова зміна кольору, форми або зовнішнього вигляду сосків може вказувати на розвиток патологій (інфекційних захворювань, доброякісних новоутворень, раку грудей) і потребує консультації мамолога. Супутні симптоми в разі втягнутих або плоских сосків, що потребують звернення до лікаря:

  • свербіж, біль і почервоніння навколо сосків;
  • ущільнення в грудях;
  • виділення з сосків (гній, кров);
  • раптові зміни форми або розміру грудей;
  • ерозії на соску.

Зовнішній вигляд запалих сосків зазвичай є естетичною особливістю, яка може впливати на самооцінку та впевненість у собі. Від 10% до 20% жінок мають інвертовані соски, наявність яких не супроводжується додатковими симптомами чи ознаками. Плоскі та втягнуті соски можуть завдавати дискомфорту та ускладнювати грудне вигодовування. На фото можна побачити, який вигляд мають втягнуті соски.

Втягнутий сосок

Втягнутий сосок

Які причини плоских або втягнутих сосків?

Причини плоских чи втягнутих сосків можуть бути вродженими та набутими. До вроджених чинників належать спадкова схильність (передача патології від батьків) і генетичні аномалії сполучної тканини, що виникають внутрішньоутробно під час розвитку плода. Набуті причини втягнутих сосків:

  • інфекційно-запальні процеси (абсцес, ектазія молочних проток);
  • доброякісні пухлини;
  • травми молочних залоз (удари, забої);
  • хвороба Педжета;
  • рак грудей;
  • декілька вагітностей;
  • вікові зміни грудей.

У період статевої зрілості втягнуті соски у підлітка можуть виникати через недостатність статевих гормонів. Гормональний дисбаланс призводить до недорозвинення молочних залоз (гіпоплазії). Втягнуті соски у хлопчиків можуть бути спричинені збільшенням однієї або обох молочних залоз (гінекомастією). 

Ступені плоских або втягнутих сосків

Втягнуті соски у жінок можуть спричиняти депресивні стани, нездатність повноцінно насолоджуватися інтимним життям, ускладнювати гігієну молочних залоз. Плоскі або втягнуті соски класифікуються за ступенями залежно від видів втягнутості молочних проток.

Ступені впалих сосків

Ступінь

Опис

Ступінь 1

Плоский або трохи звернений всередину сосок незначно виступає за межі ареоли під час стимуляції або охолодження, зберігаючи форму деякий час. Грудне вигодовування можливе.

Ступінь 2

Втягнуті соски витягуються назовні спеціальними вакуумними насадками, але швидко повертаються у вихідну форму. Під час годування грудьми дитині важко захоплювати сосок.

Ступінь 3

Соски втягнуті всередину молочної залози постійно. Втягнутість може супроводжуватися висипом, больовими відчуттями і рецидивуючим маститом. Рекомендується хірургічна корекція.

Перші два ступені інверсії дають змогу жінкам годувати дитину з плоскими сосками. За третього ступеня процес годування грудьми може бути складним або неможливим. За наявності психологічного та естетичного дискомфорту рекомендується звернутися до пластичного хірурга для корекції інверсії сосків. 

Діагностика плоских або втягнутих сосків 

Виправленням втягнутих сосків займається пластичний хірург. Лікар проводить фізикальний огляд сосків у стані спокою і під час стимуляції, ставить діагноз і призначає лікування. Методи діагностики запалих сосків:

Диференціальна діагностика особливо важлива в набутих випадках втягнутості сосків. Основними діагнозами набутих причин є злоякісні пухлини молочної залози, хвороба Педжета, ерозивний аденоматоз соска, екзема молочної залози, квітучий папіломатоз. Існують різні методи корекції запалих сосків. Вибір методики залежить від ступеня інверсії.

Методи лікування втягнутих сосків 

Корекція втягнутих сосків без операції можлива за першого ступеня (рідше — за другого) втягнутості соска із застосуванням спеціальних вакуумних насадок. Використання накладок для втягнутих сосків також допомагає підготувати груди до годування дитини. Вакуумні насадки для втягнутих сосків виштовхують сосок назовні завдяки зворотному тиску. Цей спосіб рекомендується використовувати не менше трьох місяців по п'ять-шість годин щодня. Однак за дуже тонкої шкіри вакуум для сосків може травмувати ареолу. 

Корекція сосків гіалуроновою кислотою є інноваційним методом. Під час процедури гіалуронова кислота вводиться ін'єкційно в сосок або в шкіру навколо соска, надаючи об'єму та роблячи його форму підкресленою.

Хірургічні методи використовують за інверсій другого та третього ступенів. Хірургічна корекція втягнутих сосків полягає у виведенні соска назовні та його фіксування через мікророзріз у зоні соска чи ареоли. Операцію проводять як самостійно, так і під час корекції сосково-ареолярного комплексу або маммопластики (комплексу пластичних операцій на грудях).

Кому показана пластика плоских або втягнутих сосків? 

Пластика втягнутих сосків — це малоінвазивна операція, яка направлена на зміну форми, розміра або розташування інверсивних сосків. Операція показана жінкам і чоловікам старше 18 років, які бажають виправити втягнуті чи плоскі соски. 

Пластика плоских і втягнутих сосків не проводиться під час запланованої вагітності або недавньої лактації. Також протипоказано проводити корекцію сосків за мастопатії, цукрового діабету, онкології, хронічної гіпертонії, порушення згортання крові, серцево-судинних та інфекційних захворювань.

Як підготуватися до пластики плоских або втягнутих сосків? 

Перед операцією необхідна попередня консультація пластичного хірурга, під час якої лікар вивчить скарги, проведе огляд сосків і підбере оптимальний метод хірургічного втручання. Після консультації за призначенням лікаря пацієнт здає клінічний аналіз крові та проходить УЗД грудних залоз або магнітно-резонансну томографію. За дві години до початку операції з корекції втягнутих сосків необхідно відмовитися від вживання їжі та води. За два тижні до процедури необхідно припинити прийом антикоагулянтів (препаратів для розрідження крові). Також необхідно відмовитися від вживання алкоголю та куріння за тиждень до операції.

Як проходить операція з корекції сосків? 

Корекція втягнутих сосків у жінок проводиться за другого або третього ступеня інверсії. Пластична операція дає змогу отримати бажану форму і розмір сосків. Етапи проведення операції втягнутих сосків:

  1. Введення внутрішньовенного наркозу.
  2. Пластичний хірург робить мікророзрізи в ділянці сосків (до п'яти міліметрів).
  3. Лікар розсікає сполучну тканину та виводить сосок назовні.
  4. Хірург встановлює фіксувальний апарат на сосок і накладає спеціальну пов'язку.

Тривалість операції зазвичай становить 30 хвилин. Корекція втягнутих сосків у чоловіків виконується за аналогічними етапами. За гінекомастії у чоловіків операцію часто проводять спільно з підтяжкою грудей.

Відновлювальний період після корекції сосків

Після корекції сосків пацієнта виписують додому в день операції. Протягом двох тижнів необхідно носити спеціальні фіксувальні апарати (на кожному соску). Рекомендації до відновлення після пластики втягнутих сосків:

  • спати на спині;
  • носити компресійну білизну;
  • уникати впливу ультрафіолету на шкіру;
  • обмежити фізичні навантаження на верхню частину тіла;
  • виключити купання у водоймах і відвідування сауни.

Відновлювальний період займає не більше одного місяця. У рідкісних випадках виникають післяопераційні ускладнення у вигляді помітних рубців, лущення сосків, виразки ареолярного відростка, поверхневої інфекції та часткового некрозу.

Чи можна витягнути соски в домашніх умовах? 

Витягнути соски в домашніх умовах можливо за їх незначної інверсії за допомогою ручної стимуляції, методики Гоффмана та вакуумних пристроїв. Під час ручної стимуляції необхідно обхопити сосок великим і вказівним пальцями і робити перекочувальні рухи або прикласти до соска щось холодне для виведення його назовні.

Метод Хоффмана полягає в ручному розтягуванні соска великим і вказівним пальцями. Необхідно акуратно розтягувати сосок у різні боки для руйнування спайок, через які спостерігається втягнення. Після вправи можна зробити масаж ареол для поліпшення кровообігу. Методика Хоффмана рекомендована до виконання від двох до п'яти разів на день протягом кількох місяців.

Використання вакуумних пристроїв (формувачів сосків, молоковідсмоктувача) також дає змогу жінкам із плоскими або втягнутими сосками забезпечити комфортне грудне вигодовування без хірургічного втручання. Вакуумні прилади виштовхують сосок назовні за рахунок негативного тиску.

Що буде, якщо нічого не робити з втягнутими сосками? 

Інвертовані соски зазвичай не змінюють свій зовнішній вигляд з плином часу. Можна нічого не робити з втягнутими сосками, якщо вони не спричиняють дискомфорту, не ускладнюють грудне вигодовування та не завдають естетичного та психологічного дискомфорту. За незадоволення зовнішнім виглядом сосків необхідно проконсультуватися з лікарем про можливість хірургічної корекції.

Чи можна запобігти появі втягнутих сосків? 

Втягнутий сосок часто є вродженим станом, якому неможливо запобігти. Однак дотримання деяких рекомендацій може знизити ризик інверсії сосків через інфекцію або рак молочної залози. Профілактика появи втягнутих сосків включає:

Також слід відмовитися від надмірного вживання алкоголю та паління, які чинять токсичний вплив на молочні протоки і можуть спричиняти запалення молочних залоз. Рекомендується регулярно відвідувати мамолога для профілактики захворювань молочних залоз.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Плоскі або втягнуті соски: причини появи та методи корекції - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Які причини втягнутих сосків у дитини?

Втягнутий сосок у дитини розвивається в утробі матері та є нормальним фізіологічним станом, який з віком може зникнути. Основна причина втягнутості соска — це спадковість (передається від батьків до дитини). Також під час формування генетичного матеріалу майбутнього плода можуть виникнути аномалії в розвитку сполучної тканини, що провокують інверсію сосків.

2. Яка ціна корекції втягнутих сосків?

Ціна корекції втягнутих сосків залежить від способу хірургічного втручання і фізіологічних особливостей. Дізнатися ціну на пластичну операцію можна за телефоном, вказаним на сайті медичного центру «ОН Клиник Харьков», або заповнивши онлайн-форму запису на прийом.

3. Чи може пірсинг сосків допомогти за втягнутих сосків?

Пірсинг втягнутих сосків може бути альтернативою хірургічному втручанню. Пірсинг утримує сосок у вертикальному положенні та запобігає його поверненню у вихідне положення. Однак сосок із пірсингом стає схильним до інфекцій, а також пошкоджуються молочні протоки, що може завадити грудному вигодовуванню. Перед проколом сосків бажано обговорити зі своїм лікарем усі ризики та переваги процедури.

4. Як годувати дитину з втягнутими сосками?

Годувати дитину з втягнутими сосками можливо, якщо навчитися правильного прикладання до грудей. Адже дитина смокче не сам сосок, а захоплює більшу частину ареоли. Існують також спеціальні пристосування, які допомагають підготувати груди з втягнутими сосками до годування. Під час вагітності можна використовувати формувач сосків у вигляді м'яких силіконових дисків. У внутрішній частині формувача є отвір, який накладається на сосок. Краї отвору тиснуть на тканини навколо соска, витягаючи його назовні. Силіконова накладка на сосок, яку надягають під час годування грудьми, стимулює в дитини смоктальний рефлекс. Перед прикладанням дитини до плоского соска, можна скористатися молоковідсмоктувачем. Перед використанням накладок на соски для годування слід проконсультуватися з мамологом.

5. Чи може плоский або втягнутий сосок свідчити про рак?

Вроджений плоский або втягнутий сосок зазвичай не є ознакою раку молочної залози. Раптове втягування виступаючого соска може свідчити про новоутворення в грудях. Втягнутий сосок при раку супроводжується болем і свербінням у ділянці сосків, виділеннями з молочної залози, ущільненням у грудях.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Плоскі або втягнуті соски: причини появи та методи корекції
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Плоскі або втягнуті соски: причини появи та методи корекції
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 2 дні тому
Доброго дня. Планую зробити корекцію втягнутих сосків. Чи впливає операція на повну втрату чутливості сосків?
Відповісти
Доброго дня. Зазвичай хірургічне втручання не є причиною повної втрати чутливості. Після проведеної корекції втягнутих сосків у деяких пацієнтів може спостерігатися підвищена або знижена чутливість сосків, яка відновлюється протягом місяця.
Анастасія 1 тиждень тому
Добрий день. Мені цікаво, чому тверднуть соски?
Відповісти
Добрий день. Під соском і ареолою розташовані м'язи, які, скорочуючись, підтягують шкіру і виштовхують сосок. Будь-який вид стимуляції (холод, дотик) змушує ці м'язи скорочуватися, тому соски тверднуть. В інших випадках твердіння сосків може бути спричинене алергією, абсцесом молочної залози або раком. Для виключення захворювання слід звернутися за консультацією до мамолога.
Олена 1 тиждень тому
Добрий день. У мене великі ареоли. Підкажіть, як зменшити їхній розмір?
Відповісти
Добрий день. Зменшити ареоли можна за допомогою пластичної хірургії. Під час операції навколо ареоли роблять мікророзріз, вирізаючи невелику частину. Після зашивання розрізу ареола виявляється меншою. Навколо соска залишається рубець, який з часом перетворюється на тонку білу лінію.
Тетяна 1 тиждень тому
Добрий день. Мені 20 років і в мене з народження запалі соски. Як зробити, щоб соски стояли без операції?
Відповісти
Добрий день. Змінити форму сосків без операції можна за допомогою спеціальних всмоктувальних пристроїв. Вакуумні пристосування підходять за першого та другого ступенів інверсії сосків. Перед використанням пристрою рекомендується записатися на прийом до мамолога, який з урахуванням особистого анамнезу пацієнта допоможе підібрати відповідний метод корекції (вакуумні або мануальні техніки, пластична хірургія).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн