Logo
0 800 30 11 77

Мастопатія? Без паніки

Мастопатія? Без паніки
Читати 6 хвилин | Створено: 13 вересня 2019 | Оновлено: 13 вересня 2019 | 58108 58108
Доброякісна зміна тканин молочної залози – одна з найбільш поширених патологій у жінок, які включають різні по симптомам та клінічній картині захворювання. Не дивлячись на органічні зміни у молочній залозі, захворювання піддається медикаментозному або хірургічному лікуванню.

Що таке мастопатія?

Мастопатія – це захворювання, при якому в молочних залозах розростається залозиста тканина, що призводить до формування доброякісних новоутворень. У 90% випадках до лікаря-маммолога жінки звертаються саме з мастопатією. Пік захворюваності припадає на 45 років. Мастопатії бувають двох форм: дифузна та вузлова.

На розвиток мастопатії впливають зовнішні та внутрішні причини:

  • психоемоційні перевантаження та стреси. Невдоволеність сімейним життям та власним тілом, конфлікти на роботі або с дітьми, невротичні розлади– все це впливає на роботу гормонів та сприяє розвитку захворювання;
  • репродуктивні фактори: вагітність з мертвонародженою дитиною, велика кількість абортів, пізня вагітність, плід великих розмірів, раннє менархе (найперша менструація), запізніла менопауза;
  • запальні захворювання органів репродуктивної системи;
  • відсутність сексуального життя, пізній початок сексуального життя (в 30 років і старше), знижений сексуальний потяг;
  • захворювання ендокринних органів: цукровий діабет, гіпотиреоз, метаболічний синдром, синдром полікістозу яєчників, вроджені порушення кори наднирників;
  • захворювання печінки;
  • генетична схильність.

Симптоми мастопатії

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Мастопатія – хвороба, що залежить від роботи гормонів, тому в розвитку патології перше місце завжди відіграє порушення роботи ендокринних залоз. Тож головна ланка у розвитку мастопатії – це неправильна секреція статевих гормонів, що викликає гормональний дисбаланс в організмі. 

Масталгія – найперший та найпоширеніший симптом. Масталгія характеризується як суб’єктивно неприємні больові відчуття в молочних залозах різної інтенсивності. Масталгія – це циклічне явище, груди стають болючими та збільшуються у розмірі в передменструальний цикл.

Неприємні відчуття та дискомфорт виникають майже у всіх жінок. Як правило, ці болі мають ниючий та тягнучий характер. Масталгія може бути односторонньою або двосторонньою. Частіше за все болі локалізуються у верхній частині грудей.

По мірі розвитку захворювання болі в грудях стають більш стійкими та частішими. У деяких жінок больовий синдром розповсюджується на пахвову ділянку, плече та лопатку. Рідше болі виникають у ребрах та спині.

Хронічний дискомфорт у грудях призводять до психоемоційного стресу. Виникають головні болі, сон стає поверхневим та переривчастим, жінка швидко втомлюється, стає роздратованою та емоційно неврівноваженою.

На пізніх етапах болі у грудях майже минають, але з’являються ділянки ущільнення, які виявляються пальпаторно. Ці ділянки не мають чітких меж. Мають вигляд малої зернистості.

Виділення із сосків спостерігається у 5–6% жінок. Виділення мають різну консистенцію, об’єм та колір. Частіше за все вони нагадують молозиво та гній з темно-жовтим або зеленим кольором. Для мастопатії характерна постійна зміна кольору виділень – це обумовлюється структурними змінами в молочній залозі.

Деякі відмінності має вузлова форма мастопатії. Наприклад, в грудях виникають поодинокі або множинні ущільнення, які виявляються в одній або двох залозах. При пальпації ці утворення мають зернисту або бугристу поверхню.

Чи можна самостійно виявити мастопатію?

Мастопатію можна запідозрити самостійно. Для цього потрібно знати динаміку симптомів захворювання та деякі нюанси:

  • ранні ознаки: біль у грудях, яка посилюється перед менструаціями, відчуття дискомфорту, зміна форми та розміру молочних залоз;
  • пізні ознаки: біль посилюється при дотику до шкіри грудей, біль спостерігається в пахвовій ділянці та плечах, виділення із сосків.

Один з основних симптомів – новоутворення в грудях та зміна їх розмірів. Щоб їх виявити, зробіть наступне:

  1. Станьте перед дзеркалом та опустіть руки вздовж тіла.
  2. Уважно роздивіться груди: чи змінилася їх форма або розмір. Можливо вони стали несиметричними.
  3. Пальпація. Для кращого контакту змастіть руки милом або кремом. Підведіть ліву руку до правої молочної залози та покладіть на неї кінчики 3-х або 4-х пальців. Проводьте руками по часовій стрілці. Теж саме зробіть правою рукою з лівою груддю. При мастопатії ви можете виявити ущільнення в обох або одній залозі.

Якщо виникли болі, які посилюються перед менструацією, а при пальпації виявились тверді невеликі ущільнення, потрібно звернутися до лікаря, який призначить індивідуальний метод дослідження: мамографію, ультразвукову діагностику та визначення рівня гормонів в крові або інший. 

Чи небезпечна мастопатія?

Мастопатія – це доброякісне захворювання молочних залоз. Існує вірогідність того, що не діагностовані новоутворення в грудях з часом можуть перейти в рак молочних залоз, але це не завжди так. Рішучим фактором, який дає прогноз перетворення доброякісних новоутворень в рак, є морфологічне дослідження тканин молочних залоз, які отримуються за допомогою біопсії. Якщо це непроліферативна форма мастопатії (тобто новоутворення в грудях не розростаються, або розростаються дуже повільно), ризик мінімальний. Якщо це проліферативна форма – ризик метаплазії підвищується у 2 рази.

Лікування мастопатії

Мастопатія лікується медикаментозно або хірургічними засобами. Першим способом можна вилікувати дифузну форму мастопатії. Жінці призначаються гормональні засоби, ціль яких – вирівняти дисбаланс та порушення секреції гормонів. Також для лікування призначаються вітаміни, препарати йоду, нестероїдні протизапальні засоби та ферментні ліки. Якщо відомо, що жінка часто страждає на стреси, їй призначається психотерапія та заспокійливі ліки. 

Хірургічні методи використовують при вузловій формі мастопатії. Можливі два варіанти: видалення фіброаденоми разом з тканинами молочної залози, або видалення самої пухлини чи кісти. Хірургічне лікування призначається, якщо ущільнення занадто швидко збільшуються у розмірах або з’являються нові ущільнення.

Поліпшенню сприяє корекція образу життя. Так, жінці рекомендується кинути палити та зменшити кількість алкогольних напоїв, збільшити фізичне навантаження, налагодити режим дня та не допускати фізичної або нервово-психічної перевтоми.

Щоб попередити мастопатію, жінці потрібно регулярно проводити огляд грудей. Бажано робити це в перші дні після менструації стоячи або лежачи. Починаючи з 40 років жінці рекомендовано раз в рік проводити профілактичну мамографію і консультуватися з гінекологом або маммологом.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Мастопатія? Без паніки - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Мастопатія? Без паніки
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Мастопатія? Без паніки
Стаття перевірена: Ткаченко Елла Олегівна
Лікар акушер-гінеколог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!