Logo
0 800 30 11 77

Як проводиться операція на гінекомастію?

Як проводиться операція на гінекомастію?
Читати 7 хвилин | Створено: 18 листопада 2021 | Оновлено: 18 листопада 2021 | 10494 10494
Гінекомастія викликається розростанням залізистої або жирової тканини грудей в чоловіків. Гінекомастія може розвинутися у немовлят, підлітків, а також у чоловіків середнього та літнього віку.

Що таке гінекомастія?

Гінекомастія — збільшення кількості тканин грудної залози. Збільшення грудних залоз у чоловіків викликане порушенням балансу тестостерону та естрогену. Гормональний збій може бути викликаний станами, що блокують дію тестостерону, знижують його рівень або підвищують рівень естрогену. Причини гормонального дисбалансу:

  • безконтрольний прийом лікарських засобів (антиандрогенів, андрогенів, трициклічних антидепресантів, антибіотиків). Розвиток гінекомастії також можуть спричинити препарати для лікування занепокоєння, виразки, серцево-судинних захворювань;
  • вживання наркотиків (амфетамінів, героїну, метадону, марихуани);
  • гіпофізарна недостатність або синдром Клайнфельтера (викликають зниження вироблення тестостерону);
  • злоякісні утворення (за раку надниркових залоз, яєчок або гіпофіза порушується баланс гормонів);
  • гіпертиреоз (призводить до підвищеного вироблення тироксину щитоподібною залозою);
  • серцево-судинні захворювання;
  • цироз печінки та ниркова недостатність.

За занять бодібілдингом гінекомастія може розвинутись через прийом анаболічних стероїдів, які використовуються спортсменами для нарощування м'язової маси. Стероїдні препарати викликають підвищення пролактину, внаслідок чого розвивається пролактинова гінекомастія. Збільшення грудей у ​​чоловіків можливе також через недоїдання та голодування, оскільки вони призводять до падіння рівня тестостерону, що спричиняє гормональний збій.

Причиною гінекомастії можуть бути природні гормональні зміни у чоловіків. Немовлята часто народжуються зі збільшеними грудьми через вплив естрогену матері. Протягом трьох тижнів після народження опухла тканина грудей зазвичай проходить без лікування.

Ювенільна гінекомастія розвивається під час статевого дозрівання. Збільшення грудних залоз зазвичай проходить без лікування у період від пів року до двох років (після нормалізації рівня гормонів у крові). У літньому віці гінекомастія може з'явитися через ожиріння, яке стимулює підвищення рівня естрогену, зростання грудних залоз і появу болю в грудях у чоловіків, та недостатнє вироблення тестостерону.

Симптоми гінекомастії

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Чоловіча гінекомастія може вражати одну або обидві груди. Ознакою гінекомастії є збільшення грудних залоз (іноді нерівномірне). Інші симптоми гінекомастії:

  • болючість грудних залоз;
  • ущільнення тканин біля сосків у чоловіка;
  • опухла тканина грудей;
  • підвищена чутливість сосків (больові відчуття та дискомфорт посилюються під час натискання, купання, тертя сосків об одяг).

Ямочки на шкірі біля грудей, втягнуті соски, збільшення пахвових лімфатичних вузлів і виділення із сосків можуть вказувати на запалення молочної залози та рак грудей у ​​чоловіків. За вказаних симптомів слід проконсультуватися з хірургом.

Симптоми можуть відрізнятися залежно від стадії гінекомастії. Виділяють чотири стадії гінекомастії:

  1. Перша стадія гінекомастії. За легкої гінекомастії з'являються невеликі збільшення грудей та зростання тканин навколо ареоли.
  2. Друга стадія гінекомастії. Зростання тканин збільшується і поширюється на всі груди, з'являються ущільнення в грудній залозі в області сосків у чоловіків.
  3. Третя стадія гінекомастії. Навколо ареоли з'являється великий надлишок шкіри, що призводить до обвисання грудей.
  4. Четверта стадія гінекомастії. Крім збільшення грудей, з'являються біль і підвищена чутливість в області сосків у чоловіків.

Стадія гінекомастії визначається за допомогою фізичного огляду та збору анамнезу. Залежно від стадії збільшення грудної залози призначається лікування.

Хибна гінекомастія

Хибна (жирова) гінекомастія — збільшення грудей, спричинене розростанням жирової тканини у чоловіків. Симптоми жирової гінекомастії:

  • відсутність болю в ділянці грудей під час натискання та тертя;
  • провисання грудей;
  • відсутність ущільнень, шишок і збільшених сосків у чоловіків.

За хибної гінекомастії у сосків немає підвищеної чутливості. За жирової гінекомастії зазвичай пропорційно збільшуються обидві грудні залози.

Позбутися хибної гінекомастії на ранніх стадіях можна за допомогою скидання зайвої ваги. Після нормалізації ваги груди зменшуються завдяки зниженню кількості підшкірного жиру. Вилікувати хибну гінекомастію на третій-четвертій стадіях можна за допомогою хірургічної операції, під час якої видаляється зайва жирова тканина.

Істинна гінекомастія

За істинної (фіброзної) гінекомастії груди збільшуються завдяки розростанню залізистої тканини. Типи істинної гінекомастії:

  • фізіологічна гінекомастія. Трапляється у немовлят і підлітків під час статевого дозрівання;
  • патологічна гінекомастія. Розвивається в середньому та літньому віці, вимагає лікування через те, що причинами збільшення грудних залоз зазвичай виступають зниження рівня тестостерону та ожиріння (призводять до гормонального дисбалансу).

Хірурги також виділяють змішану (фіброзно-вузлову) гінекомастію. За змішаної гінекомастії груди збільшуються за рахунок жирової та залозистої тканин.

Гінекомастія буває односторонньою та двосторонньою. За односторонньої гінекомастії у чоловіків збільшується одна грудна залоза, а за двосторонньої — обидві.

Також розрізняють дифузну та вузлову гінекомастії у чоловіків. Дифузна гінекомастія характеризується набуханням грудних залоз, виділеннями з сосків і появою ущільнень у них. Вузлова гінекомастія супроводжується утворенням вузликових ущільнень, які поступово збільшуються.

Чим небезпечна гінекомастія у чоловіків?

Небезпека гінекомастії полягає у підвищеному ризику розвитку раку грудної залози у чоловіків. Запобігти наслідкам гінекомастії можна за допомогою звернення до хірурга в разі збільшення грудей, появи ущільнень, підвищеної чутливості сосків і виділень із них.

Операція на гінекомастію

Для лікування гінекомастії на ранніх стадіях призначаються гормональні препарати, спрямовані на відновлення балансу гормонів. На пізніх стадіях гінекомастія лікується лише хірургічно.

Перед проведенням операції хірург проводить огляд і збирає анамнез (запитує про час початку збільшення грудей, наявність виділень і підвищену чутливість сосків, прийом лікарських препаратів). Для визначення причин лікар направляє на діагностику гінекомастії. Обстеження за гінекомастії включає:

  • електрокардіограму;
  • аналізи на гінекомастію (аналізи сечі, крові, аналіз на гормони);
  • УЗД грудних залоз.

Ознаками гінекомастії в чоловіків на УЗД є надлишок залозистої чи жирової тканини. За допомогою ультразвукового дослідження грудних залоз можна визначити вид гінекомастії та призначити її лікування.

Хірургія за гінекомастії показана в разі значного збільшення грудних залоз. Під час операції хірург робить розріз біля соска та витягає надлишкову тканину. Після операції лікар накладає шов і пов'язку, що стягує. Пройти лікування гінекомастії у Харкові можна у медичному центрі «ОН Клінік Харків» за попереднім записом.

Післяопераційний період гінекомастії

У перший день післяопераційного періоду гінекомастії пацієнт перебуває у стаціонарі. Повне відновлення після операції на гінекомастію триває до трьох тижнів. На час реабілітації потрібно обмежити заняття спортом, різкі нахили та підняття важких предметів, щоб унеможливити розбіжність швів. Для зменшення набряклості після операції потрібно носити стягуючу пов'язку.

Проктологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як проводиться операція на гінекомастію? - Кутєпова Катерина Володимирівна
Кутєпова Катерина Володимирівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Як зрозуміти, чи є гінекомастія?

Гінекомастія визначається у разі наявності залозистої тканини грудей понад 0,5 см у діаметрі. Гінекомастію у чоловіків діагностує хірург за допомогою збору анамнезу та фізичного огляду. Для встановлення причини гінекомастії лікар може направити на здачу аналізів крові для перевірки функції нирок, печінки та щитоподібної залози, а також вимірювання рівня гормонів.

2. Чи можлива повторна гінекомастія?

Так, повторна гінекомастія можлива. Гінекомастія після операції зі зменшення грудей може розвинутись через неповне видалення залозистої тканини у чоловіків. З'явитися повторно гінекомастія може також у разі існування причини, через яку вона розвинулася вперше.

3. Як лікується гінекомастія у чоловіків?

Лікування гінекомастії у чоловіків підбирається лікарем залежно від стадії. На ранній стадії гінекомастії ендокринолог призначає прийом лікарських препаратів, спрямованих на відновлення рівня тестостерону та естрогенів у крові, нормалізацію гормонального фону. На другій-четвертій стадіях гінекомастії показане хірургічне втручання, що передбачає видалення надлишкової тканини під час відкритої операції через невеликий розріз в області соска.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 5 оцінок
Як проводиться операція на гінекомастію?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як проводиться операція на гінекомастію?
Лікар-проктолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Віктор 2 роки тому
Доброго ранку, прочитав статтю, корисна інформація, спасибі. А скажіть, чи можна запобігти розвитку гінекомастії?
Відповісти
Здрастуйте, можна запобігти розвитку помилкової гінекомастії за допомогою підтримки здорової ваги. Відмова від прийому алкогольних напоїв і наркотичних речовин допоможе зменшити ймовірність появи істинної гінекомастії. Також потрібно запитувати в лікарів про вплив призначених лікарських препаратів на гормональний фон і можливості їхньої заміни.
Дмитро 2 роки тому
Підкажіть, а чи можна спочатку здати аналізи крові та сечі, зробити електрокардіограму та УЗД, а потім прийти до хірурга для призначення операції?
Відповісти
Здрастуйте, ні, краще спочатку прийти на консультацію до хірурга. Після проведення огляду, збору анамнезу лікар направить на проходження досліджень. Зазначений у статті список досліджень може бути розширений лікарем залежно від симптомів і ймовірної причини гінекомастії.
Євген 2 роки тому
Добрий день, підкажіть, а чи можна вилікувати справжню гінекомастію за допомогою народних засобів або схуднення? Я проходив променеву терапію за раку яєчок.
Відповісти
Здрастуйте, ні, самолікування гінекомастії призведе до прогресування симптомів і збільшить імовірність розвитку наслідків (рак молочної залози). Також лікування в домашніх умовах буде неефективним. У разі виявлення ознак гінекомастії потрібно звернутися до ендокринолога, який призначить курс гормональної терапії або направить до хірурга (на пізніх стадіях гінекомастії).
Ірина 2 роки тому
Доброго дня, я чула, що гінекомастія розвивається саме у чоловіків. Підкажіть, а чи може бути гінекомастія у жінок? У доньки (13 років) відчувається біль у грудях.
Відповісти
У жінок гінекомастія зустрічається дуже рідко. У підлітків груди можуть боліти під час менструального циклу через коливання естрогену і прогестерону, а також під час статевого дозрівання.
Андрій 2 роки тому
Здрастуйте, мені поставили діагноз «гінекомастія третього ступеня» п'ять місяців тому. Трохи більше місяця минуло, як мені зробили операцію на гінекомастію. Підкажіть, чи висока ймовірність повторної гінекомастії, якщо причину її появи (прийом трициклічних антидепресантів) усунуто?
Відповісти
Добрий день, якщо ви усунули причину, через яку розвинулася гінекомастія, то ймовірність низька. Однак якщо ви відчуєте збільшення грудей, біль і чутливість у сосках, слід звернутися до лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!