Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Аднексит (сальпінгоофорит): причини, симптоми та лікування

Аднексит (сальпінгоофорит): причини, симптоми та лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 27 січня 2023 | Оновлено: 23 лютого 2023 | 17969 17969
1

Що таке аднексит?

Аднексит (сальпінгоофорит) являє собою запальне захворювання органів малого таза у жінок. Профілактикою, діагностикою та лікуванням аднекситу займається гінеколог.

Аднексит — це запалення придатків матки (яєчників і маткових труб). У нормі в яєчниках відбувається синтез жіночих статевих гормонів (естрогенів) і дозрівання яйцеклітин. Після овуляції яйцеклітина потрапляє в маткову трубу, де відбувається запліднення. Ізольоване запалення маткових труб називається сальпінгітом, яєчників — оофоритом.

2

Причини аднекситу

Сальпінгоофорит має інфекційну природу, у більшості випадків — бактеріальну. Причиною аднекситу можуть бути інфекції, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, уреаплазмоз, мікоплазмоз, гонорея), або інші неспецифічні бактерії (стафілококи, кишкові палички). Ризик розвитку запалення в малому тазу вищий у жінок, які хворіють на вагініт (запалення піхви), мають кількох статевих партнерів, а також після спринцювання за рахунок підвищеного ризику потрапляння інфекції в статеві шляхи.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Види та симптоми аднекситу

За перебігом захворювання розрізняють гострий і хронічний аднексит. За локалізацією сальпінгоофорит може бути одностороннім і двостороннім.

Ознаки запалення в малому тазу в разі гострих інфекцій, що передаються статевим шляхом, з'являються після закінчення інкубаційного періоду (від кількох днів до кількох тижнів залежно від виду інфекції).

Симптоми аднекситу

Симптоми аднекситу

Симптоми аднекситу:

  • дискомфорт і біль внизу живота;
  • виділення зі статевих шляхів;
  • порушення менструального циклу;
  • маткові кровотечі;
  • дискомфорт під час статевого акту (диспареунія);
  • болісне сечовипускання (дизурія);
  • безпліддя.

Односторонній салтпінгоофорит проявляється болем внизу живота з одного боку. У разі двостороннього аднекситу живіт болить одночасно зліва і справа або тягне весь низ живота.

Характер виділень у разі сальпінгоофориту залежить від виду інфекції, яка спровокувала захворювання. Наприклад, у разі гонореї виділення зі статевих шляхів рясні, гнійні, у разі трихомоніазу — із зеленуватим відтінком і рибним запахом. Виділення при ізольованому запаленні яєчників (оофориті) можуть бути відсутніми. Через запалення в яєчниках за аднекситу можуть виникати дисгормональні кровотечі (пов'язані з дисбалансом статевих гормонів).

4

Гострий аднексит

Гострий сальпінгоофорит починається раптово з підвищення температури тіла вище 38 градусів і різкого болю в животі. За гострого двостороннього аднекситу можуть бути нудота, блювота, озноб, виражена слабкість. Гострий біль внизу за сальпінгоофориту може нагадувати цистит. Підгострий аднексит гінеколог може діагностувати в разі, якщо запалення в придатках матки виникає вперше, але протікає з неявно вираженими симптомами (ниючим болем внизу живота, підвищенням температури тіла до 37,5 градусів).

5

Хронічний аднексит

Хронічний аднексит може протікати безсимптомно або зі слабко вираженими ознаками. Симптоми хронічного аднекситу включають періодичні тягнучі болі внизу живота, а також не рясні мажучі виділення зі статевих шляхів. Ознаки хронічного сальпінгоофориту можуть періодично рецидивувати. Загострення запалення в малому тазу можуть виникати на тлі вірусних інфекцій, стресу.

6

Аднексит (сальпінгоофорит) і вагітність

Наслідками аднекситу можуть бути безпліддя і розвиток позаматкової вагітності. За безсимптомного перебігу хронічного сальпінгоофориту ектопічна (позаматкова) вагітність або довга відсутність вагітності в парі можуть бути першими симптомами захворювання.

Причиною безпліддя за хронічного двостороннього аднекситу є непрохідність маткових труб. Внаслідок хронічного запального процесу в трубах формуються спайки (зрощення слизової оболонки), які заважають просуванню яйцеклітини.

У нормі запліднення яйцеклітини відбувається в маткових трубах. За хронічного аднекситу запліднена яйцеклітина не може потрапити в матку через звужені маткові труби, імплантується (прикріплюється) до слизової оболонки труби, і настає позаматкова вагітність. Сальпінгоофорит може виникнути або загостритися під час вагітності. За правильно призначеного лікування гострий аднексит під час вагітності не впливає на розвиток плода. Антибіотики в разі аднекситу можна приймати тільки за призначенням гінеколога.

7

Ускладнення сальпінгоофориту

Ускладненням сальпінгоофориту, крім безпліддя і позаматкової вагітності, може бути поширення запалення на матку з розвитком ендометриту або органи черевної порожнини. Запобігти ускладненням аднекситу можна за правильного лікування захворювання антибактеріальними препаратами.

8

Діагностика та лікування сальпінгоофориту (аднекситу)

За появи симптомів сальпінгоофориту необхідно звернутися до гінеколога. Якщо причиною запалення виявиться статева інфекція, статевому партнеру необхідно пройти обстеження в уролога.

Лікар проведе промацування живота й огляд на гінекологічному кріслі. Діагностика аднекситу:

  • УЗД малого таза;
  • гістероскопія (інструментальний огляд порожнини матки);
  • лапароскопія (діагностична операція, що включає огляд черевної порожнини та малого таза через тонкі розрізи на животі);
  • аналізи крові (клінічний, біохімічний, аналіз крові на гормони);
  • мазки з піхви на ІПСШ (інфекції, що передаються статевим шляхом).

Для того, щоб відрізнити аднексит від циститу, який також проявляється болем внизу живота, лікар може призначити аналіз сечі. Гострий правобічний аднексит може нагадувати апендицит, а лівобічний аднексит — запалення сигмовидної кишки, тому лікар може направити на консультацію до хірурга. Гінеколог також проведе кольпоскопію (інструментальний огляд стінок піхви та шийки матки) для виключення запалення в піхві.

Лікування сальпінгоофориту включає антибактеріальні та протизапальні препарати. Для лікування інтоксикації за гострого аднекситу лікар також може призначити внутрішньовенні крапельниці. У разі розвитку в яєчниках і маткових трубах абсцесів (гнійників, укладених у щільну капсулу), у разі аднекситу може знадобитися хірургічне лікування. За правильно підібраної терапії аднексит піддається лікуванню, і наслідків захворювання (наприклад, розвитку непрохідності маткових труб) можна уникнути.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Аднексит (сальпінгоофорит): причини, симптоми та лікування - Бондарєва Владислава Валентинівна
Бондарєва Владислава Валентинівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Аднексит (сальпінгоофорит): причини, симптоми та лікування
Акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія.
Аднексит (сальпінгоофорит): причини, симптоми та лікування
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 1 рік тому
Добрий день! Що робити, якщо сальпінгоофорит виник під час вагітності? Я на 17 тижні.
Відповісти
Добрий день! У разі підозри на аднексит необхідно звернутися до гінеколога. Для лікування сальпінгоофориту під час вагітності лікар призначить антибактеріальні препарати, безпечні за вашого терміну виношування плоду.
Марина 1 рік тому
Добрий день! Гінеколог поставив мені діагноз сальпінгоофорит. Чи можу я заразити свого партнера? Як проявляється сальпінгоофорит у чоловіків?
Відповісти
Добрий день! Сальпінгоофорит — це запалення жіночих репродуктивних органів (маткових труб і яєчників), тому чоловік не може ним захворіти. Якщо причиною сальпінгоофориту є інфекція, що передається статевим шляхом, то жінка може заразити свого статевого партнера.
Христина 1 рік тому
Добрий день! Була у вашого гінеколога. Лікар діагностувала аднексит справа. Як довго триватиме лікування?
Відповісти
Добрий день! Тривалість курсу лікування залежить від тяжкості захворювання і визначається лікарем індивідуально. Середня тривалість курсу антибіотиків при аднекситі становить 10-14 днів.
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте! Чи може гомеопатичний препарат допомогти в разі аднекситу?
Відповісти
Здрастуйте! Гомеопатичними називають ліки рослинного походження, які містять низьку кількість діючих речовин. Гомеопатичні препарати не мають доказової бази і не застосовуються для лікування аднекситу.
Олена 1 рік тому
Добрий день! У мене діагноз хронічний лівобічний аднексит. Чи зможу я завагітніти?
Відповісти
Добрий день! Двосторонній аднексит є причиною безпліддя внаслідок непрохідності маткових труб. При лівосторонньому захворюванні функціонує права маткова труба, і аднексит не перешкоджає зачаттю.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!