Logo
0 800 30 11 77

7 міфів про розвиток раку грудей

7 міфів про розвиток раку грудей
Читати 8 хвилин | Створено: 8 грудня 2020 | Оновлено: 8 грудня 2020 | 17442 17442
Рак молочної залози (РМЗ) - найбільш поширене злоякісне онкологічне захворювання у жінок в Україні. Щорічно від раку грудей помирає майже 8 тисяч жінок, і щороку показник зростає на 7%.

Однак злоякісне утворення грудної залози не вирок: за раннього виявлення патології пацієнти одужують у 80% випадків. Причини хвороби часто супроводжуються вигадками, тому в цій статті розвінчуємо міфи та розповідаємо про розвиток раку грудей.

Чи потрібно проводити щомісяця самообстеження грудей?

Якщо жінка не входить в зону ризику, проводити самообстеження молочних залоз щомісяця не потрібно, крім того, його можна взагалі не проводити. Зона ризику означає, що рак грудей діагностований у родичів жінки по першій лінії споріднення: матері, сестри або доньки.

Щомісячний самоогляд не знижує смертність і збільшує кількість непотрібних досліджень. Часте самообстеження може призвести до тривоги та вселити жінці неправдиву переконаність у тому, що мамографія та інші діагностичні процедури не потрібні, оскільки ознаки раку грудей можна виявити на огляді перед дзеркалом. Водночас мамографія - один з найбільш важливих методів діагностики жіночого здоров'я, він потрібний для раннього виявлення онкології молочної залози. Наприклад, у США дослідження грудей радять проводити кожні два роки після 50 років життя. Однак якщо жінка все ж входить до групи ризику, рекомендується проводити огляд грудей раз на місяць.

Слід знати норми для молочної залози: яка вона за промацування і як виглядає. Якщо помітили такі зміни, зверніться до лікаря:

  • на грудях з'явилося ущільнення, шишка або ямочка;
  • втягнувся сосок або з нього виділяється рідина;
  • шкіра на грудях або соску лущиться, морщиться або набуває червоного кольору.

Ці прояви можуть говорити про онкологію, але не обов'язково. У будь-якому випадку для профілактики слід звернутися до мамолога. Лікар оцінить зміни та підкаже, що робити далі.

Чи правда, що тісні бюстгальтери викликають рак грудей?

З багатьох джерел можна дізнатися, що носіння тісного бюстгальтера може спровокувати розвиток пухлини в грудях. Вперше ця гіпотеза з'явилася в книзі американських медиків "Dressed to kill". Автори припустили: затісні бюстгальтери ускладнюють відтік лімфи від грудей, що підвищує ризик розвитку онкологічної патології. Однак дослідження співробітників Гарвардської медичної школи у 2014 році спростовує міф: немає зв'язку між носінням тісного бюстгальтера і виникненням раку молочної залози.

Якщо засмагати топлес, то може розвинутися рак грудей?

Будь-яке засмагання, включаючи топлес і в солярії, не призводить до розвитку раку молочних залоз. Річ у тім, що ультрафіолетові промені не проникають у товщу шкіри грудей, а тому не впливають на її склад і не призводять до структурних змін. Сонячні промені лише нагрівають шкіру і підшкірну клітковину молочних залоз, але сама засмага не підвищує ризик виникнення онкологічного захворювання.

Однак тривале і часте перебування під прямими сонячними променями може підвищити ризик утворення раку шкіри. Щоб його уникнути, любителям позасмагати рекомендується наносити на шкіру спеціальні креми з показником SPF (фактор захисту шкіри) не менше, ніж 15.

Чи правда, що від антиперспірантів може з'явитися рак грудей?

Використання антиперспірантів і дезодорантів не підвищує ймовірність утворення пухлини молочної залози. Дослідники намагалися встановити взаємозв'язок між використанням засобів гігієни та злоякісним утворенням в експериментальних умовах, але кореляцію знайти не вдалося. Однак дезодоранти з вмістом алюмінію краще не наносити перед процедурою мамографії, оскільки частинки хімічного елемента можуть викривити зображення.

Рак грудей може розвинутися тільки в жінок?

Рак молочної залози виникає не тільки в жінок. Онкопатологію виявляють і в чоловіків, однак у них пухлина розвивається рідко. Наприклад, у США поширеність раку молочної залози в чоловіків не перевищує 1% з усіх злоякісних онкопатологій грудей, оскільки в чоловіків кількість тканини молочної залози набагато менша, ніж у жінок.

Найпоширеніша ознака раку молочної залози у чоловіків - наявність ущільнення в грудях. Шкіра над пухлиною може покриватися виразками та набрякати. Через невеликий обсяг тканини молочної залози і її близьке розташування до шкіри - шишку можна виявити вже на перших стадіях розвитку захворювання. Рак грудей у ​​чоловіків діагностують методом мамографії або пункційної біопсії. Способи лікування такі ж, як у жінок: призначають гормональні засоби, променеву терапію і хіміотерапію, які полегшують симптоми раку грудей.

Чи можна вилікувати рак молочної залози без операції?

У більшості випадків для лікування раку молочної залози застосовують комбінацію хірургічної та медикаментозної терапії. Для лікування пухлини грудей використовують:

  • променеву терапію: лікування проводиться іонізуючою радіацією, яка знищує пухлинні клітини. Після процедури променевої терапії виникають побічні ефекти, наприклад, втома або головний біль, проте це тимчасові явища;
  • гормональну терапію, яка знижує рівень естрогену в організмі;
  • хіміотерапію, за якої в організм вводяться хімічні речовини, що вбивають пухлинні клітини.

Хірургічне втручання дійсно часто необхідне, оскільки його ефективність найбільш висока. Проте не варто боятися операції: сучасні методи оперативного лікування застосовуються спільно з естетичною реконструкцією та органозберігаючими методами, наприклад, встановленням силіконового імпланту в груди. Це допоможе відновити зовнішній вигляд і форму молочної залози.

За агресивного раку молочної залози лікарі можуть призначити радикальну мастектомію - видалення частини молочної залози та прилеглих тканин. Але навіть за мастектомії можна зберегти шкіру, сосок, ареолу, грудні м'язи і лімфатичні вузли. Радикальне видалення застосовують за раку молочної залози на пізніх стадіях, коли утворення в грудях проросло в грудні м'язи, а не хірургічні методи не допомагають.

Які захворювання провокують розвиток раку грудей?

Рак молочних залоз може провокуватися деякими захворюваннями та факторами ризику. Слід зрозуміти, що хвороби та провокуючі фактори безпосередньо не викликають онкопатологію, вони лише підвищують ризик розвитку раку. На ймовірність утворення пухлини впливають:

  • вік: ризик виникнення злоякісного новоутворення підвищується у жінок, старших за 50 років;
  • спадковість: ризик розвитку раку молочної залози вище у 2-3 рази, якщо пухлина виявлена ​​у родича першого ступеня споріднення, наприклад, у матері, доньки або сестри. Однак якщо злоякісне новоутворення є у віддалених родичів, ступінь ризику така сама, як і в популяції;
  • мутація генів: у жінок з мутованим геном BRCA1 ймовірність утворення раку грудей підвищується на 5-10%. Мутація цього ж гена підвищує ризик розвитку раку яєчників. У чоловіків підвищується ймовірність розвитку злоякісного новоутворення грудей за мутації схожого гена - BRCA2;
  • гінекологічний анамнез: рання перша менструація, запізніла менопауза і пізня перша вагітність;
  • лікування гормональними препаратами: використання комбінації естрогену і прогестерону більше, ніж три роки, незначно підвищує ризик, однак лікування чистим естрогеном не впливає на імовірність розвитку пухлини;
  • променева терапія: якщо жінка піддавалася променевій терапії до 30 років життя, підвищує ризик виникнення раку грудей;
  • спосіб життя: куріння і вживання алкоголю можуть впливати на розвиток злоякісного утворення молочної залози.

Профілактика розвитку раку грудей - це ведення здорового способу життя і збалансоване харчування. Хоч і спадкові чинники, вік і мутації генів неможливо побороти, можна позбутися шкідливих звичок - зловживання алкоголем і куріння.

Мамологія в ОН Клінік Дніпро

7 міфів про розвиток раку грудей - Кошелева Яна Юріївна
Кошелева Яна Юріївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи можливо годувати грудьми за раку молочної залози?

За раку молочної залози в більшості випадків рекомендується призупинити грудне вигодовування. Ліки, що застосовуються для лікування раку грудей, можуть проникати в грудне молоко і негативно впливати на організм дитини. Припиняти годування груддю потрібно поступово, щоб уникнути розвитку маститу (запалення молочної залози). Якщо жінка хоче продовжувати грудне вигодовування після лікування, то необхідно регулярно зціджувати, виливаючи молоко, щоб його виробіток не припинився.

2. Які аналізи необхідні для діагностики раку грудей?

Для діагностики раку грудей насамперед застосовуються інструментальні методики: мамографія, УЗД, МРТ (магнітно-резонансна томографія). Якщо в результаті обстежень у молочній залозі підтверджено наявність підозрілої пухлини, проводиться біопсія - забір зразка тканин або клітин новоутворення для подальшого дослідження їх під мікроскопом. Тільки цей аналіз дозволяє поставити точний діагноз.

3. Чи можна за результатами УЗД визначити рак грудей?

Найбільш інформативним і достовірним методом виявлення раку грудей є мамографія - методика рентгенологічного дослідження молочних залоз. Вона дозволяє виявити найменші патологічні зміни в тканинах грудей задовго до того, як вони стануть відчутні під час промацування.

Ультразвукове дослідження молочних залоз є додатковим методом діагностики раку грудей. УЗД дозволяє визначити характер новоутворення - кіста або щільна пухлина, яка потребує проведення біопсії. Ультразвукове дослідження може виявити злоякісні пухлини в щільних тканинах молочної залози, які можуть бути не видні під час мамографії. Але як самостійний метод діагностики раку грудей УЗД не проводиться.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
7 міфів про розвиток раку грудей
Лікар-мамолог, онколог. Друга категорія. Стаж роботи 10 років.
7 міфів про розвиток раку грудей
Лікар-мамолог. Друга категорія. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Мамологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!