Logo
0 800 30 11 77

Що робити, якщо у немовляти несиметричні складки на ніжках?

Що робити, якщо у немовляти несиметричні складки на ніжках?
Читати 5 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 30 листопада 2020 | 392742 392742
Одним з важливих показників розвитку дитини є симетрія складок на ніжках, яка може говорити про розвиток такого серйозного відхилення, як дисплазія кульшового суглоба.

Тому важливо знати, як повинні виглядати ножні складки у немовлят, що робить дитячий ортопед на прийомі і як визначити дисплазію у дитини.

Яким має бути розташування складок на ніжках?

У немовлят і дітей першого року життя в області сідниць і стегон є особливі шкірні складки. В ідеалі, коли складають ніжки дитини разом, пахові і колінні складки повинні відображати один одного (створювати одну горизонтальну лінію).

Якщо складочки на ніжках не симетричні, це може бути як вродженою особливістю розвитку, яка не несе жодних загроз здоров'ю малюка, так і сигналом про розвиток патології. Тому за виявлення асиметрії складок на ніжках необхідно звернутися до лікаря, який огляне дитину і проведе необхідну діагностику.

Скільки складок має бути у дитини на ніжках?

Поставте своє питання Дитячому ортопеду
«ОН Клінік»

В ідеалі у дитини має бути по дві складки на кожному стегні і по одній складочці на кожній сідниці. При цьому всі складки у новонародженого повинні бути симетричними.

Шкірні складки у дітей потребують спеціального щоденного догляду, який дозволить уникнути почервоніння і попрілостей. Уваги вимагають, зокрема колінні і пахові складки у немовляти. Необхідно регулярно міняти підгузки та купати малюка, а також використовувати дитячі креми та присипку.

Як виявити асиметрію шкірних складок?

Асиметрію складок на ніжках можна виявити в дитини з випрямленими ногами. Складочки на ніжках у немовлят повинні бути симетричними як спереду, так і ззаду. Якщо під час огляду дитини в домашніх умовах виникла підозра на асиметрію, необхідно звернутися до дитячого лікаря-ортопеда, який огляне дитину, визначить, чи дійсно є асиметрія, і встановить її причину. Записатися на позаплановий прийом до ортопеда потрібно також, якщо у дитини немає однієї складки на нозі, одна сідниця малюка більша за іншу або складки на ніжках у немовляти нерівні.

Що робити, якщо відсутня асиметрія складок на ногах у немовляти?

Якщо асиметрія складок на ногах у дитини відсутня, це не привід відмовлятися від регулярного спостереження за особливостями розвитку малюка і профілактичних оглядів лікарів. Планові огляди дитини ортопедом повинні проводитися:

  • в 1 місяць;
  • у 3 місяці;
  • у пів року;
  • у рік.

Так, огляд ортопеда в 1 місяць спрямований на визначення можливих вроджених або придбаних ортопедичних патологій. На огляді в 3 місяці у лікаря є можливість діагностувати ряд відхилень, які неможливо визначити в 1 місяць (наприклад, м'язову кривошию). Огляд ортопеда в 6 місяців націлений на перевірку моторних навичок дитини. Під час ортопедичної консультації, яка проводиться дитині у віці одного року, аналізується здатність кістково-м'язової системи дитини справлятися зі зростаючими навантаженнями та оцінюється підготовка малюка до ходіння.

Основні причини асиметрії складок на ногах немовляти

Існує кілька причин асиметрії складок на ногах немовляти. До основних причин асиметрії належать:

Крім того, асиметрія складок на ніжках може бути вродженою особливістю малюка. В цьому випадку асиметрія нічим не загрожує нормальному розвитку дитини.

Лікування дисплазії

Дисплазія кульшового суглоба — це дефект розвитку вертлюжної западини, в яку поміщається головка стегна. Ускладненням дисплазії може стати вивих тазостегнового суглоба.

До симптомів дисплазії належать:

  • асиметрія складок на ногах у немовляти;
  • нестабільність тазостегнового суглоба;
  • обмежене відведення ураженого кульшового суглоба;
  • асиметрія ніг у немовляти.

Діагноз дисплазія ставить лікар-ортопед. На прийомі лікар оглядає малюка, вивчає особливості його розвитку і за потреби призначає додаткові дослідження (рентген, УЗД). Після діагностики ортопед призначає індивідуальну схему лікування.

Лікування дисплазії, як правило, включає:

  • фіксацію кульшових суглобів в їх фізіологічному положенні;
  • сольові грілки на тазостегнові суглоби;
  • фізіотерапевтичні процедури;
  • спеціальні вправи для кульшового суглоба;
  • лікувальний масаж.

Масаж за дисплазії кульшового суглоба, як правило, проводиться 15-20 хвилин. Причому перші 5-7 хвилин займає загальний масаж, а решту часу — погладжування і розтирання проблемних ділянок. Масаж за дисплазії забезпечує приплив крові до тканин, розташованим навколо суглоба, а також допомагає повернути функціональність суглоба.

Гімнастику за дисплазії можна робити в домашніх умовах. Як правило, лікар рекомендує комплекс вправ, в який входять розведення і згинання ніг, приведення п'ят до сідниць та імітація повзання.

Пильне спостереження за розвитком малюка з самого моменту його народження вкрай важливо, оскільки воно допомагає вчасно виявити різні патології. А своєчасне лікування і виконання рекомендацій лікаря-ортопеда дозволяє запобігти розвитку серйозних ускладнень у дитини.

Дитяча ортопедія в Дитячому відділенні в Полтаві

Що робити, якщо у немовляти несиметричні складки на ніжках? - Бойко Ірина Вікторівна
Бойко Ірина Вікторівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 13 оцінок
Що робити, якщо у немовляти несиметричні складки на ніжках?
Дитячий ортопед-травматолог. Вища категорiя.
Що робити, якщо у немовляти несиметричні складки на ніжках?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!