Logo
0 800 30 11 77

Чим небезпечний підвищений ацетон у дитини?

Чим небезпечний підвищений ацетон у дитини?
Читати 8 хвилин | Створено: 8 лютого 2022 | Оновлено: 20 червня 2023 | 224841 224841
До болю знайома для багатьох батьків картина: начебто здорова дитина, і раптом — температура, блювання та запах ацетону з рота.

Як бути в такій ситуації: одразу викликати швидку чи здавати тест на ацетон і бігти до педіатра? Розкажуть лікарі дитячих відділень медичних центрів «ОН Клінік».

Як з'являється ацетон у сечі у дітей?

Запах ацетону з рота у дітей викликає занепокоєння у батьків, навіть якщо не супроводжується вираженими симптомами. І не дарма, адже це ознака підвищеної концентрації речовини у крові чи сечі.

Чому так відбувається? Про механіку розвитку ацетонемічного синдрому розповість Тетяна Санжаревська, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Дитячий організм росте та розвивається, і не всі його функції вже повністю налагоджені. Тому можуть бути збої в обміні речовин. Якщо дитячому організму не вистачає глюкози, він починає інтенсивніше розщеплювати жири як альтернативне джерело енергії. Як побічний продукт такого процесу з'являються кетонові тіла у сечі. Вони можуть швидко поширюватися організмом і є токсичними, тому можуть викликати отруєння ацетоном».

Важливо розуміти, що ацетон у немовляти — це не хвороба, а фізіологічний процес. Він не пов'язаний з вірусами або бактеріями, а його підвищення в сечі (кетонурія) та крові (кетоацидоз) свідчить про нестачу глюкози у дитячому організмі.

Причини підвищеного ацетону у дітей

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Ацетон може підвищуватись як у здорових дітей, так і у малюків з деякими патологіями. Відповідно, причини можуть відрізнятись залежно від стану дитини.

Якщо дитина здорова, то такий стан може бути викликаний:

  • пропуском прийомів їжі. Якщо дитина не снідає або пропускає обід, рівень глюкози в організмі суттєво знижується і не вистачає енергії;
  • неправильним раціоном. Причиною ацетону в сечі може бути надмірне споживання жирів і тваринного білка, а також нестача цукру;
  • перенапругою. Високе розумове чи фізичне навантаження призводить до швидкого використання запасів глюкози та її дефіциту.

Які патологічні стани можуть викликати високий ацетон у дитини, розповість Ольга Чвертка, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«Найпоширенішою причиною вторинної кетонурії є ювенільний діабет. Нестача інсуліну призводить до того, що організм не може зберігати чи ефективно використовувати запаси глюкози. Виходить, що у дитячого організму не залишається іншого вибору, крім розщеплювати жири для отримання енергії, що супроводжується появою кетонових тіл у сечі у дитини».

Побічно вплинути на рівень ацетону можуть застудні та ЛОР-захворювання. Річ у тім, що за запаленого горла та підвищеної температури апетит малюка погіршується і він може пропускати їжу. Також викликати кетонурію може отруєння, що супроводжується блюванням, оскільки з організму виводяться запаси глюкози.

Симптоми ацетону у дітей

Найчастіше з високим рівнем ацетону в крові у дітей стикаються батьки малюків віком 2-3 років. Найпоширеніші симптоми кетоацидозу включають:

  • дихання з фруктовим запахом. Ацетон виділяється на видиху, і його часто порівнюють із запахом стиглих яблук;
  • сильний запах сечі. Коли ацетон виділяється з уриною, він супроводжується різким запахом;
  • сонливість, відсутність апетиту, нудоту, блювання. Це з вкрай низьким рівнем глюкози в крові при ацетоні (гіпоглікемія);
  • сухість у роті, розлади травлення (запор або діарею), дратівливість. Виявляються внаслідок підвищеного рівня глюкози (гіперглікемія) і характерні лише для дітей, які страждають на діабет I типу.

Температура за ацетону може підвищуватися до 38-38,5 градусів, і її необхідно збивати жарознижувальними. Проте не поспішайте давати дитині якісь препарати: незважаючи на яскраву клінічну картину, поставити діагноз і правильно призначити терапію може лише лікар!

Проте в деяких ситуаціях допомога потрібна терміново:

  • напади блювання не припиняються або, навпаки, частішають і не вдається напоїти дитину водою (високий ризик зневоднення);
  • температура сягає понад 39 градусів, а жарознижувальні не допомагають;
  • дитина дуже слабка, перебуває в напівнепритомному стані або періодично втрачає свідомість.

Якщо у малюка спостерігається хоча б одна з цих ознак, потрібно терміново привезти його до лікарні або викликати швидку невідкладну допомогу.

Діагностика та лікування ацетону у дітей

Якщо ви помітили, що дитяча сеча пахне ацетоном, це привід перевірити рівень кетонів у ній. Для домашньої діагностики кетонурії можна використовувати спеціальні тести. Потрібно зібрати зразок сечі в чистий контейнер і опустити тест-смужку або таблетку. Зміна кольору урини свідчить про наявність кетонів. Докладніше про результати розповість Наталія Овчаренко, лікар-педіатр медичного центру
«ОН Клінік Миколаїв»:

«На флаконі зі смужками або в інструкції до тесту ви знайдете колірну шкалу, де кожному кольору відповідає певна кількість плюсів. Норма ацетону в сечі в дітей становить до 0,6 ммоль/л. Результат 1 та 2 плюси вказують на легкий криз. У такому разі лікар найімовірніше порадить стежити за рівнем кетонів і розповість, як лікувати ацетон у дітей у домашніх умовах. Показник тесту на ацетон у дитини 3 або 4 плюси свідчить про високий рівень кетонів. У цьому випадку лікарю потрібно з'ясувати причину та грамотно призначити терапію».

Лікувати кетоацидоз у дітей потрібно, виходячи з причини. Якщо проблема в режимі харчування і жодних серйозних відхилень немає, лікар розповість, як збити ацетон у дітей і що можна їсти за ацетону. Якщо стан супроводжується високою температурою, блюванням та іншими тяжкими симптомами, знадобиться прийом медикаментів. Також дуже важливо стежити за питним режимом, оскільки за рясної блювоти та діареї з'являється високий ризик зневоднення організму.

Якщо підвищення ацетону пов'язане з діабетом, то важливо не лише знизити рівень кетонів, а й звернутися до дитячого ендокринолога, який направить на додаткові дослідження та призначить лікування цукрового діабету.

Як полегшити стан дитини за ацетону?

Про це розповість Ірина Панасюк, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«За підвищеного ацетону важливо насамперед усунути причинний фактор. А оскільки стан викликаний нестачею глюкози, то найкращі ліки — це солодощі, фрукти та інші продукти, здатні швидко поповнити запаси глюкози та відновити метаболічні процеси. Що стосується зняття інтоксикації, то з цим допоможе відпаювання підсолодженим чаєм, компотом, фруктовими соками. У гострій фазі кетоацидозу швидко підвищити рівень глюкози допоможе Coca-Cola за рахунок високого вмісту цукру у напої. Звичайно, це не стосується дітей з діабетом: у їх випадку потрібні індивідуальні рекомендації лікаря».

Дієта за ацетону у дітей

Якщо у дитини кетонурія, важливо не лише знизити рівень кетонів, а й налагодити раціон. Харчування за ацетону в дітей має включати:

  • свіжі овочі та фрукти;
  • нежирні сорти м'яса дорослих тварин (крольчатина, курятина, індичка);
  • нежирна риба;
  • супи на овочевому бульйоні;
  • нежирні молочні продукти (сир, квасне молоко, кефір);
  • яйця (1 шт на день);
  • соки з м'якоттю.

Годувати дітей потрібно дрібно невеликими порціями 5-6 разів на день. Також лікарі рекомендують напувати дитину лужною водою. При цьому з раціону потрібно виключити жирне м'ясо, копченості, консерви, наваристі супи, оселедець, зелень, кислі фрукти, газовані та напої з кофеїном.

Пам'ятайте, що найкраща профілактика ацетону у дітей — правильне та повноцінне харчування та грамотно складений режим. Але якщо у дитини підвищується рівень кетонів у крові або сечі, варто звернутися до лікаря і скоригувати раціон.

А ви стикалися з підвищенням ацетону у дитини?

Педіатрія в Дитячому відділенні в Полтаві

Чим небезпечний підвищений ацетон у дитини? - Гасюк Наталія Іванівна
Гасюк Наталія Іванівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Чим небезпечний підвищений ацетон у дитини?
Лiкар-педіатр. Вища категорія.
Чим небезпечний підвищений ацетон у дитини?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Алла 4 місяці тому
Доброго дня, моїй доньці всього одинадцять місяців, вона поки що не вміє говорити. Я змогла розпізнати високий ацетон тільки через відсутність у неї апетиту і наявність дивного запаху з рота. Але я хочу знати, чи буває біль у животі за ацетону в дітей? Якщо так, то чому?
Відповісти
Вітаю, біль у животі можуть виникати за ацетонемічного синдрому у дітей. Це відбувається через зміни в балансі кислот і лугів в організмі, що може подразнювати слизову оболонку шлунка і викликати больові відчуття.
Вероніка 5 місяців тому
Доброго дня, а як діють сорбенти в разі ацетону в дітей? Навіщо їх призначає лікар? Розкажіть, як саме діють сорбенти на організм дитини. Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, сорбенти призначають у разі ацетонемічного синдрому у дітей для зв'язування і виведення з організму токсинів і продуктів метаболізму, які можуть спричиняти підвищення рівня ацетону. Вони діють як «поглиначі» шкідливих речовин. Сорбенти допоможуть поліпшити стан дитини, зменшити нудоту та блювання, прискорити процес нормалізації рівня ацетону.
Надія 5 місяців тому
Добрий день, коли у доньки посилився запах сечі, пропав апетит, виникла сухість у роті, сонливість і фруктовий запах з рота, я відразу зрозуміла, що причина в ацетоні. Ми вже практично нормалізували рівень ацетону в крові. Але я б хотіла уточнити: чи можна їсти сир за ацетону в дітей?
Відповісти
Вітаю, за високого ацетону в дітей рекомендується уникати жирних продуктів, включно з сиром. Жири можуть сприяти підвищенню ацетону. Слід надавати перевагу легким продуктам, багатим на вуглеводи (фрукти, каші та нежирні молочні продукти).
Тетяна 5 місяців тому
Доброго дня, у дитини з'явився дивний фруктовий запах із рота, який чимось нагадує стиглі фрукти. Я одразу звернулася з сином до педіатра, виявилося, що в дитини підвищений ацетон. Скажіть, як розводити глюкозу при ацетоні? І для чого потрібно давати дитині глюкозу, як вона допомагає?
Відповісти
Добрий день, рекомендується використовувати глюкозу у вигляді розчину, який можна отримати у лікаря або в аптеці. Глюкоза допоможе збільшити рівень цукру в крові, запобігти або полегшити ацетонемічний синдром у дітей. Вона слугує джерелом енергії для організму, який може бути недостатнім при ацетоні.
Аріна 5 місяців тому
Добрий день, чому розвивається ацетонемічний синдром у абсолютно здорових дітей? Чим небезпечний високий ацетон у крові, якщо своєчасно його не знизити?
Відповісти
Вітаю, ацетонемічний синдром може розвиватися у дітей через кілька чинників, включаючи великі перерви між прийомами їжі, інфекції, стрес. У дітей високий ацетон у крові може викликати нудоту, блювоту, зневоднення і порушення балансу електролітів, що є потенційно небезпечним.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!